Retkeilypäivät Tampereella 25.-26.8.2017

Valtalaista nykypäivään, työväen näkökulmasta -seminaari

 

Retkeilypäivien ohjelmassa oli tänä vuonna työväenliikkeen roolia Suomen itsenäistymisessä ja itsenäisen Suomen rakentamisessa käsittelevä seminaari.  Valtalaista nykypäivään, työväen näkökulmasta -seminaari on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtaja Matti Louekoski pitää tärkeänä tehdä tunnetuksi työväenliikkeen asennetta ja roolia Suomen itsenäisyyshankkeessa. ”Vuoden 1917 aikana sosialidemokraattinen puolue esiintyi voimakkaasti itsenäistymisen ja tasavaltalaisen hallitusmuodon puolesta. Venäjän keisarikunnan sisäisen sekasorron ja mm jatkuvasti vaihtuneen hallitusvallan vuoksi eivät suomalaisen työväen liikkeen pyrinnöt saaneet riittävästi kantavuutta. Jälkikäteen on työväenliikkeen asennetta koko itsenäisyyshankkeeseen vääristelty ja vähätelty. Seminaarissa halutaan tuoda esille sosialidemokraattien toiminnan taustaa itsenäistymisen aikana. Samalla luodaan katsaus myöhempienkin aikojen poliittiseen kehitykseen maan itsenäisyyden ja riippumattomuuden näkökulmasta”, toteaa Louekoski

Osmo Apunen ja Eino Ketola pääpuhujat seminaarissa

Valtalaista nykypäivään, työväen näkökulmasta – seminaarin pääpuhujat olivat tutkija ja emeritusprofessori Osmo Apunen sekä valtiotieteen tohtori ja Helsingin Yliopiston poliittisen historian dosentti Eino Ketola.  Seminaarin puheenjohtajana toimi puheenjohtaja Matti Louekoski

Osmo Apunen on ollut ulkoministeriön johtava virkamies sekä aktiivi ulkopolitiikan linjanvetäjä ja seuraaja vuosikymmeniä. Hän on julkaissut lukuisia tutkimuksia mm. Ulkopoliittisen instituutin historian vuonna 2012.  Seminaarin toinen pääpuhuja Eino Ketola on ammattihistorioitsija, joka on julkaissut mm. yrityshistorioita ja tutkimuksen Suomen Metallityöväen Liitto 1961 - 1983. Talvella 2015 Ketola aloitti työn Metalliliiton historian kirjoittamiseksi vuosilta 1984 – 2000.

Sanna Marin puhui avajaisissa ja Lauri Lyly toveri-illallisilla.

Retkeilypäivien avajaisissa Tampereen Puistotornissa  puolueen tervehdyksen esitti  SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin. Tampere-talossa pidetyillä toveri-illallisilla puhui Tampereen uusi pormestari Lauri Lyly.

Laulettiin yhdessä Laikunlavalla

Tampereella ohjelmaan kuului myös työväenlaulutilaisuus Laikunlavalla. Ilmo Korhonen ja Antti Huusari laulattivat yleisöä. 

Sanna Marin
Eino Ketola
Osmo Apunen

LINKIT VIDEOIHIN

 

Tästä osiosta pääsee kuunteleman ja katsomaa Sanna Marinin puheen sekä Eino Ketolan ja Osmo Apusen alustukset. Klikkaa alla olevia linkkejä:

 

 

Sanna Marinin tervehdys videolla

 

 

 

Eino Ketolan seminaarialustus videolla

 

 

 

Osmo Apusen seminaarialustus videolla

 

 

 

 

 

 

 

Alla vielä Eino Ketolan ja Osmo Apusen alustukset kirjallisesti PDF-versioina

PDF-tiedostoEino Ketola.pdf (117 kB)
Eino Ketolan seminaarialustus SWT:n historiaseminaarissa
PDF-tiedostoOsmo Apunen.pdf (170 kB)
Osmo Apusen seminaarialustus


Alla on kuvagalleria päiviltä. Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Etene näppäimistön nuolinäppäimillä oikealla (eteenpäin) tai vasemmalle (taaksepäin). Voit myös käytää hiirtä klikkaamalla nuolia.

HUOM! KUVIA ON 2 SIVULLA, ENSIMMÄISESSÄ n. 60 JA TOISESSA n. 30 KPL. SIVUILLE PÄÄSEE KLIKKAAMALLA SIVUNUMEROA 1 TAI 2

Kuvat Hannu Ohvo