SWT:n Retkeily- ja kulttuuripäivät Jyväskylässä 23.-24.8.2019

Puheenjohtaja Kari Salmi
Kaupunginjohtaja Timo Koivisto

Wanhojen Toverien retkeilypäivillä pohdittiin demokratian tulevaisuutta Euroopassa

 

Eurooppalaisen demokratian tulevaisuutta pohtinut seminaari ryyditti alkuun Suomen Wanhojen Toverien kulttuuri- ja retkeilypäivät perjantaina Jyväskylässä. Avauspäivä päättyi Toveri-illallisiin ja tansseihin Juurikkasaaren rantapaviljongissa.

 

Iloinen puheensorina ja monet lämpimät jälleennäkemiset täyttivät Jyväskylän työväentalon Aalto-salin lämpiön, kun Wanhat Toverit eri puolilta Suomea kokoontuivat perinteisille kulttuuri- ja retkeilypäiville. Mukana oli kaikkiaan yli 150 osanottajaa. Edellisen kerran Jyväskylässä oltiin koolla näissä merkeissä 21 vuotta sitten, vuonna 1998.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Suomen valtiosääntö hyväksyttiin. Suomessa demokratia on toiminut. Suomalainen yhteiskunta ja sen kansalaiset ovat osoittaneet sen toimivuuden, muistutti avaussanoissaan Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtaja Kari Salmi.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto toivotti Wanhat Toverit lämpimästi tervetulleiksi Jyväskylään. Hän vakuutti, että Jyväskylällä menee hyvin. Kaupungin talous on tasapainossa, mutta työttömyys on korkea.

Onko kansainvälisyys hyvästä – vai ei? Mikä sitten on demokratian tulevaisuus Euroopassa?
 

Tätä ajankohtaista kysymystä pohdittiin Oxfordin yliopiston politiikan tutkimuslaitoksen väitöskirjatutkijan Ilona Lahdelman ja Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen alustusten pohjalta.

Lahdelma valmistelee väitöskirjaa eurooppalaisten suhtautumisesta maahanmuuttoon. Demokratian avainasemassa on äänestäjä ja demokratian keskiössä on yksilö. Äänestäjät ovat muuttuneet ja demokratia muuttuu sisältäpäin, arvioi Lahdelma.

Hänen mukaansa politiikan jakolinja ei ole enää niinkään vasemmisto-oikeisto -akselilla, vaan kansallinen-kosmopoliitti -akselilla. Kysymys on siitä, pitääkö äänestäjä kansainvälisyyttä hyvänä asiana vai ei.

Suuret perinteiset puolueet ovat myrskyn keskellä, erityisesti sosialidemokraatit, linjasi Ilona Lahdelma. Hänen tutkimuksensa mukaan Suomessa kaupunkilaisten maahanmuuttovastaisuus on lisääntynyt vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen. Halla-aholaisuus tulee kaupungeista, ei maaseudulta, muistutti Lahdelma.

Erkki Liikanen kertoi, että EU:n kannatus on korkeammalla kuin pitkiin aikoihin monissa sen jäsenmaissa. Hän muistutti, ettei demokratia synny tuhkasta.

EU:n suurin saavutus on kansalaisten vapaa liikkuminen. EU:n on kuitenkin saatava ulkorajojensa kontrolli kuntoon. EU tarvitsee yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja maahanmuuttoa pitää EU:ssa hoitaa hallitusti.

Liikanen painotti, että syrjäytymistä vastaan on taisteltava joka päivä. Hän peräänkuulutti myös uusia tuulia kotouttamispolitiikkaan.

Uutuuskirja painosta
 

Ennen seminaarin alkua Erkki Liikanen sai työväentalolle odotetun paketin Keuruulta Otavan kirjapainosta. Hän repi paketin auki innokkaana, kuin pieni poika jouluaattona.

Tämä oli vielä huikaisevampi tunne kuin lapsena jouluna, tunnusti Liikanen, kun näpeissä oli uuni tuore painos Liikasen ensi viikolla 28.8. ilmestyvästä kirjasta ”Olin joukon nuorin”.

Liikanen ei ollut nähnyt kirjaa aiemmin. 350-sivuinen kirja kertoo mikkeliläispojan kouluvuosista. Miten Suomi nousi sodasta ja EU:n jäseneksi? Mistä syntyivät suuret ikäluokat? Mistä ne tulivat, miten muuttivat Suomea ja missä ovat nyt? Tämä on meidän ikäluokan tarina, kiteytti Erkki Liikanen.

Lauantaina kierrettiin ympäri Jyväskylää
 

Lauantaina retkeilypäivien ohjelmassa oli tutustumista Jyväskylään. Kiertoajeluille oli varattu kuljetukset koko 150-henkilön ryhmälle. 

Retkeilypäivät päättyivät yhteiseen lounaaseen.

Missä sitten kokoonnutaan kahden vuoden kuluttua? Päätöksiä ei vielä ole, mutta käytäväkeskusteluissa väläyteltiin vuoden 2021 retkeilypäivien pitopaikaksi Helsinkiä.

Teksti: Mikko Karlsson

Kuvat : Hannu Ohvo 

Ilona Lahdelma
Erkki Liikanen

Seminarin alustukset videoina

 

 

Klikkaa: Ilona Lahdelman video

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikkaa: Erkki Liikasen video

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla molempien alustus tukimateriaali pdf-muodossa, 

PDF-tiedostoKesäseminaari.pdf (569 kB)
Ilona Lahdelman alustuksen tukikalvot
PDF-tiedostoJyväskylä, slidet 23.8. Final.pdf (2.5 MB)
Erkki Liikasen alustuksen tukikalvot


Retkeilypäivägallup

 

Mitä jäi päällimmäiseksi mieleen Jyväskylän kulttuuri- ja retkeilypäivistä? Millaista ohjelmaa toivoisit tapahtumalta jatkossa? Mitä on luvassa oman kerhon syksyn ohjelmassa?

Kysyimme kulttuuri- ja retkeilypäivien osanottajien kommentteja Juurikkasaaren Toveri-illanvietossa.

 

Olavi Aapajärvi

-Täällä näkee tuttuja ja voi vaihtaa mielipiteitä. Wanhojen Toverien kulttuuri- ja retkeilypäivät kuuluvat samaan sarjaan kuin AKT:n talvi- ja kesäpäivät eli pitää osallistua, tuumaili Olavi Aapajärvi, Jyväskylän Wanhoista Tovereista.

Hän nosti esiin perjantain seminaarin demokratian tulevaisuudesta Euroopassa. –Ajankohtaiset asiat kiinnostavat aina. Tärkeätä on myös tutustua eri kerhojen ihmisiin ja toimintaan. Kun juttelee ihmisten kanssa, saa uusia ideoita omaankin toimintaan. Se, että tapahtuma järjestetään eri paikkakunnilla, rikastuttaa toimintaa.

Aapajärvi oli matkassa mukana myös kaksi vuotta sitten Tampereella. –Ja kahden vuoden kuluttua myös Helsingissä, jos vaan elonpäiviä riittää.

Jyväskylän Wanhat Toverit kokoontuvat joka kuukauden toinen tiistai kello 13. –Puhutaan päivän politiikkaa ja muista ajankohtaisista asioista. Istun usein valtiopäivämies Sakari Knuuttilan vieressä. On hienoa vaihtaa kuulumisia hänen kanssaan ja saada sitä hiljaista tiedonsiirtoa ja historiallista taustaa asioihin hänen kaltaiseltaan asiantuntijalta, sanoo Olavi Aapajärvi.

Sissi Kähkönen

Sissi Kähkönen Pääkaupunkiseudun Wanhoista Tovereista oli kulttuuri- ja retkeilypäivillä mukana ensimmäistä kertaa. –Olen sen verran nuori Wanha Toveri, etten ole päässyt mukaan aiemmin.

-Seminaari oli aivan loistava. Tykkäsin kovasti. Oli myös kiva nähdä Juurikkasaari. Ja Wanhoja Tovereita on aina kiva nähdä.

Sissi Kähkönen lupaa olla mukana järjestelyissä, mikäli kahden vuoden kuluttua kokoonnutaan Helsingissä. –Pääkaupunkiseudulle on helppo tulla kaikkialta Suomesta.

Pääkaupunkiseudun Wanhoissa Tovereissa syksy starttaa politiikan raskaalla sarjalla, kun vieraslistalla on mm. Paavo Lipponen. Kerhon ohjelmassa on myös teatteria.

Veikko Toivonen

-Tähän mennessä kaikki on mennyt hienosti. Erityiskiitos täytyy antaa seminaarille. On ilo kuunnella ihmisiä, jotka tuntevat ja osaavat asiansa, arvioi Veikko Toivonen Vantaan Wanhoista Tovereista.

Hän huolehtii mm. kerhonsa nettisivujen päivityksestä. Niinpä Toivonen kulki Jyväskylässä kamera kaulassa ja otti valokuvia kerhon sivuille.

Veikko Toivonen oli mukana kulttuuri- ja retkeilypäivillä kolmatta kertaa. –Jyväskylä on hyvä paikka järjestää tapahtumia keskeisen sijaintinsa takia.

Vantaa Wanhat Toveritkin kokoontuvat kerran kuukaudessa. –Aika usein meillä on alustajana joku kaupungin virkamies. Liikasen Ekikin on lupautunut tulemaan jossain vaiheessa, kertoo Veikko Toivonen.

Pentti Keurulainen

Pentti Keurulainen Kokemäen Wanhoista Tovereista oli matkassa kulttuuri- ja retkeilypäivillä jo neljättä kertaa. Entinen Metallin toimitsija oli Jyväskylässä vanhoilla kotiseuduillaan. Keurulainen on ollut aiemmin Helsingin Wanhojen Tovereiden jäsen ennen Satakuntaan muuttoaan.

-Seminaarin keskusteluissa pääsi ääneen moni osallistuja ja alustukset olivat hyvin ymmärrettäviä.

Keurulainen muistaa hyvin Erkki Liikasen alustuksessa esiin nousseen keskustelun Suomen liittymisestä EEC:n jäseneksi. –Meillä oli Jyväskylässä iso Metallin ammattiosasto ja otimme kantaa liittymiseen. Olimme kansainvälisen kaupan puolta, muistaa Keurulainen.

Hänen mukaansa Kokemäen kerho on aktiivinen. Kokouksissa on mukana 30 – 40 osanottajaa, joululounaalla määrä vielä lähes tuplaantuu.

-Syksyn ensimmäinen kokoontuminen on Harjavallassa. Kokouksen jälkeen keskustellaan siitä, mitä aiheita voisi olla syksyn ohjelmassa, sanoo Pentti Keurulainen.

Anu Huhtala

Anu Huhtala Pääkaupunkiseudun Wanhoista Tovereista oli mukana kulttuuri- ja retkeilypäivillä ensimmäistä kertaa. Ja mukavaa kuulemma oli.

-Seminaari oli mielenkiintoinen. Alustajat olivat selkeäsanaisia ja osasivat asiansa, arvioi Pääkaupunkiseudun Wanhojen Toverien perustajajäseniin kuuluva Huhtala.

-Muukin ohjelma on ollut hyvää. Ja vielähän tässä on lauantain osuus edessä, sanoi Anu Huhtala odottavaisin mielin.

 

Haastattelujen teksti ja kuvat: Mikko Karlsson