SWT:n Talousseminaari 25.11.2015

Seminaarissa alustivat Jukka Kärnä SAK:sta
ja Lauri Kajanoja Suomen Pankista

Velkaelvytys vai kulutusmahdollisuuksien leikkaus ?

Suomen Wanhojen toverien johtokunta järjesti 25.11. työseminaarin  aiheesta  Tehoaako velkaelvytys taloutemme tilaan entäpä palveluiden ja kulutusmahdollisuuksien leikkaus? Seminaarissa alustivat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja ja SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Jukka Kärnä

Molempien alustajien kuva Suomen talouden melko synkästä tilasta oli pitkälti samanlainen. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että mitään äkkinäistä käännettä ei ole odotettavissa. Molempien alustajien esityksiin voi tutustua klikkaamalla oheista linkkiä.

Kuultujen alustusten ja keskustelun perusteella Matti Louekoski totesi lyhyenä yhteenvetona, että talouden velkaantumiskehitys on välttämättä pysäytettävä, mutta se ei ole mahdollista äkkikäännöksellä. Vaikka kansantaloutemme velka sinänsä ei ole vielä kestämättömän suuri, sen kehityssuunta on vaarallinen. Nyt on haettava “poliittisesti mahdollinen” sopeutusaika. Se voi olla vaalikauttakin pidempi. Sopeutus vaatii myös laajaa yhteisymmärrystä, siis konsensusta, jota nykyinen hallituksemme valitettavasti vierastaa. Suomessa toimii sama toimintasääntö kuin muuallakin. Kun talouden tarpeelliset saneeraustoimet on ymmärretty, viipyvät tervehdyttämistoimet aina siihen asti, että ne ovat poliittisesti mahdollisia - ja tavallisesti myöhässä. Juuri tästä syystä ei missään tapauksessa tulisi tulehduttaa työmarkkinoiden sopimussuhteita. On muistettava, että meilläkin suurimmat virheet tulopolitiikassa on tehty, kun poliittiset päättäjät ovat olleet asialla tai kun sopimusmenettely on hajautettu avainryhmien itsekkäistä toimista riippuviksi.

Seminaarin järjestämisellä Wanhat toverit tukevat kansanedustaja Lauri Ihalaisen vetämää Kättä päälle- hanketta. Seminaarissa käyty keskustelu ja esiin nousseet ajatukset ja näkökohdat toimitetaan Kättä päälle hankkeen käyttöön.

Katso alustajien esitykset tästä:

Tuntematon tiedostomuotoSuomen talous. Wanhat toverit.pptx (440 kB)
Lauri Kajanojan esitys
Tuntematon tiedostomuotoSWT Seminaari.pptx (2.1 MB)
Jukka Kärnän esitys