SWT ry Vuosikokous syyskuu 2020

Kari Salmi jatkaa johdossa

 

SWT r.y. asetteli vuosikokouksessa askelmerkkejä tulevaan

 

Pitäisikö Suomen Wanhojen Toverien jäsenkerhojen rekisteröityä yhdistyksiksi? Miten retkeily- ja kulttuuripäiviä tulisi kehittää? Siinä pari kysymystä, jotka keskusteluttivat vuosikokousta. Uuden johtokunnan tehtäväksi siirrettiin asiamiehen etsiminen, kun vuodesta 2013 alkaen asiamiehenä toiminut Heikki Kehälinna ei enää jatka tehtävässä.

Lähes 50 paikalliskerhojen edustajaa yli 20:sta kerhosta eri puolilta Suomea kokoontui koronan keväältä siirtämään Suomen Wanhojen Toverien vuosikokoukseen 18. syyskuuta Paasitorniin Helsinkiin. Kokousjärjestelyissä huomioitiin tarkasti koronaepidemian vaatimukset etäisyyksistä, hygieniasta ja suojautumisesta kasvomaskeilla. 

Kokousväelle toivat tervehdyksensä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Razmyar kuvaili koronaepidemian vaikutuksia pääkaupungin elinkeinoelämälle, varsinkin matkailulle ja ravintola-alalle, rajuksi iskuksi. Koronan seurauksena nuorten työttömyys tuplaantui. 

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhui myös kuntavaaleista. Hän muistutti, että vanhojen tovereiden kokemusta ja osaamista tarvitaan vaalikentillä. 

Sosialidemokraattien näkymät vaalien alla hyvät

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar kuvaili koronaepidemian vaikutuksia pääkaupungin elinkeinoelämälle, varsinkin matkailulle ja ravintola-alalle, rajuksi iskuksi. Koronan seurauksena nuorten työttömyys tuplaantui. 

-Helsingissä on nyt 57 000 työtöntä, mikä on 61 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, kertoi apulaispormestari Nasima Razmyar.

Vaikka korona iskikin rajun loven kuntatalouteen, Razmyar näki myös valoa tunnelin päässä. Hän antoi tunnustusta hallituksen politiikalle, joka on helpottanut myös Helsingin tilannetta. Pääkaupungin tulevaisuuden suurena haasteena hän näki sote-uudistuksen ja sen rahoituksen. 

Sosialidemokraattien näkymiä Helsingissä kuntavaalien alla Razmyar arvioi hyviksi. -Pääkaupunkiseudulla menestyminen on tärkeää demareille koko maan kannalta. Tähtäimessä on suurimman kuntapuolueen paikka. 

Nasima Razmyar ilmoitti olevansa valmis jatkamaan kuntapolitiikassa ja kamppailemaan Helsingin pormestarin postista.

Lisää kaasua hallitusohjelmaan

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhui myös kuntavaaleista. Hän muistutti, että vanhojen tovereiden kokemusta ja osaamista tarvitaan vaalikentillä. 

-Tehdään yhdessä SDP:stä Suomen suurin kuntapuolue, hehkutti Lindtman.

Hän kertoi, että hallituksen koronan hoidosta on tullut laajalti kiitosta. Lindtman muistutti, ettei koronan hoitoon ole olemassa mitään ohjekirjaa. 

-Epidemialla on ollut megamaaniset vaikutukset talouteen joka puolella maailmaa. Suomi on kuitenkin selviytynyt hyvin. EU-alueen talous supistui keskimäärin 15 prosenttia, mutta Suomen talous vain kuusi prosenttia. Rajoitustoimet tehtiin Suomessa ajoissa.

Lindtman sanoi, että luonnollisesti velkaantuminen aiheuttaa huolta. -Mutta, mikä olisi ollut vaihtoehto? Sitä ei oppositio ole esittänyt, hän totesi.  

Antti Lindtman korosti, että budjettiriihen jälkeen pitää painaa lisää kaasua hallitusohjelman toteuttamiseen.

Pitääkö kerhojen rekisteröityä?

Tervehdysten jälkeen päästiin kiinni vuosikokouksen asialistaan kokouksen puheenjohtajaksi valitun Jan Furstenborgin johdolla. 

Kokous hyväksyi suuremmitta puheitta vuosien 2018–2019 toimintakertomukset ja tilinpäätökset.

Jäsenmaksuksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle 2020–2022 hyväksyttiin 10 euroa. Saman aikavälin toimintasuunnitelma ja talousarvio saivat myös kokousväeltä hyväksynnän.

Puheenvuoroissa korostettiin, että Suomen Wanhojen Toverien on elettävä ajassa, mutta myös uudistuttava. Toiminnan tulee olla mahdollisimman epämuodollista ja vapaata byrokratiasta. Vilkasta keskustelua herätti kysymys siitä, pitäisikö paikalliskerhojen jatkossa rekisteröityä yhdistyksiksi. Voisivatko rekisteröityneet yhdistykset olla SWT:n jäseniä? Muun muassa Pääkaupungin Wanhat Toverit on jo rekisteröitynyt.

Paineita rekisteröitymiseen ovat ajaneet tiedot siitä, että pankit eivät enää hyväksy rekisteröitymättömiä kerhoja tilinpitäjiksi. Taloudenhoitaja Kari T. Ahonen korosti, ettei kerhojen ole pakko rekisteröityä. Ahosen mukaan SWT kuitenkin valmistelee mallisäännöt helpottamaan mahdollisia rekisteröitymisiä. 

50-vuotisjuhlavuosi ensi vuonna

 

Anna-Kati Mattila esitti, että kerhot voisivat tehostaa sosiaalisen median käyttöä toiminnassaan ja keskinäisessä kanssakäymisessään.

Puheenjohtaja Kari Salmi kertoi, että Wanhojen Toverien asema puolueen sisarjärjestönä vahvistettiin SDP:n elokuun puoluekokouksessa. Salmi peräänkuulutti uusien jäsenten hankintaa tovereiden toimintaan. 

Suomen Wanhojen Toverien perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuotta on suunniteltu vietettäväksi retkeily- ja kulttuuripäivien yhteydessä. Ne pidetään Helsingissä. Helsinkiläisten kerhojen valmistelussa pohditaankin, miten tapahtumat voitaisiin yhdistää. Harkinnassa on yhden päivän tapahtuma.

Juhlavuoden suunnitelmissa on myös 50-vuotishistoriikki.

Kasvomaskit riisuttiin uuden johtokunnan kuvauksen ajaksi, jotta jäsenet voi tunnistaa kuvasta.

Neljä uutta jäsentä johtokuntaan

 

Puheenjohtaja Kari Salmi (Helsingin Vanhat Toverit) valittiin yksimielisesti jatkamaan SWT:n puheenjohtajana vuodet 2020 – 2022. Johtokuntaan valittiin neljä uutta jäsentä. He ovat Yrjö Hellgren (Hämeenlinnan WT), Riitta Nokkala (Lounais-Hämeen WT), Jan Furstenborg (Pääkaupungin WT) ja Lassi Liljanto (Vantaan WT).

Johtokunnassa jatkavat Aarre Nord (Akaan WT), Seppo Fahlström (Keski-Uudenmaan WT), Raimo Paalanen (Lappeenrannan ympäristön WT), Pekka Myllyniemi (Läntisen Uudenmaan WT), Ulla Nordman (Porin puolen WT), Matti Sora (Rauman WT), Pekka Kivekäs (Tampereen WT), Ilkka Sepponen (Turun WT), sihteeri Veijo Lehto (Pääkaupungin WT) ja taloudenhoitaja Kari T. Ahonen (Pääkaupungin WT).

 

Lisäksi johtokuntaan kuuluu yhdistyksen asiamies.

Kari Salmi jatkaa SWT:n puheenjohtajana kauden 2020 – 2022
Asiamiehenä vuodeta 2013 toiminut Heikki Kehälinna jätti tehtävän vuosikokouksessa, mutta lupaa siirtää tehtävät uudelle asiamiehelle joustavasti.

 

Puheenjohtaja Kari Salmi kiitti Heikki Kehälinnaa

 

Vuodesta 2013 alkaen asiamiehenä toiminut Heikki Kehälinna ei halunnut enää jatkaa tehtävässä.

 

Uuden johtokunnan tehtäväksi jääkin asiamiehen etsiminen.

 

Puheenjohtaja Kari Salmi kiitti lämpimästi Heikki Kehälinnaa tehtävän hyvästä hoitamisesta.

 

 

Teksti Mikko Karlsson

Kuvat Hannu OhvoKuvagalleria vuosikokouksesta. Klikkaa ensimmäinen kuva suuremmaksi ja etene nuolia klikkailemalla