SWT vuosikokous 2022

Suomen Wanhat Toverit ry vuosikokous 2022 pidettiin Vantaan kaupungintalolla 12. huhtikuuta


 

Kari Salmi avasi kokouksen

Kari Salmi jatkaa SWT:n johdossa

 

Kari Salmi valittiin jatkokaudelle Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtajaksi vuosikokouksessa 12.4. Vantaalla. Kokous viilasi hieman yhdistyksen sääntöjä ja keskusteli mm. retkeilypäivien tulevaisuudesta. Vantaan tervehdyksen kokousväelle toi kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Katsauksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan esitti kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Vantaan kaupunginvaltuuston kokoussalissa järjestetyn vuosikokouksen aluksi hiljennyttiin muistamaan Venäjän aloittaman sodan ukrainalaisia uhreja. 

 

 

Kokouksessa oli mukana viitisenkymmentä Wanhaa Toveria eri puolilta Suomea.

-Isot jäsenkerhomme voivat hyvin, mutta pienemmissä on hiljaisempaa. Jatkossa on panostettava jäsenhankintaan, korosti puheenjohtaja Kari Salmi avaussanoissaan.


 

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen

Vantaalla vauhti kiihtyy

 

-Olette aikamoinen porukka. Suuri kunnia Vantaalle, että kokoonnutte täällä, kiitteli kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Hän esitteli Vantaan uutta kaupunkistrategiaa, joka kulkee nimellä ”Innovaatioiden Vantaa”. 

-Matin ja Tepon kappale ”Vauhti kiihtyy” on kuin suoraan Vantaasta. Täällä meilläkin vauhti kiihtyy koko ajan. Vantaa asuttaa 40 000 uuta ihmistä seuraavien 10 vuoden aikana. Asukkaistamme on 35 prosenttia taustaltaan vieraskielisiä vuonna 2030. Tällä hetkellä osuus on noin 22 prosenttia, kertoili kaupunginjohtaja Viljanen.

 

 

Alkuun päästyään kaupunginjohtajankin vauhti kiihtyi. -Vantaalle on helppo tulla ja täällä on helppo yrittää. Vantaan tulevaisuus näyttää hyvältä. Meidän on tärkeää huolehtia lähidemokratiasta. Meillä on menossa seitsemän kaupunkikeskuksen iso kehittämis- ja rakentamisohjelma. Koronan jälkihoitoon olemme varanneet 18 miljoonaa euroa, listasi Viljanen.

Hän peräänkuulutti selkeämpää työnjakoa kaupungin ja uuden hyvinvointialueen kesken. 


 

Erkki Tuomioja

Putin jo hävinnyt sodan

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta alustanut kansanedustaja Erkki Tuomioja muistutti, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan romutti luottamuksen, sopimusten kunnioittamisen ja ihmisoikeudet, joiden varaan yhteistyö maailmassa aiemmin rakentui. Venäjä heitti kaiken kerralla romukoppaan.

-Maailmassa soditaan koko ajan. Ukrainan tapahtumat järkyttävät meitä eri tavalla, kun sota tuli Eurooppaan. Täällä toinen maa ei ole hyökännyt toisen maan kimppuun sitten toisen maailmansodan. 

 

Tuomioja korosti, että Putin on jo hävinnyt aloittamansa sodan. -Venäjän tappiot ovat viidessä viikossa yhtä suuret kuin Afganistanissa kymmenessä vuodessa. Venäjän talous romuttuu. Sota päättyy joskus jonkinlaiseen sopimukseen, mutta Venäjän vastaiset pakotteet jatkuvat pitkään sodan jälkeenkin.

Tuomioja muistutti, että Putinin järjestelmä on fasistinen. -USAssa miljardöörit päättävät, kenestä tulee presidentti. Venäjällä puolestaan presidentti päättää, keistä tulee miljardöörejä, vertaili Tuomioja.

Erkki Tuomioja arvioi, että Suomi jättää jäsenhakemuksen Natoon 2 – 3 kuukauden kuluessa. Hän peräänkuulutti kuitenkin avointa keskustelua Suomen tulevaisuuden vaihtoehdoista.

-Haetaanko vain jo valitulle linjalle tuki? Muitakin vaihtoehtoja on, muun muassa yhteistyö Ruotsin kanssa. Mitään esityksiä eikä suunnitelmia tästä ei ole. On vain käyty keskusteluja tällaisestakin vaihtoehdosta, korosti Erkki Tuomioja.


 

Sääntöjen viilausta

Vuosikokous hyväksyi vuosien 2020 – 2021 toimintakertomuksen ja tilinpäätökset. Sääntöihin tehtiin pieniä viilauksia. Uusien sääntöjen mukaan yhdistyksen vuosikokous pidetään maalis-huhtikuussa vuosittain. Aiemminhan toimikausi oli kaksivuotinen. 

Vuosikokous päätti jäsenmaksun suuruudeksi 15 euroa. Kaikki päätökset tehtiin yksimielisesti. 

Kokousväki keskusteli vilkkaasti retkeilypäivien tulevaisuudesta. Päivien vetovoima on hiipunut. Keskustelussa nostettiin esiin erilaisia vaihtoehtoja risteilystä, vuosikokouksen yhteydessä pidettävään seminaariin tai jonkin jo valmiin tapahtuman yhteydessä järjestettävään kokoontumiseen. Asia jätettiin uuden johtokunnan pohdittavaksi.

Toimintasuunnitelmassa on mm. SWT:n lehden julkaiseminen syksyllä. Sitä ennen on tarkoitus kartoittaa paikallisten kerhojen tilanne.


 

Neljä uutta johtokuntaan

 

Kari Salmi (Helsingin VT) siis jatkaa Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtajana. Johtokuntaan valittiin uusiksi jäseniksi Anneli Koivisto (Pääkaupungin WT), Mikko Stylman (Pääkaupungin WT), Reijo Päivärinta (Lahden seudun WT) ja Mikko Karlsson (Helsingin VT). Valituista Koivisto ottaa hoitaakseen sihteerin tehtävät, Stylman taloudenpidon ja Karlsson viestintäasiat.

Johtokunnassa jatkavat Seppo Fahlström (Keski-Uudenmaan WT), Jan Furstenborg (Pääkaupungin WT), Yrjö Hellgren (Hämeenlinnan WT), Pekka Kivekäs (Tampereen WT), Lassi Liljanto (Vantaan WT), Riitta Nokkala (Lounais-Hämeen WT), Aarre Nord (Akaan WT), Ulla Nordman (Porin puolen WT), Raimo Paalanen (Lappeenrannan ympäristön WT) ja Ilkka Sepponen (Turun WT).


 

Kuvagalleria vuosikokouksesta. Klikkaa ensimmäinen kuva suuremmaksi ja etene nuolia klikkailemalla