Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Tallinna-Harjumaan ja Helsingin alueen Wanhojen Toverien tapaaminen Tallinnassa 2022

Wanhat Toverit pohtivat turvallisuuskysymyksiä

 

TEKSTI JA KUVAT: Mikko Karlsson

Tallinna-Harjumaan Vanhempien sosialidemokraattien ja Helsingin alueen Wanhojen Toverien perinteisessä syystapaamisessa pohdittiin Euroopan turvallisuuspolitiikkaa sekä Viron ja Suomen päivänpoliittisia kysymyksiä.

Viron ja Suomen Wanhojen Toverien yhteistyöllä on jo pitkät juuret. Korona katkaisi yhteydenpidon pariksi vuodeksi. Vuosi sitten Tallinna-Harjumaan Vanhempien sosialidemokraattien edustajat matkasivat syysmyrskyssä Suomen Wanhojen Toverien 50-vuotisjuhlaan.

Kun Helsingin alueen Wanhojen Toverien ryhmä suuntasi vastavierailulle Viroon varhain perjantaiaamuna 23.syyskuuta, meri oli tyyni. Puheenjohtaja Kari Salmen johdolla Euroopan turvallisuutta ja maiden päivänpoliittisia kysymyksiä matkustivat pohtimaan Elisabeth Helander, Katriina Hämäläinen, Jaakko Kalela, Anneli Koivisto, Juhani Lahtinen, Kirsti Lintonen, Päivö Puhakainen ja Mikko Karlsson. Virossa ryhmään liittyi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Tallinnassa suomalaisia oli vastassa vanhoja tuttuja tovereita Merike Metstakin ja Antti-Pekka Mustosen johdolla. Satamasta matka jatkui noin 25 kilometrin päähän Jõelähtmelle, Estonian Golf & Country Clubille, missä päivän seminaari järjestettiin.

Aurinko ja upeat ruskan värit sekä kokoushuoneen takassa räiskyvä tuli loivat lämpimät puitteet tapaamiselle. Lämmin oli myös henki, kun monet tutut toverit tapasivat taas toisensa. Mukana oli kaikkiaan yli 30 osanottajaa.

EU:n pitää olla yhtenäinen

-Ei ole EU:n pakotepolitiikan mukaista sallia venäläisten matkustelu EU:ssa. Pystyimme lopettamaan lentoliikenteen Schengen-alueelle. Miksi emme saa pysäytettyä autoliikennettä Venäjältä, kysyi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Hän näkee Ukrainan sodan alkupisteen jo vuodessa 2008, kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan. Jatkoa tuli 2014, kun Venäjä valtasi Krimin.

-Krimin valtauksen jälkeen keskustelu pakotteista kävi kuumana, mutta hiljalleen se vaimeni. Nyt on viimein aika nähdä, että Putinilla on selkeä suunnitelma. Lännessä se on kuitenkin tulkittu puheeksi omalle kansalle.

Kumpula-Natri korosti, että EU:n pitää tässä tilanteessa toimia yhdessä ja yhtenäisesti. -Ukraina käy sotaa meidän kaikkien puolesta.

Vuoden insinööriksi valittu Miapetra Kumpula-Natri korosti puheenvuorossaan myös teknologian tärkeyttä.

Eduskuntavaaleista kova kamppailu

Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtaja Kari Salmi arvioi, että on mielenkiintoista nähdä, millaiseksi ns. uusi Pohjola muotoutuu, kun Pohjoismaat ovat tulevaisuudessa Naton jäseniä.

-Miten ison naapurin kanssa voi elää tulevaisuudessa, kun se on niin arvaamaton, kysyi Salmi.

Hän ennakoi, että huhtikuun eduskuntavaaleista tulee Suomessa kova kamppailu. Vaalien jälkeisiä hallituskuvioita Salmi myös piirteli. -Demarit ei lähde samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Kokoomuksen kanssa yhteistyö voisi olla mahdollista. Viime aikoina käytyjen keskustelujen perusteella se ei kuitenkaan näytä kovin todennäköiseltä. Taistelu jatkuu, vakuutti Salmi Olof Palmea mukaillen.

Salmi kiitti isäntiä emäntiä vierailun järjestelyistä ja kutsui virolaiset tervetulleiksi Suomeen vastavierailulle ensi syksynä.

Kolme avainsanaa

Viron Sosialidemokraattisen puoleen pääsihteeri Eduard Odinets muistutti, että myös Virossa pidetään eduskuntavaalit ensi keväänä, 5. maaliskuuta. Hän arvioi, että sosialidemokraattien haasteet vaalien alla ovat samansuuntaisia niin Virossa kuin Suomessakin.

Odinets on myös kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Hän kertoi, että hänen äitinsä passissa luki kansalaisuuden kohdalla suomalainen.

Eduard Odinets luetteli Viron demarien avainsanat tulevissa vaaleissa; turvallisuus, ihmisten toimeentulo ja arvokkuus. Vaalikamppailun ydinteema on vahva Viro.

Demarit ovat olleet Viron hallituksessa pari kuukautta ja puolueella on viisi ministeriä. Odinets kertoi, että hallituksessa on jo saatu paljon aikaan. Hänen mukaansa vuosia palkkakuopassa kärvistelleiden opettajien, poliisien, pelastusalan ja kulttuurialan työntekijöiden palkkoja nostetaan jopa 35 prosenttia. Rahat palkankorotuksiin otetaan asehankinnoista.

-Aseisiin suunnatut rahat investoidaan ihmisiin ja asehankinnat rahoitetaan velkarahalla.

Oikeisto ajaa Virossa asuvien venäläisten ja valkovenäläisten äänioikeuden poistamista seuraavissa paikallisvaaleissa. -Sosialidemokraatit eivät tähän suostu. Perustuslain mukaan kaikilla on äänioikeus. Jos se otettaisiin pois osalta kansaa, nämä kääntyisivät virolaista yhteiskuntaa vastaan.

Mittavat tappiot

Viron ulkoministeriön entinen kansleri ja ulkomaan tiedustelun johtaja Rainer Saks arvioi, että Ukrainan sota määrittää globaalisti maailmaa jopa sadan vuoden ajan. Hän ei halunnut verrata Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa mihinkään aiemmin käytyyn sotaan.

Saks tuntee taustansa ansiosta hyvin Suomea ja suomalaisia poliitikkoja sekä puolustusvoimien edustajia. Nykyään Saks työskentelee kyberturvallisuusyrityksessä ja on suosittu turvallisuuspolitiikan kommentaattori television ajankohtaisohjelmissa.

Saks sanoi, ettei hän usko Venäjän hyökkäävän Viroon eikä Suomeen. -Viron ja Suomen rajojen tuntumassa olleet varuskunnat on tyhjennetty ja sotilaat on viety Ukrainaan. Venäjällä ei ole resursseja sotilasoperaatioihin muualla. Venäjän tappiot Ukrainassa ovat niin suuret, että niiden korvaamiseen menee 5 – 6 vuotta, arvioi Rainer Saks.