Suomen Wanhat Toverit ry kokoaa SDP:n veteraanijäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. SWT-yhteisön muodostaa noin 50 jäsenkerhoa.

Helsingin Vanhat Toverit 50v, sitä juhli koko WT-liike

Wanhoilla Tovereilla tunnelmallinen juhla

 

Lokakuun myrsky myllersi ja sade kasteli juhlaväkeä ulkona. Sisällä Helsingin työväentalossa oli kuitenkin lämmin, toverillinen tunnelma, kun yli 200 Wanhaa Toveria eri puolilta Suomea kokoontui 22. lokakuuta juhlistamaan toiminnan 50-vuotista taivalta. Ensimmäinen Wanhat Toverit -kerho, Helsingin Vanhat Toverit, perustettiin saman katon alla 8.12.1971. Viidessä vuosikymmenessä toiminta on laajentunut koko maahan.

-Minulla on mieluisa tehtävä toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Wanhat Toverit -toiminnan 50-vuotisjuhlaan, avasi tilaisuuden Suomen Wanhojen Toverien sekä Helsingin Vanhojen Toverien puheenjohtaja Kari Salmi.

Hän muistutti, että SDP tarjoaa toiminnassaan jatkumon kaaren Nuorista Kotkista Wanhoihin Tovereihin. -Nuoret toverit ovat tulevaisuuden Wanhoja Tovereita.

Salmi totesi, että juhlavuosi on hyvä hetki pohtia myös tulevaisuuden toimintamuotoja.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin tervehti juhlaväkeä videon välityksellä. Marin oli juhlan aikaan EU-huippukokouksessa Brysselissä.

-Wanhat Toverit perustettiin aikanaan tarpeeseen. Järjestö on vuosikymmenten kuluessa tarjonnut sytykkeitä puolueen toimintaan. Wanhoilla Tovereilla onkin tärkeä paikka Sosialidemokraattisessa liikkeessä. Paljon onnea ja antoisaa 50-vuotisjuhlaa, toivotti Sanna Marin.

Ikä on kokemus, ei rasite

Juhlaesitelmän ”Kansanliikepuolue ja ikääntyvä yhteiskunta” piti VTT Mikko Majander. Hän muisteli alustaneensa Wanhojen Toverien tilaisuudessa ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa.

-Tuntuu hyvältä pitkästä aikaa osallistua juhlaan. Täällä on aivan erilainen tunnelataus kuin videopalavereissa. Harvoin saan olla tällaisen yleisön edessä, kun sali on tupaten täynnä väkeä.

Majander pohdiskeli, ettei sanalla vanha ole näinä aikoina välttämättä aina niin hyvää kaikua. -Minusta kokeneet tai seniori toverit ei kuitenkaan kuulosta hyvältä. Toivon, että jatkossakin voitaisiin pitää kiinni nimestä Wanhat Toverit, sanoi Majander ja yleisöltä vahvaa vastakaikua.

Mikko Majander korosti, että Suomen ikäpyramidi oli hyvin toisen näköinen Wanhojen Toverien perustamisaikaan 50 vuotta sitten kuin nykyään. -Wanhat Toverit tarjoaa valtavan tärkeän tuen nuorille. Ikä on kokemus, ei rasite.

Jatkoa Forssan ohjelmalle

Otsikolla ”Onko tieto ja ymmärrys historian muutosvoimista katoavaa kansanperinnettä” mennyttä ja tulevaa pohdiskellutta paneelikeskustelua johdatteli Erkki Liikanen. Keskustelijoina olivat Ulpu Iivari, Heikki Koski, Pinja Perholehto ja Mikkel Näkkäläjärvi.

-Sosialidemokraattien historiaa kirjoitetaan tällä hetkellä aktiivisesti. Mitkä olisivat ne kaksi suurta yhteiskunnallista muutosta, joista haluaisit enemmän tietoa, viritteli Liikanen paneelia liikkeelle.

-Peruskoulu-uudistus sekä työelämäkysymykset, listasi Pinja Perholehto, Sosialidemokraattisten Nuorten puheenjohtaja.

-Kaipaan monen muun tavoin enemmän tieto työeläkejärjestelmästä. Toinen aihe on perhepolitiikka, totesi  Palvelualojen ammattiliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi.

-Sosialidemokraattien kansainvälisestä asemasta. Lisätietoa kaivataan siitä, miten taivuttiin Kekkosen ulkopolitiikan taakse. Naisten asema SDP:ssa kaipaa myös lisäselvitystä, arvioi entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Ulpu Iivari.

-Kansainvälisessä politiikassa tulisi selvittää, miten Suomi asemoitui SDP:n johdolla EEC:stä EU:hun. Demarien johdolla suunta vaihtui itäpainotteisuudesta länteen. Tuolloin oli sanonta, jonka mukaan, jos yrität ohittaa Kekkosen oikealta, menetät ajokortin. Jos taas yrität ohittaa vasemmalta, ajat ojaan. Kaipaan myös jatkoa Forssan ohjelmalle. Siitähän on enää toteutumatta hautausmaiden kunnallistaminen, muistutti entinen maaherra Heikki Koski, ja sai yleisön suosionosoitukset.

Mikä kirja?

Erkki Liikanen totesikin edellisten vastausten osoittavan, että historian kirjoitukselle on ilmiselvää tarvetta.

Seuraavaksi Liikanen tenttasi panelisteilta, minkä kirjan nämä antaisivat luettavaksi sd-aatemaailman tiimoilta?

Heikki Koski antaisi Lauri Viidan Moreenin.

Ulpu Iivari tarjosi Toivo Pekkasen Tehtaan varjossa ja Vilho Siivolan Myllykylästä maailmalle.

Pinja Perholehdon mielestä kaikkien olisi hyvä lukea kuntien historiaa.

Mikkel Näkkäläjärven suosikit olivat Kjell Westön Missä kuljimme kerran ja Ulpu Iivarin Kansanvallan puolustajat.

Mistä muistetaan vuonna 2050?

Paneelikeskustelun päätteeksi Erkki Liikanen nosti esiin vuoden 2021 tapahtumia; koronapandemia, Kiinan ja USAn väliset jännitteet, EU natisee liitoksissaan. Mitä näistä muistetaan 30 vuoden kuluttua vuonna 2050?

-Toivottavasti ei muisteta ainakaan siitä, että olemme tuhonneet ympäristömme ja syöneet nuorten tulevaisuuden eväät. Meidän on kyettävä tekemään ratkaisuja, jotka auttavat luonnon säilyttämisessä, sanoi Heikki Koski.

-Olen samaa mieltä. Pandemia on opettanut, että pärjäämme kyllä, kun meillä on rohkeutta ja luottamusta sekä teemme yhteistyötä. Tarvitsemme valtiota. Tässä on iso mahdollisuus sosialidemokratialle, korosti Ulpu Iivari.

-Meidän pystyttävä pelastamaan ilmasto ja luonnon monimuotoisuus, kiteytti Pinja Perholehto.

-Monen keskeisen kansainvälisen järjestelmän ja politiikan uusi nousu. Nyt tämä kääntyy, ennakoi Mikkel Näkkäläjärvi.

Paneelikeskustelu hersytti juhlaväeltä monet naurut ja aplodit.

Pispalan likka tuli kuin kotio

Kulttuuripläjäyksen juhlaan toi näyttelijä Seela Sella.

-Tuli niin hyvä mieli, kun kuuntelin tätä keskustelua. Oli kuin Pispalan likka olisi kotio tullut. Tuli sellainen olo, että vaude, sanoi Seela Sella.

Hän esitti kaksi runoa; Onervan voimakkaan naisen runon sekä Lauri Viidan runon Luominen.

Seela Sellan esitysten paloa ei voi kuin ihailla, vaude!

Juhlan päätti yleisön ja vaskikvintetin yhdessä vetämä Työväen marssi. Sen aikana kostui varmasti useampikin silmäkulma.

Toveruutta yli myrskyävän meren

-Ystävyytemme on kestänyt jo 10 vuotta. Siksi tulimme mielellämme tänään yli myrskyävän meren kanssanne juhlimaan, sanoi Viron Vanhemmat Sosialidemokraatit yhdistyksen pääsihteeri Heljo Pikhof onnitellessaan Vanhoja Tovereita.

Pikhof on myös Viron Sos.dem puolueen varapuheenjohtaja ja parlamentin, Riigikogun jäsen. Hänen mukaansa Virossa on noin 600 Vanhempaa Sosialidemokraattia eli Wanhaa Toveria.

-Tämä on tärkeä päivä ja 50 vuotta on merkittävä ajanjakso. Olemme rinnallanne vasta poikasia, sillä yhdistyksemme on vasta 20 – 30 vuotta vanha, kertoo Heljo Pikhof.

Hänen mukaansa virolaiset ovat saaneet paljon vaikutteita Suomesta. -Tärkein niistä on se, miten vanhempiin ihmisiin tulee suhtautua. Olemme nähneet, miten vanhustenhoito toimii Suomessa. Yritämme saada Viroon kattavan hoitokotijärjestelmän. Tallinnassa on seniorimaja, palvelukeskus. Muualla maassa ei vastaavia vielä ole.

-Jos vanhuksen eläke ei riitä hoitomaksuihin, lapset joutuvat maksamaan erotuksen. Haluamme rakentaa sellaisen järjestelmän, jossa yhteiskunta maksaa erotuksen eikä vanhusten maksut enää rasita lapsia, selvittää Viron Vanhemmat Sosialidemokraatit järjestön pääsihteeri Heljo Pikhof.

Tekstit MIKKO KARLSSON; Kuvat HANNU OHVO