Helsingin Vanhat Toverit 50v

Puheehjohtaja Kari Salmi avaa 50 v juhlan. Väkeä tuli ympäri Suomea.

Wanhoilla Tovereilla tunnelmallinen 50-vuotisjuhla

(Tekstit MIKKO KARLSSON; Kuvat HANNU OHVO)

Lokakuun myrsky myllersi ja sade kasteli juhlaväkeä ulkona. Sisällä Helsingin työväentalossa oli kuitenkin lämmin, toverillinen tunnelma, kun yli 200 Wanhaa Toveria eri puolilta Suomea kokoontui 22. lokakuuta juhlistamaan toiminnan 50-vuotista taivalta. Ensimmäinen Wanhat Toverit -kerho, Helsingin Vanhat Toverit, perustettiin saman katon alla 8.12.1971. Viidessä vuosikymmenessä toiminta on laajentunut koko maahan.

 

-Minulla on mieluisa tehtävä toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Wanhat Toverit -toiminnan 50-vuotisjuhlaan, avasi tilaisuuden Suomen Wanhojen Toverien sekä Helsingin Vanhojen Toverien puheenjohtaja Kari Salmi.

Hän muistutti, että SDP tarjoaa toiminnassaan jatkumon kaaren Nuorista Kotkista Wanhoihin Tovereihin. -Nuoret toverit ovat tulevaisuuden Wanhoja Tovereita.

Salmi totesi, että juhlavuosi on hyvä hetki pohtia myös tulevaisuuden toimintamuotoja.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin lähetti juhlaan videotervehdyksen.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin tervehti juhlaväkeä videon välityksellä. Marin oli juhlan aikaan EU-huippukokouksessa Brysselissä.

-Wanhat Toverit perustettiin aikanaan tarpeeseen. Järjestö on vuosikymmenten kuluessa tarjonnut sytykkeitä puolueen toimintaan. Wanhoilla Tovereilla onkin tärkeä paikka Sosialidemokraattisessa liikkeessä. Paljon onnea ja antoisaa 50-vuotisjuhlaa, toivotti Sanna Marin.

Juhlan musiikkipuolesta vastasi Ylioppilaskunnan soittajien vaskikvintetti. Se esitti sävelmät Andante Festivo, On hetki ja Kultainen nuoruus.
Mikko Majander

Ikä on kokemus, ei rasite

 

Juhlaesitelmän ”Kansanliikepuolue ja ikääntyvä yhteiskunta” piti VTT Mikko Majander. Hän muisteli alustaneensa Wanhojen Toverien tilaisuudessa ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa. 

-Tuntuu hyvältä pitkästä aikaa osallistua juhlaan. Täällä on aivan erilainen tunnelataus kuin videopalavereissa. Harvoin saan olla tällaisen yleisön edessä, kun sali on tupaten täynnä väkeä.

Majander pohdiskeli, ettei sanalla vanha ole näinä aikoina välttämättä aina niin hyvää kaikua. -Minusta kokeneet tai seniori toverit ei kuitenkaan kuulosta hyvältä. Toivon, että jatkossakin voitaisiin pitää kiinni nimestä Wanhat Toverit, sanoi Majander ja yleisöltä vahvaa vastakaikua.

Mikko Majander korosti, että Suomen ikäpyramidi oli hyvin toisen näköinen Wanhojen Toverien perustamisaikaan 50 vuotta sitten kuin nykyään. -Wanhat Toverit tarjoaa valtavan tärkeän tuen nuorille. Ikä on kokemus, ei rasite.

PDF-tiedostoMikko Majanderin esitelmä.pdf (56 kB)
Mikko Majanderin juhlaesitelmä PDF-muodossa. Klikkaa auki ja lue koko puhe.
Oikealta vasemmalle paneeliin osallistuneet: Puheenjohtajana Erkki Liikanen, jäsenet Heikki Koski, Ulpu Iivari, Pinja Perholehto ja Mikkel Näkkäläjärvi.

Jatkoa Forssan ohjelmalle

 

Otsikolla ”Onko tieto ja ymmärrys historian muutosvoimista katoavaa kansanperinnettä” mennyttä ja tulevaa pohdiskellutta paneelikeskustelua johdatteli Erkki Liikanen. Keskustelijoina olivat Ulpu Iivari, Heikki Koski, Pinja Perholehto ja Mikkel Näkkäläjärvi.

-Sosialidemokraattien historiaa kirjoitetaan tällä hetkellä aktiivisesti. Mitkä olisivat ne kaksi suurta yhteiskunnallista muutosta, joista haluaisit enemmän tietoa, viritteli Liikanen paneelia liikkeelle.

-Peruskoulu-uudistus sekä työelämäkysymykset, listasi Pinja Perholehto, Sosialidemokraattisten Nuorten puheenjohtaja.

-Kaipaan monen muun tavoin enemmän tieto työeläkejärjestelmästä. Toinen aihe on perhepolitiikka, totesi  Palvelualojen ammattiliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi.

-Sosialidemokraattien kansainvälisestä asemasta. Lisätietoa kaivataan siitä, miten taivuttiin Kekkosen ulkopolitiikan taakse. Naisten asema SDP:ssa kaipaa myös lisäselvitystä, arvioi entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Ulpu Iivari.

-Kansainvälisessä politiikassa tulisi selvittää, miten Suomi asemoitui SDP:n johdolla EEC:stä EU:hun. Demarien johdolla suunta vaihtui itäpainotteisuudesta länteen. Tuolloin oli sanonta, jonka mukaan, jos yrität ohittaa Kekkosen oikealta, menetät ajokortin. Jos taas yrität ohittaa vasemmalta, ajat ojaan. Kaipaan myös jatkoa Forssan ohjelmalle. Siitähän on enää toteutumatta hautausmaiden kunnallistaminen, muistutti entinen maaherra Heikki Koski, ja sai yleisön suosionosoitukset.

Mikä kirja?

Erkki Liikanen totesikin edellisten vastausten osoittavan, että historian kirjoitukselle on ilmiselvää tarvetta.

Seuraavaksi Liikanen tenttasi panelisteilta, minkä kirjan nämä antaisivat luettavaksi sd-aatemaailman tiimoilta?

Heikki Koski antaisi Lauri Viidan Moreenin.

Ulpu Iivari tarjosi Toivo Pekkasen Tehtaan varjossa ja Vilho Siivolan Myllykylästä maailmalle.

Pinja Perholehdon mielestä kaikkien olisi hyvä lukea kuntien historiaa.

Mikkel Näkkäläjärven suosikit olivat Kjell Westön Missä kuljimme kerran ja Ulpu Iivarin Kansanvallan puolustajat.

Mistä muistetaan vuonna 2050?

Paneelikeskustelun päätteeksi Erkki Liikanen nosti esiin vuoden 2021 tapahtumia; koronapandemia, Kiinan ja USAn väliset jännitteet, EU natisee liitoksissaan. Mitä näistä muistetaan 30 vuoden kuluttua vuonna 2050?

-Toivottavasti ei muisteta ainakaan siitä, että olemme tuhonneet ympäristömme ja syöneet nuorten tulevaisuuden eväät. Meidän on kyettävä tekemään ratkaisuja, jotka auttavat luonnon säilyttämisessä, sanoi Heikki Koski.

-Olen samaa mieltä. Pandemia on opettanut, että pärjäämme kyllä, kun meillä on rohkeutta ja luottamusta sekä teemme yhteistyötä. Tarvitsemme valtiota. Tässä on iso mahdollisuus sosialidemokratialle, korosti Ulpu Iivari.

-Meidän pystyttävä pelastamaan ilmasto ja luonnon monimuotoisuus, kiteytti Pinja Perholehto.

-Monen keskeisen kansainvälisen järjestelmän ja politiikan uusi nousu. Nyt tämä kääntyy, ennakoi Mikkel Näkkäläjärvi.

Paneelikeskustelu hersytti juhlaväeltä monet naurut ja aplodit.

Pispalan likka tuli kuin kotio

 

Kulttuuripläjäyksen juhlaan toi näyttelijä Seela Sella.

-Tuli niin hyvä mieli, kun kuuntelin tätä keskustelua. Oli kuin Pispalan likka olisi kotio tullut. Tuli sellainen olo, että vaude, sanoi Seela Sella.

Hän esitti kaksi runoa; Onervan voimakkaan naisen runon sekä Lauri Viidan runon Luominen.

Seela Sellan esitysten paloa ei voi kuin ihailla, vaude!

Juhlan päätti yleisön ja vaskikvintetin yhdessä vetämä Työväen marssi. Sen aikana kostui varmasti useampikin silmäkulma.

Puheenjohta Kari Salmi (oikealla) kiittää Viron Riigikogun jäsentä Heljo Pikhofia (vasemmalla) tervehdyksestä.
kuva: Jan Furstenborg

Toveruutta yli myrskyävän meren

-Ystävyytemme on kestänyt jo 10 vuotta. Siksi tulimme mielellämme tänään yli myrskyävän meren kanssanne juhlimaan, sanoi Viron Vanhemmat Sosialidemokraatit yhdistyksen pääsihteeri Heljo Pikhof onnitellessaan Vanhoja Tovereita.

Pikhof on myös Viron Sos.dem puolueen varapuheenjohtaja ja parlamentin, Riigikogun jäsen. Hänen mukaansa Virossa on noin 600 Vanhempaa Sosialidemokraattia eli Wanhaa Toveria.

-Tämä on tärkeä päivä ja 50 vuotta on merkittävä ajanjakso. Olemme rinnallanne vasta poikasia, sillä yhdistyksemme on vasta 20 – 30 vuotta vanha, kertoo Heljo Pikhof.

Hänen mukaansa virolaiset ovat saaneet paljon vaikutteita Suomesta. -Tärkein niistä on se, miten vanhempiin ihmisiin tulee suhtautua. Olemme nähneet, miten vanhustenhoito toimii Suomessa. Yritämme saada Viroon kattavan hoitokotijärjestelmän. Tallinnassa on seniorimaja, palvelukeskus. Muualla maassa ei vastaavia vielä ole. 

-Jos vanhuksen eläke ei riitä hoitomaksuihin, lapset joutuvat maksamaan erotuksen. Haluamme rakentaa sellaisen järjestelmän, jossa yhteiskunta maksaa erotuksen eikä vanhusten maksut enää rasita lapsia, selvittää Viron Vanhemmat Sosialidemokraatit järjestön pääsihteeri Heljo Pikhof.

Eturivissä istuu Viron Vanhempien Sosialidemokraatien valtuuskunta.

Onnitteluja 50-vuotiaalle

 

Miten haluat onnitella Wanhoja Tovereita 50-vuotisen toiminnan juhlapäivänä? Kysyimme onnitteluviestejä ennen juhlan alkua Sirkus-salin aulassa.

 

Vauhdilla eteenpäin vaan. Demareilla on nyt hyvä tuuli. 

Leena Karhu-Westman, Pääkaupungin Wanhat Toverit

 

x   x   x

Parhaimmat onnittelut! Vanhat Toverit on henkisesti tärkeä yhteys. Osallistuminen toimintaan antaa virikkeitä.

Unto Luhtasaari, Helsingin Vanhat Toverit

x   x   x

Sydämelliset onnittelut! Olette aina meille esimerkki.

Merike Metstak, puheenjohtaja, Tallinna-Harjumaan Vanhemmat Sosialidemokraatit

x   x   x

Onneksi olkoon! On hienoa, että yhdistys edelleen toimii ja on vireä. On mukava tavata nuoruuden tuttuja.

Terttu Peltonen, Pääkaupungin Wanhat Toverit

x   x   x

Toivotaan, että seuraava sukupolvikin innostuisi mukaan toimintaan. Juhlassa on hieman haikea tunnelma. Olisin toivonut, että olisimme voineet tulla juhlaan yhdessä isäni kanssa. Uskon, että hän on ylpeä, kun tytär kulkee hänen jalanjälkiään.

Marja-Leena Jylhä, 2. polven Vanha Toveri, Pääkaupungin Wanhat Toverit

x   x   x

Minun piti haastatella Skogia sodasta Metalliliiton historiaan. Hän ilmoitti puhuvansa aiheesta Wanhojen Toverien tilaisuudessa ja kutsui minut kuuntelemaan sinne. Ajattelin nauhoittaa Skogin esitelmän, mutta vasta tilaisuudessa paljastui, ettei siellä saa nauhoittaa. Tämä tapahtui joskus 1970-luvun lopulla. Se oli ensimmäinen kosketukseni Wanhoihin Tovereihin. Jäsen olen nyt ollut parikymmentä vuotta.

Johan Koivisto, Helsingin Vanhat Toverit

x   x   x

Pääkaupunkiseudun kerhoilla voisi olla enemmän yhteistoimintaa.

Ulla-Marja Aalto, Pääkaupungin Wanhat Toverit

x   x   x

Pysykää nuorena, mutta käyttäkää silti kokemustanne.

Tarja Halonen, presidentti

x   x   x

Elämä jatkuu. Pysykää terveinä.

Seija Koskiniemi, 2. polven Vanha Toveri, Pääkaupungin Wanhat Toverit

x   x   x

Toivotan menestystä myös jatkossa. Toivon myös yhteistyömme laajenevan tulevaisuudessa.

Heljo Pikhof, pääsihteeri, Viron Vanhemmat Sosialidemokraatit

 

Kuvagalleria. Klikkaa ensimmäinen kuva suuremmaksi ja etene joko hiirellä tai nuolinäppäimillä. Kuvat: Hannu Ohvo