Vuosi 2022

René Nyberg

Helmikuu


Koronatilanteen lopulta hellittäessä päästiin kokoontumaan maanantaina 14.2.2022 kello 13:00 Graniittilinnassa. Kokouksen alustajaksi saapui suurlähettiläs René Nyberg. Ajankohtaisen alustuksen aiheena oli ”Mitä Venäjä nyt aikoo ja mitä nämä aikomukset voisivat merkitä Euroopalle ja Suomelle". René Nyberg on toiminut suurlähettiläänä Moskovassa ja Berliinissä. Hän on ollut mm. East Office- konsulttifirman toimitusjohtajana. Kokoukseen saapui 65 toveria jotka olivat kuulemaansa erittäin tyytyväisiä josta kertoi myös hyvin vilkas keskustelu.

Erkki Liikanen

Maaliskuu


Helsingin Vanhojen Tovereiden maaliskuun kokous järjestettiin maanantaina 14.3.2022.  Kokouksen alussa käsiteltiin HVT:n rekisteröitymistä ja sääntöluonnosta. Keskustelun jälkeen johtokunta jatkaa valimisteluja.

Varsinaisen kokouksen alustajaksi olemme saaneet entisen EU-komissaarin ja Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen. Alustuksen aiheena oli ”Stalin varjosta EU:n. Entäs nyt”? Alustus herätti vilkkaan keskustelun. Paikalle oli saapunut noin 70 toveria.

Jaakko Kalela
Jaakko Blomberg

Huhtikuu


Kokouksessaan maanantaina 11.4.2022 Helsingin Vanhat Toverit päättivät perustaa yhdistyksen nimeltä Helsingin Vanhat Toverit ry ja hyväksyivät yhdistykselle säännöt.

 

Sen jälkeen pureuduttiin taas ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Keskustelun teemana oli ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka 1990-luvulla”.

 

Aiheesta alustivat jäsenemme entinen suurlähettiläs ja alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg ja moninkertainen Tasavallan presidentin kansliapäällikkö ja suurlähettiläs Jaakko Kalela. Teemasta syntyi vilkas keskustelu.

 

Paikalle oli saapunut noin 60 toveria.

Pertti Torstila

Toukokuu


Kevään viimeinen kokous pidettiin maanantaina 9. toukokuuta. Vieraanamme oli Ulkoministeriön entinen valtiosihteeri ja suurlähettiläs Pertti Torstila. Hän palveli Budapestissa Suomen suurlähetystössä lähetystösihteerinä 70-luvun puolivälissä ja suurlähettiläänä 90-luvun alussa. Torstila perusti sinne unkaria puhuvien suurlähettiläiden kerhon, joka toimii vieläkin. Hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Komennus Budapestiin. Torstila puhui monista Unkarin kokemuksistaan mutta tietenkin myös ajankohtaisesta Unkarin poliittisesta tilanteesta. Paikalla oli n 40 hyvin kiinnostunutta kuulijaa.