Pääkaupungin Wanhat Toverit ry

Mahdollisuuksien Suomessa

...

Yhteystiedot

Pääkaupungin Wanhat Toverit ry


VUODEN 2021 HALLITUS

Puheenjohtaja
Jan Furstenborg
045 1660775
jan(at)janfurstenborg.fi

Varapuheenjohtaja
Annakati Mattila
0400 435242
annakati.mattila(at)pp.inet.fi

Sihteeri
Anneli Koivisto
0400 419839
anneli.koivisto(at)pp2.inet.fi

Taloudenhoitaja
Mikko Stylman
mikko.stylman(at)tilibic.fi

Jäsenet

Veli-Matti Hynninen

Katriina Hämäläinen

Seppo Hölttä

Erkki Järvinen

Kirsti Palanko-Laaka

 

Facebook-sivun näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
Valtiotieteen tohtori Pekka Visuri puhui Pääkaupungin Wanhojen Toverien kokouksessa 9 toukokuuta 2022 aiheenaan "Kylmästä sodasta uuteen kylmään sotaan".
Pääkaupungin Wanhat Toverit Helsingin Työväentalolla 9 toukokuuta 2022 kuulemassa valtiotieteen tohtori Pekka Visurin vaikuttavaa esitystä "Kylmästä sodasta uuteen kylmään sotaan"
Pääkaupungin Wanhat Toverit Helsingin Työväentalolla 9 toukokuuta 2022 kuulemassa valtiotieteen tohtori Pekka Visurin vaikuttavaa esitystä "Kylmästä sodasta uuteen kylmään sotaan"
Valtiotieteen tohtori Pekka Visurin uusin kirja "Mannerheim ja Heinrichs - Marsalkka ja hänen kenraalinsa"
Valtiotieteen tohtori Pekka Visurin uusin kirja "Mannerheim ja Heinrichs - Marsalkka ja hänen kenraalinsa"

Massiivisen historiallisen katsauksen maanosamme ja laajemminkin maailman turvallisuuteen tarjosi valtiotieteen tohtori Pekka Visuri Pääkaupungin Wanhoille Tovereille eilisessä (9.5.2022) kerhokokouksessa.

Euroopan vuosisatojen saatossa muuttuneita karttoja tarkasteltiin taustana valtioiden ja kansojen välisten suhteiden todellisuudelle - niin uudemman ajan kuin nykyisenkin tilanteen.

Esityksen otsikko – ”Kylmästä sodasta uuteen kylmään sotaan” – kertoo että suurvaltojen väliset suhteet olivat keskeisesti esillä.

Erityisen mielenkiintoinen oli Pekka Visurin analyysi Suomen sotien aikaisesta ja niiden jälkeisestä turvallisuuspolitiikasta ja etenkin suhteestamme Neuvostoliittoon. Laajassa katsausosassa käytiin läpi monia keskeisiä ja varmaan useimmille kuuntelijoille uusiakin tietoja valtiojohtomme toimista Suomen itsenäisyyden turvaamiseksi sotien jälkeisinä vuosina.

Kokouksen jälkeen muodostunut jono ostamaan Visurin uusi teos ”Mannerheim ja Heinrichs - Marsalkka ja hänen kenraalinsa” osoittaa kuinka kiinnostava tämä aihe jatkuvasti on. Itsellänikin se on nyt luettavana, ja kyllähän kuvaus jatkuu vielä pitkälle, vuosista 1939-45 sotien jälkeisiinkin vuosiin.

Pekka Visurin vierailu Pääkaupungin Wanhojen Toverien kokouksessa juuri tällä turvallisuuspolitiikkamme osalta erittäin aktiivisella viikolla antoi hänen vankalle esitykselleen poikkeuksellista ajankohtaisuutta. Aihetta kunnioittaen ja varmaan muutenkin tässä tilanteessa viisaasti ei Ukrainan sotaa tai Suomen odotettavissa olevia turvallisuuspoliittisia päätöksiä sellaisenaan käsitelty. Sen sijaan saimme kuulla katsauksen siitä miten alustaja – tai pikemminkin luennoitsija – näki että nykyiseen vaikeaan tilanteeseen on jouduttu.

Luento tämä olikin, asiantunteva ja elävä esitys, eivätkä Wanhat Toverit edes huomanneet että koko kaksituntinen oli melkein käytetty kun Pekka Visuri lopetti arvostavaan suosionosoitukseen. Aihehan ei ole mitenkään ristiriidaton ja mitä lähemmäksi nykyistä Euroopan ja maailman tilannetta tullaan hajautuvat kyllä mielipiteetkin monessa keskeisessä aihepiirin asiassa. Siksi olikin harmillista ettei aikamme yksinkertaisesti riittänyt syventävään keskusteluun mikä myös alustajamme kannalta olisi saattanut olla mielenkiintoista. Aika vain loppui kesken.

Ehkä sitten syyskuussa pääsemme jatkamaan kun kesälomakauden jälkeen tapaamme uudelleen Eurooppa-politiikan ja Euroopan Unionin merkeissä. Toivottavasti voimme olemme silloin jo tiellä pois siitä kylmästä sodasta joka oli tämä toukokuinen aiheemme.

Vaikka paljon syytä optimismiin ei ollutkaan, niin tätä rehellistä ja realististakin kuvaa edessämme olevista haasteista arvostettiin merkittävänä tukena omien johtopäätösten ja käsitysten muodostamiseen. Kiitos valtiotieteen tohtori Pekka Visurille erittäin kiinnostavasta ja ajatuksia herättävästä katsauksesta.

Jan Furstenborg