Jäsenkokous 1.10.2013

 

Ville Pernaa PWT:n vieraana 1.10.

Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden vieraana kävi 1.10. 2013 VTT Ville Pernaa Turun Yliopistosta. Hän puhui aiheesta puolueiden väliset voimasuhteiden muutokset. Aihe oli erittäin mielenkiintoinen ja alustajaa seurasikin täysi tupa joka tietenkin on huolestuneisuudella seurannut SDP:n gallupkannatuslukujen laskua. Ville Pernaa arvio myös tulevia hallitusneuvotteluja ja esitti kaksi todennäköisintä hallituspohjaa.

 

Pienpuolueilla liikaa vaikutusvaltaa hallituksessa


Viime eduskuntavaaleista alkoi uudenlainen ajanjakso suomalaisessa politiikassa. Jos tarkastellaan maan hallituksen muodostamistapaa, se muuttui oleellisesti keväällä 2011. Parinkymmenen edellisen vuoden ajan oli eletty ns. kolmen suuren aikakautta, jolla hallitukset muodostettiin kahden suurimman puolueen varaan. Tuolloin vakiintuneen käytännön mukaan suurimmasta puolueesta tuli pääministeripuolue ja hopeasijalle yltänyt sai kannettavakseen valtiovarainministerin salkun.

Näin totesi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja, VTT Ville Pernaa puheenvuorossaan Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden lokakuun kokouksessa.

- Koska vuoden 2011 vaalien jälkeen kahden suurimman puolueen paikkamäärä ei enää ollut tarpeeksi suuri, vanha kaava ei enää toiminut uusissa neljän keskisuuren puolueen oloissa.

Pernaa muistutti, että siitä huolimatta Kataisen hallitus muodostettiin aiemmalla kaavalla eli kahden pääpuolueen pohjalta. Koska hallituksen pääpuolueilla on eduskunnassa yhteensä vain 86 paikkaa ja siten liian vähän voimaa takanaan, hallitukseen oli otettava myös pienpuolueita.

- Vaalikauden ensimmäinen puolisko on osoittanut, ettei sixpack-hallitus toimi. Se on ideologisesti hajanainen ja rakenteeltaan sirpaleinen ja pienpuolueiden vaikutusvalta on kasvanut liian suureksi.

Mielipidetutkimukset osoittavat, että päähallituspuolueiden kannatus on laskenut selvästi vaalikauden alkuun verrattuna. Suurin voittaja on ollut Keskusta, joka on tuplannut kannatuksensa parin viime vuoden aikana. Pernaa arvioikin, että Keskusta on matkalla maan suurimmaksi puolueeksi.

- Emme tule näkemään Sipilän sixpackia emmekä edes fivepackia. Jos meillä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen on edelleenkin neljä keskisuurta puoluetta, veikkaan, että hallitus muodostetaan kolmen keskisuuren puolueen pohjalta. Mukana voi päästä myös joku pienpuolueista. Tosin uskon, että kolme keskisuurta puoluetta saa ilman niitäkin riittävän enemmistön eduskuntaan.

Pernaan mielestä tässä tapauksessa hallituksen muodostamisvaihtoehtoja on tarjolla kaksi. Toinen on suuri koalitio, johon kuuluisivat SDP, Keskusta ja Kokoomus. Toinen taas erilaiset konservatiiviset arvot yhdistävä säilyttäjien hallitus, jonka muodostavat Perussuomalaiset, SDP ja Keskusta.

- Sekä säilyttäjien että suuren koalition perusehtona kuitenkin on, että neljä puoluetta saa vaaleissa yli 15 prosentin kannatuksen. Jos niin ei tapahdu, palataan ehkä vanhaan malliin, jossa kaksi suurimmista puolueista on hallituksessa ja yksi oppositiossa.

Annakati Mattila