Jäsenkokous 3.9.2019 - Paavo Lipponen Euroopan kohtalon vuosista

Tarkkaavaisesti kuuntelivat Pääkaupungin Wanhat Toverit Paavo Lipposen hienoa esitystä tämän päivän Euroopan kohtalonkysymyksistä.
Asiantunteva ja aktiivinen demariveteraanien ryhmä joka on valmis kääntämään huolestuneisuutensa maailma menosta käytännän toimiksi. Sivustakatsojiksi emme jää.
Wanhat toverit kävivät mielenkiintoisen keskustelun Paavo Lipposen luennon jälkeen jossa nousivat esiin niin turvallisuuspoliittiset kuin ympäristökysymyksetkin.

Paavo Lipponen tarjosi Pääkaupungin Wanhoille Tovereille ainutlaatuisen hienon puolentoista tunnin rupeaman tänään tiistaina 3 syyskuuta kun hän tuli demariveteraanien kokoukseen puhumaan 'Euroopan kohtalon vuosista'. Pitkäaikainen pääministeri, eduskunnan puhemies ja SDP:n entinen puheenjohtaja hiljensi salintäyteisen yleisönsä kuuntelemaan tarkkaavaisesti hänen huolellisesti harkittuja näkemyksiään Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta.

Laaja katsaus maailmanpolitiikkaan ja Euroopan Unioniin kulki autoritaaristen järjestelmien leviämisestä ja kansainvälisen politiikan arvojen kovenemisesta Euroopan Unionin puitteissa tehtävän yhteistyön merkitykseen. Euroopan talous- ja rahaliiton vahvistamisen tulisi olla olennainen osa EU:n vaikutusvallan kasvattamisessa.

Muutokset USA:ssa jossa politiikka on polarisoitunutta ja keskustaryhmät huonossa hapessa kummassakin valtapuolueessa vaikuttavat suoraan tänne Eurooppaan, todettiin Wanhojen Toverien kokouksessa. Euroopan yhteisöä on haluttu heikentää ja omaa suoraa vaikutusvaltaa lisätä mikä on myös Brexitin yhteydessä selvästi näkynyt. Myös Venäjän politiikka on tähdännyt EU:n heikentämiseen.

Ympäristökysymykset nousivat tietysti vahvasti esiin Arbiksen eli ruotsinkielisen työväenopiston salissa. Mustan hiilen käyttö oli eräs näistä asioista. Arktisilla alueilla vaikuttaa lumikenttien nokeentuminen suoraan ja voimakkaasti jäätiköiden sulamiseen ja ilmaston lämpenemiseen. EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta puhuttiin muutenkin paljon, myös siksi että yhteistyötä Venäjän kanssa on siellä voitu kehittää myös nykyisten sanktioiden vallitessa. Tämä käytännön yhteistyö on ilmastonkin kannalta olennaista.

Toki veteraanidemarien kokouksessa nostettiin esiin myös EU:n sosiaalinen ulottuvuus.

Varallisuuserojen kärjistyminen kuuluu suurimpiin uhkatekijöihin myös Euroopassa ja liittyy suoraan äärioikeiston vaikutusvallan kasvuun monissa maissa. Sivusta katsominen ei tässä riitä, sen enempää Suomessa kuin maailmallakaan, siitä oltiin yksimielisiä. Antisemitismi ja rasismi ovat jälleen nousussa Euroopan eri osissa ja tähän on uskallettava aktiivisesti ja tiukasti puuttua. Äärioikeistolaisia liikkeitä ei pidä päästää toimimaan itsekseen.

Kokousväen nyökkäämisistä ja keskustelun päätteeksi annetuista suosionosoituksista voimme päätellä että tätä yritetään nyt lähteä toteuttamaan myös näiden Pääkaupungin Wanhojen Toverien voimin.

Jan Furstenborg