Jäsenkokous 5. 11. 2019 - Suvi Ahola: Minna Canth

Suvi Ahola puhui Minna Canthista Pääkaupungin Wanhojen Toverien kerhokokouksessa 5 marraskuuta 2019

 

 

Minna Canth oli aiheena Pääkaupungin Wanhojen Toverien tapaamisessa tiistaina 5 marraskuuta. Kertojana oli todellinen asiantuntija - toimittaja, kriitikko ja kirjailija Suvi Ahola. Hän liikkui luontevasti Canthin elämänuran eri vaiheissa ja hänen persoonallisuutensa monissa ulottuvuuksissa.

Mitä Minna Canth todella sanoi - kirjansa esipuheessa luonnehtii Suvi Ahola kirjailijaa ja yhteiskunnallista vaikuttajaa mm. näin:

"Canthilla oli paljon sanottavaa hyvin monenlaisista 1800-luvun ilmiöistä ja epäkohdista. Naisten aseman ja sukupuolten tasa-arvon parantaminen oli yksi hänen päämääristään, kaikenlaisen köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen toinen."

Minna Canthia pitäisi tutkia enemmän myös kirjailijana, alustaja sanoi. Hän oli monella tavalla aikansa ristiriitainen hahmo mutta varmaankin myös 1800-luvun lopun lahjakkain suomalainen kirjailija. Kirjoillaan ja draamateksteillään hän halusi vaikuttaa myös lukijoiden ja katsojien käsityksiin ja näkemyksiin.

Jos Minna Canth olisi keskuudessamme tänään saattaisi hän olla tutkija tai poliitikko ja kiinnittäisi kyllä huomiota aivan samoihin asioihin, naisten aseman parantamiseen ja köyhyyden poistamiseen, myös globaalilla tasolla.

Tänä vuonna vietämme Minna Canthin 175 juhlavuotta.