Jäsenkokous 5.3.2019 - Mikkel Näkkäläjärvi - EU - vaalit

Mikkel Näkkäläjärvi, demarinuorten puheenjohtaja ja SDP:n EU-vaaliehdokas
Mikkel Näkkäläjärvi, demarinuorten puheenjohtaja ja SDP:n EU-vaaliehdokas
Pääkaupungin Wanhat Toverit keskustelemassa Mikkel Näkkäläjärven kanssa maaliskuun jäsenkokouksessaan 5.3.
Pääkaupungin Wanhat Toverit keskustelemassa Mikkel Näkkäläjärven kanssa maaliskuun jäsenkokouksessaan 5.3.

Tänä keväänä äänestetään Euroopan suunnasta. Kykeneekö EU toukokuun parlamenttivaalien jälkeenkin tehokkaasti puolustamaan ja edistämään meille eurooppalaisille tärkeitä arvoja ja tarpeita? Näistä ja monista muista asioista keskustelivat Pääkaupungin Wanhat Toverit kuukausikokouksessaan tiistaina 5 maaliskuuta. Vieraaksi ja alustajaksi oli kutsuttu SDP:n EU-vaaliehdokas, demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Ilmasto ja muut ympäristöhaasteet, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, rauha ja turvallisuus – kaikki ovat asioita joihin voimme vastata yhdessä paremmin. Euroopan Unioni on maailman suurin talousalue ja voi käyttää myös taloudellista ja kauppapoliittista vaikutusvaltaansa maailman suurten ongelmien ratkaisuja haettaessa.

Euroopan Unioni on rauhanprojekti joka on tuonut maanosaamme vakautta ja vaurautta. Tämä ei merkitse etteikö myös vakavia ongelmia olisi kohdattu.

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi aiheutti suurta työttömyyttä ja sosiaalisen turvallisuuden vakavaa heikkenemistä ympäri Eurooppaa. Eteläisen Euroopan osissa nousi nuorten työttömyysaste jopa yli 50 prosentin rajan. Samalla lähtivät tuloerot rajuun kasvuun.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi Euroopassa antoi sekin lisänsä populististen ja ääripuolueiden nousulle. Näiden puolueiden odotetaankin vahvistavan asemiaan Euroopan Parlamentissa.

EU-vastaiset puolueet eivät kykene kaappaamaan valtaa Euroopan Unionissa mutta voivat sen sijaan pystyä halvaannuttamaan päätöksenteon. Jos EU heikkenee ja sen merkitys vähenee ovat etenkin pienet Suomen kaltaiset maat häviäjiä. Silloin vaikeutuu myös moniin nuorten ihmisten kannalta tärkeisiin asioihin kuten ilmastonmuutokseen vaikuttaminen.

Wanhat Toverit tenttasivat tietysti Mikkel Näkkäläjärveä myös pohjoisen asioista. Inarista kotoisin oleva EU-vaaliehdokas kertoi miten ympäristöasiat ovat jatkuvasti tulleet voimakkaammin esiin, eteenkin ilmaston lämpenemiseen liittyen. Mustan hiilen nopeuttama jäätiköiden sulaminen on vakava ympäristöongelma jonka myös Presidentti Niinistö on nostanut voimakkaasti esiin.

Nyt on aika varautua ja valmistautua myös EU-vaaleihin. Sosialidemokraattien kannalta on kaikkein tärkeintä saada äänestäjät liikkeelle vaikka vaalit tulevatkin jo pian eduskuntavaalien jälkeen. SDP:llä on monia hienoja ehdokkaita, Mikkel Näkkäläjärvi yksi heistä, minkä Wanhat Toverit tiistaina totesivat.

Jan Furstenborg