Jäsenkokous 8.1.2019 - Ulf Sundqvist sosialidemokratian vastuu

Ulf Sundqvist oli tammikuun kerhokokouksen alustaja.

 

JÄSENKOKOUS 8 TAMMIKUUTA 2019

Kysytään missä mennään ja vastataan että tässä mennään mutta ei sitten sanotakaan minne mennään. Maailmantilannetta on yhä vaikeampi selkeästi hahmottaa. Rasismin ja ksenofobian haamut ovat nousseet esiin menneisyydestä jonne ne olisivat saaneet jäädä. Markkinaliberalismin tie alkaa päättyä ja mitä me kykenemme tarjoamaan tilalle?

Pääkaupungin Wanhojen Toverien tammikuun kerhokokouksessa (tiistaina 8.1.2019) käytiin vilkasta keskustelua sosialidemokratian vastuusta ja vastauksista ’trumpilaisessa totuuden jälkeisessä’ maailmassa. Alustajaksi oli kutsuttu SDP:n entinen puheenjohtaja ja moninkertainen ministeri Ulf Sundqvist joka tempaisi tämän kokeneen ja asiantuntevan yleisön mukaansa. Alkaen ongelmallisen kansainvälisen tilanteen kuvauksesta alustus siirtyi pian arviointiin ja sosialidemokraattisten ratkaisujen hakemiseen.

Kiinasta Venäjälle ja Lähi-itään, Britanniasta Euroopan Unioniin - globaali yhteisö on muuttumassa ja epävakaus on kasvussa. Yhdysvalloissa on vaikea yhteiskunnallinen kriisi yhä todennäköisempi.

Trumpilainen totuuden jälkeinen elämä - faktojen ja mielipiteiden sotkeminen - on vaarallista ja siihen on suhtauduttava vakavuudella, kun näyttää siltä, ettei ole edes väliä, mikä on totta. Politiikka on paljolti moraalisia valintoja ja meidän on otettava haasteet vastaan.  

Kansainvälisillä järjestöillä ja valtioilla on vastuu rauhasta. Valtioilla on myös laajempi vastuu kansalaisistaan, periaate joka on taas saavuttamassa kasvavaa ymmärrystä ehkä yllättäviltäkin tahoilta. 

Sosialidemokraattien pohjoismaiden yhteistyö on edelleen voimissaan ja Euroopan tasoinen yhteistyö on rakennettava uudestaan myös tähän tukeutuen. Pohjoismainen malli on esikuva maailmalla. Nyt on tartuttava toimeen ja rakennettava todellinen EU:n sosiaaliprojekti ja tässäkin tarvitsemme yhteistä Eurooppa-politiikkaa.

Suomessa on SDP aina kannattanut ja harjoittanut yhteistyöpolitiikkaa. Sipilän hallitus on sitä vastoin malliesimerkki tuhoisasta blokkipolitiikasta joka on kasvattanut eriarvoisuutta, tuottanut huonosti valmisteltuja lakiesityksiä ja vahingoittanut suhteita ammattiyhdistysliikkeeseen. Pohjoismainen ja suomalainen sosialidemokratia on pysynyt realistisena. Myös yhteistyö ammattiyhdistysliikkeen kanssa on merkityksellinen tekijä.

Meidän on asetettava politiikallemme selkeät tavoitteet, tarjottava yhteistyöpolitiikkaa, ja kerrottava olevamme valmiit kantamaan vastuun.

---

Pääkaupungin Wanhat Toverit kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13 – 15. Kokouspaikka on Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto Arbis, Dagmarinkatu 3, heti Kansallismuseon takana, sali 23.

Seuraava jäsenkokous pidetään tiistaina 12 helmikuuta ja vieraana on silloin teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen. Hänen vanhempansa Jarno Pennanen ja Anja Vammelvuo olivat molemmat kirjailijoita, isoisä Aarne Orjatsalo legendaarinen näyttelijä.

"Ennen kuolemaa Orjatsalo ehti totisesti elää. Tästä lähes uskomattomasta matkasta on hänen pojanpoikansa Jotaarkka Pennanen kirjoittanut kunnioittavan mutta rehellisen ja perinpohjaisen kirjan." Näin kirjoitti Satakunnan Kansa 17 joulukuuta 2017.

Luvassa on vaikuttava tapaaminen helmikuussa.

jf-ak