VUODEN 2019 KERHOKIRJEET

KERHOKIRJE TAMMIKUU 2020

                                                                                           22.01.2020

H.T.

Tammikuussa kuulimme Erkki Liikasen mielenkiintoisen katsauksen lähimenneisyyteen. Helmikuussa paneudumme oman kuntamme eli Helsingin kunnallispolitiikkaan. Tomi Sevander tulee kertomaan, miltä Helsingissä uusimuotoinen pormestarimalli hänestä vaikutti. Hänhän tuurasi Nasima Razmyaria tämän vanhempainloman aikana. Aika on edelleen kuukauden ensimmäinen tiistai 4.2.2020 klo 13 ja paikka Arbiksen huone 23.

Varautukaa myös siihen, että kokouksessa valitaan uuden yhdistyksen toimikunta. Patentti- ja rekisterihallitus on lupaillut, että rekisteröinti on valmis tämän kuun puolella.

Ja sitten raha-asiaa. Kerhomaksu on edelleen 20 euroa/vuosi ja sillä maksetaan salivuokrat, alustajien mahdolliset matkakustannukset sekä merkkipäivämuistamiset. Veijo on ystävällisesti lupautunut hoitamaan pankkiasioita vielä sen aikaa, kunnes uusi tili saadaan avatuksi, joten voitte maksaa maksun edelleen vanhalle pankkitilille FI28 80009710186424. Siihenhän ohjattiin myös teatterimaksut.

Näemme helmikuussa Helsingin kunnallispolitiikan merkeissä!

 

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/ ja Facebook-sivu https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg                     Anneli Koivisto

puheenjohtaja                          sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch          anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                         0400 419839

Muistathan käydä nettisivuillamme: www.wanhattoverit.fi

 

 

KERHOKIRJE JOULUKUU 2019

                                                                                     22.12.2019

H.T.

Aluksi toivotamme kaikille jäsenille oikein hyvää joulun aikaa.

Tammikuussa kokoonnumme ensimmäisen kerran tavalliseen tapaan kuukauden ensimmäisenä tiistaina 7.1.2020 klo 13.00 Arbiksen huoneessa 23. Vieraanamme Erkki Liikanen, joka ei enempiä esittelyjä kaivanne. Hänellä on mukana kirjaansa Joukon nuorin, jonka saa ostaa hintaan 25 euroa. Tuotto menee Kansan Sivistysrahastolle.

Kerhollamme oli juhlallinen hetki, kun ennen joululounasta oli lyhyt kokous, jossa päätimme rekisteröityä ja hyväksyimme mallisäännöt muuttumattomina. Kuten aikaisemminkin on kerrottu, syy on lainsäädännön, joka ei anna rekisteröimättömälle yhdistykselle mahdollisuutta avata pankkitiliä. Asiointi PRH:ssa kestänee muutaman viikon, mutta kun sieltä saamme Y-tunnuksen, niin pidämme kokouksen, jossa valitaan uusi toimikunta (yhdistyslakislangilla hallitus). Siihen asti vanha toimikunta jatkaa ”toimitustoimikuntana”. Sen jälkeen jatkamme kuin ennenkin.

Toisella sivulla tiedot ensi kevään Latvian-matkastamme. Pitäkää kiirettä ilmoittautumisten kanssa, tiettävästi muutama on jo ilmoittautunut etukäteen.

Tapaamme tammikuussa!

 

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/ ja Facebook-sivu https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg                    Anneli Koivisto

puheenjohtaja                         sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch         anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                        0400 419839

 

Muistathan käydä nettisivuillamme: www.wanhattoverit.fi

 

PWT:n jäsenmatka suuntautuu Koillis-Latviaan

Pääkaupungin Wanhat Toverit jatkaa vuoden 2020 jäsenmatkalla tutustumista Viron etelänaapuriin Latviaan. Kevään matkakohteena on Koillis-Latvia 11.-14.5.2020.

PWT:n ryhmän tukikohtana on matkan aikana Gulbenen kaupunki. Gulbenen lisäksi vieraillaan Smiltenessa, Stāmerienassa ja Alūksnessa. Kevätmatkan viimeinen yöpymispaikka on Grand Hotell Viljandi Viron puolella.

Ensimmäisenä matkapäivänä ajetaan aluksi Tallinnasta Pühajärvelle lounaalle. Sieltä matka jatkuu virolaiseen Valgan kaupunkiin, jossa pidetään lyhyt tauko ennen siirtymistä rajakaupungin latvialaiseen osaan eli Valkaan. Seuraava pysähdyspaikka on Latviasta Siperiaan kyyditettyjen muistomerkki Smiltenessa.

Smiltenesta lähdetään suoraan Gulbeneen, missä tehdään lyhyt bussikierros ja sen jälkeen majoitutaan Gulbene-hotelliin. Illallinen nautitaan Kantes krogs –krouvissa, johon on bussikuljetus.

Toinen matkapäivä alkaa aamiaisella Kantes krogsissa. Päivän ensimmäinen tutustumiskohde on Stāmeriena ja sen tunnetuin nähtävyys, baltiansaksalaisen Johann Gottlieb von Wolffin rakennuttama linna. 1800-luvun puolivälissä valmistuneessa linnassa on yli sata huonetta. Linnan lisäksi käydään katsomassa järven rannalla sijaitsevaa kaunista ortodoksista kirkkoa.

Toisen matkapäivän ohjelmassa on myös junamatka Baltian ainoaa kapearaiteista rautatietä pitkin Gulbenesta Alūksneen. Kiskoja pitkin kolkotellaan vajaat puolitoista tuntia ja junassa virkistäydytään kahvilla ja voileivillä. Alūksnessa ensimmäinen käyntikohde on Uusi linna, jossa on useita museoita, näyttelyitä sekä Alūksnen lasten ja nuorten keskus. Linnakierrokselta siirrytään pieneen raamattumuseoon. Se esittelee 30:llä eri kielellä painettuja raamattuja. Ennen hotelliin paluuta pysähdytään Kantes krogsiin illalliselle.

Kolmantena matkapäivänä vaihdetaan maata eli siirrytään Latviasta Viroon. Ennen rajan ylittämistä syödään aamiainen Kantes krogsissa ja matkalla pidetään ostostauko Latvian puolella Apessa. Virossa ensimmäinen käyntikohde on Metsäveljen talo Rõugessa. Talo kertoo metsäveljien elämästä 1940-luvun loppupuolen ja 1950-luvun alun Virossa. Rõugen jälkeen vuorossa on Viljandi, mutta ennen hotelliin saapumista piipahdetaan Mulgi savikoda –nimisessä savipajassa Viljandin lähellä ja tehdään lyhyt kävelykierros muinaisen ritarilinnan sijaintipaikalle. Illallinen syödään Grand Hotell Viljandin ravintolassa.

Viimeisenä matkapäivänä tutustutaan hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen Olustveren kartanoon. Kartanossa on useita erilaisia työpajoja ja kaunis puisto. Olustveresta ajetaan Võhmaan, jossa käydään katsomassa sveitsiläismiehen perustamaa kynttilätehdasta. Tehtaan yhteydessä on mm. luistinrata, joka tehty parafiinista. Võhmasta ajetaan Raplan lähelle Krantsi kõrts –nimiseen krouviin lounaalle ja sieltä edelleen Atlan kartanoon katselemaan keramiikan valmistusta ja maistelemaan omenakonjakkia. Tallinnan satamaan saavutaan noin kello 17.

Koillis-Latvian matka alkaa Länsisatamasta maanantaina 11.5.2020 kello 7.30, mutta satamaan kokoonnutaan jo kello 6.45, koska aamiaisbuffet avataan kello 7.00. Laiva saapuu kello 9.30 Tallinnaan, josta lähdetään bussilla kohti Viron etelärajaa ja Latviaa. Paluumatka Tallinnasta Helsinkiin alkaa 14.5.2020 kello 19.30 ja Länsisatamaan saavutaan kello 21.30.

Matka on tarkoitettu Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden jäsenille seuralaisineen ja sille on varattu 30 paikkaa. Matkan hinta on 393 €/henkilö ja se sisältää laivamatkat, aamiaisen laivalla menomatkalla, matkatavarahytit laivalla mennen tullen, bussikuljetukset, hotelliyöpymiset (3 yötä), ohjelmassa mainitut ruokailut, sisäänpääsymaksut ja opastukset sekä paluumatkalla buffet-päivällisen juomineen laivalla. Yhden hengen huoneesta hotellit perivät lisämaksua yhteensä 27 € (3 yötä) eli yhden hengen huoneeseen majoittuvalle hinta on 420 €. Yhden hengen huoneita on rajoitetusti.

Ilmoittautumiset Annakati Mattilalle 15.1.2020 mennessä joko sähköpostitse annakati.mattila@pp.inet.fi tai puh. 0400 435242. Matkan maksuohjeet ja aikataulutettu ohjelma lähetetään ilmoittautuneille.

Matkalle tarvitaan mukaan passi tai virallinen henkilökortti. PWT edellyttää, että matkalle osallistuvilla on matkavakuutus. Myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan, jollei sitä ole entuudestaan. Tähdennämme, että matkalle voi osallistua vain sellainen henkilö, joka kykenee itse huolehtimaan itsestään koko matkan ajan.

 

KERHOKIRJE MARRASKUU 2019

                                                                            19.11.2019

H.T.

Joulu lähestyy, samoin PWT:n joululounas, johon kutsutaan jäsenet seuralaisineen. Joululounaan aika on tiistaina 3.12.2019 klo 15 ravintola Zinnkellerissä, Meritullinkatu 25. Tämä on Liisankadun ja Meritullinkadun kulmassa. Julkisia käyttäen pääsee lähimmäksi bussilla 16, raitsikoilta 3 ja 4 on jonkin verran käveltävää. Ruokailuvaihtoehtoina ovat liha-, kala- tai kasvisruoka (menu liitteenä). Hinta on 25 euroa ja se on maksettava kerhon tilille FI 28 80009710186424. Ilmoittakaa sihteerille mahdollisimman pian, mutta viimeistään perjantaina 29.11., minkä vaihtoehdon valitsette. Puuropuheen pitäjäksi on lupautunut Matti Louekoski. Tervetuloa sankoin joukoin!

Pitkäaikainen taloudenhoitajamme Veijo on lopullisesti päättänyt jättää taloudenhoidon muihin käsiin. Tilin avaus pankkiin vaatii, että kerhomme rekisteröityy. Toimikunta on puinut asiaa ja esittää, että kerho todella rekisteröidään tämän asian takia. Kaikki muu toiminta jatkuu ennallaan.

Yhdistyksen perustava kokous pidetään Arbiksella 3.12.2019 klo 13.30 ja kaikki kerhon jäsenet voivat tietysti halutessaan osallistua. Vähintäin kolmen henkilön pitää lain mukaan olla paikalla. Siinä kokouksessa hyväksytään säännöt ja valitaan hallitus (yhdistyslakislangia, me puhumme edelleen toimikunnasta). Tästä perustavasta kokouksesta ehdimme sitten kaupungin läpi joululounaalle!

Sen verran alkuvuodesta, että tammikuun kokous on 7.1.2020, paikka edelleen Arbis ja tammikuun puhuja on Erkki Liikanen.

VIIMEISTÄÄN JOULULOUNAALLA TAVATAAN!

 

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/ ja Facebook-sivu https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg               Anneli Koivisto

puheenjohtaja                    sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch     anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                   0400 419839

 

Muistathan käydä nettisivuillamme: www.wanhattoverit.fi

 

KERHOKIRJE LOKAKUU 2019

                           

                                                                                  23.10.2019             

       

H.T.

                             

Syyskausi on puolessa välissä. Seuraavan kerran kokoonnumme 5.11.2019 jälleen normaaliin aikaan klo 13.00 Arbiksen saliin 23. Tällä kertaa aiheena on tasa-arvonainen Minna Canth ja esittelypuheenvuoron käyttää Suvi Ahola, joka on äskettäin julkaissut tutkimuksen Minnasta.

Marraskuun kokouksessa myös valitaan toimikunnan jäseniä. Toimintaperiaatteiden mukaan vuosittain vaihtuu osa toimikunnasta. Taloudenhoitaja Veijo Lehto sekä jäsenet Petra Hyvärinen ja Esko Nurmi ovat ilmoittaneet, että eivät ole enää käytettävissä.

Veijo on ollut taloudenhoitajana koko kerhon olemassaolon ajan. Olisi hienoa jos joku teistä voisi tämän tehtävän ottaa vastaan ja olla yhteydessä suoraan Veijoon 0500 404223 ja veijo.j.lehto@gmail.com. Tai luonnollisesti myös puheenjohtajaan, yhteystiedot alla. Tarkoituksemme on että kerho rekisteröidään jolloin myös taloudenpitomme yksinkertaistuu. Taloutemmehan on suuruudeltaan varsin vaatimaton joten toivottavasti nyt löytyisi omasta keskuudestamme tämän meille kaikille tärkeän tehtävän hoitaja!

Tapaamisiin marraskuussa!

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/  ja Facebook-sivu      https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg                   Anneli Koivisto

puheenjohtaja                        sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch         anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                        0400 419839

KERHOKIRJE SYYSKUU 2019

 

                                                                             17.09.2019             

       

H.T.

                            

On kesä mennyt, tunne lämpöä en nyt, laulaa laulaja. Syksy aloitettiin Paavo Lipposen erinomaisella katsauksella Euroopan asioihin. Seuraavassa kokouksessa 1.10.2019 klo 13.00 vieraanamme on OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio, joka kertoo pankkien tulevasta kehityksestä eritoten ikäihmisten kannalta. Jo nythän on laskujen maksaminen useamman tunnussanan takana kuin aikaisemmin. Paikka on entinen eli Arbiksen huone 203, Dagmarinkatu 3. Arbiksen kahvio on avoinna.

Ennakkotietona muistutamme, että marraskuun kokouksessa valitaan taas toimikunnan jäseniä. Samoin ennakkotietona ilmoitetaan, että ensi vuoden retki suuntautuu Itä-Latviaan ja ajankohta on 11.-14.5.2020. Pankaapa kalenteriin. Varsinainen kutsu hinta- ym. tietoineen tulee ensi vuoden alkupuolella.

Pääkaupungin Wanhat Toverit -kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/  ja Facebook-sivu      https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg                   Anneli Koivisto

puheenjohtaja                        sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch        anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                       0400 419839

KERHOKIRJE ELOKUU 2019                                           

                                                                            20.08.2019                 

           

H.T.

                                            

Syksy saapuu ja sen mukana aloitamme taas Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden kerhokokoukset. Ensimmäinen kokous on tavan mukaan kuukauden ensimmäisenä tiistaina 3.9.2019 klo 13.00.  Paavo Lipponen alustaa aiheesta Euroopan kohtalon vuodet. Näin EU:n puheenjohtajavuonna aihe on todella ajankohtainen. Kokouspaikka on edelleen Arbis, huone 23, osoite Dagmarinkatu 3.

Sitten syksyn kulttuurianti:

Luontodokumentti ihmisestä

Seitsemänkymmentätuhatta vuotta sitten Homo sapiens oli vähäpätöinen eläin yhdessä Afrikan kolkassa. Seuraavien kymmenien vuosituhansien aikana se teki itsestään koko planeetan herran ja kohotti itsensä jumalaksi. Sattumanvaraisen geenimutaation myötä se sai kyvyn puhua kuvitteellisista asioista eli kertoa tarinoita.

Kirjailija Yuval Noah Harari kirjoittamaan bestselleriin pohjautuva Kansallisteatterin Sapiens on luontodokumentti ihmisestä ja se tarjoaa näkymän ihmislajin historiaan aina ajan alkuhämäristä nykyaikaan – ja vähän tulevaisuuteenkin. Dokumentin kertojaäänenä on Jarmo Heikkinen, joka on tuttu Avara luonto –dokumenttisarjasta. Kantaesityksen käsikirjoituksen on tehnyt Minna Leino, ohjaus on Anni Kleinin ja Jarkko Partasen ja näyttämöllä ovat Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen ja Juha Varis. Esitys kestää tunnin ja 40 minuuttia eikä siinä ole väliaikaa.

Pääkaupungin Wanhat Toverit on varannut 30 lippua Sapiensin esitykseen perjantaina 18.10.2019 klo 19. Liput maksavat 37 €/kappale (normaalihinta 47 €). Ilmoittautumiset 18.9.2019 mennessä Annakati Mattilalle mieluiten sähköpostitse annakati.mattila@pp.inet.fi tai tekstiviestillä puh. 0400 435242. Liput on maksettava 20.9.2019 mennessäPWT:n tilille FI28 8000 97101864 24. Merkitse maksun viestiosaan nimesi sekä Sapiens.

 

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivu on osoitteessa

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/  ja Facebook-sivu      https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

 

Jan Furstenborg                      Anneli Koivisto

puheenjohta                              sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch            anneli.koivisto@pp2.inet.fi

 

 

KERHOKIRJE HUHTIKUU 2019                        26.04.2019             

    

H.T.

                           

Eduskuntavaalit on nyt käyty ja tätä kirjoittaessamme ovat hallitusneuvottelut alkamassa puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla. Seuraavat vaalit ovat jo lähellä kun toukokuun lopulla valitaan edustajat EU-parlamenttiin. Samanaikaisesti valmistaudutaan heinäkuun alussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajakauteen.

Huhtikuun kokouksessa kuulimme tosi hyvän esityksen kansainvälisistä asioista ja vähän samaa teemaa jatkaa toukokuun alustaja. Pentti Väänänen, joka on toiminut puolueen kv-sihteerinä ja Sosialistisen Internationaalin pääsihteerinä, kertoo Kalevi Sorsasta kansainvälisenä vaikuttajana. 

Kevään viimeisen kokouksen aika on 7.5.2019 klo 13.00 ja paikka Arbiksen huone 203.

Arbiksen varsinainen työskemtely on jo loppunut ja kahvio on kiinni, joten hiukopalaa haluavat voivat käyttää hyväkseen lähistöllä sijaitsevia baareja ja ravintoloita.

Nähdään kahden viikon kuluttua!

Ja muistathan, että Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivua

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/  ja Facebook-sivua      https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

yritetään nyt päivittää entistä tiheämmin

 

Jan Furstenborg                   Anneli Koivisto

puheenjohtaja                        sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch        anneli.koivisto@pp2.inet.fi

 

KERHOKIRJE MAALISKUU 2019

                                                                                     19.03.2019             

H.T.

Kevään toiseksi viimeinen jäsentapaaminen on tiistaina 2.4.2019 klo 13.00 ja paikka on edelleen Arbis, Dagmarinkatu 3, huone 23. Koska eduskunta on vaalilomalla, niin saamme vieraaksemme  vihdoin kansanedustaja Erkki Tuomiojan ja hänen aiheenaan on Maailman tila ja mitä sen parantamiseksi voimme tehdä. Odotamme pohdittua ja asiantuntevaa puhetta.

Suomen Wanhojen Tovereiden kulttuuri- ja retkeilypäivät ovat Jyväskylässä 23.-24.8.2019. Siitä on tullut eri kirje kuukausi sitten. Vielä on aikaa ilmoittautua. PTW:n tarjoamaan ilmaiseen bussikyytiin on viimeinen ilmoittautumispäivä 15.6. Veijo Lehdolle veijo.j.lehto@gmail.com. Häneltä saa myös tarkempaa tietoa tapahtumasta. Jos kutsu on päässyt häviämään postilaatikosta, sihteeri lähettää uuden, kunhan ilmoitatte asian.

Ja vielä kerran muistutus kerhomaksusta, joka on 20 euroa ja maksetaan kerhon tilille FI 28 80009710186424. Jos olet epävarma maksusta, kysy Veijolta, yhteystieto yllä. Maksamatta jättämisestä ei aiheudu muuta kuin se, ettei kirjeitä enää tule.

Pääkaupungin Wanhat Toverit kotisivua

https://www.wanhattoverit.fi/kerhot/helsinki/paakaupungin-wanhat-toverit/  ja Facebook-sivua      https://www.facebook.com/Pääkaupungin-Wanhat-Toverit-615557312201701/?view_public_for=615557312201701

yritetään nyt päivittää entistä tiheämmin

Oikein hyvää kevättä kaikille! Purokin jo lorisee.

 

Jan Furstenborg                   Anneli Koivisto

puheenjohtaja                        sihteeri

j.furstenborg@bluewin.ch        anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                       0400 419839