VUODEN 2021 KERHOKIRJEET

 

KERHOKIRJE  2/21                               27.8.2021       

 

H.T.

 

Hyvät Wanhat Toverit

 

Toivottavasti kaikilla on kesä mennyt hyvin ja antanut mahdollisuuden virkistäytyä, joka etenkin näinä hankalina aikoina on niin tärkeää. Olimme varmaan kaikki toivoneet että maatamme ja maailmaamme piinaava pandemia olisi jo ratkaisevasti hellittänyt otettansa. Sitkeä se kuitenkin on ja siksi tuleekin monella tavalla vaikuttamaan elämäämme myös tulevana syksynä, ja varmaan myöhemminkin.

 

Olemme nähneet kuinka kyllästyminen terveysturvallisuuden vaatimiin rajoituksiin on levinnyt varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Toivottavasti niissäkään ryhmissä ei tule takaiskua vakavan sairastumisen tai pitkäaikaisen terveysvaikutusten kautta. Onneksi oma ikäluokkamme on jo hyvin rokotettu mikä suojaa tehokkaasti koronan vakavia muotoja vastaan. Meidänkin pitää tosin muistaa että tartunta on rokotettujenkin osalta ja kesken mahdollista vaikka vaara onkin paljon pienempi kuin rokottamattomille. Järkevä varovaisuus ja suojautuminen on kuitenkin hyvä muistaa, mutta sehän ei meille mitään uutta olekaan.

 

Myös hallituspiireissä näkyy tätä koronaväsymystä. Ulkoiset paineet elinkeinoelämän ja esimerkiksi tapahtumateollisuuden tai liikuntapiirien taholta ovat voimakkaita. Kun ravintola-alan suurempia riskikohteita ei ole kyetty sääntelemään tehokkaasti on tasapuolisuudenkin vuoksi laajennettava vapauksia muuallakin. Teatterit ja vastaavat kulttuurilaitokset jotka etenkin vanhemmille ikäluokille ovat erityisen tärkeitä ovat olleet samojen rajoitusten kohteena kuin huomattavasti riskialttiimmat baarit ja suuret kesäfestarit.

 

Sosialidemokraattien toiminnasta Sanna Marinin johtamassa hallituksessa voimme olla tyytyväisiä ja ylpeitä. Sekä pääministerin että peruspalveluministerin Krista Kiurun toiminnassa on terveysturvallisuuden vaaliminen ollut jatkuvasti etusijalla, myös yhteiskunnan välttämättömässä asteittaisessa avaamisessa. Kansainvälisessä vertailussa on koronapandemian ja myös sen talousvaikutusten hallinta ollut poikkeuksellisen menestyksellistä. Ilman SDP:n vankkaa asemaa tässä viiden puolueen hallituksessa olisimme saattaneet joutua takaisin niihin aikoihin jolloin ikäihmiset ja muut riskiryhmiin kuuluvat jäivät laajalti yhteisöjensä toiminnan ulkopuolelle.

 

Omalta osaltamme olisimme toivoneet että tässä elokuisessa kerhokirjeessämme voisimme kertoa Pääkaupungin Wanhojen Toverien toiminnan palaamisesta tavanomaisiin uomiinsa. Toki pyrimmekin siihen että tapaamisemme ja muut tilaisuutemme jälleen käynnistyvät, tietysti niissä rajoissa joita terveysturvallisuus ja viranomaisten antamat säännöt asettavat.

 

Olemmekin tyytyväisiä että syyskuun kerhokokouksemme voidaan nyt ensimmäistä kertaa pitää uudessa kokouspaikassamme Paasitornissa, eli Helsingin Työväentalossa. Byggahan se meille Wanhoille Tovereille on. Vieraaksemme tulee Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar joka on myös kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja. Nasima oli ykkösehdokkaamme alkukesän kunnallisvaalissa ja on todella suuri ilo että juuri hän on tämän uuden kautemme ensimmäinen vieraamme.

 

Syyskuun kerhokous pidetään maanantaina 6 syyskuuta alkaen klo 14.00 Paasitornissa eli Helsingin Työväentalossa, Paasivuorenkatu 5, Julius von Wright salissa 3.5 kerroksessa. Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisten määräyksiä noudattaen on meidän rajoitettava osallistumismäärää niin että kaikki saavat istumapaikan säädettyine turvaväleineen. Pyydämme siksi osallistumishalukkaita ilmoittautumaan Anneli Koivistolle mahdollisimman pian. Ensimmäiset 20 ilmoittautunutta mahtuvat mukaan. Valitettavasti emme voi tälle rajoitukselle mitään. Paikan päällä suosittelemme vahvasti maskin käyttöä ellei ole erityistä syitä joka estää sen tekemisen. Varaamme paikalle käsidesiä ja kertakäyttömaskejakin jos joltain on unohtunut, ja yritämme parhaamme mukaan noudattaa kaikkia voimassa olevia terveysturvallisuuden ohjeita.

 

Myös muun toimintamme osalta yritämme tänä syksynä palata niin ’normaaliin’ kuin mahdollista. Viroon ja muualle Baltian maihin suuntautuvia suosittuja matkojamme joudumme kuitenkin vielä odottamaan. Teatterinäytöksiä on sen sijaan jo varattukin ja niistä alla enemmän.

 

Teatteria tarjolla

Seela Sella Hitlerinä

 

Pääkaupungin Wanhat Toverit oli varannut syksyllä 2020 lippuja Kansallisteatterin Hitler ja Blondi –esitykseen, joka jouduttiin koronatilanteen vuoksi peruuttamaan. Nyt kerholla on uusi varaus tähän samaan näytelmän maanantaina 18.10.2021 klo 19.

Suomen Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyönä toteuttama Hitler ja Blondi  on Michael Baranin käsikirjoittama. Näytelmän alaotsikkona on Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle. Hitlerin roolissa nähdään Seela Sella ja hänen Blondi-koiranaan Verneri Lilja.

PWT on varannut esitykseen 30 lippua esitykseen, joka on tarkoitettu PWT:n jäsenille seuralaisineen. Näytelmää esitetään Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Ilmoittautumiset Annakati Mattilalle 4.9.2021 mennessä mieluiten sähköpostitse annakati.mattila@pp.inet.fi tai tekstiviestillä, puh. 0400 435242. Liput maksavat 39 euroa/kpl ja ne on maksettava 10.9.2021 mennessä Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden tilille FI07 5723 8120 2695 25. Merkitse maksuun viitenumeroksi 1119.

HUOM! Hitleriin ja Blondiin viime vuonna tehdyt vanhat varaukset eivät ole enää voimassa, vaan esitykseen on tehtävä uusi varaus.

Dokumenttiteatteria Vallilassa

Susanna Kuparisen, Jari Hanskan ja Satu Linnapuomin yhteistyönä syntynyt dokumentaarinen teatteriesitys Sokea piste pyrkii valaisemaan politiikan, median ja yhteiskunnallisen todellisuuden katvealueita, jotka jäävät piiloon kriisin keskellä. Esitys kurkottaa tulevaan: onko Suomen tie ulos koronasta toisinto 1990-luvun laman ankarista leikkauksista vai olemmeko valmiita edes kuvittelemaan vaihtoehtoja, jotka eivät iske niin kipeästi maan hiljaisiin? Näyttämöteoksen musiikki on Kerkko Koskisen käsialaa.

PWT on varannut Sokeaan pisteen esitykseen 30 lippua lauantaina 27.11.2021 klo 13. Esityspaikka on Vallilan koneapaja-alueella toimiva Vallilan Kansallisteatteri, os. Aleksis Kiven katu 17/Bruno Granholminkuja. Esitys on tarkoitettu PWT:n jäsenille seuralaisineen.

Ilmoittautumiset Annakati Mattilalle 11.10.2021 mennessä mieluiten sähköpostitse annakati.mattila@pp.inet.fi tai tekstiviestillä, puh. 0400 435242. Liput maksavat 34 euroa/kpl ja ne on maksettava 20.10.2021 mennessä Pääkaupungin Wanhojen Tovereiden tilille FI07 5723 8120 2695 25. Merkitse maksuun viitenumeroksi 1119.

Olisiko nyt sopiva aika että kaikki kiittäisimme toisiamme kärsivällisyydestä? Kun jo vuosi sitten varovaisesti sanoimme että valoa alkaa näkyä tunnelin päästä niin onhan näkymämme tänään jo huomattavasti parempi. Uskomme vakaasti että toimintamme on nyt palaamassa raiteilleen ja toivomme että myös uusia ajatuksia ja aloitteita voimme yhdessä kehittää.

 

Jan Furstenborg                      Anneli Koivisto

puheenjohtaja                sihteeri

jan@janfurstenborg.fi               anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                 0400 419839

 

---

 

KERHOKIRJE  1/2021                            16.2.2021       

 

H.T.

 

Kaikkein ensiksi toivomme että kaikki on hyvin ja että olette pysyneet terveinä! Vielä muutama kuukausi niin olemme kaikki rokotettuja!

 

Oman kokoustoimintamme osalta on kyllä tyydyttävä toteamaan että jäissä se on. Tapaamisia ei voi järjestää ainakaan kevätkautena ja Arbiksen ajat on siltä ajalta peruttu. Nyt näyttäisi siltä että myös Arbis olisi koko vuoden kiinni, mutta katsotaan sitten. Meidän osaltammehan HTY:n jäsenjärjestönä tulee vanha kunnon Työväentalo tavalla tai toisella ajankohtaiseksi mutta tietysti silloinkin on samat terveys- ja turvallisuusperiaatteet ensisijaisia. Toivomme tietysti että tilanne olisi jo syksyllä niin hyvä että turvallisuusjärjestelyin voisimme tavata jälleen.

 

Eveliina Heinäluoman joulusaarna jäi sekin valitettavasti tulematta kun eduskunnan tekniikka ilmeisesti petti ja esitys katkesi ennen puoltaväliä. Ei tämä Even vika ollut eikä hänen avustajansakaan, tallentaminen tässä epäonnistui teknisesti. Monet meistä muistavat niitä tilaisuuksia jolloin kaitafilmi katkesi tai projektorin lamppu paloi. Eivät ne ajat siis ole kaikilta osin muuttuneet. Lannistua ei kuitenkaan saa eikä pienestä hermostua. Yritetään vielä uudestaan, jossakin muodossa, tässä kevään kuluessa. Nyt pitää vain yrittää pysyä aktiivisena, ellei muuta niin verkonkin välityksellä.

 

Vuosihan tässä on mennyt, mitä nyt kesällä otettiin vähän taukoa tähän eristäytymiseen. Ulkona tavattiin ystäviä ja muita. Nyt ovat ovet jälleen kiinni ja kai jonkin asteista erakoitumistakin alkaa monilla meistä tapahtua. Monet meistä tavoittavat lapset, lastenlapset ja muut omaiset ja ystävät vain sähköisesti, eikä ’näköpuhelin’ oikeata tapaamista korvaa.

 

Meidän ikäluokkamme rokotukset ovat käynnistyneet täällä pääkaupunkiseudullakin. Se on myönteinen asia ja toivottavasti tätä eristäytymistä ja sosiaalisten kontaktien varomista voidaan jo kesän kynnyksellä ainakin keventää.

 

Monien nuorempien ja keski-ikäisten sietokyky näyttää joskus helpommin pettävän ja kyllähän sekin on ymmärrettävää. Kun muistaa omia nuoruusaikojaan niin vaikeaa se olisi ollut jos tällainen katastrofi olisi langennut silloin yllemme. Toivotaan kuitenkin etteivät lähestyvien kunnallisvaalien houkuttelema populismi täällä pääkaupunkiseudullakaan aiheuta ennenaikaista lipsumista yhteisesti päätetyistä ja aiheellisista rajoituksista.

 

Oli tarkoitus miten hyvä tahansa niin pandemiatilanteen vaikeutuminen - jos näin kävisi - kostautuisi elämisen rajaamisena vieläkin tiukemmalla tavalla. Kun katsomme muuta Eurooppaa niin tämä ajatus ei paljoa rohkaise.

 

Vaikka asioita voidaankin katsoa monesta näkökulmasta niin meidän lähtökohtamme ”Wanhoina Tovereina” on tietysti omissa ikäryhmissämme. Kun nyt on kansainvälisestikin katsoen päästy hienosti aivan kalkkiviivojen tuntumaan niin tässä tulisi nyt kaikkien vielä ne viimeiset metrit jatksaa. Meitä rohkaisee etenkin kahden vastuuministerimme Sanna Marinin ja Krista Kiurun määrätietoinen ja päättäväinen huolenpito vanhempien ihmisten ja muiden riskiryhmien hyvinvoinnista.

 

Kunnallisvaalien pitämisestä tänä keväänä tai niiden siirtämisestä syksyyn on julkisuudessakin paljon keskusteltu. Meidänkin keskuudessamme on tästä varmaan ollut erilaisia näkemyksiä. Vaalit tullaan kuitenkin pitämään huhtikuussa ellei pandemiatilanne sitten huomattavasti vaikeudu.

Toivotaan ettei näin käy. Nyt on vain edellytettävä että äänestäminen tehdään mahdollisimman turvalliseksi myös meille vanhemmille äänestäjille.

 

Vaalityö turuilla ja toreilla näyttää koronan oloissa olevan aika hankalaa, ellei joskus jopa mahdotontakin. Ennen olisivat suuret ilmoitusbudjetit ja julkisuus televisiossa tai iltapäivälehdissä näytelleet varsinkin Helsingissä ja muulla pääkaupunkiseudulla todella ratkaisevaa osaa. Nyt on rinnalle noussut sosiaalinen media – Facebook, Instagram, ja muut. Myös meidän varttuneempien sosialidemokraattien tulisi yrittää olla näkyvästi aktiivisia, ellei muuta niin omien ehdokkaidemme kirjoituksia ja ilmoituksia ’tykkäämässä’ ja tietysti omiakin mielipiteitä esittäen. Ehdokkailla on myös omat tukiryhmänsä jotka tässä tilanteessa näyttävät toimivan paljolti etänä. Niihinkin kannattaa lähteä mukaan.

 

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin että aktivoimme omia verkostojamme äänestämään, näissäkin oloissa ja tietysti turvallisuus etusijalla. Meillä on hyvät ehdokkaat ja hieno mahdollisuus vahvistaa asemaamme täällä pääkaupunkiseudullakin.

 

Ja sitten vielä: vuosikokous päätti jäsenmaksuksi edelleen 20 euroa/vuosi. Sen voi maksaa PWT:n tilille FI07 5723 8120 2695 25 (muistathan: uusi tilinumero) viitteellä 1122.

 

Toivotamme vielä kaikille kärsivällisyyttä, jaksamista ja terveyttä, ja hyvää lopputalvea matkalla kohti valoisampaa kevättä ja kaunista kesää!

 

Jan Furstenborg                  Anneli Koivisto

puheenjohtaja                       sihteeri

jan@janfurstenborg.fi            anneli.koivisto@pp2.inet.fi

045 1660775                       0400 419839