Ajan merkintöjä

Jyväskylässä 10.4.2015


Rehelliset ihmiset ovat kasvottoman
rahan pelinappuloita


Talousasioissa kummastellaan maailman vaurauden jakautumista lähes 50% yhdelle prosentille väestöstä. Suhde vääristyy edelleen. Euroopassa verotuksen ohittaa joka vuosi 1000 miljardia euroa. Tällä rahalla maksettaisi esim. Kreikan velat kolme kertaa! Suomessa poliisin edustaja punasteli pääuutisissa toimittajan kysyttyä miksi harmaan talouden torjuntaan tarkoitetut miljoonat on käytetty muihin kohteisiin? Tässä on omituinen ristiriita. - Harmaan talouden torjumiseen panostetaan, mutta tulokset ovat jääneet puolitiehen, koska todellinen tahtotila näyttää puuttuvan.
Veroparatiisien pankkisalaisuudet ovat alkaneet silti rakoilla. Rahojaan piilottaneet ovat ryhtyneet liikehtimään myös Suomessa. Kyse on tavallisten kansalaisten ylitse toimivasta vallankäytöstä, jossa rehelliset ihmiset ovat pelinappuloina. Kansalaisvalppautta siis tarvitaan. On syytä kysyä: ”miksi jokainen valtio (kansalaiset) ovat velkaa suunnattomia summia?" Keneltä se velka on kotoisin? Miksi näillä tahoilla on lainattavaa näin valtavasti? Kuka ja ketkä maailman talousrulettia todellisuudessa pyörittävät? Onko kuluttajan osa 2000-luvun orjuus? Tällä hetkellä kansainvälisissä suhteissa on huolestuttavan paljon merkkejä isojen yhteenottojen kärjistymisistä. Kenen pussiin nyt pelataan? Sotiin ei ajauduta, sotiin ajetaan. Takana tahot, jotka laskevat hyötyvänsä sodista.
On syytä kysyä myös mitä on raha!
 

On pohdittava myös Suomen asemaa kansainvälisessä yhteisössä
 

Kuntauudistus, Sote, tulonjako, työttömyys, nuorison tulevaisuus, vanhusten asema, muuttoliike, kaupunkikeskittymät/haja-asutusalueet, maahanmuutto jne.? - Asioita siis riittää.-  Sosiaalisten ongelmien kasvu vaikuttaa myös yhteiskuntamme turvallisuuteen ja vakauteen. Sisäisen turvallisuuden uhka on ääriliikkeissä.. Erilainen osattomuus ja eriarvoisuus voi vaikuttaa  myös yhteiskuntarauhaan. On tärkeää, että tämä uhka pystytään estämään  Sisäpolitiikka on myös osa turvallisuuspolitiikkaa. Suomalainen konsensus tässä merkityksessä nousee jälleen uuteen arvoonsa. Edelliset kysymykset vaikuttavat myös asemaamme kansainvälisessä yhteisössä, joten meidän on saatava taloutemme kuntoon oikeudenmukaisella tavalla. Siksi yhteiskuntarauha, myös sosiaalisen ulottuvuuden näkökulmasta on oltava demokratiamme perusta. Hajanaiseen yhteiskuntaan voi ulkoapäin vaikuttaa, kuten näemme nyt Ukrainassa. Se ei saa olla Suomen tie.


Valtapolitiikan kaksinapaisuus ei ole pienten valtioiden etu
 

Taistelu suomalaisten sieluista kuumenee - liittyäkkö Natoon vai pitäytyä sotilasliittojen ulkopuolella? On tärkeää, että pidämme tässä asiassa päämme kylmänä. Meidän on ajateltava itse ja huolehdittava omasta uskottavasta puolustuksestamme.

Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja Alpo Collanus kirjoitti Demokraatissa 27.1.2015 otsikolla: Obaman puheen vaiettu kohta koskettaa myös suomalaisia.  Otteita kirjoituksesta: ”Presidentin mielestä älykkäämpi tapa on yhdistää asevoimat ja diplomatia, nimenomaan tässä järjestyksessä, ja hankkia liittolaisia.” Obama jatkoi: ” juuri tätä olemme parastaikaa tekemässä kautta maailman, ja se toimii. Ja katso, näin on käymässä.? Yhdysvallat  on erityisesti Obaman ylipäällikkökautena kehittänyt tavan, jolla se luo ja ratkaisee kriisejä ammattisotilaidensa ja aseteollisuutensa työllistämiseksi jonnekin kaukaisiin maihin (Arabikevät ). Sitten USA pyytää  liittolaisiaan (Natomaat) hoitamaan homman maarintamalla. Tällöin USA:n ilmavoimat tulee ja antaa tulitukea tunnetulla tarkkuudellaan. Runneltujen maiden kansalaisten viha kohdistuu tietenkin USA:n liittolaisiin, koska USA:n pojat ja tytöt ovat tavoittamattomissa taivaan sinessä ja kaukana merellä lentotukialuksissaan." Tämän jälkeen USA aloittaa diplomatian, joka tähtää heidän intressiensä läpiviemiseen omien etujensa mukaisesti.

Venäjän ja Putinin toimet Ukrainassa on tuomittava yksiselitteisesti. Venäjä jatkaa uhkaavasti omia valloituspuuhiaan, nostaakseen omaa pelotusvoimaansa. Suomalaisten tulisi muistaa, etteivät kummankaan suuren osapuolen maailmanvalloituspuuhat ole toistaan parempia. Kovimman hinnan maksavat aina tavalliset ihmiset sotilaina ja siviileinä. Natokiimaisia näyttää silti Suomessa riittävän. Tuskin he ovat kiinnostuneet etulinjanpaikoista jos tarvetta tulisi. On sen vuoksi vaarallista jos pelkoa ruokitaan tarkoitushakuisesti. Suomi on rauhaa ja turvallisuutta rakastava pieni maa, joka ei itse halua konflikteja kenenkään kanssa. Suomen on pysyttävä suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella mieluimmin sovittelijan roolissa ja tehtävä turvallisuuspoliittista yhteistyötä naapurimaan Ruotsin, EU:n ja Naton kanssa. Ei siis joko tai, vaan sekä että. Tämän kaiken runkona meidän on itse huolehdittava uskottavasta puolustuksestamme. Oma itsenäisyytemme ei ole myytävänä.

Pertti Sarja


Kommentteja

Ei yhtään keskustelua käynnissä. 

 

Jyväskylässä 20.1.2016

Tuoko hallituksen kilpailukykyloikka talouteen vain lisää ongelmia


Kolmen Ässän hallitus sanoo tavoittelevansa 15% kilpailukykyloikkaa Suomen talouden elvyttämiseksi. Hallitus kutsuu sitä yhteiskuntasopimukseksi, vaikka se on selkeästi palkansaajien kuristussopimus. Mitään koko yhteiskuntaa koskevaa sopimusta ei ilmene. Silti hallitus on jaksanut yrittää. Se on käynnistänyt neljä kertaa nimeämänsä yhteiskuntasopimuksen neuvottelut kustannustason alentamiseksi todetakseen vain, että ne epäonnistuvat aina uudestaan. Vika on siinä, että maksajaksi joutuisivat palkansaajat, lapsiperheet, eläkeläiset ja paljon sairastavat vähävaraiset. Tähän on vaikeaa suostua.

Hallituksen työkalupakissa on karkeat työkalut siltä varalta, etteivät edellä mainitut suostu kolmen Ässän ”yhteiskuntasopuun.” Tulee kysyä, onko koko hallituksen hanke taitamaton neuvotteluloikka fanfaarista suoraan hallituksen sanelemaan loppuratkaisuun?

Ratkaisujen aika kuitenkin lähestyy ja neuvotteluovet ovat edelleen kiinni. Se meni kiinni EK:n toimesta ja heidän on se avattava niin, että neuvottelut voivat taas alkaa.

 

Puheet ja teot

Hallituksen perustelut toimilleen ovat Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kohentaminen ja että näihin talkoisiin osallistuvat kaikki?  Hallitus aikoo kuitenkin edelleen itsepäisesti ratkaista hankkeensa julkisen sektorin leikkauksilla, palkkakustannusten alennuksilla, sosiaaliturvan kustannusten ja muiden julkisten palvelujen siirtämisellä suoraan kansalaisten maksettavaksi. Kansainvälistä kauppaa käyvien yritysten toimintaa voitaisi sitä vastoin edelleen tukea mm. verohelpotuksin. Tässä ovat siis puheet. On vielä sanottava erikseen, että yrityksille ei riittänyt edellisen hallituksen yhteisöveron alennus 20%:iin.

Teot puolestaan kertovat mitä hallitus oikeasti tavoittelee: Kepu sai omalla sote-ratkaisullaan vuosisataisen haaveensa ensivaiheeseen, joka toteutuessaan merkitsee valtavaa julkisten kustannusten kasvuloikkaa kokonaan uudelle hallintoportaalle eli 18:ta ”itsehallintoalueelle”, jossa maakunnalliset kuntarakenteet säilyisivät keskustan suunnittelemalla tavalla. Kun tämä on toteutettu, tulemme näkemään kepulaisten miehittämän ennennäkemättömän maakuntien hallintohimmelin.

Todellinen taisto alkaa, kun ristiriita syntyy siitä, miten maan resurssit jaetaan takasin sinne mistä markkinatalous ja globalisaatio on jo kilpailukyvyn nimissä siirtänyt ihmiset ja työpaikat maailmalle ja Suomen 5-6 kasvukeskukseen.  Maakuntamalli ja kasvupolitiikka joutuvat vastakkain.

Tässä näkyy kepun todellinen tavoite: kilpailukykyloikasta tarvitaan rahoitus Keskustapuolueen aseman betonointiin koko maan alueelle!  Kokoomus sai laihana lohdutuspalkintona ”raha seuraa potilasta” periaatteen, sekä yksityiselle terveyshuollolle mahdollisimman vahvan aseman. Tämä merkitsee terveyshuollon ”amerikkalaistumisasteen” kohotusta. Tulemme näkemään suuren määrän terveyspalveluilla rikastuvia uusia miljonäärejä, terveyspalvelujen etääntymistä pienituloisten ulottumattomiin ja rikkaiden ”valinnanvapauden” kasvua. Jos raha seuraa potilasta on silloin selvää, että lääkäri seuraa rahaa ja siitä seuraa rahan ja palvelujen keskittymiä. Mitä sitten Kivijärven mummo valitsee? Hän valitsee taksin, jolla huristaa kaukaisiin palveluihinsa ja jonka valtio tai kunta maksaa!

Mitä tekee kolmas Ässä? Perussuomalaiset (lue Timo Soini) seuraa äänettömänä yhtiömiehenä hallituskumppaneidensa saalistusta. Persun kädenjälkeä näissä jättiratkaisuissa ei näy. Ulkoministeri Timo Soini kiertää maailmaa ja siinä ohessa toistuvasti kutsuttuna käy Britannian konservatiiviveljien kokouksissa, ”köyhien” asiallako? Vai sopiiko tämä hallituksen politiikka oikeasti myös persuille, kun he eivät sitä vastusta? Ovatko konservatiivit yleensäkään olleet koskaan köyhien asialla?

On edelleen kysyttävä, ettei persut vaan esiintyisi rva Thatcherin jalanjäljissä osoittamassa miten Suomessakin yritetään ay- liike hajottaa ja vielä vähäväkisen kansanosan tukemana. Eiköhän muutama Soinin lohkaisu naurata myös Englannin yläluokkaa. Suomessa sitä vastoin alkaa persujen kannattajat katsella muita laitumia. On silmänkääntötemppu, että perussuomalaiset ovat työväenpuolue.


Johtaako Suomessa harjoitettava talouspolitiikka jo kannibaalikapitalismiin?

Julkisuudessa on kritisoitu hampurilaisketju McDonald`sia kannibaalikapitalismista riistotasoisten vuokrien vuoksi. Riistovuokrilla syödään kasvun potentiaali paikallistasolta.

Ilmiö on kiinnostava siksi, että kyse taitaa olla laajemmastakin ”kansantaudista”, joka selittää nykyistä läntisen markkinatalouden matalasuhdannetta ja investointilamaa. Milläs investoit, kun osakkeenomistajat vaativat kasvun tuoton rahoilleen ja se hoituu valitsemalla toimiviin johtoihin mahdollisimman ahneita saalistajia. Jälki näkyy siitä ikävästi yt- neuvotteluina, irtisanomisina ja työpahoinvointina sekä ennätyskorkeana nuorisotyöttömyytenä, ja tietysti aina kasvavina jättiosinkoina. Osinkosaalis kikkaillaan mm. liikepankkien neuvoilla veroparatiiseihin ja pois kansantalouden kasvusta.


Mikä on vasemmiston tulevaisuus tässä kehityksessä

Ammattiliittojen jäsenmäärät ovat - kiitos kolmen Ässän - voimakkaassa kasvussa. Nyt jo demarien kannatus on saavuttanut ”paalupaikan.” - Ay-liike kokoaa rivejään ja huoltaa työkalujaan. -Isänmaamme on syytä pelastaa saalistajien kynsistä.  Se tapahtuu niin, että kansan silmät aukenevat seuraavissa vaaleissa. Gallupit ovat vain suuntaa antavia. Kaikki muuttuu vain äänestämällä.

Pertti SarjaKommentteja

Ei yhtään keskustelua käynnissä.Jyväskylässä 12.12.2016

 

Suomineidon kuntotarkastus

Uusin suomalainen nobelisti Bengt Holmström kehottaa lisäämään investointeja, koulutusta ja tutkimusta, työllisyyden lisäämiseksi.

Suomi pienenä kansakuntana voi menestyä kansainvälisessä työnjaossa vain kilpailukykyisellä osaamisella ja ahkeruudella.  Pienen kansantalouden mahdollisuudet piilevät maailmalla isojen toimijoiden ongelma-alueilla ja kitkakohdissa.

Mitä paremmin suomalaiset havaitsevat isojen tarpeita ja ratkaisuja niihin, sitä useammin löytyy maksaja työllemme. Menestyminen edellyttää kasvavaa panostusta tutkimukseen, koulutukseen, tuotekehitykseen ja markkinointiin.

Mitä tekee Sipilän, Soinin ja Orpon hallitus ?

Hallitus toimii kansakunnan edun vastaisesti leikkaamalla juuri sieltä mihin viimeisin nobelistimme B. Holmström kehottaa panostamaan lisää.  Hän käyttää kovaa kieltä kuvatessaan hallituksen toimia yliopistojemme tutkimustoiminnan halveksunnaksi ja rätiksi vasten kasvoja!

Tavallinen kaduntallaaja kummastelee kuinka rahaa riittää kasvaviin osinkoihin ja rikkaiden veronalennuksiin, mutta ei työllisyyden perustan vahvistamiseen?

Tulee kysyneeksi, että onko tässä kyse siitä, että Suomea johdetaan kuin yksityistä yritystä jonka elinkaari lähestyy loppuaan? Lypsetäänkö Suomi Oy:stä kaikki mitä irti saadaan ja kanavoidaan saalis moraalittomin verokikkailuin, puolirikollisin ja täysrikollisin keinoin yksityisiin taskuihin ja piiloihin holding - yhtiöiden ja hallintarekisterien avulla kansantalouden ulottumattomiin?

Oma lukunsa on hallituksen hampaaton taistelu harmaata taloutta vastaan.  Suorasta talousrikollisesta pimeästä taloudesta puhumattakaan.

Sipilän hallituksen Suomi kuntoon puuhastelu keskittyy sen sijaan pieneläjien toimeentulon kiristämiseen.  Samalla hallitus vaikenee kokonaan arveluttavan, jopa moraalittoman saalistuksen jatkumisesta. 

HS:n toimittaja Tuomo Pietiläinen ja hänen 25 journalismin opiskelijan tutkiva työryhmänsä ansiokas teos ” Wahlroos Epävirallinen elämänkerta” valottaa lukuisin esimerkein kuinka Suomen ”kruunun jalokivet” varastetaan laillisin, mutta moraalittomin keinoin yksityisiin taskuihin.  Samoin Esko Seppänen edelleen syventää kuvaa kirjassaan: ”Mistä Suomi vaikenee”.

Edellä  mainitut  teokset  toivoisi  oppikirjoiksi  jokaiselle,  jotka  yrittävät  ymmärtää mikä  Suomineidon  terveyden tilassa  vaivaa.  Satiirikko voisi väittää,  että  Suomineitoa  vaivaa  pahan laatuinen  kasvain,  joka  vie  vähitellen  voimat  ja  kuihduttaa  neitosemme  henkihieveriin.

Sipilän hallituksen lääke on  jatkuva  laihduttaminen,  saman  aikaisesti  maan  talouseliitin  moraalittomin  joukko  rakentaa  ”hyväveliporukalleen”  uuden satumaisiin tuloihin  perustuvan  elämän  kauaksi  köyhtyvästä  Isänmaastaan. 

Suomen kansan tulisieluinen herättelijä Yrjö Kallinen kyseli aikoinaan: ”Elätkö unessa?”  Miten on, sopisiko alkaa heräilemään?

Pertti Sarja
__________


Lopuksi:

WAHLROOS   EPÄVIRALLINEN  ELÄMÄNKERTA  s. 384

”Samaan tapaan  kuin  haastateltavillemme  jouduimme  myös  selvittämään  itsellemme, miksi  tämä  kirja oli tärkeää  kirjoittaa: Wahlroosin matka keskikoulun häiriköstä ökyrikkaaksi  yritysjohtajaksi,  on  ainutlaatuinen  kertomus siitä,  ketkä menestyvät  yhteiskunnassamme  ja  miten. Matkalla tutustuimme Suomen talouseliittiin, joka on mielenkiintoinen sekoitus hyviin perheisiin syntyneitä, erityisen lahjakkaita tai vain onnekkaita suomalaisia.  He istuvat ristikkäin eläkeyhtiöiden, ministeriöiden ja miljardikonsernien johtopaikoilla ja päättävät niin yhteiskunnan kuin kavereidensakin asioista. Kysymys siitä ketkä pääsevät tuohon eliittiin  ja  millä  keinoilla,  on kaikkien suomalaisten  asia.”

Tampereella  3.8.2013

Tuomo Pietiläinen ja hänen tutkiva työryhmänsä 

Olavi Niemi

 

Asumispolitiikan on aika vihdoinkin uudistua
 

On tullut tavaksi kertoa, että kohtuuhintainen asunto on perusoikeus. Ehdotuksia ja erilaisia toteutustapoja on nähtävissä laajemminkin ilmassa, mutta ne eivät tule toteutumaan, vaikka ne kuulostaisivatkin hyviltä. Niistä on vaarassa syntyä nykykeinoin vain sananhelinää. Nuo ehdotukset eivät toteutuessaankaan ole maailmaa pelastaneet. Ongelmaa on käsiteltävä paljon syvällisemmin.

Asumisen ongelma ei koske ainoastaan palvelualan työnantajaa ja työntekijää pääkaupunkiseudulla, vaikka he ovatkin pahassa pulassa. Asunto on varmasti perusoikeus, mutta se on annettu markkinavoimien armoille. Asunnon tuotantokustannus voi olla 150 000 € ja myyntihinta 250 000 €. Siitä jo näkee, kuinka tavallisen ihmisen on vaikeaa saavuttaa kohtuuhintainen asunto.

KiKyn yhteydessä puhutaan, että Suomen työmarkkinat ovat jäykät ja joustamattomat. Asuntomarkkinat ne vasta kankeita ovatkin. Ne ovat ongelma kaikille ikäluokille kaikkialla Suomessa, myös kaikilla ammattialoilla ja kaikilla koulutustasoilla. On nähtävä, että asuntotilanne on suurempi ongelma maamme kilpailukyvylle kuin duunareiden palkat, eläkeikä ja työaika yhteensä.

Suomalaisten asuminen on aika uudistua. - Uusia asuntojen tuottamistapoja ja hallintamuotoja on otettava laajemmin käyttöön. Asumisoikeusasuminen esimerkiksi on koetusti hyvä tapa omistaa ja hallinnoida asuntoja. Asunto-osuuskuntia tai asumisyhdistyksiä on järjestettävä kaupunkiseuduille ja maakunnallisiin keskittymiin. Niiden on edustettava aidosti asukkaita jotka tuottavat asuntoja urakointimenettelyllä. Tässä asumismuodossa on aktiivisille kansalaisille puuhaa. Valtion- ja kaupunkien takauksia on annettava ikuisille asuntolainoille sekä tulo- ja omaisuusrajoista on luovuttava.

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon suunnittelussa on otettava käyttöön parhaat periaatteet. Asumiskiinteistöt on sijoitettava kaupunkiseutujen ja maakunnallisten keskittymien parhaille paikoille sekä kohtuullisten palvelujen lähelle. Asunnot niihin on tuotettava korkeatasoisesti ja viihtyisillä yhteistiloilla.  Nämä kiinteistöt on järjestettävä asukkaiden itsehallintoyhteisöiksi. Omakotitalot ja omistusasunnot voi rakentaa vähän syrjemmälle ja niiden sisältö on omistajien asia.

Asuminen on pelastettava kaikkien oikeudeksi. Samalla kun asumiskustannuksia saadaan alas, saadaan myös asuntojen vaihto sujuvammaksi. Eri elämäntilanteissa tarvitaan erilaista asumismuotoja.


Olavi Niemi
Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso, puheenjohtaja