Lappeenrannan Wanhat Toverit


Yhteystiedot v. 2021

 

Puheenjohtaja

Raimo Paalanen

Pikisaarenkuja 4 A 30

53900 Lappeenranta

Puhelin 050 338 4233

paalanen.raimo@gmail.com

 

Sihteeri 

Markku Muhonen 

Puhelin 045 255 7107

mt.muhonen@gmail.com

 

Varapuheenjohtaja:

Olavi Tikka,

olavi.tikka@iki.fi

p. 040 548 2371

 

Muut johtokunnan jäsenet:

Keijo Martikainen, keijo.martikainen@pp2.inet.fi

Erkki Kämäräinen, p. 050 326 6289 , Erkki.kamy@gmail.com

Kari Lapatto p. 044 244 6004, kari.lapatto@outlook.com

Päivi Kukkonen paivi.kukkonen@netti.fi

Risto Kakkola p. 

 

Vanhoilla tovereilla on arvokas logo.
Sosialidemokratia on iloinen asia.
Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden syyskauden avaus pidettiin Lamposaaren työväentalolla.
Etelä-Karjala on yksi maan hyvinvointialue.
Lappeenrannan Wanhat Toverit avasi syyskauden Lamposaaren työväentalolla 12.9. kuunnellen lappeenrantalaisten kansanedustajehdokkaiden tavoitteita ja poliittisia linjauksia.
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kertoi Lappeenrannan Wanhoille Tovereille, että EU:n tulee säätää sähkölle ja kaasulle hintakatto.
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen vieraili 21.11 22 Wanhojen Tovereiden kerhokokouksessa JHL:n toimistolla.

Matias Mäkynen Wanhoille Tovereille:

Suomi tarvitsee koulutettua ja osaavaa työvoimaa

 

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen vieraili maanantaina 21.11 Wanhojen Toveriden kerhokokouksessa. Mäkynen puhui päivän politiikan lisäksi myös tulevaisuuden asioista.

-Me tarvitsemme vastaisuudessa osaavaa ja koulutettua työvoimaa jotta pärjäämme. Koulutettu kansa pystyy innovoimaan ja kehittämään ratkaisuja maailmalle. Emme saa jäädä tähän ja näivettyä paikallemme,  sanoi Mäkynen.

Mäkysen mukaan tämä on miljardiluokan kysymys tulevaisuudessa johon Suomen tulee nyt panostaa. Ja mahdollisuuksia ei tulisi menettää. 

Mäkysen alustus sai vilkkaan keskustelun ja paljon kysymyksiä aikaan Wanhojen Tovereiden keskuudessa. 

Lappeenrannan keskustelun jälkeen Mäkynen hyppäsi junaan joka vei hänet Helsinkiin ja sieltä Ylen A-Studioon toiseen keskusteluun. 

km

 

 

 

LWT = Lappeenrannan Wanhat Toverit

 

 

 

 

Eero Heinäluoma:

Sähkölle ja kaasulle hintakatto

 

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman  (sd) mielestä EU:n tulee säätää sähkölle ja kaasulle hintakatto. Mahdolliset päätökset parlamentista saadaan ulos joulukuulla.

-Sähkön hinta tulee nousemaan vielä edelleen, mutta sen nousu ei ole ikuista eikä Suomi ole hinnan nousun kanssa yksin. Tämän vuoksi sähkölle ja kaasulle tarvitaan hintakatto, sanoi Heinäluoma maanantaina 31.10 vieraillessaan Lappeenrannan  Wanhojen Tovereiden kerhokokouksessa. 

Lauritsalan työväentalon viihtyisässä kahviossa parillekymmenelle kuulijalle puhunut Heinäluoma heitti esityksensä perään kysymyksen, että sitten jos on hintakatto, niin kysytään että tämä ei ole markkinataloutta. Ei se olekaan, mutta sähkön ja kaasun hinta on nyt sellainen, että sitä ei hoida enää kysyntä ja tarjonta. Sille tarvitaan hintakatto. 

Heinäluoman mukaan hintakatolle ollaan jo lämpenemässä monissa maissa ja siitä saadaan todennäköisesti päätöksiä joulukuussa. 

Lappeenrannan vierailulla Eero Heinäluoma puhui monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita. Kuulijat myös kyselivät ja keskustelivat niistä vilkkaasti. 

Aiheina olivat muun muassa Venäjä, energiariippuvuus Venäjän maakaasusta, pakotteet ja tietenkin Ukrainan sota.

-Venäjä toimii Ukrainan sodassa raakalemaisesti ihmisyyttä kohtaan kuin keskiaikaiset surmaajat. Venäjän mielipiteen mielipiteen muodostajana on isona osana  laajamittainen korruptio, jossa on mukana jollain tavalla hyvin monet kansalaiset ja päättäjät, sanoi Heinäluoma. 

Wanhojen Tovereiden kerhokokouksessa esittelivät itsensä seurakuntavaaleissa mukana olevat toverit; Tarja Seppälä ja Keijo Martikainen. Kansanedustajaehdokkaaksi puolueäänestyksessä noussut Jussi Tauriainen kertoi myös itsestään ja tavoitteistaan kokousväelle.

Voimakkain kätten taputuksin ja isoin kiitoksin kokous kiitti Lauritsalan Työväenyhdistyksen Naisjaostoa hyvin maittavasta keittolounaasta ja kääretortun kera nautitusta jälkiruoka kahveista. 

Keijo Martikainen  

 

 

 

 

 

Wanhojen Tovereiden syyskauden -22 alustava toimintasuunnitelma ja tapahtumat:

 

 Johtokunta on tehnyt päätöksiä tulevasta syyskaudesta seuraavanlaisesti:

 

Syyskauden Avauskerho: Lamposaaren Työväentalolla. Päivämäärä on 12.9.2022. Tapahtumassa on esittelyssa tulevat eduskuntavaalit 2023 sekä SDP:n ehdokkaat. 

 

Lokakuun kerhokokous on 31.10 alkaen klo 13.00 Lauritsalan työväentalolla. Puhujaksi saapuu europarlamentikko Eero Heinäluoma. Lauritsalan Ty:n naiset tarjoavat tilaisuuden ruokailun.

 

Marraskuun kerho: 21.11. 22, paikka ja puhuja avoinna

 

Joulukuun kerho ja puurohetki 12.12. 22 klo 12.00, paikka avoin

 

 

km

 

 

 

Pulkkaniemen muistomerkki sai nimilaattatäydennyksen

 

Taipalsaaren Pulkkaniemessä oleva teloitettujen punaisten haudan muistomerkki sai nimilaatan, jossa on täydennyksenä muistomerkistä puuttuneiden teloitettujen nimet.

Nimilaatta kinnitettiin Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden perinteisissä muistomerkkialueen kevään siivoustalkoissa toukokuun 23. päivänä. Paikallla oli toistakymmentä talkoolaista. 

Nimilaatan kiinnityksen ja puuttuneiden nimien julkistuksen yhteydessä pidettiin hetken ko. asioita muisteleva tilaisuus muistomerkin ympärille kokoontuneena. Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja Raimo Paalanen muistutti sanoissaan sodan ja erimielisyyksien vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntiin. 

Kiitokset tilaisuuteen toi taipalsaarelainen vanha toveri Heikki Tenhovirta, joka kiitti käytännön työn tekijöitä nimilaatan tekemisestä ja kiinnityksestä. 

-Nyt asia on kunnossa, sanoi Tenhovirta. 

Pulkkaniemessä teloitettiin toukokuussa 1918 tutkimusten ja tietojen mukaan 21 punaista, jotka tuotiin Hurma-laivalla paikalle teloitettavaksi. 

Teloitettujen hautapaikan ja muistomerkin tonttia hallitsee Lappeenrannan Työväenyhdistys. 

Keijo Martikainen

 

 

-----------------------------------------

Erkki Tuomioja:

Yhtä jalkaa Nato-asiassa Ruotsin kanssa

 

-Päädyimme minkälaiseen ratkaisuun tahansa Nato-asian päätöksessä, niin toivon, että se tapahtuisi yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, sanoi kansanedustaja, ulkoasianvaliokunann varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja Suomen Wanhojen Tovereiden vuosikokouksessa Vantaalla 12.4.

Puolustusliitosta ei ole Ruotsin kanssa muuta kuin käyty keskustelua, mikä tälläisessa tilanteessa on hyvin luontevaa, jatkoi Tuomioja. 

Hän perusteli lyhyesti että Suomen ja Ruotsin välinen historia kertoo kuinka Ruotsiin voi luottaa ja se ei ole pettänyt meitä. Ruotsin apu oli merkittävää meille esimerkiksi talvisodassa ja toisessa maailmansodassa.

Siitä mitä muuttuneessa maailman turvallisuustilanteessa on muuttunut, Tuomioja totesi kaiken muuttuneen.

-Luottamus on mennyt, sopimusten kunnioittaminen on mennyt, ihmisoikeuksien kunnioittaminen on mennyt jne... Toisin sanoen, kaikki kehittymisen ja inhimillisen elämän toiminta on murskattu. Tällaista ei ole koettu sitten toisen maailmansodan. Ja tämä kaikki tapahtuu tilanteessa, missä meillä on ratkaistavana elämisen jatkuminen kaiken lisäksi myös ilmastomuutoksen tekoina.

-Mutta, me emme ole olleet väärässä. Työ jota olemme vuosikymmenet tehneet on ollut tärkeää ja se jatkuu. 

-Putin on hävinnyt Ukrainan sodan, mutta kaikki sen jättämien jälkien korjaaminen vie pitkän, pitkän aikaa. Pakotteet tulee pitää voimassa niin kauan kuin Putin ja hänen järjestelmänsä saadaan kaatumaan.  Venäjän heikkous jää näin pitkäaikaiseksi, mutta Putinin jälkeistä aikaa on maailman syytä pohtia jo nyt, tykitti Tuomioja.

-Tulevaisuuden arvoitus on myös USA, jolla on aina omat intressit. Arvoitus on, että mitä tapahtuu, jos Trump voittaisi tulevat presidentin vaalit? 

Tuomioja heitti lopuksi satiirisesti vastakohtina Venäjän ja USA:n eroavaisuudet. 

-USA:ssa miljardöörit valitsevat presidentin. Venäjällä taas presidentti valitsee miljardöörit, heitti Erkki Tuomioja ja sai puheestaan raikuvat taputukset salin täyttäneiltä vanhoilta tovereilta. 

Raimo Paalanen jatkaa Suomen Vanhojen Tovereiden johtokunnassa

Suomen vanhojen Tovereiden vuosikokous pidettiin Vantaan kaupungintalolla. Vuosikokous teki johdon osalta henkilövalintoja. Puheenjohtajana jatkaa Kari Salmi ja sihteerinä Veijo Lehto. Johtokuntaan valittiin 1+14 jäsentä eri puolilta Suomea olevista kerhoista. Lappeenrannan vanhojen tovereiden kerhon puheenjohtaja Raimo Paalanen jatkaa johtokunnassa.  

Kokous jatkoi keskustelua valtakunnallisista vanhojen tovereiden tapaamisien ja kooontumisien mahdollisuudesta. Perinteisten valtakunnallistn retkeilypäivien tilalle mietitään uusia tapaamistilaisuuksia. Vuosikokouksia tullaan pitämään vastaisuudessa joka vuosi. Suomen Wanhoihin tovereihin kuuluu noin 1700 jäsentä 50 eri kerhon kautta. Kerhon uudeksi jäsenmaksuksi vuosikokous päätti 15 euroa / vuosi. 

Keijo Martikainen

 

Pelastusjohtaja Erkki Hokkanen:

Etelä-Karjalassa ei uhkaa - mutta

72 tunnin varautuminen kannattaa 

Vallitseva Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on laittanut meidät suomalaiset ja rajan läheisyydessä asuvat ihmiset miettimään tulevaisuuden turvallisuuttamme.

-Mitään uhkaa ei tällä hetkellä meillä ole, mutta jokaisen omaa varautumista kriisitilanteisiin kannattaa selvittää ja miettiä. Näitä varautumisia ovat väestösuojien paikat ja oma  kotona tapahtuva varautuminen, totesi pelastusjohtaja Erkki Hokkanen Wanhojen Tovereiden kerhokokouksessa maanantaina 11.4.

-Mikäli viestiyhteydet, sähköt, lämmöt ja kuljetukset katkeaisivat, on edessä kriisitilanne, johon tulisi varautua 72 tunnin eli kolmen vuorokauden ajaksi. Se on viranomaisten laatima varautumisohje kotitalouksille, kertoi Hokkanen.

Tällöin kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti. Kotonta tulisi löytyä tuoksi ajaksi ruokaa, lääkkeitä, vettä sähkölamppu ja  hygieniatarvikkeita. Kolmen vuorokauden eli 72 tunnin jälkeen viranomaiset osoittavat mahdollisen kokoontumis -tai jonkin lähtöpaikan mahdollista evakuointia varten. 

-Kriisitilanteen kansalaislle määrittää maan poliittinen ja viranomaisjohto valmiuslailla, jonka jälkeen paikalliset viranomaiset ohjeistavat yksityiskohtaisemmin, sanoi Hokkanen.

Erkki Hokkanen kertoi myös Lapepenrannan väestösuojista, jotka ovat asukkaille  omakotitaloalueilla enemmän haaste kuin kerrostaloalueilla. Hokkanen sanoi Lappeenrannan alueelta löytyvän noin 66 000 väestösuojapaikkaa. 

Keijo Martikainen

Kuvat: Raimo Paalanen

 

 

 

 

ÄLYPUHELIMEN KÄYTTÖKOULUTUS KIINNOSTI 

 

Lappeenrannan Vanhojen tovereiden , vanhoille tovereille järjestämä älypuhelinkoulutus veti mukavasti väkeä LTY:n toimistolle. Reilusti toistakymmentä vanhaa toveria istahti kuulolle kiinnostuneena omasta puhelimensa käytöstä ja sen mahdollisuuksista. Parituntisen koulutusajan vetäjänä, kysymyksiin vastaajana ja käytännön opetusta kädestä pitäen näyttäjänä oli Jouni Ukkonen.

Ukkosen vetämänä käytiin läpi verkkoon yhdistyminen, aloitussivun näkymä, ohjelmistopäivitykset, kuvan kaappaus, puhelimesta tulostaminen, kuvakkeiden poistaminen ja monta muuta asiaa. Kurrsilaisilla oli väliin ihan hauskaa huomatessaan oman puhelimen käytössä olevia mahdollisuuksia ja tilanteita. 

Kurssilta jäi paljon käytännön kyysmyksiä vielä käymättä, joten mahdollisuuden jatkokurssiin ovat olemassa. 

Km

 

 

Kansanedustaja Anneli Kiljunen:

Asiakaslähtöisyys on Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnon päätavoite 

 

-Ei rakenneta mitään laatikkomaisen raskasta organisaatiomallia tulevasta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallintomallista. 

-Nyt lähdetään kokonaan luomaan uudenlaista ideologiaa koko hyvintointialueelle. jossa tärkeintä on asiakaslähtöisyys ja hänen tarpeensa, tiivisti kansanedustaja, Eksoten hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd) sanomansa Lappeenrannan Wanhoille tovereille pitämässään esityksessä, jonka aiheena oli hyvinvointialueen hallinnon tulevan toiminnan tavoitemalli.

Wanhat Toverit pääsivät kuuntelemaan pitkästä aikaa alustajaa normaali livekokouksena LTY:n tomistolla. 

Hyvinvointialueen uudenlaisessa toiminta-ajatuksessa ovat tärkeinä elementteinä asiakaslähtöisyys, integraatio, osallisuus ja kokonaisvaltainen johtaminen. Näillä elementeillä asiakkaan tarpeet voidaan hoitaa ja toteuttaa nopeammin ja joustavammin.

Aluehallinnon organisaatiossa tulevat tärkeinä käytännön toiminnan osina olemaan  johdon lisäksi henkilöstöasianjaoston toiminta, johon tulisi saada henkilöstön edustus. Toinen merkittävä toimija on osallistumis-ja demokratiajaosto. 

- Johdon ja toiminnan tulee kuulla henkilöstön, asiakkaiden ja eri järjestöjen näkökantoja asioihin. Asiakkuus tulee olemaan paljolti tietojohtamista, jossa tarvitsee kirjata kaikki asiakkaan tarpeet. 

Anneli Kiljusen mukaan hänen esittämänsä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnon toiminta- ja johtamismallin tavoite on saanut positiivisia huomioita muilta alueilta.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuusto kokooontuu torstaina 24.4 ensimmäiseen kokoukseensa. 

Keijo Martikainen 

 

 

Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden tulevia tapahtumia:

 

- huhtikuun kerhokokous on 11.4. Teema ja alustaja avoin

- Älypuhelimen käyttökoulutusta Wanhoille Tovereille Lappeenrannan TY:n toimistolla 4.4. klo 12-14. Kouluttajana Jouni Ukkonen.

Tervetuloa tilaisuuksiin!

- Suomen Wanhojen Tovereiden sääntömääräinen vuosikokous Vantaalla 12.4. klo 11.00. Kokoukseen osallistuvat Lappeenrannasta Raimo Paalanen ja Keijo Martikainen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan huolestuttaa

Venäjän aloittama sotilalllinen hyökkäys ja pommitus Ukrainaan 24.2. 2022 huolestuttaa. Sotatilanne, jolle ei näy loppua ja joka kohdistuu lapsiin ja muuhun siviiliväestöön huolestuttaa suomalaisia ja koko Eurooppaa. 

 

Erkki Tuomioja:

Afganistanilaisten elämä ja tulevaisuus on kyseenalaisessa asemassa

 

-Afganilaisten tulevaisuus ja elämä on epävarmassa tilassa. Saada koulutusta, työtä ja sivistystä on kyseenalaisessa asemassa nykyisen talebanin hallitsemana. Miten esimerkiksi naisten aseman ja tyttöjen koulutuksen käy, on epävarmaa, totesi kansanedustaja, pitkäaikainen ulkoministeri ja ulkopolitiikan asiantuntija Erkki Tuomioja Wanhojen Tovereiden syyskauden avauskokouksessa Lauritsalan Työväentalolla.

Tuomioja puhui turvavälein salissa istuneille kuulijoille etänä talon isolla valkokankaan kautta. Yhteydet ja kuva tulivat Helsingistä Hakaliin selkeänä ja katkeamatta. Yhteys toimi molempiin suuntiin eli yleisö teki hänelle kysymyksiä ja Tuomioja vastasi. Hän käsitteli puheessaan Afganistanin lisäksi koko maailman väestöpolitikkaa, ilmaston tilaa ja turvallisuuspolitikkaa. 

- Afganistan on heimoyhteiskunta. Se ei ole järjestäytynyt. Korruptio on siellä täysin piittaamatonta, sanoi Tuomioja. Afganistalaiset ovat kuitenkin tekemisissä länsimaiden kanssa ja siellä on myös länsimaisesti ajattelevia ihmisä. 

Erkki Tuomiojan mielestä EU:n rooli Afganistanin kysymyksessä on olla suurmaiden välissä. EU käyttää ns. pehmeää voimaa. EU:ssa ei haluta sinne mitään sotilaallisia operaatioita, sanoi Tuomioja.

-Suomessa tehdään selvitys ja selonteko siitä mitä me saimme omalla operaatiollamme aikaan. EU:lla ei ole eurooppalaista armeijaa. Kokonaisuutena demokratiaa ja ihmisoikeuksia ei voida asein ja voimapolitiikan keinoin viedä mihinkään, totesi Tuomioja lopuksi ja sai osallistujilta raikuvat ablodit ja kiitokset kiinnostavasta puheenvuorostaan.

Keijo Martikainen

 

 

 

 

 

 

 

 

Niina Malm:

Olen huolissani työelämää aloittavien sukupolvien tulevaisuudesta

 

Työmarkkinoiden murentuminen uudenlaiseksi sopimustoiminnaksi ja paikallisen sopimisen nostaminen työnantajien kaiken pelastavan hokemaksi, sai kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malmilta selkeän vastauksen Wanhojen Tovereiden kerhokokouksessa maanantaina.

- Asiasta on puhuttava ymmärrettävästi, että mitä se merkitsee? Työnantajat haluavat leikata palkkoja ja ottaa yksipuolisen määräysvallan työelämässä.

Työntekijöiden ainoa ja oikea lääke tähän on kuulua ay-liikkeen jäsenyyteen ja olla liittojen neuvottelijoiden tukena. Tulee turvautua työ-ja virkaehtosopimuksiin, totesi Malm.

-Paikallinen sopiminen ei välttämättä leikkaa sovittuja asioita pois kauan palvelleilta, mutta miten käy sen uuden henkilön, joka tulee taloon. olen erittäin huolestunut tulevien sukupolvien asemasta ja jaksamisesta työelämässä, jatkoi kahden teini-ikäisen nuoren äiti.

Niina Malm puhui Wanhoille Tovereille myös työpaikoista. 

-Meillä on 50 -60 000 työkyvyttömyysosa-aikaista ihmistä jotka ovat valmiita tekemään töitä ja joka tulee huomioida hallituksen kehysriihessä, jatkoi Malm. 

Hän puhui myös tulevista kuntavaaleista, nuorten pahoinvoinnista, perhepolitiikasta ja kestävästä kasvusta.

-Nyt ei ole aika tehdä leikkauksia, lopetti Malm.

Keijo Martikainen

 

Wanhat Toverit tempaisivat Teams-kokouksessa

 

Kyllä ikääntyneetkin pystyvät hyödyntämään nykytekniikkaa kun siihen on motivaatiota ja yritystä. Näin tekivät Lappeenrannan Wanhat Toverit järjestäessään helmikuun korona-ajan kerhokokouksen nykyaikaisesti Teams-kokouksena. 

Puheenjohtaja Raimo Paalasen välittämän linkin kautta tietokone ja yhteydet  aukesivat 15.2. klo 13.00 kokoukseen 11 toverilla ja alustajana olleella kansanedustaja Anneli Kiljusella. Annelille etäkokoukset ja homma on tuttua kansanedustajana mm. valiokuntatyöskentelystä.

Hieman jännittyneenä kokousnäkymänä aukesi tietokoneen kameran lähettämänä tovereiden naamakuvat ruutuun ja kun mikrofonit laitettiin auki oli kuuluvuus ja näkyvyyslinjat valmiina. Ruutuun sai näkyviin vielä senkin, että ketä kokoukseen osallistuu. 

Anneli Kiljunen kertoi ajankohtaisesti eduskunnan tämän hetken työskentelystä, jossa valiokunnat työskentelevät kovasti sote-paketin ja EU-elvytyspaketin agentoissa.

Paikallisista asioista hän selvitti Eksoten osuutta soteuudistuksessa. 

-Meillä on se hyvä tilanne, että Eksotessa on perusrakenne kunnossa ja olemassa. Kehitetään henkilöstön hyvinvointia ja johtamista. Uusien hyvinvointialueiden on tarkoitus alkaa toimimaan vuonna 2023. Ensimmäiset aluevaalit, jotka eivät ole maakuntavaalit ovat tammikussa 2022, sanoi Kiljunen.

Korona vaikuttaa talouteen ja terveyteen. Eksotella on tullut ns. hoitovelkaa 1-2 kuukautta, joka on moneen muuhun alueeseen verrattuna vähän. 

Rokotuksista Kiljunen sanoi, että kuluvan helmikuun loppuun mennessä Eksoten alueen kaikki yli 80 vuotiaat ovat saaneet rokotteen. Rokotuksen organisointi on suunniteltu ja aikataulutettu ja sen uskotaan toimivan sujuvasti. 

Keijo Martikainen

 

 

 

 

 

VUODEN 2021 TOIMINTASUUNNITELMA 

Vuoden 2021 toimintasuunnitelmaan kuuluvat Wanhojen Tovereiden yhteiset kerhokokoukset sekä koronarajoitusten varauksella tapahtuva erimuotoinen retkeily -ja virkistystoiminta. 

Vuoden 2021 Kevätkauden Kerhokouksien päivämäärät ja alustajat ovat: 

18. tammikuuta  -  kansanedustaja Anneli Kiljunen  (KOKOUS PERUTTU KORONARAJOITUSTEN TAKIA)

15. helmikuuta   -  kansanedustaja Anneli Kiljunen (Teams-kokous)

15. maaliskuuta  -  kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen ja Sanna Koskenranta

12. huhtikuuta    - kansanedustaja Niina Malm,  Teams - kokoontuminen 

17. toukokuuta     - Pulkkaniemen retki. Raivausta ja siivousta. 

Koronaviruksen rajoitukset asettavat erityisvaatimuksia ja järjestelyjä kokoontumisille. Kokoontumisista ja koronarajoituksista tai niiden takia kokoontumisien peruuntumisista ilmoitetaan mm. Etelä-Saimaan järjetöilmoituksilla.

Ketä Wanhat Toverit ovat?

Lappeenrannan Wanhat Toverit tarjoaa avointa kerhomuotoista toimintaa SDP:n eläkeläis -ja vapaajäsenille. Wanhat Toverit toimii Lappeenrannan SDP:n Kunnallisjärjestön alaisuudessa.

Vuoden 2021 jäsenmaksu on entinen, 10 euroa. Maksu maksetaan Lappeenrannan Sos.dem. Kunnallisjärjestön tilille FI86 562009 2032 7094.

 

Maakuntajohtaja Satu Sikanen:

Etelä-Karjala menettää rajojen kiinniololla 25 miljoonaa euroa joka kuukausi

 

-Koronapandemian takia suljettuna olevan Venäjän raja merkitsee joka kuukausi noin 25 miljoonan euron menettämistä Etelä-Karjalassa. Ulkomailta tulevasta 64 prosentin matkailutulon osuudesta venäläisten osuus oli 55 prosenttia vuonna 2018, kertoi Etelä-Karjalan uusi maakuntajohtaja Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden marraskuun kerhokokouksessa. 

Sikanen kertoi noin parille kymmenelle LTY:n toimistoon kokoontuneelle toverijoukolle maakunnan tulevaisuuden suunnitelmista ja selviytymisestä. Yksi tulevaisuuden asioista on sote-udistus, joka tulee muuttamaan radikaalisti kuntien asemaa maakunnassa. 

Sikasen mukaan tällä hetkellä Etelä-Karjalassa ei ole mikään kunta kriisiytymässä. Maakunta kuuluu valtakunnallisesti III-tason tukialueeseen. Etelä-Karjalan tulevissa inevstoinneissa yksi merkittävä on Joutseno - Luumäki kaksoisraidehanke. 

Kokouksen päätteeksi Wanhojen Tovereiden johtokunnan uusi jäsen Kari Lapatto lahjoitti Itärakentajat - kirjan maakuntajohtaja Satu Sikaselle. 

Teksti ja kuva: Keijo Martikainen

 

Kirjaesittelyssä 

Itärakentajat työmailla Neuvostoliitossa

 

Suomalaiset rakennustyöntekijät olivat haluttu ammattikunta Neuvostoliiton rakennusprojekteissa 1970-1990 luvuilla. Suomalaisyritykset saivat mittavia rakennusprojekteja clearing-kaupan sopimuksilla eli tavaranvaihdolla. 

Suurimpia projekteja olivat Svetogorsk, Kostamus ja Sovestki. Näiden myötä avautui myös useita pienempiä kohteita. 

Talonrakennusteollisuus ry:n aluepällikkö Raimo Hovi ja Rakennusliiton Kymen alueen aluepäällikkö Kari Lapatto järjestivät yhdessä Suomalaisen Kirjallisuusseuran kanssa muistokeräyksen, joissa itärakentajat kirjoittivat ja kertoivat omia henkilökohtaisia kokemuksia ja muistoja rajan takaisesta työnteosta ja muusta elämästä. Toimittaja Jyrki Koulumies kasasi muistot kirjaksi Itärakentajat - Työmaita Neuvostoliitossa. Kirja ilmestyi syksyllä 2020. 

Kirja kertoo muun muassa "verovangeista", joka merkitsi verojen välttämistä kun viipyi tietyn ajan rajan takana. Rakentajiksi lähdettiin niin, että perhe jäi Suomeen. Toki sinne lähti myös aviopareja. Ja sielläkin syntyi avioliittoja kun leimahti rakkautta yli rajojen.  Elämä rakennustyömailla kävi joillekin alkoholin kanssa ongelmaksi. Houkutus halpaan votkaan kun ei kaikille sopinut. Suomesta vietyä tavaraa vaihdettiin rupliin ja votkaan. Lakkojakin työmailla oli sopimuserimielisyyksistä. 

Mielenkiintoista kirjassa on myös tulkkien kertomukset omasta tytöstään. Kostamus oli suurin projekti ja se oli kuin valtio valtiossa omine palveluineen ja kauppoineen. Suomalaiset saivat kokea neuvostoliittolaisen työkulttuurin, tarvikkeiden laadun ja valvonnan ainutlaatuisuuden.

Suomalaisen rakennustyömiehen ammattitaito ja työn laatu olivat kysyttyä Neuvostoliitossa. Jääköön kirvesmiesten, raudoittajien, maalareiden, rakennusmestareiden, työnjohtajien ja tulkkien kertomaksi omat yksityiskohtaiset kokemukset ja muistot. Siksi en laita tähän yhtään rakentajan nimeäkään. Heistä kokemuksia ovat kirjanneet useat lappeenrantalaiset rakentajat. Nyt he ovat monet jo eläkkeellä ja muistelevat noita aikoja. 

Suuremmat projektit loppuivat vuonna 1990 juuri ennen Neuvostoliiton hajoamista. 

Kirjaa voi tiedustella Kari Lapatolta ja alueen kirjastoista. 

Keijo Martikainen

 

 

Anneli Kiljunen linjasi sote-uudistusta:

Palvelujen päätuottaja on aina julkinen tuottaja

-Uudessa sote-uudistuksessa palvelujen päätuottajana on lähes poikkeuksetta aina julkinen palvelujen tuottaja. Yksityiset palvelutuottajat ovat selkeästi julkisen tuottajan alla, linjasi kansanedustaja, Eksoten hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen maanantaina 19.10 wanhojen tovereiden kerhokokouksessa hallituksen uutta sote-uudistusta.

Tämä yksi sote-uudistuksen päälinja nojaa  perustuslakivaliokunnan lausuntoon. 

-Mitä ei ole määritelty laissa, voidaan niissä kohdin tehdä yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa ja tehdään myös, mutta yksityisen ja julkisen palvelutuottajan osat ovat uudistuksessa selkeät, jatkoi Kiljunen. Poikkeuksia ovat esim. virkavastuuasiat. 

Hyvinvointialueella (entinen maakunta) voidaan käyttää yksityiseltä palvelutuottajalta hankittua työvoimaa tai vuokratyövoimaa. Laajempi käyttö on sallittua tilapäisesti tai henkilöstön saatavuusongelmissa. 

Sote-maakunta muuttuu Hyvinvointialueeksi 

Uudessa sotessa nykyiset maakunnat muuttuvat hyvinvointialueiksi, joita tulee Suomeen 21 aluetta. Lisänä on Helsingin kaupunki erillisenä. 

Esim. Etelä-Karjalan maakunta muuttuu soteasioissa Etelä-Karjalan hyvinvointialueeksi. Nimi vastaa toimenkuvaa, sillä kyseessä on hyvinvoinnista huolehtiminen ja ennalta ehkäisy, ei pelkästään sairaanhoito. 

- Palveluiden saatavuus paranee henkilöstöä lisäämällä. uudistetaan toimintatapoja, huomioidaan tuottajakentän monipuolisuus ja lähipalvelut, sanoi Kiljunen 

Eksotessa ei tapahdu uudistuksen myötä isoja rakenteellisia muutoksia. Eksotessa ollaan monissa asioissa jo toteutettu uudistuksen linjoja.

-Eksoten toimintakulttuuria on muutettu. Kehitystä esimerkiksi henkilöstöasioissa on tapahtunut positiiviseen suuntaan. Asioita ei jätetä enää kahvipöytäkeskusteluihin, vaan ne tuodaan yksikön johdon tietoon ja keskusteluun, päätti Anneli Kiljunen alustuksensa. 

Kuulijoina kerhokokouksessa oli yli kaksikymmentä vanhaa toveria, jotka istuivat Lty:n Suonionkadun toimiston salissa turvaetäisyyksillä toisistaan maskit kasvoilla kuunnellen. 

Keijo Martikainen

 

Syyskausi avattiin upeasti Tirilän työväentalolla

Puheenjohtaja Kari Salmi: Pidetään kaikki mukana

Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden syyskauden toiminta avatui upeasti Tirilän työväentalolla maanantaina 22. syyskuuta. Upean avauksesta teki se, että paikalle saapui lähes 30 vanhaa toveria. Avaustapahtuman puhujana ja esittäytyjänä oli Suomen Wanhojen Tovereiden vastavalittu puheenjohtaja Kari Salmi. 

Päivän ohjelma alkoi Tirilän työväentalon naisten keittämän keittolounaan aterioimisella. Jälkiruokana tietysti kahvi ja talon pulla. Airi Puonti sai emännyydestä aiheellisesti isot ablodit. Hyvin palvelevaa tarjoiluapua antoi Päivi Kukkonen.

Puheenjohtaja Kari Salmi kertoi Wanhojen Tovereiden toimintatavoista ja periaatteista. Toimintahan on hyvin vapaamuoptoista ja -ehtoista.

-Monet aikaisemmin aktiivisesti järjestöissä ja politiikassa toimineet ovat löytäneet vapaa-ajalle ajanvietteen wanhoista tovereista. Kun ihminen jää pois työelämästä, hän on tervetullut tulemaan mukaan. Nyt vain pidetään kaikki mukana,  totesi puheenjohtaja Kari Salmi.

Salmen pitämä esittely sai monet paikalla olleet ottamaan kantaa ja tekemään esityksiä siitä, miten me saadaan oma porukkamme pysymään mukana ja mieluimmin lukumääräisesti kasvamaan. Innostusta ja esityksiä erilaisiin vaihtoehtoihin tuli esille useita. 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Lappeenranta vuonna 2033 !

Saimaa ja lentoliikenne pelastavat Lappeenrannan matkailun

Lappeenrannalla on hyviä edellytyksiä nostaa matkailijoiden ja Etelä-Karjalan alueella kävijöiden määrää seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Elementteinä siihen ovat Saimaa ympäristöineen ja lentoliikenteen vahva kasvu tulevaisuudessa. Näitä ajatuksia, ideoita ja käytännön tekoja esitelmöi ja visioi strategiajohtaja Markus Lankinen yli kolmellekymmenelle koolla olleelle Wanhalle Toverille helmikuun kerhokokouksessa. 

-Meillä käy nyt venäläisiä päiväkäynneillä runsaasti. Heidät tulisi vain saada jäämään yöksi tai useammaksikin. Hotellimme ovat talvikuukausina alle 50 prosenti käyttöasteella, joten tilaa olisi, totesi Lankinen. 

-Keski-Euroopasta tuleva matkailijaa tulisi myös palvella niin, että hän lentää Lappeenrantaan esimerkiksi Berliinistä. Vuokraa auton muutamaksi päiväksi ja kiertää Etelä-Karjalaa tai sen ulkopuolellakin.  Hän jättää silloin tänne useita satoja euroja. Se aika on Lankisen mukaan ohi kun saksalainen ajaa kotoaan tänne autolla ja viipyy jonkin aikaa ja ajaa takaisin. Matkustaminen ja siirtyminen tulisi tapahtua nopeaan ja siihen lennot tarjoavat mahdollisuuden.

Matkailu ei ole taloudessa enää mikään pieni tekijä, vaan näyttelee Suomen kansantaloudessa yli kolmen prosentin osuutta. 

-Jos meillä on pimeää ja sadetta, niin olisi ajateltava, että joku haluaa juuri sellaisia olosuhteita ja nauttii niistä. Mitään Turkin kaltaista massaturismia ei meidän tarvitse tavoitellakaan, sanoi Lankinen.

Lentoliikenteellä ilmastosuunnitelma 

Lappeenrannan lentokentällä on oma ilmastosuunnitelma ja ympäristöohjelma, joka takaa se, että Lappeenrannasta löytyy ratkaisut ilmastomuutoksen hidastamiseen.Lappeenrannasta tulee hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Luonto, vihreys, puhtaus ja Saimaa ovat osa kaupunkirakennetta.

Lentokentän ympäristöohjelma sisältää muunmuassa kaluston käyttövoiman uusimisen ja aurinkopaneelien käytön sekä sähköautojen latauspisteiden rakentamisen.

Lentoliikenteen markkinointiin panostetaan. Sitä on kehitetävä. Kehittämistä tulee tapahtumaan myös maakuntaliiton kautta kun Etelä-Karjalan kunnat osallistuvat siihen. On sovittu, että vuosina 2020-2022 panostetaan 2 euroa per asukas lentoliikenteen markkinointiin. Lappeenrannan lentokentää käyttävä Ryanair on ensimmäinen lentoyhtiö, joka raportoi Co2 päästöt kuukausittain. Yhtiö kertoo, että marraskuussa 2019 sen lentojen kokonais CO2-päästöt olivat 932 kilotonnia, mikä teki päästöiksi 67 grammaa per matkustaja. 

-Mitä ovat henkilöautojen päästöt, lentämispäästöjen määrään, suhteessa niiden matkustajamääriin, viittasi Lankinen.  

Koko Lappeenrannan strategiaohjelman läpiviemiseen vuoteen 2033 mennessä on varattu 11 miljoonaa euroa, päätti Lankinen mielenkiintoisen esitelmänsä. 

Yhtenä suurena haasteena siinä on noin 3300 työpaikan saaminen vuoteen 2033 menenssä. Positiivisena seikkana on, että kaupungin nuorisotyöttömyys on pudonnut muutamassa vuodessa noin 700:sta noin 300 työttömään. 

Keijo Martikainen 

 

----------------------------------------------------

Pulkkaniemen tontti siistiytyi

Merenlahden Pulkkaniemessä sijaitseva 1918 teloitettujen punaisten, Lappeenrannan Työväenyhdistyksen hallinnoiman hautapaikan tontti siistiytyi syksyn ja talven roskista Wanhojen Tovereiden talkoilla maanantaina 13. toukokuuta. Haravointi -ja risujen korjuutalkoissa oli paikalla ilahduttavasti 15 toveria. He haravoivat puiden lehtiä ja korjailivat pudonneita oksia yhteen kasaan. Myös rantaa siistittiin kuivista ruohoista ja rantaan ajautuneista puista. 

Muistomerkille laskettiin kukat samalla kun täydennettiin ja kohennettiin kukkien kasvualustaa. Haravointitalkoiden päätteeksi nautittiin talkookahvit ja Päivin loihtiman särvinöydän maistuvista antimista. 

Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden sydämenasiana on pitää huolta Pulkkaniemen hautapaikasta. 

Ensi vuonna tontilta on tarkoitus korjata kertyneet risukasat pois maatumaan muualle.

km

 

 

Muistamisten vuodet 2018 ja 2019 

Vuosi 2018 oli suurten muistamisten vuosi. Tuli näet kuluneeksi sata vuotta Suomen sisällissodan tapahtumista. Sota ja sen jälkeiset tapahtumat vaativat noin 37 000 uhria enemmän kuin mitä Suomen talvi-ja jatkosodat. 

Vuosi 2019 tulee olemaan myös muistamisen vuosi sillä silloin tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen valtiosäännön hyväksymisestä. Demokratia ja kansanvalta kirjattiin Suomen perustuslaiksi vuonna 1919.

Demokratia ja sen tulevaisuus on myös teemana ensi kesänä 23.-24.8.2019  pidettävillä Wanhojen Tovereiden Retkeily-ja kulttuuripäivillä Jyväskylässä. Yksi "Demokratia ja Euroopan tulevaisuus" - teeman puhujaksi oin lupautunut Suomen Pankin eläköitynyt pääjohtaja Erkki Liikanen.

 

Kari Salmi , Suomen Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja

-----------------------------------------

 

 

Esivalta Pulkkaniemessä ?

Ilkka Huhtan toimittamassa Sisällissota ja kirkko 1918 - teoksessa Niko Huttunen  kirjoittaa otsikolla Paavalin esivaltaopetuksesta kansalaissodan tulkinnoista otsikolla "Esivalta Pulkkaniemessä". 

"Laillisen esivallan käsite on vastaus vallan ja moraalin väliseen problematiikkaan. Esivallan käsite ei suinkaan aina edustanut oikeaa ja hyvää.  Vuoden 1918 kansalaissodan aikana laillisen esivallan ajatuksista liukeni esivallan moraalinen kritiikki pois. Esivallan miekka edusti heidän mielestään vain hyvää. Punaiset saivat rangaistuksensa siitä, että olivat nousseet laillista esivalta vastaan", sanoo Huttunen.

"Hurma-laiva rantautui 29.4. 1918 Pulkkaniemeen, läheisistä taloista noudettiin lapioita ja puiden keskelle, lähelle vesirajaa kaivettiin hauta. Sen jälkeen teloitusryhmä ampui tuomitut lukuunottamatta yhtä - Forsman nimistä miestä. Teloitettujen kuolema varmistettiin vielä ampumalla kutakin lähietäisyydeltä päähän, niin että päälaki irtosi. Eloon jätetty Forsman niminen mies tuotiin seuraamaan tapahtumaa kun hautaa luotiin umpeen. Hänen mukaansa jotkut olivat vielä tuolloin elossa. Tapahtuneesta nousi ongelma, sillä nimismies, joka kenttäoikeuden johtajana julisti tuomiot, ei uskaltanut siirrättää silpoutuneita vainajia hautausmaalle peläten näiden herättävän epämieluisia puheita. Kaksikymmentä teloitettua makaavat edelleen siellä, minne heidät keväällä 1918 haudattiin.

Tällaisia hautoja Etelä-Suomessa on monia ja monet niistä ovat yhä vailla muistomerkkiä. Pulkkaniemen hauta Taipalsaaren Merenlahdessa sai kiven jo 1920-luvulla. Se on muistomerkki punaisille vainajille, jotka kuolivat Paavalin esivaltaopetus korvissaan. Lappeenrantalainen SDP:n kansanedustaja Jere Juutilainen osti tontin, jonka hän myöhemmin testamenttasi Lappeenrannan Työväenyhdistykselle.

Keijo Martikainen

-----------------------------------------------------------

Pidetään yhteyttä! Viereisestä osiosta löytyvät Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden yhteystiedot.

Terveisin Johtokunta! 

Teloitettuja ja menehtyneitä muistivat monet 

Lappeenrannan Linnoituksen vallien rinteillä teloitettuja ja läheisessä vankileirissä menehtyneitä kansalaissodan uhreja muistettiin Helatorstaina henkisesti kunnioittavasti ja symbolisesti punaisten ruusujen asettamisella Linnoituksen rinteeseen. Paikalla oli noin sataan noussut muistelijoiden ja ruusujen asettajien joukko. Helatorstain hehkeän aurinkoinen kevätsää suosi paikalle tulleita. Mietteliäinä ja kunnioitusta osoittaen ruusut asetettiin rinteeseen.  

"Emme saa unohtaa, mutta meidän pitää oppia. Meidän tulee muistaa, ettei tässä rinteessä ollut vain teloitettuja vaan myös teloittajia. Kummatkin olivat nimellään kastettuja, vapautensa puolesta kuolemassa ja tappamassa. Vapauksien hinta laskettiin ruumiina ja hylsyinä, mutta myös tuhoutuneina unelmina, murtuneina mielinä ja särkyneinä sieluina", totesi tapahtuman muistopuheen väkevissä sanoissa rovasti Matti J. Kuronen kuulijoille. 

Tilaisuuden avausanoissa SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Risto Kakkola totesi sata vuotta sitten olleen ajan olleen inhimillisesti raaka ja aineellisesti puuttellinen. "Teloittamisien lisäksi tällä paikalla kuoli ihmisiä vankileirillä, jossa kuoleman syy oli nälkä ja vallinneet sairaudet", totesi Kakkola rinteellä. 

Lappeenranan Wanhat Toverit olivat tapahtuman järjestelyissä mukana. Tapahtuman toteutuksen idea tuli tuntemattomana haluavan olleen henkilön aloitteesta. 

 ----------------------------------------------------------------

 

 

TEUVO KINNUNEN SIUNATTIIN IÄISEEN LEPOON

 

Kunnioitettu lappeenrantalainen kunnallispoliitikko, laajalle joukolle tunnettu toveri ja ystävä, läheisille rakas aviomies, isä, ukki ja setä Teuvo Kinnunen siunattiin iäiseen lepoon sunnuntaina 22.4.2018 Lepoharjun siunauskappelissa. 

Teuvoa oli saattamassa hänen viimeisellä matkalla laajan sukulais -ja tuttavapiirin sekä oman työväenyhdistyksen ja puolueen edustajien lisäksi useita Lappeenrannan kaupungin edustajia sekä hänen monia neuvottelu -ja yhteistyökumppaneitaan. Myös Lappeenrannan Wanhat Toverit muistivat häntä. 

Siunauksen toimittanut rovasti Matti J. Kuronen käsitteli puheessaan hyvin läheisesti ja koskettavasti Teuvon elämää ihmisenä, poliitikkona, aviomiehenä, isänä ja isovanhempana. 

Siunauksen jälkeinen muistotilaisuus pidettiin Teuvo Kinnusen tuttuna maallisena toimintapaikkana olleessa Lauritsalan Työväentalossa. Keväisessä iltapäivässä puolitangossa talon pihalla ollut Suomen lippu kertoi surun olleen talossa sinä hetkenä läsnä. 

Lähetettyjen ja läheisten lukemien suruadressien runsas määrä kertoi Teuvon muistoa kunnioittavista monista yhteisöistä ja yksityisistä henkilöistä jotka hänet tunsivat. 

Tilaisuudessa esiintyneen kanttori Antti Taipaleen tulkitsema laulu "Mun sydämeni tänne jää, aina asuinpaikalleen..", herkisti monen ajatukset Teuvoon ja siihen ympäristöön missä hän eli ja mistä hänet monet muistavat. 

Teuvo Kinnunen poistui joukostamme 3.4. 2018. 

Keijo Martikainen.  

 

 

--------------------------------------------

 

SUURI SOSIALIDEMOKRAATTI TEUVO KINNUNEN ON  POISSA

Lappeenrantalainen kunnallisneuvos, pitkäaikainen sosialidemokraattien kuntapäättäjä ja valtiollisessakin politiikassa paljon mukana ollut Teuvo Kinnunen kuoli tiistaina 3.4.2018. Teuvon elämän matka päättyi 81 vuotiaana miltei oman kotitalon ovelle hänen palatessaan kotiin terveyskeskuskäynniltä. 

Lauritsalan oma poika ja vuonna 1964 ensimmäisen kerran kauppalanvaltuustoon valittu Teuvo Kinnunen teki 48 vuoden mittaisen kunnallispolitiikan uran kaupunginvaltuustossa ja sen puheenjohtajistossa Lappeenrannassa. Ura on yksi Suomen pisimpiä. Valtakunnallisessa vaikuttamisessa hän kuului 1970-80 luvuilla SDP:n puoluetoimikuntaan ja Valmetin hallitukseen ja hallintoneuvostoon. Työmarkkinatoiminnassa hän kuului Kunnallisen työmarkkinajärjestön puheenjohtajistoon. 

Teuvo oli Lauritsalan Sos.dem. Työväenyhdistyksen jäsen ja Lauritsalan (Hakalin) työväentalo oli hänen poliittinen kotinsa.

Teuvo seurasi yhteiskunnan tapahtumia ja poliittista elämää elämän taipaleensa loppuun asti. Lappeenrantalaisten urheiluseurojen, SaiPan, Catzin ja NST:n ottelutapahtumissa Teuvo ja Sirpa olivat tuttu näky vielä tälläkin kaudella. Eläkeläisenä Teuvo kuului myös Lappeenrannan Wanhoihin Tovereihin ja osallistui sen tapahtumiin. Käydyissä yhteiskunnallisissa keskusteluissa Teuvolla oli oma -jämäkkä ja paljon kokemusta omaava mielipide sanottavana, jota myös kuunneltiin ja kunnioitettiin. 

"Suuri lappeenrantalainen sosialidemokraatti on nyt poissa", totesi Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja Raimo Paalanen Teuvon pois menosta. Sanat ovat koskettavat ja kunnioitettavat, joihin me muut Wanhat Toverit yhdymme ja hiljennymme kunnioittamaan edesmenneen toverimme muistoa. 

Keijo Martikainen

---------------------------------------------------------------

 

Suomi 100 -vuotta sarjaa:

Itsenäisyysjulistuksen jälkeen ajauduttiin kansalaissotaan

"Suomen senaatti julisti Suomen itsenäiseksi tasavallaksi 6.12. 1917. Asiasta piti kuitenkin sopia vielä emämaan (Venäjän) kanssa. Neuvottelijoina asiasta olivat ainakin Vladimir Lenin ja P.E. Svinhufvud. Vahvistuksen allekirjoitus jäi aivan vuoden 1917 viimeisiin hetkiin, jolloin suomalaiset saivat Leninin, Stalinin ja Trotskin ynnä muiden allekirjoittaman kirjeen jossa tunnustettiin Suomen valtion itsenäisyys. Suomalaiset halusivat kiittää erityisesti Leniniä tapahtuneesta, jonka ystävällisyydellä katsottiin olevan ratkaiseva merkitys tunnustamiselle", aloitti Irja Mether Suomi 100 -sarjaan kuuluvan luennon Työväentalon kokouskahvion täyttämälle yleisölle. 

Irja Mether jatkoi itsenäisyyden julistuksesta kansalaissotaan joka alkoi heti tammikuun viimeisellä viikolla 1918. Hän käsitteli sodan tapahtumia laajasti. Lappeenrannan kohdalla oli kysymyksessä luokkasota, koska kaupungissa ei ollut venäläisiä, eikä aseellisia kahakoita. Sotaa käytiin enemmin Lappeenrannan ympäristökunnissa jossa vastakkain olivat valkoisten suojeluskunnat ja Lappeenrannan työväki. 

"Molemmilla puolilla oltiin kuin ruutitynnyreitä", sanoi Irja Mether. 

Irja Mether toi esille itäisen rintaman punaisten sotapäällikkö, teatterijohtaja Jalmari Torikan muistiinpanoja noilta ajoilta. Merkille pantavaa nuorissa sotaan lähtijöissä oli, että osa heistä lähti sinne palkkauksen takia, osa jännitystä ja kavereita hakemaan . Osalle lähtö oli myös täysin ideologinen. 

Vuoden 1918 tapahtumat käsittivät laajoja ja raakojakin asioita, joita Torikka muistiinpanoissaan kuvaili. Keskustelut ja tulkinnat vuoden 1918 asioiden kulusta jatkuvat ja nousevat varmuudella esille Suomen 100 vuotisjuhlavuonna eli ensi vuonna 2017.

Wanhoille Tovereille uusi johtokunta

Marraskuun kerhokokous valitsi Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden yhteisölle johtokunnan vuodeksi 2018. Valituksi tulivat; Raimo Paalanen, Teuvo Kinnunen, Gunnel Käkelä, Markku Muhonen, Olavi Tikka, Arja Kankkunen, Anneli Myllärinen, Keijo Martikainen ja Erkki Kämäräinen. 

--------------------------------------------------------------------

 

----------------------------------------

WANHAT TOVERIT - MITÄ JA KETÄ NE OVAT ? Kerrataanpa vähän...

 

Wanhojen Tovereiden toiminnan tarkoituksena on koota Suomen Sosialidemokraattisessa puolueessa, ammattiyhdistys-, osuustoiminta-, sivistys- ja urheiluliikkeessä sekä työväenliikkeen liikelaitoksissa tai yhteiskunnallisissa tehtävissä toimineet puolueen eläkkeellä olevat jäsenet yhteistoimintaan, jolla tuetaan puolueen aatteellista työtä. 

Wanhojen Tovereiden toiminnalla jäsenille tarjotaan mahdollisuus tavata toisiaan luento-, kulttuuri- ja virkistystapahtumien sekä matkailun muodossa. Yhteisö ei ole varsinainen edunvalvontajärjestö, mutta se voi haluttaessa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. 

Liittyminen Wanhojen Tovereiden paikalliseen kerhoon ja toimiminen siinä on vapaaehtoista. Kerho ylläpitää jäsenluetteloita ja näitä verkkosivuja tiedotuksen vuoksi. 

Tällä aukeamalla on oikeassa laidassa linkki yksityiskohtaisiin sääntöihin. Klikkaa ja katso!

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------------

SDP:n puoluetoimiston osoite:

SDP:n puoluetoimisto on muuttanut Helsingin Hakaniemen Ympyrätaloon. Puoluetoimiston osoite on Siltasaarenkatu 18-20 C, 6 krs. 00530 Helsinki.

--------------------------

 

 

 

 

 

 

Lappeenranta vuonna 2033 !

Saimaa ja lentoliikenne pelastavat Lappeenrannan matkailun

Lappeenrannalla on hyviä edellytyksiä nostaa matkailijoiden ja Etelä-Karjalan alueella kävijöiden määrää seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Elementteinä siihen ovat Saimaa ympäristöineen ja lentoliikenteen vahva kasvu tulevaisuudessa. Näitä ajatuksia, ideoita ja käytännön tekoja esitelmöi ja visioi strategiajohtaja Markus Lankinen yli kolmellekymmenelle koolla olleelle Wanhalle Toverille helmikuun kerhokokouksessa. 

-Meillä käy nyt venäläisiä päiväkäynneillä runsaasti. Heidät tulisi vain saada jäämään yöksi tai useammaksikin. Hotellimme ovat talvikuukausina alle 50 prosenti käyttöasteella, joten tilaa olisi, totesi Lankinen. 

-Keski-Euroopasta tuleva matkailijaa tulisi myös palvella niin, että hän lentää Lappeenrantaan esimerkiksi Berliinistä. Vuokraa auton muutamaksi päiväksi ja kiertää Etelä-Karjalaa tai sen ulkopuolellakin.  Hän jättää silloin tänne useita satoja euroja. Se aika on Lankisen mukaan ohi kun saksalainen ajaa kotoaan tänne autolla ja viipyy jonkin aikaa ja ajaa takaisin. Matkustaminen ja siirtyminen tulisi tapahtua nopeaan ja siihen lennot tarjoavat mahdollisuuden.

Matkailu ei ole taloudessa enää mikään pieni tekijä, vaan näyttelee Suomen kansantaloudessa yli kolmen prosentin osuutta. 

-Jos meillä on pimeää ja sadetta, niin olisi ajateltava, että joku haluaa juuri sellaisia olosuhteita ja nauttii niistä. Mitään Turkin kaltaista massaturismia ei meidän tarvitse tavoitellakaan, sanoi Lankinen.

Lentoliikenteellä ilmastosuunnitelma 

Lappeenrannan lentokentällä on oma ilmastosuunnitelma ja ympäristöohjelma, joka takaa se, että Lappeenrannasta löytyy ratkaisut ilmastomuutoksen hidastamiseen.Lappeenrannasta tulee hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Luonto, vihreys, puhtaus ja Saimaa ovat osa kaupunkirakennetta.

Lentokentän ympäristöohjelma sisältää muunmuassa kaluston käyttövoiman uusimisen ja aurinkopaneelien käytön sekä sähköautojen latauspisteiden rakentamisen.

Lentoliikenteen markkinointiin panostetaan. Sitä on kehitetävä. Kehittämistä tulee tapahtumaan myös maakuntaliiton kautta kun Etelä-Karjalan kunnat osallistuvat siihen. On sovittu, että vuosina 2020-2022 panostetaan 2 euroa per asukas lentoliikenteen markkinointiin. Lappeenrannan lentokentää käyttävä Ryanair on ensimmäinen lentoyhtiö, joka raportoi Co2 päästöt kuukausittain. Yhtiö kertoo, että marraskuussa 2019 sen lentojen kokonais CO2-päästöt olivat 932 kilotonnia, mikä teki päästöiksi 67 grammaa per matkustaja. 

-Mitä ovat henkilöautojen päästöt, lentämispäästöjen määrään, suhteessa niiden matkustajamääriin, viittasi Lankinen.  

Koko Lappeenrannan strategiaohjelman läpiviemiseen vuoteen 2033 mennessä on varattu 11 miljoonaa euroa, päätti Lankinen mielenkiintoisen esitelmänsä. 

Yhtenä suurena haasteena siinä on noin 3300 työpaikan saaminen vuoteen 2033 menenssä. Positiivisena seikkana on, että kaupungin nuorisotyöttömyys on pudonnut muutamassa vuodessa noin 700:sta noin 300 työttömään. 

Keijo Martikainen 

 

----------------------------------------------------

Pulkkaniemen tontti siistiytyi

Merenlahden Pulkkaniemessä sijaitseva 1918 teloitettujen punaisten, Lappeenrannan Työväenyhdistyksen hallinnoiman hautapaikan tontti siistiytyi syksyn ja talven roskista Wanhojen Tovereiden talkoilla maanantaina 13. toukokuuta. Haravointi -ja risujen korjuutalkoissa oli paikalla ilahduttavasti 15 toveria. He haravoivat puiden lehtiä ja korjailivat pudonneita oksia yhteen kasaan. Myös rantaa siistittiin kuivista ruohoista ja rantaan ajautuneista puista. 

Muistomerkille laskettiin kukat samalla kun täydennettiin ja kohennettiin kukkien kasvualustaa. Haravointitalkoiden päätteeksi nautittiin talkookahvit ja Päivin loihtiman särvinöydän maistuvista antimista. 

Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden sydämenasiana on pitää huolta Pulkkaniemen hautapaikasta. 

Ensi vuonna tontilta on tarkoitus korjata kertyneet risukasat pois maatumaan muualle.

km

 

Esivalta Pulkkaniemessä ?

Ilkka Huhtan toimittamassa Sisällissota ja kirkko 1918 - teoksessa Niko Huttunen  kirjoittaa otsikolla Paavalin esivaltaopetuksesta kansalaissodan tulkinnoista otsikolla "Esivalta Pulkkaniemessä". 

"Laillisen esivallan käsite on vastaus vallan ja moraalin väliseen problematiikkaan. Esivallan käsite ei suinkaan aina edustanut oikeaa ja hyvää.  Vuoden 1918 kansalaissodan aikana laillisen esivallan ajatuksista liukeni esivallan moraalinen kritiikki pois. Esivallan miekka edusti heidän mielestään vain hyvää. Punaiset saivat rangaistuksensa siitä, että olivat nousseet laillista esivalta vastaan", sanoo Huttunen.

"Hurma-laiva rantautui 29.4. 1918 Pulkkaniemeen, läheisistä taloista noudettiin lapioita ja puiden keskelle, lähelle vesirajaa kaivettiin hauta. Sen jälkeen teloitusryhmä ampui tuomitut lukuunottamatta yhtä - Forsman nimistä miestä. Teloitettujen kuolema varmistettiin vielä ampumalla kutakin lähietäisyydeltä päähän, niin että päälaki irtosi. Eloon jätetty Forsman niminen mies tuotiin seuraamaan tapahtumaa kun hautaa luotiin umpeen. Hänen mukaansa jotkut olivat vielä tuolloin elossa. Tapahtuneesta nousi ongelma, sillä nimismies, joka kenttäoikeuden johtajana julisti tuomiot, ei uskaltanut siirrättää silpoutuneita vainajia hautausmaalle peläten näiden herättävän epämieluisia puheita. Kaksikymmentä teloitettua makaavat edelleen siellä, minne heidät keväällä 1918 haudattiin.

Tällaisia hautoja Etelä-Suomessa on monia ja monet niistä ovat yhä vailla muistomerkkiä. Pulkkaniemen hauta Taipalsaaren Merenlahdessa sai kiven jo 1920-luvulla. Se on muistomerkki punaisille vainajille, jotka kuolivat Paavalin esivaltaopetus korvissaan. Lappeenrantalainen SDP:n kansanedustaja Jere Juutilainen osti tontin, jonka hän myöhemmin testamenttasi Lappeenrannan Työväenyhdistykselle.

Keijo Martikainen

-----------------------------------------------------------

Pidetään yhteyttä! Viereisestä osiosta löytyvät Lappeenrannan Wanhojen Tovereiden yhteystiedot.

Terveisin Johtokunta!