Kolumnit

24.11.2018 Espoon SDP:n edustajiston syyskokouksessa

Väinö Kiminki esitti kirjottamansa runon

 

Pettu ei oikein maistu miltään

vaikka kuinka sitä söisi,

tuskin sitä enään tehdään

sillä se köyhyydestä lähti.

Muuttuu varmasti aika joskus

kun pettu lähtee pöydästä,

eikä demarit ole enään laskus

vaan kokoomus pysyy nöyränä.

Sieltä Suomen saloilta

on kansa ennenkin tullut,

rikkaiden kartanoiden tahoilta

eduskunnan vallannut.

Rahako oikeistoa aina hallitsee

eivätkä tunne enään  pettua

ehkä vasemmistoa pelkäilee

jos he vaikka joskus syövät lettua.

Se lettuaika tulee varmasti

eikä siihen mene kauaakaan,

kun eduskuntaan tehdään retki

ja demarit sen taas valloittaa.

 

 

 

 


Maanantai 24. syyskuuta 2018                      
              
Hannu Suntio

KAPITALISMI KURIIN - HYVINVOINTI KUNNIAAN


Maailmantalous elpyy edelleen, ja Euroopan keskuspankki on tukenut toimillaan erityisesti euroalueen talouskasvua. Kaikki palkansaajat, eläkeläiset ja varsinkaan työttömät eivät ole saaneet nauttia kasvusta, vaan Suomenkin hallitus on suunnannut sen pääosin rikkaimmille. Kansa on jakautumassa kahtia, luokkayhteiskunnan paluu ainakin vaanii nurkan takana.

Toimeentuloleikkaukset ovat kohdistuneet jo ennestään huonoimmassa asemassa oleviin. Nyt vielä maamme hallitus mukamas lisää työllisyyttä heikentämällä yksipuolisesti irtisanomissuojaa. Tämä on vähintään kummallinen toimenpide oikeusvaltiossa ja sopimusyhteiskunnassa, jossa jo nyt asiallinen irtisanominen on kunnossa. Onko hallitus Unkarin ja Puolan tiellä?

Suomen kunnatkin peesaavat kuin käskystä hallituksen politiikkaa, vaikkei se olisikaan viisasta. Kotikuntani Espoon oikeiston voimin tehdyt poliittiset päätökset pakottavat mm. sivistystoimen jo eduskunnankin järjettömiksi toteamiin koulutusleikkauksiin. Tulevaisuutta nakertaa myös päätös lainanotosta. Sen sijaan rahastot ja niiden tuotto on kuin kaduilla pulleana tepasteleva pyhä lehmä, ja kuntaveroprosentti on Suomen pienimpiä.

Ja Suomen hallitus kompuroi itseään nopeammin eteenpäin. Kummalliselta kuulostaa myös väite, että kallis, byrokraattinen ja valtapoliittinen bisnes- ja maakuntavetoinen sote-uudistus pelastaisi osaltaan Suomen luottoluokituksen. Huono sote vain soten vuoksi on järjetön tavoite.

Nyt tarvitaan maailmanlaajuinen Kapitalismi kuriin -liike, mutta ihmiskasvoinen talous vaatii myös osaamista. Se ei voi olla vastuutonta populistista soopaa tai jatkuvasti lisääntyvää itsekästä tullinokittelua ja kauppasotaa. Vain yhdessä työtä tehden me selviämme - käyttäen järkeä, empatiaa ja viisautta.


Tunnisteet: elpyminen, Euroopan keskuspankki, irtisanominen, Juha Sipilä, kapitalismi, kauppasota, maailmantalous, oikeisto, Petteri Orpo, populismi, Sampo Terho, Sixten Korkman, sote, talouskasvu