Kolumniarkisto

Kolumnisarja on alkanut tammikuun alussa 2013. Tälle sivulle kootaan etusivulla julkaistut kolumnit. Ne löytyvät kirjoittajien nimen alta. Alle on koottu heidän esittelynsä. Kolumnit ilmestyvät viikon välein, keskikesällä joka kolmas viikko.


 

Kolumnistit:

Anttila Maija

Maija Anttila on koulutukseltaan sairaanhoidon opettaja, ylioppilas vuodelta 1961. Hän toimi pitkään Tehyssä ammatti- ja koulutusasioiden osastopäällikkönä. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa Maija oli jäsenenä 1996-2000 ja pj 2001-2008. Uudenmaanliiton hallituksessa 2005-2009 ja valtuustossa 2009-2013. Kuntaliiton valtuustossa 1997-2013. HYKS:n valtuuston pj 1993-1996. Terveyslautakunnassa 1985-1992. Maija Anttila on helsinkiläinen viidennen kauden kaupunginvaltuutettu. Hän aloitti sosiaali- ja terveyslautakunnan pj 2013. Hän on ollut myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen ja ulkoisen tarkastuslautakunnan vpj vuodesta 2009. SDP:n valtuustoryhmässä Maija toimii I vpj 2013 alkaen. 

Arola Kari

Kari Arola 1948 - 2022

Kari Arola on ollut mm SAK:n lehden Palkkatyöläisen ja Uutispäivä Demarin päätoimittaja. Lisäksi hän oli AKAVAssa ja Insinööriliitossa. Arolalta ilmestyi helmikuussa omaelämänkerrallinen kirja ”Savon Arola –Herraduunari”, jossa hän kuvaa yhteiskunnan muutosta sotien jälkeisestä Suomesta tähän päivään. Kirjassa on aikalaismuistoja ammattiyhdistysliikkeen ja työväenliikkeen historiasta yli 30 vuoden ajalta. Arola aloitti SDP:n tietotoimiston toimittajana Rafael ”Pappa” Paasion puheenjohtajakaudella 1970-luvun puolivälissä. 

Kari Arola on lopettanut kolumnien kirjoittamisen omasta pyynnöstä keväällä 2019.

Donner Eeva

Eeva Donner on toisen polven turkulainen sosialidemokraatti, joka nykyisin asuu Espanjassa. Eeva  Donner on ollut elämän sekatyöläinen, työuraan kuuluu mm siivoamista, laivatuurauksia, rakkausnovellien kirjoittamista, teatterityötä, radiohommia kuin myös työskentelyä politiikassa – muun muassa viisi vuotta Suomen eduskunnassa. Hän toimi vuosikausia free lance journalistina. Journalistin opintoja on sekä Turun Yliopistosta että Åbo Akademista. Eeva  Donner jäi eläkkeelle vuonna 2011 JHL:n liittolehden Motiivin toimituksesta, mutta on sen jälkeen  jatkanut aktiivisesti kirjoittamista. Kulttuurit ja niiden vuorovaikutus ovat tärkeitä Eeva Donnerille, samoin tasa-arvo ja suvaitsevaisuus. 

Hellsten Matti

Matti Hellsten on syntyperäinen porvoolainen. Hän on kunnon porvoolaisen tapaan ollut työssä sekä Werner Söderströmillä että Nesteellä. Sieltä hänen tiensä johti muutamaksi vuodeksi Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOn järjestösihteeriksi. Parin muulla vietetyn vuoden jälkeen hän palasi ERTOn päätoimiseksi puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän oli runsaat kaksikymmentä vuotta. Sen ohella hän ehti olla sekä TVK:n että STTK:n hallitusten jäsenenä. Eläkkeelle Hellsten jäi vuonna 2003. Eläkkeelläoloaikanaan hän toimi aktiivisesti Eläkkeensaajien Keskusliitossa ollen mm. sen puheenjohtajana vuodet 2011 – 2017. SDP:n jäseneksi hän liittyi vuonna 1966. 

Matti Hellsten on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2021 lopulla.

Hämäläinen Reijo

Kotkalainen Reijo Hämäläinen on pitkän linjan lehtimies, joka aloitti uransa Ylioppilaslehdessä 1970-luvulla. Eteenpäin-lehdessä mm. työmarkkinatoimittajana ollut Reijo oli vuoden 2011 lopulla lakkautetun Eteenpäin-viikkolehden viimeinen päätoimittaja. Ei ihan vielä vanhoihin tovereihin lukeutuva toimittaja on tätä nykyä mm. Karhulan työväennäyttämön puheenjohtaja. Sosialidemokraattiseen liikkeeseen hän tuli mukaan SNK-aktiivina 1970-luvun taitteessa. Vapaillaan Reijo matkustelee puolisonsa kanssa erityisesti Kreikassa.

Reijo Häläinen on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2015 lopulla.

Iivari Ulpu

Ulpu Iivari on toimittaja ja viestintäkonsultti. Hän on toiminut mm. SDP:n puoluesihteerinä, kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsnenä. Iivari on kirjoittanut SDP:n eduskuntaryhmän historiikin "Kansanvallan puolesta. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä 100 vuotta." Otava 2007.

 

Ilomäki Liisa

Olen Liisa Ilomäki, itähelsinkiläinen ja eläkkeellä tämän vuoden alusta. En osaa olla vielä oikein eläkkeellä, vasta harjoittelen, joten samalla teen vielä jonkun verran töitä. Olen ollut melkein koko aikuisikäni Helsingin yliopistossa sekä kouluttajana että viimeiset reilut parikymmentä vuotta tutkijana. Olen kiinnostunut esimerkiksi siitä, miten digitaalisuus vaikuttaa opetukseen, oppimiseen ja kouluun, millaista uutta osaamista oppilaiden ja opiskelijoiden tulisi saada, millaisia uudenlaisia innovaatioita teknologia tuo ja miten niitä käytetään. Arvelen vähän, että nämä teemat ovat niitä, joista näilläkin sivuilla kirjoitan.

Olen vähän huono politiikassa: en usko, että jossakin puolueessa on ainoa oikea tieto ja että puolueen näkemyksiä on kannatettava, vaikka niitä ei kannata. Mutta Sanna Marinia fanitan täysillä!

Järvinen Harri

Harri Järvinen on SAK:n yhteyspäällikkö vastuullaan erityisesti yhteiskuntavaikuttaminen. Aiemmin hän työskennellyt mm. politiikan toimittajana, päätoimittajana, KTV:n, SDP:n ja SAK:n viestintäpäällikkönä sekä kahden valtiovarainministerin erityisavustajana. Lukion jälkeen hän on suorittanut nuorisotyön tutkinnon. 

SDP:hen Järvinen liittyi vuonna 1982 tullen samalla valituksi Kuusankosken demarinuorten puheenjohtajaksi. Puheenjohtajana hän on toiminut myös mm. Suomen Sosialidemokraattisessa Sanomalehtiliitossa 2000-2006 ja Suomen Keilailuliitossa 2008-2016, jonka kunniapuheenjohtajaksi hänet kutsuttiin 2019.

Tällä hetkellä Järvinen on puheenjohtajana parlamentaarisessa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:ssä.

Kananoja Aulikki

Aulikki Kananoja on eläkkeellä oleva Helsingin sosiaalijohtaja,  joka on työskennellyt sosiaalialalla vauvasta vaariin. Ura alkoi Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijänä ja jatkui pitkään kuntoutuksen ja vammaishuollon tehtävissä sekä sen jälkeen sosiaalityön opettajana HY:ssa. 1980-luvun puolivälistä alkaen kokemusta on sosiaalihuollon organisaatioiden remonttihommista, ensin Helsingin sosiaalihuollon reformissa 1985 - 1991, sitten lääkintö- ja sosiaalihallitusten  yhdistymisessä 1991-1999 ja lopuksi Helsingin sosiaalijohtajan tehtävässä, josta siirtyi eläkkeelle vuonna 2006. Tasavallan presidentti myönsi hänelle 27.1.2012 ensimmäisen ylisosiaalineuvoksen arvonimen. Arvonimi voi olla vain yhdellä henkilöllä samanaikaisesti.

Aulikki Kananoja on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2020

Kantola Raimo

Toiminut sähköalalla ja tullin palveluksssa 1955 - 1969. Siirtyi valtion henkilöstöjärjestö VTY:n toimitsijaksi 1970. SAK:n johtotehtävissä hän oli 1983 – 1996 ja Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtajana vuoteen 2000. Suomen Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja 2002 – 2009 ja WT ry:n johdossa vielä kaksi vuotta.  SDP:n ay-toimikunnan pitkäaikainen jäsen ja puolueyhdistyksensä puheenjohtaja 1999 – 2007.  Jukaissut kirjan ”Tulokahinoiden kaprokkimies vuoden 2014 alussa. Harrastaa lentopalloa, reissaamista ja ulkoilua.

Raimo Kantola on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen loppuvuodesta 2017.

Armas Lahoniitty

Lahoniitty Armas

Armas Lahoniitty 1944 – 2018

Turun entinen kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Lahoniitty kuoli maanantaina 15.10.2018 vaikean, nopeasti edenneen sairauden uuvuttamana.

Hän oli SDPn jäsen vuodesta 1969 ja toimi lukuisissa puolueen luottamustehtävissä, mm Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja, puolueneuvoston jäsen, puoluetoimikunnan varajäsen. Kunnallisella puolella Turun kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsen useiden vuosien ajan. 

Työelämässä hän oli mm Varsinais-Suomen Seutukaavaliiton hallintopäällikkö, STS:n aluejohtaja, Turun apulaiskaupunginjohtaja ja kaupunginjohtaja. Vuonna 2006 alusta hän jäi eläkkeelle. 

Armas oli kuolemaansa asti Turun seudun Wanhojen Toverien puheenjohtaja ja SWT:n kolumnisti. Toukokuun kolumni jäi hänen viimeiseksi.

Lahti Pirkko

Pirkko Lahti on ollut Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja. Itseään hän kuvaa näin: Olen ollut lähes seitsemän vuotta eläkkeellä oleva psykologi. Olen yrittänyt olla aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja - vieläkin. Olen ollut perustamassa PWT:tä. Edelleen luennoin , teen potilastyötä ja kirjoittelen.

Pirkko Lahti on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2021 lopulla.

Laisaari Sinikka

Sinikka Laisaari (ent. Mönkäre) on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori, yleislääketieteen ja keuhkosairauksien erikoislääkäri. Väitöskirjansa Sinikka teki homepölykeuhkosairaudesta. Erikoistumisvaiheessa Sinikka työskenteli Tiuruniemen sairaalassa Joutsenossa.  SDP:n jäseneksi hän tuli 15 vuotiaana TUL:n seuran Vuoksenniskan Vesan kautta ja kasvoi sosialidemokraattisessa ympäristössä. Toiminta Imatran kunnallispolitiikassa vei sitten  eduskuntaan vuonna 1987. Ensimmäinen kansanedustajakausi päättyi putoamiseen ja neljän vuoden terveyskeskuslääkäripestiin Imatralla. Paluu eduskuntaan vuonna 1995 johti ylikymmenen vuoden ministeriputkeen Lipposen I ja II sekä Jäätteenmäki-Vanhasen  hallituksissa. Työuran viimeiset vuodet hän toimi Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajana. Tällä hetkellä Sinikka on vielä pisimpään ministerinä toiminut nainen Suomessa. Harrastukset ovat liikunta, teatteri ja lukeminen.  

Sinikka Laisaari on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2018 lopulla. 

Liikanen Erkki

Erkki Liikanen tuli Eduskuntaan v 1972 vain 21 vuotiaana ja oli kansanedustaja aina vuoteen 1990. Liikanen oli SDP:n puoluesihteeri 1981 – 1987 ja SDP:n puoluetoimikunnan jäsen 1978 – 1990. Hän toimi valtionvarainministerinä 1987 – 1990. Liikanen oli Suomen EU-suurlähettiläs 1990 – 1994 ja Suomen ensimmäinen Euroopan komission jäsen 1995 – 2004. Hän oli Suomen Pankin pääjohtaja 2004 – 2018. Liikanen on ollut myös mm Teiniliiton puheenjohtaja, Mikkelin kaupunginvaltuuston jäsen, presidentin valitsijamies kolmesti, Outokumpu Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja sekä Suomen sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja. 

 

Assi Liikanen

Liikanen Hanna-Liisa

Assi Liikanen on työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla vuodesta 1974. Ensin Mikkelin sosiaalitoimessa, sitten Mikkelin Lääninhallituksessa ja myöhemmin Stakesissa (nyk. THL) sekä Helsingin kaupungin vanhustenhuollossa. Brysselin vuosien jälkeen hän toimi Suomen Mielenterveysseuran Terveyttä kulttuurista - verkoston vetäjänä. Siitä syntyi vuosien mittaan myös väitöskirja, aiheena taiteen merkityksellisyys ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Ennen eläkkeelle jäämistä Assi teki tutkimusta kulttuurin vaikutuksesta sosiaali- ja terveydenhuolloin hoitoyksikössä Suomen Kulttuurirahastolle. Nykyisin hän toteuttaa väitöskirjansa oppeja käytäntöön, maalaamalla akvarelleja!

Lintonen Kirsti

Kirsti Lintonen on kotoisin Tampereelta, koulutus valtiotieteen kandidaatti. Työura on liittynyt ulko- ja kansainväliseen politiikkaan. Ulkopoliittisessa instituutista hän siirtyi ulkoministeriön 1971 jossa osallistui mm maamme poliittisten suhteiden valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Ulkomaanedustuksessa toimipaikkoja olivat Berliini, Belgrad, Lontoo ja Tukholma. 1983-87 hän toimi pääministeri Kalevi Sorsan ulkopoliittisena erityisavustajana ja palasin sen jälkeen ulkoministeriöön. Namibian itsenäistyttyä 1990 Lintonen oli Suomen ensimmäinen suurlähettiläs. V 1996 hänet nimitettiin kehitysyhteistyön alivaltiosihteeriksi. Sitten seurasivat suurlähettilään pestit Etelä-Afrikassa (2000-2005) ja YK:ssa (New York 2005-2009). Eläkkeelle hän jäi v 2009. Luottamustehtäviä on evankelis-luterilaisen kirkon organisaatioissa, Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative -järjestössä, Suomen Unicef-yhdistyksessä ja suomalais-beniniläistä kulttuurikeskusta tukevassa Villa Karon Ystävät -yhdistyksessä. 

Kirsti Lintonen on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2020

Louekoski Matti

Matti Louekoski oli Suomen Wanhat Toverit ry:n puheenjohtaja vv 2013-2018. Hän on pitkän uransa aikana toiminut monissa tehtävissä, mm Espoon kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajana, opetusministerinä, kansliaministerinä, oikeusministerinä ja valtionvarainministerinä sekä Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Nykyisin hän on myös Rintamaveteraanien Liiton puheenjohtaja.

Massinen Aimo

Alun perin Savonlinnasta kotoisin oleva Aimo Massinen on kokenut, yli 40-vuotisen lehtimiesuran tehnyt journalisti. Massinen tuli tunnetuksi varsinkin terävänä kolumnistina. Vuonna 2009 Turun Sanomien vastaavan päätoimittajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt turkulainen siirtyi tarkkailijasta tekijäksi, kun hänet valittiin viime syksyn kuntavaaleissa demarien ääniharavana Turun kaupunginvaltuustoon ja myöhemmin myös kaupunginhallituksen jäseneksi.

Mattila Annakati

Annakati Mattila on Tampereen yliopistossa journalistikoulutuksensa saanut pitkän linjan toimittaja, joka ehti  ennen eläköitymistään työskennellä yli neljän vuosikymmenen ajan työväenliikkeen ja ay-liikkeen viestinnällisissä tehtävissä. Hän on hoitanut mm. politiikan toimittajan ja työmarkkinatoimittajan tehtäviä Suomen Sosialidemokraatissa, ollut toimittajana Saimaan Sanomissa Lappeenrannassa ja tiedottajana SDP:n eduskuntaryhmässä. Puuliiton jäsenlehden Särmän ja sen edeltäjän Puutyöläisen päätoimittajana ja liitontiedottajana hän työskenteli lähes 30 vuoden ajan. Hänelle läheisimpiä harrastuksia ovat teatteri, ooppera ja kirjallisuus sekä Viron kieli ja kulttuuri.

Myller Riitta

Kiinnostuksen kohteet; yhteiskunnallinen kehitys ja maailman muuttuminen ympärillämme, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka sekä vapaaehtoistyö.

Eduskunnan jäsen vuosina 1987-1995 ja uudelleen 2011-2019 ja välissä Euroopan parlamentissa 14.5 vuotta.

Riita Myller on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2021 lopulla.

Myllyniemi Pekka

Tultuaan ylioppilaaksi Porin lyseosta vuonna 1954 Pekka Myllyniemion toiminut opetusupseerina puolustusvoimissa, virkamiehenä sisäasianhallinnossa, viimeksi pelastusylijohtajana, kansanedustajana 1983–87, opettajana valtakunnallisilla maanpuolustuskursseilla, kunnallisissa luottamustehtävissä sekä kunnanjohtajana ja kaupunginjohtajana Lohjalla. Eläkkeelle jäätyään hän on tehnyt lukuisia selvitystehtäviä, viimeksi yhtenä metropoliselvittäjänä, minkä lisäksi hän on toiminut mentorina Maanpuolustuskorkeakoulussa. Myllyniemi on Läntisen Uudenmaan Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja.

Ovaska Pekka

Syntynyt vuonna 1941 Mouhijärvellä, viettänyt nuoruusvuotensa Sulkavalla, asuu nykyään Porissa. SDP:n jäsen vuodesta 1959.

Työskennellyt metsä- ja sekatöissä, varastonhoitajana, työnjohtajana, SNK:n järjestöohjaajana, kunnallisjärjestön sihteerinä, puoluetoimitsijana, Uuden Ajan toimittajana ja Satakunnan sosialidemokraattien toiminnanjohtajana.

Pekka Ovaska on omasta pyynnötään lopettanut kolumnien kirjoittamisen syksylä 2015.

Pertti Paasio

Paasio Pertti

 

Pertti Paasio 1939 - 2020

Pertti Paasio on SDP:n entinen puheenjohtaja. Lisäksi hän on ollut mm. kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ulkoministeri, Euroopan parlamentin jäsen,  Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja valtuuston puheenjohtaja. Hän on ollut mm. Nuorten Kotkain Keskusliiton puheenjohtaja, Suomi-seuran puheenjohtaja ja Ulkosuomalaisparlamentin puhemies. Hän on kirjoittanut myös useita kirjoja.

Pertti Paasio on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2018 lopulla.

Saari Rauno

Rauno Saari on entinen Länsi-Suomen maaherra ja aluehallintoviraston ylijohtaja. Tätä ennen hän on tehnyt työuraa valtiosihteerinä Valtioneuvoston Kansliassa Paavo Lipposen I ja II hallituksissa, Seppo Lindblomin poliittisena sihteerinä Kauppa- ja teollisuusministeriössä, Turun- ja Porin lääninhallituksen suunnittelupäällikkönä ja läänin sosiaalineuvoksena sekä kaupunginjohtajana Raisiossa. Vuosien varrella Saarelle on kertynyt luottamustehtäviä kuntayhtymissä, SPRssä, Syöpäsäätiössä, Kelassa, RAYssä sekä Lentopalloliitossa. Tällä hetkellä hän toimii aktiivisesti sotaveteraaneissa sekä on puheenjohtajana Turun Seudun Wanhoissa Tovereissa. Mieluisia harrastuksia ovat metsästys, kalastus ja risusavotta.

Rauno Saari on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2021 lopulla.

Salmi Kari

Kari Salmi on kaupunkineuvos, entinen Lahden kaupunginjohtaja,valtiosihteeri sisäministeriössä ja ARA:n johtaja. Hän on myös Suomen Wanhojen Tovereiden sekä Helsingin Vanhojen Tovereiden puheenjohtaja. Salmi on ollut SDP:n jäsen vuodesta 1971.

Sundqvist Ulf

Ulf Sundqvist syntyi Sipoossa vuonna 1945 rakennustyöläisen perheeseen. Hän on valtiotieteen maisteri ja on toiminut kansanedustajana 1970 – 1983, opetusministerinä 1972 – 75, SDP:n puoluesihteerinä 1975 – 81 ja puheenjohtajana 1991 – 1993. Ulf Sundqvist oli SNK:n puheenjohtajana 1970 – 73. Hän toimi STS:n pääjohtajana 1981 – 1991.  Jätettyään politiikan vuonna 1993 hän perusti oman konsultointiyrityksen, joka on erikoistunut kansainväliseen rahoituskonsultointiin sekä teollisuus- ja energiapolitiikkaan. Hän on vielä Navinor Oy:n toimitusjohtaja. Ulf Sundqvist on mm. Kalevi Sorsa Säätiön hallituksen jäsen

Suonpää Irma

Seurakuntaneuvos Irma Suonpää on syntynyt 1944 ja kotoisin Kokemäeltä, muuttanut Raumalle 1965. Hän on osallistunut ay-liikkeen toimintaan vuodesta 1970 lähtien KTV:n, JHL:n ja SAK:n paikallisella, alueellisella ja valtakunnan tasolla. SDP:n jäsen vuodesta 1975 ja toiminut puoluevaltuustossa. Rauman kunnallispolitiikassa vuodesta 1980 alkaen ja on edelleen kunnallistoimikunnan ja kaupunginvaltuuston jäsen sekä tarkastuslautakunnan pj. Useita maakunnallisia, kirkollisia ja muita luottamustehtäviä. Rauman kaupungin palveluksessa 32 vuotta josta jäi eläkkeelle vuonna 2004.

Irma Suonpää on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2018 lopulla.

Söderman Jacob

Moninkertainen ministeri, oikeustieteen lisensiaatti Jacob Söderman toimi Uudenmaan läänin maaherrana 1982-89, Eduskunnan oikeusasiamiehenä vuosina 1989-95 ja sen jälkeen Euroopan 1. oikeusasiamiehenä vuoteen 2003. SDP:n kansanedustajana hän oli vuosina 1972-1982 ja uudelleen 2007 - 2011. Suomen Wanhojen Toverien puheenjohtaja hän toimi vuosina 2008 -2013. Söderman valmistui ylioppilaaksi Åggelby Svenska Samskolasta Helsingin Oulunkylässä vuonna 1957.

Jacob Söderman on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2015 lopulla.

Tapiola Hannu

On kotoisin Porvoossa. Opiskeli historiaa ja yhteiskuntatieteitä Jyväskylässä, jossa liittyi SDP:n jäseneksi. Hänet valittiin SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtajaksi ja Muuramen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi. Hänet valittiin sekä Kekkosen että Koiviston valitsijamieheksi. Tapiola oli  kansanedustajana 1979-1983. Hän toimi myös kauppa- ja teollisuusministeri Seppo Lindblomin poliittisena sihteerinä. Hän palasi takaisin Jyväskylän Normaalikouluun, jonka rehtorina toimi vuoden. Kotkan kaupunginjohtajana hän oli vuodet 1991-2002, josta toimesta jäi eläkkeelle.  Hän muutti Tampereelle v. 2005. 

Hannu Tapiola on omasta pyynnötään lopettanut kolumnien kirjoittamisen keväällä 2018.

Tukiainen Matti

Matti Tukiainen on pitkän linjan järjestömies, joka on ollut monissa sosialidemokraattisen, työväenliikkeen ja myös koko yhteiskunnan riennoissa mukana. SDP:n jäseneksi Matti liittyi vuonna 1971. Lohjalla hän on toiminut mm. Lohjan sos.dem.kunnallisjärjestön ja sen suurimman yhdistyksen Lohjan työväenyhdistyksen puheenjohtajana. Piiritasolla Matti toimi Uudenmaan sd.-piirin piirisihteerinä vuosina 1988-91. Sen lisäksi hän oli piirihallituksen jäsen ja puoluekokousedustaja lähes kaikissa kokouksissa vuodesta 1984. Lahden puoluekokouksessa vuonna 2017 Matti toimi vaalivaliokunnan puheenjohtajana. Matti edusti piiriään Uuttamaata SDP:n puoluevaltuustossa.  Matti toimi kyllä kampanjan vetäjänä Suomen EU-jäsenyydestä v. 1994. Vuodesta 2001 lähtien Matti teki merkittävän uran SAK:ssa. Hän toimi SAK:n johtoryhmän jäsenenä vastaten erilaisista toiminnoista mm. järjestötoiminnasta, viestinnästä, yhteiskuntavaikuttamisesta, työ- ja elinkeinopolitiikasta ja työehdoista. Lisäksi Matti toimi SAK:n koulutussäätiön eli Kiljavan opiston hallituksen puheenjohtajana. Matti Tukiainen jäi eläkkeelle vuonna 2018.

Matti Tukiainen on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2020

Vuorento Reijo

Reijo Vuorento, Kuntaliiton ex apulaisjohtaja, kuntatalouden asiantuntija. Työurallaan mm Heinäluoman talouspoliittinen erityisavustaja ja PARAS hankkeen pääsihteeri. Työskennellyt myös Ruotsin Kuntaliitossa suorittaessaan kansantalouden jatko-opintoja Tukholman Yliopistossa. Luottamustehtäviä mm HUS:ssa ja Kuntien Takauskeskuksessa. Pelannut jalkapalloa 7 vuotiaasta Käpylän Pallossa. Ura jatkuu tältä osin ikämiehissä, muutoin mm WT:n kolumnistina.

 

Vuorenrinne Antti

Antti Vuorenrinne on eläkkeellä oleva entinen Pohjolan Työn, Turun Päivälehden ja Demokraatin päätoimittaja. Toimi 1970-luvulla nuoriso- ja opiskelijaliitossa. Oli SONK:n puheenjohtaja 1979-1980. Filosofian maisteri Oulun yliopistosta (kotimainen kirjallisuus), gradun aiheena oli Työmiehen ”viimeisen toimittajan” Algot Untolan (Maiju Lassila) maailmankatsomus. Ennen journalistin uraansa oli Työväen Sivistysliiton Oulun piirisihteerinä vuosina 1981-1986. Turun Päivälehden ja Demarin fuusion jälkeen (2001) siirtyi Uutispäivä Demarin uutispäätoiittajaksi, josta  Demokraatin vastaavaksi päätoimittajaksi vuosiksi 2013-2015.

Väyrynen Raimo

Raimo Väyrynen on valtio-opin emeritusprofessori.

Hän oli Helsingin Vanhojen Tovereiden puheenjohtaja.

Raimo Väyrynen on omasta pyynnöstään lopettanut kolumnien kirjoittamisen v 2020