Eeva Donner

Eeva Donner

Eeva Donner – ulkosuomalainen wanha toveri

Olen eläkkeellä oleva toimittaja joka kuitenkin edelleen kirjoitan. Olen asunut Costa Blancan alueella Espanjassa yli 10 vuotta vakituisesti ja katselen maailmaa täältä käsin. 

Meitä suomalaisia on alueellamme muutama tuhat, levittäytyneinä alueen eri kuntiin ja kaupunkeihin. Useat ovat eläkeläisiä, monet asuvat täällä vain osan vuotta, mutta kiitettävästi on tänne löytänyt tiensä yhä useampi työikäinen perheellinen.

Näkökulmani on täältä Suomeen. Ja luonnollisesti, ikäni huomioon ottaen, katselen asioita vanhemman naisen silmin. Vertaan elämää täällä ja Suomessa, ilmiöitä ja kulttuurisia eroja – kuin myös sitä mikä on yhteistä. Kaukaa näkee joskus lähemmäs.

Muutin tänne terveydellisistä syistä enkä luullut tulevani onnelaan. Mutta minusta tuntuu että olla ikäihminen täällä on hieman mukavampaa kuin olla ikäihminen nykyisessä Suomessa.

Haluan edelleen vaikuttaa, siksi olen mukana paikallisen Suomi Seuran toiminnassa, jonka hallitukseen minut juuri valittiin. 

Lokakuu 2015

PALOMA

 

Useimpina päivinä kun ajan lähikaupunkiini Torreviejaan hän istuu siinä, vakituisella kerjäyspaikallaan. Kaupungin pääkadun varressa, aina saman liikkeen portailla. Hän on istunut siinä jo vuosia, edessään  pahvilappu, johon on kirjoittanut: Espanjalainen avioliitto. Työttömyysturva lopussa.  Lapun vieressä on peltiastia. Hän on Paloma, esimerkillinen ilmentymä yhteiskunnasta, jonka hallinto on päättänyt että jokainen on oman onnensa seppä.

Paloma asuu kadulla.  Miehensä kanssa hän on  muuttanut hylätyn talon terassin jonkinlaiseksi kodikseen, siellä heillä on kaksi patjaa, aurinkovarjo näkösuojana, pöydällä sievästi kukkia ja pyhimyksen kuva.  Muuta heillä ei olekaan, vain vaatteet päällään. 

Ennen kuin Espanjan taloudellinen alamäki alkoi,  Paloma oli keittiöapulainen, hänen miehensä kokki. Heidän elämänsä näytti kohtalaisen hyvältä; oli asunto, asuntolaina, kaksi lasta ja työ.  Ensin lähti työ. Pari joutui työttömyysturvan varaan, jota Espanjassa maksetaan kaikenkaikkiaan tasan 24 kuukautta, kaksi vuotta. Sen suuruus on verrannollinen siihen, miten pitkään henkilö on ollut työelämässä, mitä pitempään, sen paremman työttömyyskorvauksen saa. Kuitenkin on oltava työhistoriaa vähintään vajaan vuoden verran. Jos sitä ei ole, ei saa minkäänlaista turvaa.  Työttömyyskorvauksen määrällä on myös katto,vähän yli 2000 euroa ennen veroja.

Paloman tapauksessa hänen työttömyyskorvauksensa ei voinut olla kovin suuri; keittiöapulaisten palkat Espanjassa saattavat jäädä  pitkälti alle 1000 euroa kuukaudessa, brutto. Työttömyyskorvaus on 50 – 70 prosenttia viimeisimmästä palkasta, miinus verot. Ehkä hänen miehensä sai vähän enemmän, mutta tuskin merkittävästi. Sillä rahalla ei pystytty maksamaan asuntovelkaa pankille. Maan tavan mukaan pankki otti asunnon haltuunsa ja hääsi pariskunnan lapsineen. He saivat ottaa mukaansa vain henkilökohtaiset tavaransa, kaikki muu jäi asuntoon. Laina jäi heille kuitenkin edelleen maksettavaksi. 

Vaikka julkiset koulut sinänsä ovat ilmaisia, kirjat ja opiskeluvälineet pitää kustantaa itse. Samoin ei kouluissa ole ilmaisia aterioita, niistäkin on maksettava. Hyvin pian selvisi että lapset on lähetettävä isovanhemmilleen, jotka asuvat Salamancassa. Paloma ja hänen miehensä kerjäävät paitsi syödäkseen, myös lähettääkseen rahaa lastensa ylläpitoon. 

Paloman kaltaisilla ei ole tässä yhteiskunnassa toivoa, vaikka maan makrotalous onkin saatu nousuun. Paloman haluttaisiin olevan oman onnensa seppä, mutta hänellä ei ole mistä takoa. Tietä nousuun ei ole näkyvissä ja siksi Paloma istuu päivästä päivään lähikaupunkini kadulla ja kerjää.

Miksi tämä tarina? Koska näen pelottavan paljon yhtäläisyyksiä siinä, mitä Suomessa hallituksen taholta tällä hetkellä puuhataan. Pyritään heikentämään työttömyysturvaa, leikataan erilaisista sosiaalimenoista, otetaan sieltä, missä kulut ovat suurimmat, seurauksia miettimättä.

Ystäväni Paco ja Loles huokailivat taannoin, kun kerroin Suomen sosiaalilainsäädännöstä, ilmaisesta kouluruokailusta, subventoidusta päivähoidosta joka on jokaiselle lapselle subjektiivinen oikeus. Kerroin työttömyysturvastamme, erilaisista koulutusmahdollisuuksistamme. - Jos meillä olisi jotain tuollaista, voisimme kansana paljon paremmin, sanoi Paco, kirjailija ja politiikko.  Tämä tapahtui ennen eduskuntavaaleja. Loles, ystävättäreni, kysyi viime viikolla olenko ollut yhteydessä Pacoon. Totta puhuen, en kehtaa. Minua hävettää se, mitä Suomessa kaikkineen nyt tapahtuu. 

Espanja on luokkayhteiskunta. Se oli matkalla toisenlaiseen malliin, mutta maan sisäiset, ikiaikaiset käytännöt sotkivat kaiken. Sosialistipuolue sortui laittomuuksiin ja korruptioon. Hyvän aatteen pilasivat siis omat jätkät. Sellaista yhteiskunnallista tasa-arvoa, mihin Suomessa on totuttu, ei täältä ole vielä koskaan löytynyt. Pääministeri Mariano Rajoyn hallitus on myös tehnyt kaikkensa, että luokkayhteiskunta sen kuin vahvistuu. - Meillä on oikeistolaisin hallitus sitten Francon ajan, sanoi ystäväni taannoin, he ovat kaikki täysiä fasisteja.  

Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Ainoa turvaverkko on perhe ja hyväntekeväisyysjärjestöt.  

Suomessa ihaillaan yrittelijäisyyttä, rohkaistaan niitä, joilla jo on. Otetaan pois sieltä, missä muutenkin voidaan huonosti. Pääministeri Sipilä vinkui kuuluisassa tv-puheessaan miten maalla menee huonosti ja miten kaikki joutuvat ottamaan osaa leikkaustalkoisiin.

¡Hostia! Kiroilin puhetta kuunnellessani. Suomalaisia sumutetaan kertomalla kaiken aikaa miten surkeasti asiat ovatkaan! Yhtään Palomaa en viimeksi käydessäni kaduilla nähnyt, en yhtään suomalaista keittiöapulaista, jolta olisi viety omanarvontunto, toivo paremmasta ja koti. 

Mutta kun hallitus on päättänyt, niin se on päättänyt. Onko suomalainen tulevaisuus samanlaista kuin on espanjalainen nykypäivä?  Maassa on tällä hetkellä enemmän miljonäärejä kuin koskaan, Señor Rajoyn talouspolitiikka on pitänyt siitä huolen. Ja kaduilla kerjää yhä useampi Paloma.

Tammikuu 2016

Meksikolainen muslimi

 

Olen joutunut surukseni luopumaan joistain suomalaisista ystävistäni.  He eivät ole kuolleet. Mutta heistä on paljastunut piirteitä, joita en uskonut heistä löytyvän. Vain muutama vuosi takaperin en olisi uskonut heissä sellaisia piirteitä edes olevan. Suvaitsemattomuutta, erilaisuuden pelkoa, ennakkokäsityksiin uskomista. Muukalaisvihamielisyyttä. 

Ulkosuomalaisena seurustelen paljon toisten ulkosuomalaisten kanssa erilaisissa verkostoissa. Meitä on kaikkialta maailmasta. Meitä yhdistävä tekijä on se, että olemme syntyjämme suomalaisia, muuten olemme kaikki erilaisia taustoiltamme ja koulutukseltamme.   Kerromme ryhmissämme toisillemme asioita, joita aina ei uudessa kotimaassa ymmärrettäisi, mutta myös asioita, joita kummastelemme isänmaassamme. Suomi on meille näyttäytynyt viime aikoihin asti turvallisena ja rauhallisena maana jossa asuu kiihkoton, joskin sisäänpäin kääntynyt viiden miljoonan kansa.

Jotain on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana. Jotain epämiellyttävää.

Nina-niminen verkostoystäväni kertoi kauhuissaan, miten juuri ennen viime joulua oli Helsingin Kalliossa hakattu sairaalakuntoon hänen ystävänsä, meksikolainen opiskelija. Hakkaajat olivat huutaneet muslimi, muslimi. 

Laitoin kirjoituksen seinälleni facebookiin. Sain Suomen ystäviltäni hämmentynyttä palautetta, kuten “nyt on niin paljon kaikenlaisia uutisia”, “ hirveitä ihmisiä”. Ihmettelin hämmennystä, ystäväni tietävät minkälainen olen. Kunnes yksi ystävistäni postasi:” Niitä on kuulemma tullut tänne joukoittain eivätkä ne pakolaisia ole.” 

Mitä mitä? Meksikolaisiako on tullut joukoittain? Eivät meksikolaiset tietenkään ole pakolaisia. Kunnes minulla välähti. Postaukseni oli käsitetty väärin. Oli pakko tehdä korjaus. Siis, meksikolainen opiskelija oli hakattu suomalaiskansallisten ihmisten toimesta ja hänelle oli huudettu muslimi, muslimi. 

Turvapaikanhakijoiden saapumisen myötä Suomesta näyttää  tulleen kylmä ja pelottava maa.  Pienessä yhteiskunnassa vieraan pelko leviää huhujen ja tahallisten väärien tietojen avulla nopeasti ja tehokkaasti. Tulijoita katsotaan joukkoina, kuin karjalaumoina, ei ihmisolentoina, yksilöinä. Tummatukkainen mies hakataan koska hän näyttää erilaiselta ja sana muslimi on äkkiä synonyymi rikollisen kanssa.  Poliisi on se taho, , jonka pitäisi pitää yllä rauhaa ja järjestystä  mutta nyt se onkin kommenteillaan lisännyt pelkoa ja myös väkivaltaa.  Jokainen erivärinen, erilailla puhuva ja jollain lailla pottunokkasuomalaisesta poikkeava on vapaata riistaa, kuten Ninan meksikolainen ystävä.

Äskettäin nykyisessä asuinmaassani  vieraillut suomalainen ystäväni, valtakunnan tason poliitikko, kysyi minulta miten Espanjassa kirjoitetaan pakolaisista. Piti oikein pysähtyä miettimään. Totesin, että tiedotusvälineet kuvaavat pakolaisten surkeita oloja väliaikaisilla leireillä Euroopassa, joskus on uutinen siitä, kun Saharan afrikkalaiset hyppäävät Espanjan puolelle korkealta Ceutan kaupungin muurilta. Valistuneemmat lehdet, kuten El Pais, kirjoittavat miten Espanjan pitäisi hävetä, kun on ottanut vastaan aivan liian vähän turvapaikanhakijoita.

Pakolaisia ei hakata, kaduilla ei päivystä siviilipartioita ( moinen olisi laitonta, samoin natsisymboleiden julkinen käyttö), en ole lukenut yhtään uutista, jossa olisi väitetty että pakolaiset raiskaavat tai käpälöivät täällä naisia. Yhtään polttopulloa en tiedä lentäneen vastaanottokeskuksiin.

Pakolaiset eivät ole median ykkösaihe maassa josta paettu ja jonne on paettu. - Me olemme tottuneet siihen että hädänalaisia autetaan. Totta kai tulijoiden joukossa on kaikenlaista väkeä, mutta  virkavalta hoitaa sen, että todelliset pakolaiset erotetaan laittomista, eräs paikallinen ystäväni sanoi kun asiaa häneltä tiedustelin.  Sitten siirryimme puhumaan meille tärkeämmistä ja ajankohtaisimmista aiheista.

Toukokuu 2016

Kun seniori ei ole kuluerä

 

Silmiini osui jokin aika sitten  Lancet-lehden juttu, jossa ihmeteltiin miten Espanjassa ikäihmiset voivat erittäin hyvin ja pysyvät terveenä yli 70-vuotiaaksi.  Syyksi arveltiin muun muassa terveellistä ruokavaliota ja hyvää ilmastoa. Itse pidän vielä tärkeämpänä yleistä asennetta ikäihmisiin.

Olin taannoin kutsuttuna kuntamme eläkeläiskeskuksen kevätjuhlaan.   Tanssiryhmä esitti talven aikana oppimiaan vetäviä latinalaisrytmejä, lantiot keikkuivat ja tanssijat flirttailivat toisilleen minkä ehtivät.  Ryhmän kaikki jäsenet olivat yli 65-vuotiaita. - Olet tervetullut tänne sinäkin! Sanoi Maria Carmen, paikan johtaja.

Keskuksessa voi harrastaa myös muun muassa joogaa ja  jumppaa. Palvelut ovat ilmaisia käyttäjilleen.  Ravintolassa saa viiden-kuuden euron hinnalla kolmen ruokalajin lounaan viinilasillisen kera. Puhe sorisee ja nauru raikaa.

Espanjassa eläkkeet ovat  pieniä.  Lähinnä kansaneläkettä vastaavan eläkkeen suuruus on vajaa 400 euroa kuussa. Työeläke on keskimäärin  runsaat 900 euroa. Pienuutta kompensoivat eläkeläisille tarjottavat ilmaiset tai lähes ilmaiset palvelut.

Ihminen ei espanjalaisen käsityksen mukaan voi olla vanha.   Vaate on vanha, talo on vanha, ihminen ei. Hän on  persona mayor, helpoimmin kai käännettävissä ikäihmiseksi.  Asenne vanhempia ihmisiä kohtaan on kunnioittava, hyväksyvä ja jopa ihaileva.

- He ovat työnsä jo tehneet, minua valistetaan, heidän on aika nauttia elämästään.

- Kotimaassani asenne on toisenlainen, eläkeläinen on kuluerä, kerron.

- Miten se voi olla mahdollista?  Olemme senioreillemme velkaa elämämme! He ovat meidät synnyttäneet ja kasvattaneet! Barbaria-Suomi saa ystäviltäni jälleen yhden lisäpointin.

Turistisesongin ulkopuolella tarjotaan ikäihmisille  lomia kaikkialle Espanjaan vahvasti subventoituun hintaan. Välimeren rantapaikkoihin saapuu bussilasteittain senioreja maan pohjoisosista loka- maaliskuun välillä.  Viikon reissu Madridista meillepäin busseineen, hotelleineen ja puolihoitoineen saattaa kustantaa parisen sataa euroa henkeä kohden. Hotelleissa  ja kylpylöissä elämästä  sitten nautitaan ja iltaisin pannaan jalalla koreasti.

Tietyissä elintarvikeliikkeissä on yli 65-vuotiaille alennus peruselintarvikkeista – siis juureksista, vihanneksista, leivästä ja maitotuotteista.

Kulttuuria on  ikäihmisen helppo harrastaa. Useimpiin konsertteihin pääsee jos ei ilmaiseksi, niin  lähes ilmaiseksi . Kaikkiin valtion museoihin on eläkeläiskortilla vapaa pääsy.

Kunnalliset terveyspalvelut ovat senioreille maksuttomia. Myös sairaalatoimenpiteet ja leikkaukset. Ennaltaehkäisevästi  alueellamme tehdään paksunsuolensyöpäseulontaa ikäväestölle kahden vuoden välein. Kattavat veri- ja virtsakokeet tehdään  myös kahden vuoden välein.

Lääkkeistä eläkeläisen on pitänyt jonkin vuoden maksaa kymmenen prosentin omavastuun. Valencian aluepresidentti , Ximo Puig ( PSOE), ilmoitti kuitenkin että tämän vuoden alusta alkaen, huolimatta alueemme talouden tilanteesta, alle 18.000 euroa vuodessa ansaitsevien lääkkeet ovat jatkossa ilmaisia.

Espanja on vaikeassa talouskriisissä. Viime vuonna eläkeläisiä oli lähes 8,5 miljoonaa. Työssäkäyvien määrä oli samanaikaisesti vajaa 17 miljoonaa, siis kaksi työllistä yhtä eläkeläistä kohden. Koko ajan pyritään löytämään ratkaisuja tämän ontuvan yhtälön muuttamiseksi.  Aivan samat eliniän odotukset, eläkeiän nostamiset ja työntekemisen jatkuminen pidempään ovat tapetilla kuin koto-Suomessakin.

On kysymys valinnoista.

Maan nykyisen demokratian oikeistolaisin hallitus, pääministerinään Mariano Rajoy (PP), pyrki vähentämään eläkeläisten etuja. Hallitus halusi lopettaa mm.  ikäihmisten subventoidut lomat. Hanke tuotti ankaran vastustusaallon. Ei vähiten Sr. Rajoyn omilta kannattajilta; hotellinomistajilta ja matkanjärjestäjiltä. Sillä samalla kun eläkeläiset saavat positiivisia elämyksiä pilkkahintaan, myös turismi selviää yli talvikauden näiden lomien ansiosta.

Lokakuu 2016

Hintalappuja

 

- Leikattiinko äitisi syöpä? Harvinaista. Hänhän on melkein yhdeksänkymmenen? Näin ihmetteli suomalainen ystävä ja jatkoi: Paljonkohan se maksoi?

- Hänet leikattiin julkisessa terveydenhuollossa, ei se hänelle niin paljon maksanut.

- Mutta todellisuudessahan se kuitenkin maksoi enemmän. 

En ajatellut keskustelua sen enempää, kunnes luin lehdistä että suomalainen työtön maksaa yhteiskunnalle aivan liikaa, että posti sulkee konttoreita haja-asutusseuduilla, koska ne tulevat liian kalliiksi. Miten terveyskeskuksia ei kannata ylläpitää saaristossa, kun netin kautta annettu sairaanhoito tulee halvemmaksi.

Koko  Suomessa oleskeluni ajan törmäsin mitä kummallisimmissa yhteyksissä samaan ilmiöön – kaikelle on pantu hintalappu. Sen hintalapun laittajat  ovat niitä, joilla menee hyvin. Siis terveet, hyvin toimeentulevat työssäkäyvät veronmaksajat, jotka mielestään kustantavat  sairaiden, työttömien ja muuten vain luuserien elämisen.

Ihmisenä olemiseen kuuluu, että on pyrittävä sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen jokaisen kohdalla. Ne, joilla menee paremmin ovat vastuussa niistä, joilla menee heikommin. 

Mutta nyt näyttää  raha vallitsevan kaikkea.  Siitä on tullut mittari, jokaiselle elämänilmiölle on hintalappu. Ne joilla on rahaa näyttävät olevan parempia ihmisiä kuin ne, joille elämä ei ole antanut parhaita valttikorttejaan.

Käännetään kupit niin, että syy (suhteelliseen) yhteiskunnan taloudelliseen ahdinkoon onkin sillä, jonka säästyäkseen täydeltä turmiolta on pakko käyttää sosiaalietuuksia tullakseen toimeen.  

Kun kaikelle on laitettu hinta on helppo ottaa seuraava askel kohti ylemmyydentuntoa ja kumma kyllä - myös kateutta.  Omillaan toimeentuleva veromaksaja katsoo oikeudekseen  kadehtia lähimmäistään joka  jostain syystä  saa valtiolta korvausta tai avustusta.  Yhteisöllisyys on pahasti vinksahtanut itsekkyydeksi. 

Irvokkain esimerkki tästä tuli eteeni  jokin aika sitten. Oikeudenkäyntikateus. 

Netissä avattiin keskustelu siitä miten kaksi Suomessa pitkään käynnissä ollutta oikeudenkäyntiä tulee maksamaan maltaita veronmaksajille. Keskustelu jatkui, henkilöitä nimeltä mainiten, miten erilaisista julkisista päätöksistäkin valittaminen tulee veronmaksajille kalliiksi. 

Kun älähdin, minulle vastattiin että Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin ( EIT) on puuttunut Suomen pitkittyneisiin oikeudenkäynteihin.

Oikeusvaltion yksi hienoimpia prinsiippejä on se, että oikeuden edessä jokaisella ihmisellä on mahdollisuus tulla kuulluksi niin perusteellisesti, että  todisteiden perusteella voidaan päättää henkilön syyttömyydestä tai syyllisyydestä. 

EIT:n  tuomioiden motiivina on ollut  että oikeudenkäynnin pitkittyminen on kohtuutonta oikeutta käyvää kohtaan.  On luonnollista että syystä tai toisesta oikeuden eteen joutunut saa asiansa käsitellyksi säädyllisessä ajassa.

Jos  jopa oikeudenkäyntejä aletaan arvostella sen mukaan miten kalliiksi ne tulevat ollaan pelottavalla tiellä.  Mikä olisi sopiva hinta esimerkiksi pahoinpitelylle? Entä montako päivää sen käsittelyyn saa kulua? Varkaus? Tappo? Miten saada rikokset sellaiseen hinta/laatusuhteeseen että se tyydyttää kunnon veronmaksajaa. Kaikkein halvin on luonnollisesti pikatuomioistuin, jossa syytetään, tuomitaan ja tuomio pannaan täytäntöön paikan päällä. 

Helmikuu 2017

Kun politiikka valjastaa uskonnon

 

Vähän Madridin ulkopuolella on Kaatuneitten Laakso, joka rakennettiin heti Espanjan sisällissodan jälkeen. Laakson yläpuolella kohoaa  yli 150 metriä korkea kiviristi.  Ristin juurella on krypta, jonka paavi Johannes XXIII vihki basilikaksi vuonna 1960. Basilikaan on haudattu kaksi ihmistä – falangistipuolueen perustaja José Antonio Primo de Rivera ja diktaattori, Generalissimus Francisco Franco. 

Kun ohitan Kaatuneitten Laakson ja näen taivasta vasten suuren ristisymbolin, minua sekä etoo että pelottaa. Uskonto on valjastettu palvelemaan pahan voimia. Voimakkaimpien mielivaltaa, demokratian vastaisuutta.

Espanjassa on nykyisin uskonnonvapaus eikä katolinen kirkko ole valtionkirkko. Siitä huolimatta juuri katolisella kirkolla  on suunnatonta harmaan eminenssin valtaa mitä tulee politiikkaan. Se on perintöä Francon ajalta, jolloin kirkko ja francolaisuus elivät käsi kädessä.  Vallassa nyt oleva Partido Popular on suoraa jatkumoa francistiajalta ja sitä äänestetään koska kirkonmiehet siihen kansalaisia kehottavat. 

Mutta nyky-Espanjassa on valtava toleranssi niin islaminuskoisia kuin juutalaisiakin kohtaan. Siihen on vakavat historialliset syyt. Espanjassa 1400-luvulla  pakkokäännytettiin kristityiksi maassa vuosisatoja asuneet maurit, muslimit.  Uskontestinä käytettiin sianlihan julkista nauttimista. Jos et syönyt sikaa sinut teloitettiin. Maasta saivat lähteä  kaikki juutalaiset. Jumalan nimissä. Vasta nykyaikainen demokratia, 40 vuotta sitten päättyneen diktatuurin ajan loputtua julisti uskonnonvapauden ja erotti muodollisesti valtion kirkosta.

Euroopassa valtauskontona on historiallisesti ollut kristinusko, sen monissa eri muodoissaan. 

Kerta toisensa jälkeen ensimmäisestä ristiretkestä meidän päiviimme on kristinuskoa käytetty sumuverhona tappamiselle, alistamiselle ja toisenlaista uskoa harjoittavien hävittämiselle. 

Nyt käyttävät islamin oppia ääriryhmät väärin omassa tappamisagendassaan ja tekevät suunnattomasti hallaa sinänsä rauhantahtoiselle uskonnolle joka on syntynyt juutalaisuuden ja kristinuskon jälkeläisenä. Kristillisyyden nimissä sitten ääripoliittiset liikkeet tuomitsevat itse uskon, eivät sen väärinkäyttäjiä

Suomessa  emme voi enää puhua yksiuskontoisesta maasta jossa politiikka noudattaa maltillista uskonnollista agendaa. Juuri tällä hetkellä maan johdossa on henkilöitä joiden vakaumus kumpuaa uskonnollisuudesta ja joiden politiikka ei palvele kaikkia kansalaisia.  

Kun hiljaisesti hyväksymme vihapuheet joissa sekoitetaan ällöttävällä tavalla uskonnollinen ideologia ja sen väärinkäyttäjät, olemme lähempänä uskonvainoja kuin kuvittelemmekaan. Viha näyttää Suomessa jo olevan nousemassa. Johtuuko nykyisen hallituksen omista vakaumuksista että tähän vakavaan ilmiöön ei ole otettu vahvasti kantaa?

Nykyaikana meidän tulisi pyrkiä kohti toleranssia ja ymmärtämistä ja jättää uskonto uskovaisille. Kristillisten eri suuntausten lisäksi on Suomessa noin 100 000 muslimia, vähän alle 2 000 juutalaista, kymmenisen tuhatta hindua ja buddhistia ja suuri joukko ihmisiä jotka eivät harjoita mitään uskontoa. Vaikka valtionkirkko nykymuodossaan on tolerantti ja suvaitsevainen ja pitää itsensä erossa päivänpolitiikasta, ei tarvita muuta kuin että sen johtoon nousee aivan toisenlaisia arvoja omaavia johtajia. 

Uskontoa ei pitäisi enää milloinkaan sekoittaa politiikkaan. Kun seurasin Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisia eri kristillisten uskontokuntien edustajat rukoilivat siunausta tulevalle johtajalle. Vähän sen jälkeen presidentti Trump aloitti oman uskonvainonsa islaminuskoisia kohtaan. 

Jos emme pian erota politiikkaa uskonnosta, saatamme nähdä suuren kivisen ristin kohoavan kohti taivasta. Eikä se ole armon risti.

 

Toukokuu 2017

SUOMEN AIKA TULLA ALAS PUUSTA

 

Nostetaan  kissa pöydälle. Suomi on aina ollut muukalaisvihamielinen maa. Minun lapsuudessani sitä ei edes pidetty kummallisena – lorut romaneista jotka vievät lapsia, pilkkanimet suomenruotsalaisille, epämiellyttävät kommentit juutalaisten ominaispiirteistä,  venäläisiin kohdistuva epäluuloisuus, vain muutama seikka tulee tältä istumalta mieleeni.

Lapsuuteni ja nuoruuteni asuin kaupungissa jossa asukkaiden olettaisi olleen tottuneita vieraalta kalskahtaviin sukunimiin ja uskonnolliseen diversiteettiin. Turussa. Pinnalta katsoen näin olikin. Mutta kaksikielisessä kaupungissa, jossa oli synagoga, ortodoksikirkko ja pieni muslimivähemmistö,  oli  kuitenkin selvä raja julkisen ja yksityisen käytöksen välillä.  Oltiin ulospäin korrekteja, keskenään ei sitten niinkään.

Ajat kuitenkin muuttuivat ja itselläni oli onni kasvaa ympäristössä jossa kielet ja kulttuurit sekoittuivat ja opin enemmän uteliaaksi kuin ennakkoluuloiseksi mitä tulee erilaisiin ihmisiin ja heidän tapoihinsa.  

Täytän tätä julkaistaessa 68 vuotta. Se Suomi, johon tunsin kuuluvani ja josta olin ylpeä, on kadonnut  kuin taikaiskusta. Maa, jossa koko aikuiselämäni tuntui siltä että mennään kohti tasa-arvoisempaa ja suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa, käänsikin kelkkansa äkkiä ja näppärästi. Nyt on sallittua  julkisesti herjata köyhää, huudella vieraannäköisen ihmisen perään, arvostella  toisen poliittista kantaa jos se ei vastaa omaa, syyllistää työttömiä.  Heittää polttopulloja, katsella läheltä kun epätoivoinen yrittää hirttäytyä, toivoa kokonaisten ihmisryhmien kuolemaa.  Sitä kuulemma kutsutaan sananvapaudeksi. Ei se sitä ole. Se on kulttuurillista näköalattomuutta ja ääliöimäistä moukkamaisuutta. 

Suomalaiset ovat perustaltaan ankeaa kansaa joka pelkää vierasta ja kadehtii jos olettaa jollain olevan asiat paremmin kuin itsellä. Siihen perustuu paljon myös nykyinen muukalaisviha.  Sen sijaan että oppisimme toinen toisistamme ja käyttäisimme oppimaamme edistämään maamme hyvinvointia, siirrytään siilipuolustukseen ja käännetään mahdollisuudelle selkä. 

Ihmetellään mistä johtuu että väestö vähenee, vaikka esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa  se kasvaa.  Ja miksi Ruotsin talous ja työllisyys kohenee vauhdikkaammin kuin Suomen.

Tässä yksi näkökulma: joka kuudes ruotsalainen on taustaltaan muualta kuin Ruotsista.  Ruotsissa on yli kymmenen miljoonaa asukasta ja vuonna 2016 maahan muutti yli 163  000, maasta muutti noin 46 000 henkilöä.  Samana vuonna Ruotsiin syntyi noin 30 000 ihmistä enemmän kuin kuoli. Kiintiöpakolaisia Ruotsi on ottanut eniten kaikista EU-maista, noin 1900 henkilöä vuosittain. Tänä vuonna se on ilmoittanut ottavansa 3400, maailman pahan pakolaistilanteen vuoksi ja vuonna 2018 jopa 5000. Ruotsin bruttokansantuotteen odotetaan tänäkin vuonna kasvavan 3,4 prosenttia.

Suomi? Maahan syntyi vuonna 2016 noin 53 000 lasta. Kuolleita oli lähes 54 000, suurin luku sitten sotavuoden 1944. Maahan muutti lähes 30 000, maasta muutti noin 14 000 henkilöä. Kiintiöpakolaisia 5, 5 miljoonainen Suomi ottaa vuosittain 750. Suomen bruttokansantuotteen ennuste on 1,1 prosenttia. 

Olisiko aika tulla alas sieltä puusta ja katsella maailmaa ilman pelkoa ja ennakkoasenteita? Olisiko hyvä laajentaa Suomen juhlavuoden slogania ja kuvitella että olemme  maailmassa kaikki yhdessä?  Emme elä umpiossa, emmekä voi muuttaa mustaa valkoiseksi väittämällä että rajat sulkemalla ja omaan napaamme tuijottamalla voisimme saada maamme  kuulumaan sivistyneiden maiden joukkoon ja taloutemme hyvälle tolalle.

P.S. Kirjoitettuani edellisen luin EVAn analyysistä  vuodelta 2015: ” Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoima ei lähivuosikymmeninä supistuisi.”

Lokakuu 2017

Luovutaan vihdoinkin valtionkirkosta

 

- Maassa jossa mainostetaan olevan uskonnonvapaus, ollaan hanakoita  jakamaan ihmiset vuohiin ja lampaisiin sen mukaan mihin uskonnollisiin yhteisöihin he kuuluvat, kirjoittaa Eeva Donner kolumnissaan: "Ehkä vähitellen vuosikymmenten kuluessa voisi syntyä uudenlaista ajattelua sekä poliittiseen päätöksentekoon että ihmisten väliseen dialogiin kun uskomuksista ja rituaaleista tulisi jälleen sitä mitä niiden kuuluu olla – jokaisen yksityisasioita."

Muutama vuosi sitten erosin kirkosta.  Aikaisemmissa elämäni vaiheissa olen ollut Raamattua lukeva tyttö, pyhäkoulun ahkera Jeesus-kiiltokuvien ansaitsija, harras virrenveisaaja, seurakunnan toimintaan osallistuva maallikko ja jopa kirkollisvaalien ehdokas.

Nyt olin lopullisesti lakannut uskomasta. Minusta on vanhemmilla päivilläni tullut sekulaarihumanisti. Uskonnosta vapautuminen sai näkemään yhteiskuntaa toisin kuin ennen.

Tajusin miten kristillispainotteisesti Suomessa asioita lähestytään. Kummemmin sitä ajattelematta myös poliittisessa elämässä arvot kumpuavat kristillis- juutalaiselta pohjalta.  Olemme niin tottuneet kristilliseen tematiikkaan että emme edes välttämättä sitä enää havaitse. Paitsi jos joku arvostelee Suvivirren laulamisesta tai Jouluevankeliumin esittämisestä. Mutta tuolloin arvostellaan lähinnä heitä joiden mielestä  traditiot on heivattava lopullisesti romukoppaan.

Henkilökohtaisesti pidän traditioista, ei minulla ole mitään niitä vastaan. Niiden säilyttäminen tai niistä luopuminen ovat vain lillukanvarsia siinä suuremmassa kontekstissa jonka vahvistumisen havaitsen päivä päivältä.  Kunnioitan myös henkilöitä joilla on aito vakaumus. Mutta  tapa jolla eräät politiikot lyövät toisia Raamatulla, on vastenmielistä ja jopa pelottavaa.

Maassa jossa mainostetaan olevan uskonnonvapaus, ollaan hanakoita  jakamaan ihmiset vuohiin ja lampaisiin sen mukaan mihin uskonnollisiin yhteisöihin he kuuluvat.  Annetaan eri uskonnoille erilainen painoarvo. Puututaan kärkkäästi toisen vakaumukseen ja puolustetaan yhtä kärkkäästi sitä omaa.  Kauniisti mainitaan uskontojen pyrkimyksestä dialogiin mutta todellista dialogia en ole havainnut. Näennäistä dialogia käydään kristinuskon ehdoilla.

Elämme  aikoja jolloin kristinusko on hämmästyttävällä voimalla läsnä maamme valtapolitiikassa. Lainlaatijat puhuvat vakaumuksesta ja suoraan tai epäsuorasti yhden uskonnon teeseihin vedoten he pyrkivät vaikuttamaan lainlaadintaan ja estämään omaa vakaumustaan vastaan sotivien lakien voimaantuloa. Toisaalta pelotellaan muiden uskontojen, etenkin islamin, oletetuilla opeilla joita tulkitaan omasta uskonnollisesta viitekehyksestä.

Luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan lisäksi maassamme oli viime vuonna yli 120 erilaista rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa. Noin neljännes suomalaisista pitää itseään jo nyt uskonnottomina.  Alle kolmekymppisistä Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia uskoo kristinuskon jumalaan ja  34 prosenttia ei usko mihinkään jumalaan.

Olisikohan aika irrottaa  vihdoinkin kirkko valtiosta?

Aloitettaisiin  luopumalla avioliittoon vihkimisoikeudesta niissä 61 eri yhteisössä joilla se nykyään on ja siirryttäisiin pelkästään siviilivihkimiseen. Merkittäisiin vastasyntyneen lapsen nimi virallisiin papereihin heti syntymän jälkeen kuten useassa maassa jo nyt tehdään, erotettaisiin käytäntö rituaalista. Kristillinen kaste ei ole nimenantotapahtuma vaan lapsen sitominen uskontokuntaan. Jokainen juhlistakoon lapsensa syntymää omilla rituaaleillaan.

Siirryttäisiin kouluissa yhteiseen elämänkatsomustiedon opetukseen jossa eri uskontojen opit voisivat olla yhtenä osana. Jokainen uskontokunta voisi antaa tunnustuksellista opetusta omassa yhteisössään niille, jotka sellaista kaipaavat.

Ehkä vähitellen vuosikymmenten kuluessa voisi syntyä uudenlaista ajattelua sekä poliittiseen päätöksentekoon että ihmisten väliseen dialogiin kun uskomuksista ja rituaaleista tulisi jälleen sitä mitä niiden kuuluu olla – jokaisen yksityisasioita.

Helmikuu 2018

Niskalaukaus synnytystalkoille

 

- Olemmeko luoneet keskiluokkaisen itsekkään hirviön, puoluekannasta riippumatta? Omankin puolueen aikuisiässä olevat, hyvin toimeentulevat jäsenet eivät enää mieti ihanteita tai arvoja. He miettivät mitä mikin maksaa, kirjoittaa Eeva Donner. - On kuitenkin myös henkilöitä joiden sanoissa kuulen toivoa uudesta solidaarisuudesta, aatteen mahdollisesta ”uudesta tulemisesta”, toveruudesta. Yksi heistä on Antti Rinne. Hänen viimeaikaiset ulostulonsa ovat antaneet minulle edes ripauksen toivoa.

Olen kovasti ihmetellyt mitä on tapahtunut puolueelle johon nuorena ja innokkaana liityin. Olen pohtinut kuulunko väärän joukkoon – onko tämä puolue enää se, jonka uskoin ohjaavan Suomea tasa-arvoiseen ja kaikki ihmiset huomioonottavaan suuntaan? Jossa myös minunlaiseni, syntymästä tehtaantytöksi määritelty  henkilö sai mahdollisuuden kehittää itseään ja lähteä pois siitä kahlitsevasta viitekehyksestä joka hänen kohdalleen oli langetettu? Puolue, joka puolusti heikkoja, työttömiä ja vähemmän koulutettuja? Joka toteutti peruskoulun? Jolle oli itsestään selvää että yliopistokoulutus on maksutonta ja että neuvolatoiminnalla ehkäistään ennalta sairauksia ja sairaaloissa hoidetaan kaikki ihmiset, mieluiten maksutta? Joka uskoi että kulttuuri kuuluu kaikille ja että kirjastoissa on hyvää ja kehittävää luettavaa? Joka edesauttoi siinä että myös varattomat tytöt ja pojat saattoivat harrastaa?

Jossa oltiin oikealla tavalla luokkatietoisia, joko perhetaustan vuoksi tai omaan valintaan perustuen. Me olimme työväenluokkaa ja meidän aatteemme oli työväenaate. Meidän unelmamme oli parempi maailma, rauhanomainen ja tasa-arvoinen kaikkien yhteiskunta. Me pyrimme maistereiksi mutta uskoimme myös että yhteiskunnassa etenemiseen ei maisterinpapereita välttämättä tarvita.  Me sosialidemokraatit olimme poliittisia ja aatteellisia edelläkävijöitä kun Suomea rakennettiin hyvinvointivaltioksi.

Kun seuraan Suomen poliittista keskustelua tänään, huomaan että ne joita varten me teimme töitä paremman maailman eteen ovat sen kyllä omaksuneet, mutta erilaisella tavalla kuin mitä me tarkoitimme. Olemmeko luoneet keskiluokkaisen itsekkään hirviön, puoluekannasta riippumatta? Omankin puolueen aikuisiässä olevat, hyvin toimeentulevat jäsenet eivät enää mieti ihanteita tai arvoja. He miettivät mitä mikin maksaa. Onko esimerkiksi taloudellisesti mielekästä hoitaa sairasta joka ei ehkä enää koskaan voi olla yhteiskunnan hyödyllinen jäsen?

On kuitenkin myös henkilöitä joiden sanoissa kuulen toivoa uudesta solidaarisuudesta, aatteen mahdollisesta ”uudesta tulemisesta”, toveruudesta.  Yksi heistä on Antti Rinne. Hänen viimeaikaiset ulostulonsa ovat antaneet   minulle edes ripauksen toivoa. Hänen sanavalintansa ovat oikeita- noin puhuu oppositiojohtaja ja aatteen mies.

Mutta kun Rinne puhui synnytystalkoista, loukkaantuivat eniten juuri  hyvinvoivat virkanaiset koska he kokivat sanan alentavana.

Olen pohtinut että jos saman olisi sanonut nainen olisivatko reaktiot olleet yhtä rajuja? Tuskin. Tosiasia on että Suomi tarvitsee uusia ikäluokkia, uusia sukupolvia.

Me suuret ikäluokat emme huoltosuhdetta kauaa enää rasita, meitä odottaa pian jo hiekkahoito.

Viimeksi kohistiin Rinteen kertoessa surullisesta viestistä työttömältä joka kertoi miltä hänestä tuntuu. Kuin odottaisi niskalaukausta. Omalta kohdaltani sanoisin että minä tiedän kyllä miltä tuntuu merkitä joka päivä nätisti että tänäänkin olen työtön. Tiedän miltä tuntuu lähettää lukuisia työhakemuksia ja saada aina sama vastaus. Että se valinta nyt vain ei osunut sinuun. Minulla oli kuitenkin hyvää onnea siinä että tulin työttömäksi aikana jolloin melkein kaikki muutkin kokivat samaa. Sinä oikeana lama-aikana, silloin kun oikeasti ei ollut lehdissä edes työpaikkailmoituksia. Minua työttömyys ei päässyt stigmatisoimaan, mutta tuolloin, parikymmentä vuotta sitten, ihmisiin suhtauduttiin vielä ihmisinä, ei vain taloudellisina tuotantoyksikköinä.

 

Toukokuu 2018

Katalonia – toisenlainen näkökulma

 

Tätä kirjoittaessani seuraan suorana lähetyksenä Katalonian parlamentin keskustelua, joka koskee 

Quim Torran valitsemista Katalonian aluepresidentiksi. Torra sai ensimmäisellä kierroksella tarvittavan enemmistön kun äärivasemmistolaisen CUP-puolueen edustajat jättivät äänestämättä. Nyt käydään toisen kierroksen keskustelua ja ilmeisesti Quim Torra valitaan. Näin näyttäyisi päättyvän monien kuukausien piinallinen kausi jolloin Katalonian talous on kärsinyt ja virkakoneisto käytännössä seissyt. Näin myös vältettäisiin välittömät uudet vaalit.

Mitä muuta Torran valinta tarkoittaa, siitä antoi esimakua se kun parlamentin puhemies Roger Turrent ilmoitti että jos ja kun Torra valitaan, hän ei aio mennä asiasta ilmoittamaan kuninkaalle. Eli Turrent eleellään antoi ymmärtää että Espanjan laki ei koske enää Kataloniassa. Itse asiassa Quim Torran valinta on voitto Carles Puigdemontille, entiselle aluepresidentille joka piilottelee Euroopassa.Torra on Puigdemontin marionetti. 

Suomessa olen ollut havaitsevinani kovasti yksisilmäistä näkemystä Katalonian kysymykseen. Esitänpä nyt vähän toisenlaista.

Katalonia on yksi 17 Espanjan autonomisesta alueesta, jotka kaikki syntyivät  Francon kuolemaa seuranneena ns. siirtymäkautena vuodesta 1975 vuoteen 1979, jolloin nykyinen perustuslaki astui voimaan. Jokainen alue neuvotteli itselleen sopivaa sopimusta ja tuloksena on aikamoinen sekametelisoppa. Kataloniaa on aina hiertänyt se, että mm. Navarra ja Baskimaa neuvottelivat itselleen paremman verosopimuksen ja jo vuosikausia tätä verosopimusasiaa on pyritty ratkomaan eri tavoin. Mariano Rajoyn hallitus, laadussaan oikeistolaisin ja huonoin nykyisen  demokratian aikana, on vähentänyt  alueen verotusoikeutta osittain, mikä on lisännyt vettä suoraan itsenäisyyttä ajavien myllyyn.

Tähän saakka Katalonia on ollut kaksikielinen maa ja sen koulut ja yliopistot ovat tunnustaneet opiskelukieliksi sekä katalaanin että kastiliaanon ( espanjankielen).  Ilmassa on nyt ilmiselvää kielivihaa.  Kun Katalonian talous kukoisti, alueelle muutti runsaasti väkeä Espanjan muista osista. He olivat osa maankolkan talousihmettä, joka nyt on hiipumassa itsenäisyysliikkeen ansiosta. Paitsi kataloniaa, myös espanjaa saattoi vapaasti käyttää joka puolella. Nyt on toisin. - Älä vahingossakaan käytä espanjankieltä jos menet Barcelonaan, minua varoitti ystävä.  Hän hämmästytti minut jatkamalla: Muista puhua englantia!

Katalonialla on oma aluehallitus, presidentti ja parlamentti. Alue on itsenäinen mm. terveydenhoidon, koulutuksen, kulttuurin, yhdyskuntasuunnittelun ja maankäytön suhteen. Sillä on omat poliisivoimat, Mossos  d’Esquarda, mutta alueella toimii myös kansallinen Guardia Civil. Viime viikkojen uutisia on ollut miten katalaaniopettajat ovat julkisesti pilkanneet kouluissa kansallisen poliisin lapsia. 

Maankäyttö ja koulutus sekä yhdyskuntasuunnittelu ovat olleet alueita joissa mm. Katalonian ensimmäinen itsenäisyyshahmo, Jordi Pujol perheineen, on kunnostautunut käyttämällä alueen rahoja kuin omiaan ja ottamalla vastaan lahjuksia gryndereiltä. Rahat Pujolit ovat piilottaneet Andorraan.  Suurin osa Pujolin perhettä on tällä hetkellä, jos ei tutkintavankeudessa niin oikeudenkäyntiä odottamassa. Myöskään ei ole kahdella edellisellä aluepresidentillä, Artur Masilla ja Carles Puigdemontilla, puhtaita jauhoja näissä pusseissa.

Tosin korruptio on näihin päiviin asti ollut muunkin maan tapa. Ainoastaan vahvassa nousussa oleva keskustalaispuolue Ciudadanos ( tänään tulleissa puoluekannatusmittauksissa 29,8 prosenttia), on korruptiosta vapaa. Ciudadanos vastaustaa Katalonian itsenäistymistä. Puolueen katalonialainen osa, Ciutatans, oli viime aluevaalien suurin yksittäinen voittaja.

Tärkeää on pitää myös mielessä että eivät kaikki katalaanit halua itsenäisyyttä. Kun ikoninen katalonialainen laulaja ja lauluntekijä Joan Manuel Serrat kielsi käyttämästä lauluaan Mediterráneo itsenäisyysmielisten kokouksissa, hän sai vastaansa vihapuheen aallon.Miestä joka joutui pakenemaan kotimaastaan Francon hirmuvaltaa Meksikoon, alettiin parjata fasistiksi ja maanpetturiksi. Nuoremman polven barcelonalainen elokuvaohjaaja Isabel Coixet on kokenut vastaavaa, myös hänen lastaan on lähestytty vihapuheella. - He (itsenäisyysmieliset) haluavat heittää meidät ( toisinajattelevat) pois kotimaastamme, hän sanoo lehtihaastattelussa.

Marraskuu 2018

Salaisuus joka murtui

 

Yhdysvalloissa yliopistossa  opettava nainen kertoi silmät kyynelissä miten  maan korkeimpaan oikeuteen pyrkivä tuomari oli opiskeluaikana kourinut häntä, kaatanut sängylle ja repinyt vaatteista toisen pojan katsoessa. Miten nainen oli pelännyt ja tuntenut nöyryytystä ja häpeää. 

- Ei tuossa ole mitään uutta, tokaisin puolisolleni kun katsoimme  tapahtumaa televisiosta.

Puoliso hätkähti, katsoi kysyvästi. - Hyvin moni nainen on kokenut elämässään samaa, minäkin. Ensimmäisen kerran kun olin 9-vuotias. Luokkatoveri kaatoi maahan ja kouri alapäätäni, vastasin.

Sen kerran jälkeen luvatonta koskettelua miesten taholta on tapahtunut monta kertaa. Tuttujen miesten, tuntemattomien miesten. On kouraistu takamuksista, sipaistu rintoja. On nytkytetty bussissa, maanalaisessa, kaupan jonossa.  Kotibileissä on kaadettu sohvalle, noustu päälle, yritetty repiä housuja. Olen paennut väkisin yrittänyttä vanhempaa miestä hänen kodistaan jossa luulin olevani turvassa.  Minut on myös yritetty raiskata.

En  ole ainoa moista kokenut nainen.  Ennen viime vuoden lokakuuta asiasta ei edes puhuttu. Se on kuulunut osana naiseuteen, sen salaisuuteen.  Turha siitä on melskata, ei sinua uskota kumminkaan. Tai jos uskotaan sanotaan että itse sitä olet kerjännyt, flirttaillut, pukeutunut vihjaavasti. Mennyt miesten mukaan. 

Myös nainen joka kertoi kokemuksestaan opiskeluaikana sai osakseen epäilyä, vähättelyä ja pilkkaa. Tuomaria uskottiin enemmän kuin häntä ja mies sai virkansa.  

Onneni on ollut päästä vähin vaurioin tilanteista. Unohtanut en ole yhtäkään.  Onneni on myös että elämäni mies on tasa-arvoinen feministi. Onneni on ollut  elää yhteiskunnassa jossa naista  pidetään ihmisenä, ei kenenkään omaisuutena.

Nykyisen kotimaani Espanjan  sosialistihallitus julisti ohjelmansa punaiseksi langaksi feminismin. Viime vuonna kaikki puolueet yhdessä antoivat lausuman   että kaikkinainen naisen luvaton koskettelu on rangaistavaa. Juuri nyt erilaiset #metoo- kampanjat ja keskustelut ovat jokapäivisiä täällä, sekä mediassa että ihmisten kesken, missä tavataankin. Machokulttuuri on liian pitkään väärentänyt  naisiin kohdistuvan kohtelun muka joksikin muuksi. - On se vaan niin kivaa kun miehet täällä viheltelevät perääni, minulle on kerran sanonut eräs suomalainen nainen.

Minun mielestäni julkinen viheltely, koskettelu ja vihjailevat sanat ovat tunkeutumista ihmisen yksityiselle kehälle. 

Naisiin kohdistuva koskettelu, naisista kertovat mauttomat machovitsit, naisten esineellistäminen ja alistaminen on ollut perheiden, kaveripiirien ja yhteisöjen sisäinen asia.  Se on ollut naiskulttuurin sisäinen salaisuus ja häpeä jonka nuori amerikkalainen näyttelijä uskalsi paljastaa viime vuonna.

Salaisuutta ei enää ole ja asioista on alettu puhua. Espanjassa on kouluihin tuotu erillisiä tasa-arvo-ohjelmia, sairaaloissa annetaan koulutusta henkilökunnalle tunnistaa perheväkivallan uhrit. 

Espanjassa on ollut vuodesta 2004 laki perheväkivallan uhreja varten. Sen  heikkoutena on  että uhrin on  todistettava asiansa ja  hänen on vastattava poliisilaitoksella 50 kysymykseen todistaakseen tulleensa pahoin kohdelluksi. Mikäli kyselyn lopputulos kelpaa,  uhrin ilmoittamalle henkilölle haetaan lähestymiskielto. Oikeudessakin uhrin on pystyttävä todistamaan että häntä uhataan.   Octavio Salazar, perheväkivalta-asioihin erikoistunut juristi sanoo: “Naisiin ei uskota. Tämä on osa sitä seksististä oikeuskulttuuria jota monet tuomarit vieläkin edustavat.”

Asia ei muutu  jos nainen  mielletään edelleen miehelle alisteiseksi ja jos väkivaltainen mustasukkaisuus ymmärretään virheellisesti tuliseksi rakkaudeksi.

Tänä syksynä Bilbaossa 25-vuotias Maguette Mbeugou kuoli kun aviomies leikkasi naisen kurkun. Mbeugou oli pyytänyt poliisilta suojelua ja oikeudelta lähentymiskieltoa miehelleen. Molemmista pyynnöistä oli kieltäydytty. Tapahtuneen jälkeen Baskimaan korkeimman oikeuden tuomari Juan Luis Ibarra pyysi naisen  perheeltä  ja lapsilta syvästi anteeksi.

 

Helmikuu 2019

Allu
 

Suomessa on herätty vihdoinkin huomaamaan miten huonolla tolalla suhtautuminen vanhoihin ihmisiin on. Keskustelu on tarpeellinen ja sitä ei pidä lopettaa. Asenteiden ja arvostuksen on muututtava. Minua kiusaa kuitenkin  keskustelussa se, että vanhoista ihmisistä puhutaan objekteina joihin joko laiminlyönnit tai hyvä kohtelu kohdistuu.

Jokainen ikäihminen on yksilö, jolla on historiansa ja nykyisyytensä. Joka ajattelee, näkee ja kuulee ympärillään tapahtuvat asiat. Jokainen myös vanhenee eri tahdissa, toiset ovat ukkoja ja mummuja jo yli kuusikymppisenä, toisten ikä alkaa näkyä vasta lähellä yhdeksääkymppiä. 

Yli kahdeksankymmenvuotias Allu ei halunnut muuttaa hänelle rakkaasta kodista palvelutaloon. Mutta muutama kaatuminen jyrkässä mäessä, kauppamatkojen pidentyminen kun lähikauppa oli lopettanut, naapurissa asuvien lähiystävien ja veljen, parhaan kaverin, kuolema auttoi tekemään kovan ratkaisun.

Allu oli työskennellyt Ruotsinlaivoilla hyttisiivoojana ja noissa töissä tienannut itselleen osakehuoneiston.  Hän oli sisustanut kotinsa kauniisti ja viihtyi siinä. Ajatus siitä luopumisesta koski. Jokainen huonekalu, jokainen esine oli rakkaudella hankittu. Allulla oli paljon tauluja ja muita taide-esineitä matkoiltaan milloin minnekin, itään ja länteen. Vielä yli seitsenkymppisenä Allu saattoi lähteä reissuun yksin, määränpäänään milloin Budapest, milloin Praha.

Allu lähti tyttäriensä kanssa katsomaan palvelutaloasuntoja ja tuhahti halveksivasti: Voiks täällä edes laittaa ruokaa?

Hyvänä kokkina tunnettu Allu halusi jatkossakin valmistaa ja tarjota lapsilleen ja ystävilleen aterioita. 

Löytyi vihdoin  asunto. Oli makuuhuone ja olohuone, parveke ja se tarpeellinen keittiö. Allu myi asuntonsa  jotta hänellä olisi varaa maksaa vuokransa. Hän sisusti uuden kotinsa rakkaimmilla esineillään, mukaan lukien kirjahylly. Tehtiin palvelusuunnitelma, vaikka hän ei tarvinnut mitään palveluja. Siisti ihminen pyyhki pölyt joka toinen päivä rakkaista posliiniesineistään, taustalla soi klassinen musiikki tai ooppera. Pikkupyykki hoitui kuten ennenkin, käsin pesemällä. Muun pyykin Allu pyykkäsi palvelutalon pesulassa, usein apunaan toinen tyttäristään.  

Edelleen oli ystäväpiiri, lähimmät yli kahdeksankymppisiä, mutta useat kymmeniä vuosia nuorempia. Allu matkusti tyttären luo Espanjaan ja Viroon oopperaa kuulemaan, milloin minnekin. Teki ystäviensä kanssa laivaristeilyitä. Luki kirjoja. Kävi jameissa ja konserteissa ja ihmetteli palvelutalon musiikkituokioita: Vanhoja iskelmiä ja virsiä!

Palvelutalon asunto alkoi tuntua kodilta ja Allu tarvitsi apua vain kun lamppu paloi kattokruunusta tai   uudet verhot piti ripustaa. Välillä hoitajista joku koputti oveen: Saaks mä tulla sun tykö  hetkeks henkäsemään? Allusta, entisestä luottamusmiehestä, tykättiin. Hänen kanssaan oli helppo puhua. 

Allu oli terve, vain korkeaan verenpaineeseen oli pillerit. Kunnes rinnasta löydettiin syöpä. - Viekööt koko tissin, Allu sanoi, en mä sillä enää mitään tee.

Tissin vieminen ei riittänyt, sillä syöpä ei hellitänyt otettaan. 

Samaan aikaan tapahtui jotain muutakin. - Ne myi tän paikan isolle palvelutaloketjulle,  nyt on uusi meininki - Allu kerran sanoi, kaikki maksaa erikseen.  Tosin Allulla oli pari luottohenkilöä, jotka edelleen tulivat vaihtamaan lampun johdolta salaa, Allu antoi sitten kiitokseksi viinipullon.

Mutta tahti todella muuttui. - Toi taiteilija kun tänne muutti, sillä on altzheimer ja se eksyy jatkuvasti oveltaan. Välillä länttää sen kiinni ja kun ne sille avaa, se maksaa aina viistoista euroa kerta - Allu kerran totesi - mä olen joskus sitä auttanut, sillä kun on avainkortti taskussa, ei vain osaa sitä käyttää. Eikä henkilökunnalla ole sille aikaa. Täällä on ihan liian vähän hoitajia ja noi uudet ei edes sano päivää.

Uudet asukkaat joutuu  ottamaan ateriapaketin muuttaessaan, pitää syödä kerran päivässä talon ravintolassa. Onneks mä olen vanha asukas, saan vielä itte huolehtia ruuastani - Allu sanoi asuttuaan palvelutalossa viitisen vuotta. Syöpä oli alkanut levitä, silti Allu otti rollaattorinsa ja paineli palvelulinjalla keskustan kauppoihin katsomaan uusia puseroita.

Allun syöpä alkoi levitä koko hänen luustoonsa. Välillä hän oli sairaalassa, välillä taas palvelutalossa. Alkoi tulla erilaisia maksuja, kun Allua tultiin auttamaan. Joka kerta kun ovi avautui, siitä tuli lasku. Allu alkoi kaatuilla, häntä kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, hoitajat olivat kykenemättömiä nostamaan häntä lattialta. Viikonloppuisin talossa ei ollut lääkäriä ja sairaanhoitajan työpäiväkin loppui viiden maissa. 

Lopulta Allu oli niin huonossa kunnossa että oli pakko tehdä uusi palvelusuunnitelma.

Palvelusuunnitelmaan merkittiin  kuinka monta kertaa vuorokaudessa hoitaja tulee auttamaan Allua vessaan, kuinka monta kertaa häntä autetaan suihkuun viikossa (kerran) ja niin edelleen. Jokaiselle momentille oli hintansa.  Kaikki suunnitelman ylittävät käynnit ja palvelut maksaisivat erikseen. Allun tyttäret kääntyivät kaupungin puoleen josta tuli sosiaalihoitaja. Allu oli siinä vaiheessa kumara, selkäranka oli taipunut syövän vuoksi ja hän istui tuolissaan kuin pieni lintu. - Mites se rouva voi? Kailotti nuori nainen Alluun päin. - En mä ol kuuro enkä pöhlö! - pamautti Allu takaisin. 

Kaupunki tuli vastaan huomattavalla summalla joka  meni suoraan palvelutalolle ja Allu sai hoitoa. Välillä pissavälit venyivät tunninkin mittaisiksi ja välillä Allulle tiuskittiin että tullaan, kun ehditään. 

Joka aamu Allu peseytyi minkä kykeni. Suihkuhetki oli juhlaa koko elämänsä ajan siistille ihmiselle. - Kun tulis se nätti mieshoitaja suihkuttamaan - Allu saattoi toivoa ja iski silmää.  Tuolloin hän oli jo täyttänyt  yhdeksänkymmentä vuotta.

Allun syöpä levisi kohti aivoja, hän ei enää jaksanut muuta kuin istua ja yrittää katsoa televisiosta lempiohjelmiaan, kuten eduskunnan kyselytuntia. Hän muisti aina haukkua pääministerin ja ulkoministerin. 

Syöpä oli kivulias, päädyttiin oireenmukaiseen hoitoon.  Tyttäret pyysivät että Allulle annettaisiin niin paljon kipulääkitystä kuin hän itse haluaisi. Tosiasiassa lääkitystä ei enää lopulta voitu lisätä, hoitaja sanoi että kaikki rajat on ylitetty, hän voisi joutua syytteeseen jos lisäisi lääkeiden määrää. Luonnollisesti Allu maksoi jokaisesta piikistä ja jokaisesta tabletista erikseen omasta pussistaan. Öisin tuli käyttöön vaippa, sen pois ottaminen aamulla kesti, Allulla oli vaikeat makuuhaavat ja nivuset verillä. 

Tyttäret hakivat Allulle saattohoitopaikkaa. Odottelun jälkeen sellainen saatiin ja Allu ehti olla siellä yhden vuorokauden, kunnes kuoli tyttären läsnäollessa.

Hautajaisissa oli runsaasti väkeä. Allun arkulle laskettiin Wanhojen Tovereiden kukat, Merimieseläkeläisten kukat ja runsaasti ystävien ja sukulaisten kukkia.   Palvelutalosta ei ollut kukaan paikalla. Omaisille oli ojennettu surunvalitteluadressin mukana ohje jonka mukaan Allun asunto olisi tyhjennettävä mitä pikimmin. 

Allu oli äitini. Alice Margareta Karelius.

Elokuu 2019

KORTTIPELIÄ

 

Käyn synnyinmaassani  kerran vuodessa.  Ihmettelemisen aiheita riittää  joka käynnillä nykyisin yhä enemmän.  Suomi muuttuu nopeasti. Johtuuko omasta itsestäni vai yhteiskunnan muutoksista, sitä en osaa sanoa.  Selvää on että nykyisin et ole kansalainen etkä mikään jos et omaa kolmea asiaa; älypuhelinta, maksukorttia ja nettipankkia.

Nettipankki pitää olla koska pankkikonttoreita ei käytännössä enää ole. Turun kokoisessa kaupungissa on omalla pankillani enää toiminnassa vain yksi konttori. Pankkineuvojat ovat muuttuneet aineettomiksi netin roboteiksi joilta monimutkaisempiin kysymyksiin ei vastausta saa.

Kesän lopulla uutisissa mainittiin että nettipankin käyttö muuttuu, entiset paperiset tunnuslukusovellukset poistuvat ja nopealla aikataululla, jo syyskuun loppuun mennessä.  Jokaisen on ladattava netistä itselleen älypuhelimeen oma nettipankki, jonka koodeja käyttämällä vastaisuudessa toimitaan. 

Hienoa ja edistyksellistä! Nyt jokaisella on pankki taskussaan ja niillä pankkikoodeillahan henkilö tunnistetaan myö viranomaispalveluissa, onhan Suomi ulkoistanut julkisten palveluiden käytön pankkilaitoksille. 

Mutta joku jäi häiritsemään, kiusaamaan. Entä jos henkilöllä ei ole pankkitiliä tai jos hän on omasta tai muusta syystä joutunut sellaiseen tilaan että hänelle ei myönnetä minkään sortin korttia? Entä jos henkilö ei omista älypuhelinta tai tietokonetta?

Olenko ainoa joka näin ajattelee, tuumin, tottahan jokaisella näin edistyksellisessä maassa nyt älypuhelin ja nettiyhteys on. Vaan kun ei olekaan. Jos omasta tai kohtalon sormen osoittamasta syystä olet menettänyt ” luottokelpoisuutesi”, kuolettaa pankki tylysti korttisi. Vaikka sinulla olisi juuri äsken ollut toimiva puhelin ja nettiyhteyskin, mikäli et pysty maksamaan laskujasi lakkaa puhelin toimimasta ja netti katkaistaan. Sen jälkeen olet käteisen varassa. Maksat laskusi pankin konttorissa, jos sellaisen jostain löydät ja jokainen lasku maksaa vielä erikseen pankin vaatiman lisämaksun. 

On myös ihmisiä joilla on niin pienet tulot että eivät pysty noita jo jokaiselta koululaiseltakin vaadittavia perusasioita hankkimaan. Entä ihmiset jotka eivät opi käyttämään sen paremmin nettiä kuin älypuhelintakaan, heitä löytyy varmasti etenkin senioriväestä. 

Suomi on edistyksellisyydellään ajamassa kansalaisia kahteen kastiin mitä tulee mobiilitoimintoihin ja nettiyhteyksiin. Me hyvin toimeentulevat mietimme lähinnä että kannattaako vaihtaa kännykkä nyt vai vasta ensi vuonna, montako megaa pitää nettinopeuden olla jotta sillä saisi katsottua Netflixin tai HBOn filmejä.  Ja sitten ovat nuo toiset, jotka eivät pysy edistyksen kelkassa mukana ja joutuvat elämään käteisen rahan viimeisiä aikoja, nuo köyhät rassukat.

Siellä missä asun, Espanjassa, on toki käytössä nettisovellus yhteen jos toiseenkin palveluun. Mutta joka savulla on myös pankki,  poliisi ja postikonttori. Vähintään lähietäisyydellä ovat yhteiskunnan kannalta tärkeät palvelut. Verotus siirtyi kokonaan nettiin mutta verotoimistoissa on avustavaa henkilökuntaa auttamassa, jos tarve vaatii.

Suurin ero Espanjan ja Suomen välillä ei ole teknologiassa, kumpikin maa on siinä tasavertainen. 

Netistä löytyy sielläkin niin poliisi, posti kuin pankkikin. Tosin en ole netissä noita palveluita käyttänyt.  Jos tarvitsen postipalveluita, kävelen lähimpään  postiin. Jos minulla olisi asiaa poliisille, on paikallispoliisi lähietäisyydellä ja heitä näkee myös liikenteessä. Kylän pankkiin on kiva piipahtaa vaikka vain moikkaamaan tuttuja pankkineuvojia. 

Suurin ero on tuossa. Ihminen, kohtaaminen, kasvokkain asioiden selvittäminen. Reiluuden nimissä on sanottava että Espanjassa saman asian kanssa voi sitten joutua kohtaamaan aika montakin ihmistä ennen kuin se selviää. Mutta se on sitten jo toisen kolumnin aihe.

Tammikuu 2020

PUU NIMELTÄ EUROOPPA
 

Viime presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä, Torreviejan hotelli Doña Monsessa tapahtui omituinen välikohtaus, joka on jäänyt vaivaamaan minua. Ulkosuomalaiset jonottivat äänestykseen ja vaalivirkailijat tekivät työtään kun paikalle tupsahti nuori  pariskunta ja alkoi kovaan ääneen mainostamaan Laura Huhtasaarta. Heillä oli mukanaan Huhtasaaren esitteitä. 

Tämä ilmeisesti Espanjassa asuva nuoripari sai aikaan sellaisen hämmennyksen että vaalivirkailijat olivat neuvottomia ja me muut, äänestämään tulleet, emme tienneet miten suhtautua. Säännösten mukaista moinen toiminta ei ollut ja sen tiesimme kaikki. 

Pari siirtyi äänestysjonoon ja jatkoi kovaäänistä mainostamistaan. En tiedä miten asia lopulta eteni, olin itse äänestänyt ja poistuin paikalta. Kiukkuinen olin, sekä vaalivirkailijoille että moisille huligaaneille. Mutta ymmärsin vaalivirkailijoita, tilanne oli sen verran outo että eivät he hämmennykseltään tienneet miten toimia.

Minua on jäänyt vaivaamaan kahden maahanmuuttajan innostunut ihailu sellaista ehdokasta kohtaan, joka haluaa sulkea Suomen rajat maahanmuuttajilta ja purkaa Euroopan Unionin jonka yksi näkyvä piirre on vapaa liikkuvuus.

Muutin äskettäin Torreviejan keskustan tuntumassa, meren äärellä olevaan kerrostaloon. Jo ensimmäisenä päivänä, kun ovi oli auki käytävään, ovellemme koputti naapuripariskunta jonka ensimmäinen kysymys oli puhummeko espanjaa. Kun sanoimme puhuvamme, he kysyivät mistä olimme kotoisin. He sanoivat että talossa asuu muitakin ulkomaalaisia mutta harva puhuu espanjaa. Toiset naapurimme on alkujaan madridilainen vanha pari,  joka toivotti meidät tervetulleeksi, koska olivat jo pitkään kaivanneet naapureita.

Talon alakerrassa on panimoravintola, jossa pannaan saksalaista olutta ja jonka omistavat venäläiset. Kulman takana on kauppa, jonka omistaa kiinalainen ja ravintola, jota pyörittävät kuubalaiset. Lääkärini on kolumbialainen, hammaslääkäri ruotsalainen.

Vein miehen syntymäpäivänä hänet syömään yhteen kaupungin parhaista ravintoloista.   

Tarjoilijamme puhui kanssamme toki espanjaa, mutta kun kysyin mistä hän oli kotoisin, ilmeni että hän on unkarilainen.   

Afrikkalaisia, arabeja, marokkolaisia. Kun liikun kadulla olen yksi monista ulkomaalaisista jotka ovat tänne asettuneet. Englantilaiset ovat toistaiseksi suurin ulkomaalaisryhmä, mutta osa heistä lähtee kun Brexit toteutuu.

Torreviejan kaupungissa on yli 85 000 asukasta, joista espanjalaisia on lähes 59 prosenttia. Kaupungissa asuu heidän lisäkseen 120 eri kansallisuutta edustavia ihmisiä. Suomalaisten ryhmä on pienimmästä päästä, kaupungissa on heitä kirjoilla vain 550 henkilöä. 

Kuulun siis vähemmistöön, olen maahanmuuttaja ja kunnioitan tämän maan lakeja, tapoja ja sitä arvokkuutta jolla suurin osa maan asukkaista kohtelee toisesta kulttuurista tulevaa. Eivät he elämöi sen paremmin maahanmuuttajia vastaan kuin syleilekään heitä. Paikalliset vaativat meiltä ulkomaalaisilta vain muutamaa asiaa; että oppisimme maan tavoille, opettelisimme edes auttavasti maan valtakieltä ja käyttäytyisimme kohteliaasti. Ikivanhan kulttuurin omaavina he eivät välttämättä näytä väärin käyttäytyvälle paheksuntaansa, se ei ole maan tapa. Paikalliset ovat myös realisteja, jos ulkomaalaiset äkkiä lähtisivät, kärsisi siitä etenkin liike-elämä ja työnteko.

Palaan vielä alkuun. Nuori suomalainen pariskunta on oletettavasti päättänyt jättää Suomen taakseen ja muuttanut Espanjaan, luultavasti joko yrittäjiksi tai tekemään työtä. Euroopan Unionin sisällä se on hyvin vaivatonta, koska rajat ovat auki meille EU-kansalaisille tulla ja mennä. Jos olemme täällä kirjoilla, pystymme myös vaikuttamaan paikallisvaaleissa asuinalueemme päätöksiin. Voimme äänestää Suomen valtiollisissa ja presidentinvaaleissa ja halutessamme EU-vaaleissa. Tunnen olevani etuoikeutettu eurokansalainen enkä missään vaiheessa voisi äänestää sellaista tahoa tai henkilöä jonka ainoa agenda on ottaa minulta pois nämä oikeudet. Arvostan myös muiden kuin euroopalaisten panosta nykyiselle kotiseudulleni. Mahtoiko nuoripari ajatella sitä että äänestäessään rajat kiinni- henkistä henkilöä he olivat samalla sahaamassa sitä oksaa jolla puussa nimeltä Eurooppa istuvat?

Toukokuu 2020

Matti ja Pertti, Unto ja Jukka
 

Karanteenissa ollessa ajatus vaeltaa. Kun istuu katsellen parvekkeelta ulos merelle, nousee mieleen kaikenlaisia muistoja. Alkaa ihmetellä oman elämänsä kulkua ja omia valintojaan.

Olen monta kertaa tehnyt vääriä valintoja, mutta toverionnen suhteen on elämä mennyt putkeen.

Parikymppisenä en ymmärtänyt politiikasta mitään, olin haaveileva runotyttö. Koti oli työläiskoti mutta politiikasta ei puhuttu.  Isä sodankäynyt, sodan jälkeen töitä pitkään etsinyt ja nuohoojaksi enemmän päätynyt kuin halunnut. Äiti porvarisperheestä, valtion virkamiehen tytär, joka kuunteli klassista musiikkia mutta tykkäsi myös tanssimisesta.          

Ehdin kasvaa yli parikymppiseksi ennen kuin sain kosketuspintaa poliittisiin liikkeisiin. En ole kuulunut mihinkään poliittiseen nuorisojärjestöön, sellainen ikään kuin kulki minulta ohi, kun etsin seikkailuja maailmalta.

Ensimmäisissä vaaleissa, joissa saatoin äänestää, äänestin Kokoomusta. Kerroin siitä, kun enoni Matti oli vierailulla. Hän antoi minun kuulla kunniani. Sillä lailla sain tietää, että hän oli aktiivinen sosialidemokraatti. Seuraavan kerran Matti verbaalisesti höyhensi minut, kun jonkin vuoden päästä ilmoitin pyrkiväni Sirola-opistoon. Minulle oli laitettu poliittiset rajat, joiden sisällä toimia, mutta myös vapauksia. Minut liitti puolueeseen poikaystäväni, joka oli puolueosaston puheenjohtaja ja jonka kanssa sittemmin menin naimisiin. Aate ja liitto ovat pitäneet tähän päivään.

Matti-enon paras ystävä oli Pertti. Paitsi politiikkaa, nämä veijarit pitivät matkustamisesta, hyvästä ruuasta ja vähän viinistäkin.  Jossain vaiheessa aloin minäkin kokata ja Pertti ja Matti vaimoineen istuivat meillä iltaa. Ne illat päättyivät poikkeuksetta miesten nauttimaan viskigrogiin. Olin jo päässyt aatteen jäljille ja minulla alkoi olla mielipiteitä ja näkemyksiä. Jostain syystä minua jopa välillä kuunneltiin. Kotikaupungissani minut valittiin erilaisiin luottamustoimiin, sekä kaupungin että puolueen sisällä. Matti rakasti yksinpuheluja, Pertti ei. Mutta Pertti ohjasi minua kuitenkin jollain ihme tavalla oikeaan suuntaan. Matti kuoli aivan liian aikaisin, mutta jatkoimme Pertin ja puolisonsa tapaamista aina toisinaan.

Paljon myöhemmin, kun jo asuin Espanjassa, meille muodostui Pertin kanssa tavaksi treffata kerran kesässä parilla oluella. Yleensä alkukeväästä hän viestitti, että milloinkas olet tulossa ja treffit järjestettiin Pertin aikataulun mukaan. Lapsenlapset alkoivat olla se tärkein kalenterimerkintä.

Olin ollut jonkin aikaa työttömänä, kun luin lehdestä, että Eduskuntaan haetaan kansanedustajille avustajia. Turun Päivälehdessä haastateltiin Jukkaa, joka antoi ymmärtää, että hän ei tuosta avustajamallista juurikaan piittaa mutta jos jonkun ottaa niin sen täytyy osata kirjoittaa. Leikkasin haastattelun irti, pistin pari sanaa mukaan, että minä osaan kirjoittaa ja lähetin sen Jukalle.

Näin jälkeenpäin olen saanut tietää, että Jukka, Matti ja Pertti tapasivat silloisessa Hamburger Börsin puistikossa olusilla. Matti ja Pertti kehottivat Jukkaa ottamaan minut hommiin ja pitkällisen jahkailun ja ainakin parin tapaamisen jälkeen minä löysin itseni istumassa Eduskuntatalon aulassa hermostuneena. Jukasta tuli paras pomo, mutta samalla vaativin, mitä minulla on sekalaisen työurani aikana ollut ja viihdyimme yhdessä lähes viisi vuotta.

Unto. Jukan Kaptah.  Teki rutkasti vaalihommia Jukalle, mutta katsoi asiakseen myös arvostella. - Mä ain välil sen haukun, niin ei tul liian ittevarmaks, selitti Unto kerran taktiikkaansa minulle. Unto oli telakkatyöläinen ja karjalaissyntyinen.  Sukunimeltään Kärppä. Jukka toimi myös Turun Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja tehtävänäni oli maanantaisin, Turku-päivänä, käydä läpi hänen postiaan. Erään kerran virkahuoneen ovelle koputettiin. Menin avaamaan. Siellä oli Unto Kärppä ja Martti Hirvi. Kun kerroin että Jukka on kokouksessa eikä vähään aikaan palaa, sanoi Unto että kertoisin elukoilta terveisiä, kyllä Jukka tietäisi.

Matti Karelius, Pertti Paasio, Jukka Mikkola ja Unto Kärppä. Minun onnentovereistani nämä neljä ovat poistuneet tuonpuoleisiin.

Elokuu 2020

Puoluekokouksen tarkoitus
 

Seurasin Tampereen puoluekokousta etänä kotisohvaltani Espanjassa.  Olin iloinen kun niin moni asia, joita olen vuosien kuluessa itse ajatellut, sai nyt periaatejulistuksessa ”virallisen” muodon.  Samoin riemuitsen kun vihdoinkin taas voin olla sitä, joksi olen aina itseni puolueessa laskenut, demokraattinen sosialisti!

Puoluejohto uusiutui ja nuorentui, johdon asiantuntijuus on laajaa ja monipuolista,  Työväen marssin tapaan, sekä hengen että ruumiin työn tuntijoita.  Tällä johdolla ja näillä uusilla linjoilla mennään eteenpäin. Unelmia pitää olla, niin olen aina ajatellut. Vain lähelle tuijottamisen aika on ohi. Katse on tiukasti tulevaisuuteen, johon minäkin haluan vielä katsoa!

Minulle puoluekokous kiteytyi kuitenkin muuhun. Kun käsiteltiin  opiskeluun ja koulutukseen liittyvää valiokuntamietintöä, nousi puhujapönttöön ehdottamaan vallan järkevää ja lyhyttä muutosta tekstiin Kaisa. Kun muutoksesta sitten äänestettiin, Kaisan ehdotus voitti. Laitoin hänelle puhelimestani tekstiä ja onnittelin. Kaisalta tuli innostunut viesti, hän sanoi olevansa aivan liekeissä ja kertoi että ei ensin aikonut edes mennä ehdotustaan tekemään.

Kaisa oli tullut toimitukseen harjoittelijaksi kun itse olin lomilla. Komeaan ja kauniisti hymyilevään, olemukseltaan rauhalliseen naiseen oli helppo tutustua. Meistä tuli, 40 vuoden ikäerostamme huolimatta, pian ystävät. Keskustelimme paljon, ei vain työstä, vaan myös yhteiskunnasta.

Kaisa oli ahkera ja piti myös päänsä. Aina toisinaan hän oli napit vastakkain toimitussihteerin kanssa. Mutta niin olin minäkin. Ehkä myös yhteinen käsityksemme lehden olemuksesta yhdisti meitä.

Eräänä päivänä Kaisalla oli asiaa. Hän tuli työhuoneeseeni ja kysyi miten voisi liittyä Sosialidemokraattiseen puolueeseen. Koska itse olin liittynyt aikana, jolloin osaston puheenjohtaja ojensi minulle pahvisen jäsenkirjan, jouduin ottamaan asiasta selvää puoluetoimistolta.  Myötävaikutuksellani Kaisa liittyi.

Kaisa oli Tampereelta ja otin yhteyttä myös tuntemiini tamperelaisiin kansanedustajiin hankkiakseni Kaisalle poliittista taustaa. Pia Viitanen vastasi ja Kaisa olikin tietääkseni Pian joukoissa. Tietääkseni, sillä Kaisan ja minun tiet erosivat kun lähdin sairauseläkkeelle. Koskaan emme kadottaneet yhteyttä toisiimme ja seurasin miten Kaisasta  tuli lehden päätoimittaja, miten hän otti rohkean askeleen ja kävi Washingtonissa lähetystössä lisätaitoja  hankkimassa ja leipomassa korvapuusteja viereisen lähetystön edessä parveileville toimittajille.  Hän hoiti viestintää Historioitsijat Ilman rajoja kansainväliseen tapaamiseen, jonka kärkenä Suomessa on Erkki Tuomioja.  Sittemmin Kaisa haki ja pääsi Tampereen pormestarin esikuntaan.  Tapasimme viimeksi kun Wanhat Toverit kokoontuivat Tampereella ja Kaisa järjesti meille keskinäisen juttuhetken. Puhe kulki kuin ei taukoa olisi edes ollut.

Vasta 31-vuotias Kaisa on jo nyt toisten silmissä saavuttanut paljon, mutta minua sykähdytti hänen vilpitön onnistumisen ilonsa puoluekokouksessa. Ja minulle siinä avautui myös puoluekokouksen tarkoitus. Henkilövalinnat ja linjapuheet, ohjelmajulistukset, kaikki ne ovat tärkeitä. Oma urakehitys on tärkeää. Mutta kaikkein tärkeintä on jos puoluekokousedustaja tuntee onnistuneensa toisten eteen tehdyssä aloitteessaan  niin hyvin että on ”liekeissä”.

Maaliskuu 2021

”Sex and the City”

Koronan tartuntojen rajaamiseen ja taudin leviämisen ehkäisemiseen on Espanjassa kokeiltu tosi kovia keinoja. Maa, jolla on 17 eri hallintoaluetta (ja kaksi kaupunkihallintoa Afrikan puolella), on toteuttanut keinojaan eri alueilla eri tavalla. Keskushallinto määräsi viruksen leviämisen alkupuolella määräaikaisen poikkeuslain joka hetkeksi jo saikin koronaluvut koko maassa laskemaan, mutta lakia ei voitu enää poliittisista syistä jatkaa.

Oma alueeni, Valencian itsehallintoalue, on käyttänyt keinoista ehkä tiukimpia. Aivan viimeisin koetus oli kun koko tammi- ja helmikuun oli voimassa  ulkonaliikkumiskielto, joka alkoi illalla kello kymmenen ja päättyi aamulla kello kuusi. Tapaamisia oli rajoitettu; kotiinsa ei saanut kutsua kuin yhden kodin ulkopuolisen henkilön kerrallaan.

Kaikki ravintolat, kahvilat ja baarit olivat suljettuina. Ulosmyynti sallittiin, eli noutoruuan haku. Tätä toki kierrettiin, ihmiset mm. ostivat itselleen ruokaa tai lasin viiniä ja jäivät seisomaan baarin eteen niistä nauttien. Poliisit taisivat tässä tapauksessa kääntää päänsä toisaalle, vaikka muuten mm. maskipakkoa valvottiin kovalla kädellä. Poliisien on myös syötävä, virka-aikana ja vapaalla. Ja käytävä baareissa, etenkin jalkapalloa katsomassa.

Alueiden rajoja ei saanut ylittää kuin työn tai muun tärkeän asian vuoksi. Eli meiltä Valencian alueelta ei noin vain voinut lähteä Murcian Ikeaan shoppailemaan. Viimeisin rajoitus joka tuli voimaan juuri tammikuun alussa oli että viikonloppuisin ei myöskään kuntarajoja saanut ylittää kello kolmesta perjantaina iltapäivästä kello kuuteen maanantai-aamuna kuin pakottavasta syystä.

Tämä rajoitus sai aikaan erilaisia yrityksiä sitä kiertää. Tai selittää itsensä toiselle puolelle kuntien rajoja. Niin kuin se nuori mies, joka selitti poliisille että hänen pakottava syynsä on harjoittaa seksiä naapurikunnassa asuvan tyttöystävänsä kanssa. Ei mennyt läpi.

Aluelehtemme Informaciónin nimimerkki A.A.S pohti rajoitusten keskellä sitä, mikä onkaan sallittua ja mikä ei. Hänen argumenttinsa oli että hallinnon asetus laittaa yksinasuvat ihmiset eri asemaan perheiden tai saman katon alla parisuhteessa elävien kanssa. Hän väittää jopa että aluehallinto kieltää seksin harjoittamisen kahden tai useamman ihmisen kesken jos nämä eivät asu samassa taloudessa.

Toisin sanoen, nimimerkki päättelee, aluehallinto sallii seksin vain avioliitossa tai avoliitossa. Mutta ei pareille jotka asuvat eri osoitteissa.

Virallinen teksti jatkaa että yksin asuva henkilö voi tavata yhdessä asuvan perheen, mutta ei yksittäistä perheenjäsentä erikseen. Kirjoittajan mukaan tilanne on tukala esimerkiksi nuorelle jonka on valittava onko perheensä vai parinsa kanssa. Ja hän saa vierailla vain yhden perheen luona, ei esimerkiksi kahden. Seksi vai perhe, siitä tässä on kysymys, nimimerkki päättelee. Hän lopettaa että nämä vaikeat ajat ovat kaikille hankalia, mutta näyttäisivät olevan yksineläville vielä hankalampia. Kun baarit ja ravintolat on kaikki alueellamme suljettu  eikä yksityistiloissakaan voi toista tavata, jää jäljelle vain Tinder, nimimerkki lopettaa ironisesti.

Syyskuu 2021

SETÄMIEHIÄ JA TÄTINAISIA

Edesmenneellä äidilläni Allulla oli tapana sanoa, että meidän sukumme, Kareliukset, on ihmettelijäsukua. Nuorempana tuo ilmaisu joskus ärsytti, joskus huvitti. Mutta kun ikää on tullut lisää ja on tullut katseltua maailmanmenoa jo jonkun vuosikymmenen, niin täytyy myöntää – olen liittynyt sukuni ihmettelijäsiipeen.

Nykyisin ihmettelen eniten sitä miten ikäiseni ja minua nuoremmat setämiehet ja tätinaiset pyrkivät jarruttamaan ja panemaan kapulaa rattaisiin kykeneviltä, asiansa opiskelleilta ja aatteensa takana seisovilta ja aatetta uudistavilta henkilöiltä. Jotka ovat pääsääntöisesti nuoria. Joista useat ovat naisia.

Setiä ja tätejä löytyy niin Setä Arkadiasta aina Täti Iltapäivälehtiin, jokaisella tuntuu olevan arvosteleva mielipide siitä, miten Suomen asioita tällä hetkellä hoidetaan. Pääsääntöinen sanoma on kuten entisellä palopäälliköllä, joka tuli palopaikalle myöhässä, kun tuli oli jo sammutettu:” Väärin sammutettu”.

Olen tarkalla korvalla ja silmällä seurannut oman ammattikuntani, journalistien, toimintaa suomalaisissa tiedotusvälineissä. Oli sitten kyseessä pakon sanelemat lisäykset valtiontalouteen, joita on tapana sanoa elvytykseksi, Euroopan laajuiset solidaarisuuden osoitukset hyvin voivalta Suomelta, ministerien kauppalaskut tai pandemian kansallinen kurissapitäminen, kaikki on setämiesten ja tätinaisten mielestä tehty väärin. He eivät toisaalta anna vaihtoehtoja, sillä hehän ovat ”vain puolueettomia totuuden esiin tuojia”. Totuuden, joka on klikkiotsikoitu niin että nopeasti lukevalla jää varmasti se mielikuva, että nyt kansaa kusetetaan.

Eräs kollegani työurani loppuvuosilta haukkui minua korruptoituneeksi, kun otin vastaan haastateltavan minulle kotonaan tarjoaman kupillisen teetä. Huvitti. Kollega ei todellakaan elänyt siinä todellisuudessa, jossa nämä nykyiset setä- ja tätijournalistit ovat eläneet.  Aikaa, jolloin median edustajia eri tahot pitivät hyvänä kuin piispaa pappilassa. Se ei estänyt mediaa tekemästä työtään, eli tuomasta esiin asioita oikein argumentein, olivat ne sitten tarjoajataholle mieluisia tai ei. Olen elänyt aikaa, jolloin saattoi lukea otsikosta ja ingressistä mitä teksti sisälsi. Jolloin journalisti tarkasteli asioita puolelta, jos toiseltakin.

Olen elänyt aikaa, jolloin tehtiin taustatyötä, otettiin selvää ja jos joku jutun aihe ei kantanut vettä, se sitten kuivui kokoon eikä sitä alettu tekohengityksellä pitämään väkisin yllä. Olen ollut ylpeä voidessani olla journalisti, siihen pyrin jo nuorena mutta vasta varttuneemmalla iällä ansaitsin kannukseni, kun minut hyväksyttiin Journalistiliiton jäseneksi. Pidän sitä arvossa, niin suuressa arvossa että ei tulisi kuuna päivänä mieleeni kirjoittaa jotain setä- tai tätijournalistimaista.

Myöntäkää jo nyt te vanhat parrut, sukupolvenne on väistymässä, jos ette kuuntele ajan ääntä ja näe että nämä usein teitä nuoremmat päättäjät ovat päteviä, te jäätte tiedonvälityksen muumioituneiksi ukoiksi ja mummoiksi. Minulla on ollut ilo huomata, että uusi päättäjäsukupolvi ei enää osta uskottavuuttaan peittämällä omaa persoonaansa vaan tuomalla sen reippaasti esiin, niin ulkonäöllään, pukeutumisellaan kuin ulosannillaankin. Kun osaa asiansa, ei tarvitse niin kamalasti todistaa.

Terveisiä myös nuorille setämiehillä ja tätinaisille, joita mediamaailmassa on yllättävän paljon. Terveisiä yhdeltä yli seitsenkymppiseltä, joka ei käsitä miksi mediasta Suomessa on tullut niin pinnallista, että joku lehden pääkirjoittaja- täti sanoi taannoista pääministerin aamiaiskohua tutkivaksi journalismiksi ja oli ylpeä siitä! Koin vahvaa myötähäpeää.

Joulukuu 2021

PALMUJEN ALLA

Elämäni muuttui kertaheitolla lokakuun alussa kun jäin leskeksi.  Kun pahin järkytys oli ohi, aloin pohtia tulevaisuuttani. Olen asunut viimeiset yli 12 vuotta Espanjassa ja olin luonnollisesti kuvitellut, kuten niin moni muu ikäiseni, että yhteisiä aktiivisia vuosia kumppanin kanssa olisi vielä jokunen edessä. Ensimmäinen reaktio oli pelko siitä, miten tulen pärjäämään tästä eteenpäin. Yksinäisyyden tunne oli suuri.

Nyt on aikaa kulunut, joskin vain vähän, mutta asiat alkavat löytää omat uomansa ja elämän palapeli on järjestettävä uudelleen.

Monet ystävät kysyvät edelleen minulta aionko todella jatkaa elämääni täällä, enkö sittenkin muuttaisi Suomeen.

Hetken pohdinkin asiaa. 

Istuin pitkään miettimässä kummassa maassa minun olisi parempi elää lähes 73-vuotiaana naisihmisenä.  Suomi on synnyinmaani ja olen Suomen kansalainen, sen kielen ja arjen luulen tuntevani. 

Mielikuva Espanjasta on, että täällä istutaan palmun alla siemailemassa sangriaa. Sekin on mahdollista, mutta tylsäksi mokoma ajanmittaan käy. Sitäpaitsi en ole varsinainen palmujen ystävä ja sangriaakaan en ole tainnut maistaa viimeisen kymmenen vuoden aikana kuin ehkä kerran.

Olen oppinut tuntemaan tämän maan arjen. Moni asia on rempallaan, kuten sähköjohtojen vedot vanhojen talojen julkisivuissa, ontuva paikallisliikenne, sekava liikennekulttuuri noin yleensäkin. Puhumattakaan isommista asioista kuten korruptiosta ja perheväkivallasta. Sosiaalitoimikaan ei ole pohjoismaisella tasolla. Asunnot ovat vailla eristystä, talvella kylmiä ja sähkön hinta on noussut taivaisiin.  Vertaamalla näitä siihen miten Suomessa hommat hoidetaan, vaaka on sinne päin kallellaan.

Terveydenhuolto, joka on aina toiminut kiitettävästi, on tällä hetkellä sekaisin koronan vuoksi, mutta lääkärissäkäynnit, koronarokotukset, erikoissairaanhoito ja leikkaukset ovat  vakituisesti täällä asuvalle ilmaisia. Samoin minulle, pieneläkeläiselle, ovat ilmaisia reseptilääkkeet. Kun nämä asiat laittaa vaakakuppiin, kallistuu se Espanjan hyväksi.

Säätila on Suomea parempi, en tarvitse liukuesteitä talvikenkiini. Tosin sen harvan kerran kun täällä sataa, sataa kunnolla ja sen jäljiltä katukivetykset ovat vaarallisen liukkaita. Pahimmillaan sade vie jopa autoja mennessään ja saattaa täyttää asuntojen kellarit ja jopa asunnot.

Torreviejassa, jossa nykyisin asun, satoi lunta muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran yli 90 vuoteen. Se oli niin suuri ihme, että kaupunkilaisten ottamista lumikuvista tehtiin näyttely kaupungin kulttuuritilaan. 

Fibromyalgikkona voin täällä suurimman osan vuodesta hyvin. On toki päiviä, jolloin lämpötila laskee alle +15 ja minulla on särkyjä. Mutta niitä päiviä on vähemmän kuin Suomessa. 

Ehkä kuitenkin tärkeintä ovat kohtaamiset ihmisten kanssa.  Vaikka digitalisaatio on Espanjassakin kehittymässä eteenpäin, lupasihan tämän hetkinen pääministeri että osa EU:n koronatuesta käytetään digipalvelujen lisäkehittämiseen – on meillä kuitenkin aina mahdollisuus saada ihmiseltä ihmiselle- palvelua. Pankkiini voin aina kävellä asioita hoitamaan aikaa varaamatta. Ja huomattava on, että pankin ovella on lappu jossa sanotaan että yli 65-vuotiailla on jonotettaessa etuoikeus. Se myös toimii, nuoremmat antavat mummulle tilaa ja nousevat myös seisomaan jos  mummulle tulee tarve istahtaa palvelua odotellessa. Samaa tapahtuu kaikkialla, ikäihmiset, raskaana olevat ja pienten lasten kanssa liikkuvat ovat etuoikeutettuja niin julkisessa liikenteessä kuin vaikkapa kaupungintalon asiointitoimistossa. Verrattuna siihen mitä kuulen ikätovereiltani Suomessa, vaaka kallistuu Espanjan puolelle. 

Pieni anekdootti viime viikoilta taitaa kiteyttää sen, miksi aion jäädä tänne. Meillä oli tapana kauppareissulla ottaa kahvit lähikahvilassa. Siellä tarjoilijana on nuori baski, Asier. Kun menin ensimmäistä kertaa sinne yksin ja kerroin elämäntilanteeni, hän tuli hyvin liikuttuneeksi. Pari päivää sitten menin kauppaan ja istuin kahvilan pöytään. Asier tuli ja otti tilaukseni. Kysyin onko hän vieläkään päässyt Baskimaahan mummuaan tapaamaan. Koronan takia hän ei ole nähnyt mummuaan kahteen vuoteen ja se on ottanut koville. Hän kertoi että ensi viikolla, vihdoinkin. Hänellä on mummulle myös uutisia. Hänestä tulee isä. Kun onnittelin sydämenin pohjasta häntä, hän halasi minua ja sanoi: Niin tykkään sinusta!

 

Tammikuu 2022

YKSINASUVAT VANHAT NAISET

Käytävästä, sen pimeimmästä kohtaa, paloi lamppu.  Katsoin kattoa, mietin pitkän aikaa mitä tehdä.

Polttimoita minulla toki oli, kokonainen laatikollinen. Ja tikkaat. Mutta uskaltaisinko tikkaille, kääntäisinkö lampun kupua kaksi käsin kun en voisi mistään ottaa tukea? Entä sitten, kun kupu olisi irti, miten näkisin irrottaa palaneen polttimon? Mihin asettaisin lampun kuvun vai täytyisikö minun, kupu kädessäni, laskeutua tikkaat lattialle, asettaa kuvun lipaston päälle, kiivetä ylös ja irroittaa sokkona polttimo ja yrittää sovittaa uusi sen tilalle?

Kuulostaa yksinkertaiselta tehtävältä, mutta jos olet yli 70-vuotias yksinelävä vanha nainen jolla on lievä tasapaino-ongelma, on tehtävä tosi stressaava. Päätin siis toimia patterilampun avulla pimeässä kulmassa kunnes saisin kylään jonkun joka polttimon vaihtaisi.

Suomalainen nainen on kasvatettu tulemaan toimeen omillaan. Emme me helpolla mene naapurin ovea kolkuttamaan että vaihtaisitko minulle lampun? Useimmiten emme naapureita edes kunnolla tunne, tervehditään, ehkä ei sitäkään.  Kun jää yksin asumaan, joutuu kohtaamaan monta haastetta. Käydä kaupassa ilman toista käsiparia pakkaamassa. Hoitaa pankkiasiat, terveyskeskus… Vaihtaa palaneet polttimot.

Suomessa on yli puolitoista miljoonaa yhden hengen kotitaloutta. Paljonko niitä on Espanjassa, en tiedä koska sellaista tilastoa ei ole. Yksinasuvia on toki täälläkin, mutta useimmiten perheen oma sosiaalinen verkosto pitää yksinasuvista huolta.  Suomessa yksinasuvat ovat kulttuurisesti ja poliittisesti näkymätön ryhmä. Yksinasuminen Suomessa on yleisintä 75-vuotiailla, 65 vuotta täyttäneistä yksinasuvia naisia on kaksi kertaa miehiä enemmän. 

Voisi väittää että yksinasuva nainen Suomessa on enemmän yksin kuin yksinasuva nainen Espanjassa. 

Tiedän että Suomeen on perustettu kaikenlaisia vanhusneuvostoja ja elimiä joiden tarkoituksena on saada yksinasuvat pysymään kotonaan mahdollisimman pitkään. Luin tätä kirjotusta varten eräitäkin raportteja. Mutta niiden harmistuttavin piirre oli siinä että niissä ikäihminen koettiin aina objektiksi jolle olisi joltain taholta tehtävä toimenpiteitä. Ystävissäni on monia yksiasuvia naisia, samaa ikäluokkaa olevia. Heistä jokainen on tehnyt aktiivisen elämänuran ja he ovat edelleenkin täysissä voimissaan mitä tulee päänuppiin. Ei heistä saa tehdä objekteja! ” Hauras vanhus” raivostuttaa minua käsitteenä. Heitäkin toki on, selvä se, mutta mieleen tulee edesmennyt äitini, joka oli jo elämänsä loppuvaiheessa kun kaupungin sosiaalihenkilö tuli mittaamaan hänen tarpeitaan.   Äitini oli mennyt kasaan etenevän luusyövän vuoksi, hän istui tuolissaan ja näytti siltä mikä oli – vanhalta ja hauraalta. Kaupungin  työntekijä kumartui äitini puoleen ja sanoi kovalla äänellä :Mitenkäs Alice voi? Tarvitseeko hän apua?

Äitini loi mulkauksen naisen suuntaan ja sanoi: Ei mulle huutaa tartte! Emmää mikään pöhlö ole!

Meissä vanhoissa naisissa on paljon potentiaalia, vaikka terveytemme jo reistailisikin. Olemme mukana monessa, mutta emme ehkä enää pysty arkipäivässämme aina suoriutumaan kaikesta kuten ennen. Mutta yhteiskunnassa, jonka ihanteena näyttäisi olevan ikinuori, reipas, aina iloinen airasamulin, ei havaita sitä että vaikka ei fyysinen jumppa sujuisikaan, sitä henkistä jumpattavaa vielä löytyy. 

Paremmin kuin erityiset komiteat ja toimikunnat voisi mielestäni meidän yksinasuvien tilannetta parantaa asenteiden muutoksilla. Vaikka kunnon espanjalaiseen malliin ; ikäihmisiä arvostetaan sellaisina kuin he ovat. Heille tarjotaan mahdollisuuksia aktiviteetteihin ja yhteiskunnalliseen mukanaoloon, tasa-arvoisina ja kunnioitettuina yhteiskunnan jäseninä.

Sain polttimon vaihtamiseen apua, sain myös naapuriapua kaupassa käyntiin kun sitä tarvitsin, vara-avaimeni ovat lähinaapurillani joka välillä huikkaa käytävässä  että tarvitsenko jotain vai onko kaikki hyvin. 

Syyskuu 2022

OSTOVOIMA

Minulle sanojen sisältö on merkityksellistä. Tarkastelen eri alojen ilmaisuja kuin ilmiöitä – mitä kukin sana todella tarkoittaa, mihin se viittaa ja mitä sillä halutaan ilmaista.

“Ostovoima” on sana, joka nostaa kuluttamisen keskiöön. Sitä käytetään huoletta esimerkiksi työmarkkinaneuvotteluissa, erilaisissa pankkielämään ja talouteen liittyvissä konteksteissa. Pandemian aikana ostovoima-sanan merkitys vielä korostui, kun ei voitu shoppailla, lähteä ulkomaanmatkalle tai käydä ravintoloissa syömässä. Vaikka olisi sitä ostovoimaa ollut, mutta ulkoinen syy rajasi sen käyttöä. Särähtääkö? Minulla kyllä. Ostovoima liittyy kuluttamiseen ja nimenomaan niiden kohdalla joilla sitä pätäkkää kukkarossa on. Heidän ostovoimaansa tarvitsee parantaa kaiken aikaa tai kuluttaminen pysähtyy.

Minne katosi sana “toimeentulo”? Oli hyvin toimeentulevia ja vähemmällä toimeentulevia, oli ihmisiä joiden toimeentulo ei riittänyt elämiseen. Toimeentulo-sanan saattoi saada inflaatioon sana toimeentulotuki, sillä kukapa nykyaikana haluaisi myöntää että on köyhä? Paitsi hän, joka on köyhä. Jolla ei ole varaa shoppailla, lähteä ulkomaille tai syödä ravintoloissa. Hänen täytyy saada yhteiskunnalta tukea, koska palkka tai palkattomuus sitä edellyttää. Näillä ihmisillä harvoin on ostovoimaa.

Lapsuudessani kunnan nuohoojamestarina toiminut isäni piti pystyssä palkallaan kuusihenkistä perhettämme. Joka päivä oli syötävä, lapset oli vaatetettava ja kun välillä oli työttömyysjaksoja, oli käytävä myös sossussa. Oli pakko tulla toimeen, muuta ei voinut.

Isältä puuttui kaikkinainen ostovoima, sen totesin kun kerran vuodessa pääsin kenkäkauppaan ostamaan ne kaikkein edullisimmat kengät, jalat kun lapsella kasvoivat. Eräänä keväänä kenkäkaupasta löytyi niin rumat kengät, että selkäsaunan uhallakaan en suostunut niitä jalkaani laittamaan, vaan kuljin varpaat kipristellen mieluummin liian pienissä kengissä. Äitipuoleni kutsui minua hienohelmaksi.

On muotia puhua  kestävästä kehityksestä, kierrätyksestä ja luonnonvarojen säästämisestä. Puhumme maapallon pelastamisesta. Joudun hämmennyksiin.   Mihin kohtaan tätä yhtälöä asettuu ostovoima?