Harri Järvinen

Harri Järvinen

Harri Järvinen on SAK:n yhteyspäällikkö vastuullaan erityisesti yhteiskuntavaikuttaminen. Aiemmin hän työskennellyt mm. politiikan toimittajana, päätoimittajana, KTV:n, SDP:n ja SAK:n viestintäpäällikkönä sekä kahden valtiovarainministerin erityisavustajana. Lukion jälkeen hän on suorittanut nuorisotyön tutkinnon. 

SDP:hen Järvinen liittyi vuonna 1982 tullen samalla valituksi Kuusankosken demarinuorten puheenjohtajaksi. Puheenjohtajana hän on toiminut myös mm. Suomen Sosialidemokraattisessa Sanomalehtiliitossa 2000-2006 ja Suomen Keilailuliitossa 2008-2016, jonka kunniapuheenjohtajaksi hänet kutsuttiin 2019.

Tällä hetkellä Järvinen on puheenjohtajana parlamentaarisessa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:ssä.

Marraskuu 2020

Outoa oppositiopolitiikkaa

Olen seurannut ja ollut mukanakin erilaisissa poliittisissa riennoissa jo yli 40 vuoden ajan – ei kai tänne SWT:n kolumnistiksi muuten pääsisikään – mutta nykyisen opposition kaltaiseen toimintaan en ole aikaisemmin törmännyt. Lyhyesti sanoen se on ollut ala-arvoista, jopa vastenmielistä.

Perussuomalaiset toki tiedetään, mutta että sivistysporvareiksikin joskus mainitut kokoomuslaiset ovat monessa mielessä samaa sakkia. Kyllä on sivistys karissut kauas, kun lukee useidenkin kokoomuslaisten, kasanedustajista lähtien,  some-vuodatuksia ja muuta julkista huutoa.

Jos oppositio haluaa Suomen parasta, sitä ei varmasti edistetä henkilöihin menevällä ilkunnalla tai jopa täysin valheellisilla väitteillä. Tietynlainen trumpismi näyttää olevan hyvin lähellä monen kokoomuslaisen nykyistä toimintatapaa. Totuudella ei ole väliä, mutta kaiken mahdollisen haukkumisella on. Asiallisten vaihtoehtojen esittäminen hallituksen politiikalle on ihan eri asia kuin vallalla oleva tahallinen asioiden vääristely ja liioittelu.

Esimerkiksi: ainakaan minä en ole koskaan kuullut enkä nähnyt pääministeri Sanna Marinin suhtatuvan yritys- ja elinkeinoelämään ”vihamielisesti”. Tai että hän olisi todennut yritysten irtisanoneen työntekijöitään ”huvin vuoksi”. Tämän tapaista roskaa kokoomus on kuitenkin suoltanut pitkin vaalikautta.

Täysin reaalimaailmasta irtautuneet ovat myös ne väitteet, että nykyiset irtisanomiset ja lomautukset olisivat nykyisen hallituksen syytä. Jokainen oppositiossakin tietää, ettei tämä pidä paikkaansa. Totuudella ei siis ole niin väliä, kunhan saa reippaasti sanottua.

Kokoomuksen oppositiopolitiikka vaikuttaa arvottomalta senkin takia, että puheenjohtaja Petteri Orpo on aikaisemmin vakuutellut, että puolue tekee oppositiopolitiikkaa porvarillisella charmilla viitaten muun muassa kotikasvatukseen. Kai sitten monen kokoomuslaisen kotikasvatus on jollain tavalla epäonnistunut, kun meno on sellaista kuin se on – niin eduskunnassa kuin perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

Nykyajan mallin mukaan kokoomuslaiset ovat ottaneet tavakseen myös loukkaantua, kun heitä arvostellaan. Puolue on jopa yrittänyt taivuttaa suomalaista demokratiaa ja parlamentarismia siihen suuntaan, ettei hallitus saisi arvostella oppositiota, vaan että se oikeus olisi ainoastaan oppositiolla hallitukseen päin.

Myös SDP:n kansanedustaja Aki Lindén on arvostellut kokoomuksen oppositiopolitiikkaa. Hän on nähnyt siinä jopa noitavainon piirteitä. Erityisesti kokoomuksen toiminta maskiasiassa on ihmetyttänyt.

”Mitä siitä olisi ajateltava, että kansanedustajat, jotka liikkuvat ympäri eduskuntaa ilman maskia, tulevat television eteen maskit kasvoilla esittämään epäluottamusta hallituksen maskilinjauksille. Olin 43 vuotta työelämässä ja vasta eduskunnassa näen tällaista pelleilyä”, Lindén latasi twitterissä lokakuussa.

Maskeista – kuten yleensäkin koronasta ja siihen liittyvistä toimista – on kevään ja syksyn aikana lausuttu ja kirjoitettu niin paljon, niin moneen suuntaan ja niin monen ihmisen suulla, että jokainen voi siitä paljoudesta noukkia itselleen ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivat sanat. Kyse on kuitenkin ollut kokonaisuudesta, jossa on jouduttu elämään vaikeissa, alati muuttuneissa olosuhteissa ja kaikkiaan aika lailla tuntemattoman sairauden kanssa.

Jälki on kuitenkin ollut varsin hyvää, kun vertaa Suomen koronatilannetta moneen muuhun maahan. Tasapainon hakeminen terveydellisten, taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien suossa ei ole helpoimpia tehtäviä. Sen sijaan teitpä niin tai näin, tekemisten arvosteleminen ilman vastuuta on oikeinkin helppoa.