Irma Suonpää

Seurakuntaneuvos Irma Suonpää on syntynyt 1944 ja kotoisin Kokemäeltä, muuttanut Raumalle 1965. Hän on osallistunut ay-liikkeen toimintaan vuodesta 1970 lähtien KTV:n, JHL:n ja SAK:n paikallisella, alueellisella ja valtakunnan tasolla. SDP:n jäsen vuodesta 1975 ja toiminut puoluevaltuustossa. Rauman kunnallispolitiikassa vuodesta 1980 alkaen ja on edelleen kunnallistoimikunnan ja kaupunginvaltuuston jäsen sekä tarkastuslautakunnan pj. Useita maakunnallisia, kirkollisia ja muita luottamustehtäviä. Rauman kaupungin palveluksessa 32 vuotta josta jäi eläkkeelle vuonna 2004.

Marraskuu 2015

Kummallinen adventin aika!

 

Karkaako maahanmuutto käsistä, onko vastuu ihan oikeasti jonkun hanskassa? Kasvaako vähäväkisten ahdinko kestämättömäksi? Hallituksella on outoja joululahjoja. Työssäolevilla on liikaa paineita ja työttömät saavat tyhjää pyytämättäkin. Soten sotkut polkevat ihmisen uusien himmelien syövereihin.

Maahanmuuttajien sijoituspaikkoja on ollut perustamassa epämääräisiä firmoja, joiden taustat ovat selvittämättä. Varma rahantulo houkuttelee aina myös epäkelpoja yrittäjiä, kunhan vaan joku markkinarako on tiedossa. Eurajoen konttiasunnot kelpaisivat hyvin tarkoitukseen, mutta yrittäjällä on epäselvät taustat. Teollisuuden Voiman rakennusmiehet ovat vuosia näissä asuneet. Toivoa sopii että löytyy kelvollinen firma asiaa hoitamaan.

Raiskaus Kempeleessä sai hallituksen ministerit liikkeelle. Turussa asuva tyttärentytär kysyi fasepuukissa, että miksi ei puhuta muista raiskauksista, niitä on Turussakin jatkuvasti. Siellä maahanmuuttajia on asunut vuosia. Raiskauksia tekevät muutkin kuin maahanmuuttajat.

Nyt on adventti tulossa ja alkaa uusi kirkkovuosi. Sunnuntaina saamme laulaa sielumme riemusta hoosiannaa. Voimme myös kiittää, vielä rauhallisesta kotimaastamme. Voimme myös ojentaa auttavan käteemme heille, jotka elämänsä ehtoopuolella tarvitsevat tukea ja apua. Joulu on tulossa. Hallituksen joululahjat ovat vaan aika kovia paketteja. Niitä kovia me odotimme lapsena, mutta saimme yleensä vain pehmeitä. Hallitukselta on pehmennyksiä luvattu ikäihmisille ja lapsiperheille aika niukasti.

Työssäolevien paineet kasvavat joka puolella kun väkeä vähennetään ja työtkin on jonkun tehtävä. Moni on uupunut ja koko perhe kärsii. Millä ne ihmiset tulevat toimeen kun kolmannes palkasta uhataan viedä? Mitä tämä vaikuttaa lapsiin, syrjäytyminen lisääntyy.  Jouluna ei kaikilla ole jääkaapissa kuin valo.  "Hyvä mieli" auttaa vain joitakin.

Työttömille luvataan kylmää kyytiä ja uhkaillaan nälkäkuurilla. Hallitus ei ole missään vaiheessa alkanut etsimään työn tarjoajia. Rikkaat voivat vapaaehtoisesti osallistua talkoisiin, jos sattuu löytymään sopiva kohde.

Soten sotkujen syövereihin hukkuu vielä "ihminen". Hänestä ei välitetä mitään, kunhan vaan miljoonat kertyy kassaan. Ja kaavio kartalla näyttää kauniilta.

Omassa kaupungissakin vyötä kiristetään. Meidän demarien tehtävä on tunnistaa ihmisten todelliset tarpeet.
Armollista adventin aikaa toivottelee neuvos Raumalta.

 

 

Elokuu 2016

Syystuulia ja asiasuhteita.

 

Elokuun ensimmäinen ukkosyö on koettu täällä länsirannikolla. Koko tienoo valaistuu kun salama kiirii voimalla laajalle alueelle. Jyrähdyksistä voi vähän päätellä miten kaukana salamat leiskuu. Kovia myrskytuulia on monta päivää kestänyt.

Elokuu antoi myös meille tiedon siitä, mitä valtiovarainministeri ehdottaa budjettiin ensi vuodelle. Puoli prosenttia veronalennuksia ja palvelumaksuihin sitten vähän enemmän lisää. Ei ole helppoa eläkeläisillä jos paljon sairastaa ja lääkkeitä pitää ostaa. Omaisten verkosto on kullanarvoinen jos joutuu ajokortistaan luopumaan ja kauppa- ja muut palvelut ovat matkan päässä.

Saa nähdä miten käy veteraanien rahojen valtion budjetissa. Kovasti on pääministeri ja eduskunta luvannut rahaa, mutta joulun maissa nähdään miten käy.

Marjoja on ollut paljon pensaissa puutarhassa, ja mehuja on keitetty, talvella nautitaan. Lähipellot lainehtivat keltaisina , kohta puimurit ja kuivurin hyrräävät. Sato antaa meille suomalaisille oman maan viljaa jauhettavaksi ja leivottavaksi.

Olemme onnistuneet taas pääsemään galluppien kakkoseksi. Kyllä ihmiset ovat kyllästyneet protestipuolueen venkoilun ja tyhjiin lupauksiin. Meidän on saatava oma sanomamme kansalaisten aivolohkoihin ja sydämiin. Vakaa sosialidemokratia on tuottanut ainakin täällä meilläpäin kunnallispolitiikassa hyvää kuntalaisille. On tullut ja tulee työpaikkoja ja palvelujen tuottamiseen otetaan käyttöön myös uusia tapoja ja yhteistyökumppaneita.

Kesäpaikalla on vieraita poikennut ja tontilla touhuttu. Muikkuja paistoin ja pullat ja sämpylät maistuvat, kun itse tekee.

Eduskuntaryhmä tulee Raumalle kylään ja kokousta pitämään ensi viikolla. Tervetuloa ja voimaa, viisautta ja yhteishenkeä tarvitaan ihmisten asioiden hoidossa, Soten kiemuroiden kuntoon saatossa sekä vaalikansan tapaamisissa.

Joulukuu 2016

Maalla ja kaupungissa

 

Kun kesää viettää maaseudun rauhassa, tulee harvoin käytyä kaupungissa. Kun maatöitä ja puutalkoita riittää, tulee joskus yllätyksiä. Selkäni on reistaillut koko kesän. Jonain päivänä piti soittaa ihan kaupunkiin, lääkärille. Ystävällinen virkailija ohjasi minut lomaa odottavalle lääkärille, iltapäiväksi. Ei muuta kun pari lähiapteekista hakemaani pilleriä veden kera nieluun, ja olen valmis auton rattiin. Selkä vääränä pitää kulkea, mutta matka meni melko vauhdikkaasti. Kasitien jono ei osunut punaisen "sytkyautoni" eteen. Nimitys on lastenlapsilta, jotka suhtautuvat hyvällä huumorilla mummelin ajokkiin ja ajotaitoon. 

Vastaanottovirkailija on ystävällinen ja ohjaa minut, maalaisen oloisen vääräselän, odottamaan oikealle ovelle. Jotkut sanovat, ettei ole hyvää palvelua, mitähän vaativat? 

Lääkäri kuuntelee juttuani ja käskee riisua päälihousut. Siinä makaan, hän hyvin asiantuntevasti selkääni koettelee. Oletteko tehnyt jotain rasittavaa. Selkä on tulehtunut, nyt pitää rauhoittaa rehkimistä ja tulehduskipulääkeresepti kirjoitetaan. Ei se heti tule hyväksi, selittää lääkäri, mutta lääkitystä saa vähentää kun kipu helpottaa ja selän saa suoraksi. Seisokaa suorassa, ponnistelen kivun kanssa, kädet lattiaan, ompa hyvä ja joustava selkä. Kyllä lääkäri osaa kannustaa, ettei kaikki olekaan vielä menetetty. 

Röntgeniin lähete, alaselkä kuvataan. Onneksi teillä on hyvä tulos luuntiheyden mittauksesta, puhelee lääkäri, kuin itsekseen. Saanko samalla uudistaa muita lääkkeitäkin, antihistamiini on loppunut, kalkkia on reseptillä ja pieni verenpainelääke. Kaikki löytyy lääkärin koneelta, tiedostot on hyviä, itse en sellaisia muistaisi. Olipa ystävällinen lääkäritäti, kai keski-ikäinen , kokenut, kyseli monipuolisesti voinnit ja tarpeet. Vertaili lääkevaihtoehtoja. Menkää suoraan röntgeniin.

Niin tein ja heti pääsin sisälle. Liivit ja päälihousut pois, otetaan kaksi kuvaa. Ystävällinen hoitaja suhtautuu asiallisesti, vääränä kulkevaa naisihmistä kohtaan. Rauhallisesti vaan, hän ohjeistaa. Radiologipula antaa odottaa lausuntoa viikon tai pari. Ehtiihän tuon, jos vaikka kipu lääkkeillä hellittäisi ja toivotaan että kuvissa ei ole mitään hälyttävää.

Apteekin odotusnumero ja istumaan. Miehet viereisillä tuoleilla puhuvat uskonnosta. Taitaa se Räsänen taas onnistua erottamaan kansalaisia kirkosta. Tavallisen suomalaisen pitää mielestäni uskoa, että koti, uskonto ja isänmaa on kovalla taistelulla hankittu, ja niistä pitää kiinni pitämän jokaisen. Perusarvot tuovat vakautta elämään.

Minun vuoronumeroni välähtää valotaululle. Nuori mies, lieneekö farmaseutti tai proviisori, hän on puhelias ja mukava. Tutkii koneelta vaihtoehtolääkkeet ja kyselee, ovatko lääkkeet tuttuja ennestään. Neuvoo, rahastaa ja asettelee purkit muovipussiin. Kiitos näkemiin, hyvää päivän jatkoa ja paranemista, toivottelee. 

Ei sitten muuta kun kalakauppaan, se on aika uusi näillämain. Saanko ensin katsastaa tiskit, ompa hyvä valikoima. Pari haukifilettä ja ahventa. Ai,teillä on Siikliä, saanko pussin, sitruuna ja pala savukalaa vielä. Huomenna tulee taas uutta, tervetuloa. Nyt kotiin, lääkettä ja lepoa, mökille myöhemmin. Illemmalla selkä on ihan sökö, tytär miehineen tulee käymään. Harvoin mummeli on niin saamaton, kuin nyt, paras maata ja unohtaa touhut maalla.

Olipa virkistävä kokemus tämä kaupunkireissu. Hyvä palvelu, ystävällisiä ihmisiä ja omien apu, tulivat kaikki minulle. Ei ole valittamisen aihetta. Pienet vaivat ovat ohimeneviä, mutta vähän aikaa kiusallisia.

Suuria ei kannata nyt miettiä, kun joulun juhla lähestyy. Valoja voi sytytellä, sisälle, ulos ja sydämiin. Kiitos teille kaikille, yhdessäolosta, viesteistä ja rakkaista ajatuksista. Taivaan Isän siunausta, kaikille yhteisesti, voinnista huolimatta.

Maaliskuu 2017

Kuntapäättäjien ihanuus ja kurjuus

 

Ääni oikealle ehdokkaalle! Se on jokaisen ehdolle asettuneen odotus, toivomus ja pelko. Nyt on oikea aika valita huolella ehdokas, tulevalle kaudelle. Päättämään kuntalaisten asioista, yhdessä muiden valittujen kanssa.

Valtuutetuilla on oikeus kaikkiin tietoihin, mitä kunnallisessa päätöksenteossa tarvitaan. Valtuutetuilla on mahdollisuus päättää tärkeistä kuntalaisia koskevista asioista yhdessä muiden valittujen kanssa. Valtuutetuilla on oikeus vaatia virkamiehiltä hyvää ja huolellista asioiden valmistelua ja niiden esittelyä. Valtuutetuilla on oikeus ja mahdollisuus kuulostella kuntalaisten mielipiteitä asioista ja kertoa tehdyistä päätöksistä. Valtuutetuilla on suuret mahdollisuudet perehtyä oman kuntansa asioihin ja päätöksiin netin välityksellä. Ennen kaikkia asioita salattiin, jaettiin niukasti papereita ja pyynnöstä vähän laajemmin. Tällä hetkellä päättäjien vaikeutena on löytää oikeat asiat, siitä suuresta tietotulvasta jota netin ihmeellinen maailma meille kaikille tarjoaa.


Oma vaikeutensa on myös ihmisten tavoittaminen silmätysten. Vaalitilaisuuksiin taitaa tulla enemmän heitä jotka ovat puoluekantansa jo valinneet. Maan hiljaiset lukevat sanomalehteä, jos ovat sen tilanneet ja katselevat televisiota valikoidusti. Kuuntelevat radiota, toivottavaa onkin että radion välityksellä saataisiin oikeata tietoa kuntien asioista, päätöksistä ja suunnitelmista. 


Kuntien kurjuus alkaa jos valtionosuuksia jatkuvasti leikataan ja veroina saadaan kerättyä liian vähän rahaa. Silloin palvelut ovat vaakalaudalla ja lentävät taivaan tuuliin, kuin kymmenen tikkua laudalta aikanaan. Maakuntamalli ja yhtiöittämiset sosiaali-ja terveyspalveluissa, on meille kaikille vielä kaukana hämärän peitossa oleva asia. Tähän ei kaikkitietävä netti vielä kerro yhtään mitään siitä, miten juuri meidän kunnassa tai kaupungissa palveluille tapahtuu.

 
Rakkaat towerit! Nyt on kuntavaalit niin lähellä, että teidän on syytä katsoa, minkä näköistä ja kokoista ehdokasta puhutatte ja kenen numeron vaalilipun ympyrään merkkaatte.


Ei muuta kun parempi palttoo päälle vaalipäivänä, kuten ennen "pruukattiin" ja katsastamaan ketäs siellä vaalilautakunnassa tällä kertaa meidän äänemme ottaa vastaan. Sanotaan kiitos ja näkemiin. Ellei sitten jo kauppareissulla ole tullut annettua se ennakkoääni.

Heinäkuu 2017

Valtakunnan vahti

 

Kolme kokenutta naista, kansanedustajaa, on asettunut ehdolle jäsenäänestykseen jotta saadaan puolueelle ehdokas presidenttikisaan. Meillä on aina ollut puolueessa rohkeita, osaavia naisia. Ensimmäinen naispresidenttimme, Tarja Halonen on oiva esimerkki näille nykyisille ehdokkaille.

Meidän Wanhojen Toverien, lapsuudessa ja nuoruudessa oli vain yksi mies, vuosikymmenestä toiseen presidenttinä. Lähetteli myllykirjeitä ja hommasi tiet itäisen Suomen peräkylille ja huolehti talonpoikien toimeentulon edellytyksistä.

Oli suuri asia kun Mauno Koivisto Porissa , sai Satakuntalaiset liikkeelle ja koulun sali pursui kannattajista. Saimme viisaan edelläkävijän demaripresidenttien ketjuun, jonka pitää jatkua, vain me voimme sen tehdä. Voimien kokoaminen ja innostava ilmapiiri, sen voi luoda valitsemamme ehdokas. Nyt on todella tärkeätä että saamme jäsenet liikkeelle, vain äänestämällä voi vaikuttaa.

Presidentillä on vaikutusvaltaa enemmän kuin todellista valtaa, sitä vaikutusvaltaa nyt demariliike tarvitsee. Olemme nyt paremmassa asemassa kun sodanjälkeinen Suomi, joka maksoi sotakorvauksia ja rakensi hyvinvointivaltiota. Suurien muutosten aika on nyt kun työvoiman korvaa usein teknologia, koneet ja töiden siirtämäminen halvan työvoiman maihin. Kyllä meillä on mahdollisuuksia, suomalainen osaaminen, laatu ja jämptiys, ovat vahvoilla, kun kilpaillaan kansainvälisillä markkinoilla.

Kiitos kun olemme saaneet kolme vahvaa naista ehdolle, heillä kaikilla on vielä pitkään annettavaa parlamenttimme päätöksentekoon.  Yksi heistä nousee kilvoittelemaan valtakunnan päämiehen paikasta. Meidän arvomme antavat tälle sitkeällä kansalle vahvan perustan, että ketään ei jätetä kyydistä, kun vankkurit vääjäämättä etenevät. Vankkureiden suunta on tärkeä ja oleellinen osa tällä matkalla, joka presidentinvaaliin meitä johdattaa.

Kyl maar seittemänkymppine see verra omist asioistas päättä saa, et tietä kenel äänes anta. Ja teke sen tiätväks kaikil nuaremilleki.

Marraskuu 2017

Sotiemme veteraanit - olisiko aihetta muuhunkin kuin kiitokseen? 


Sosialidemokraattien aloitteesta eduskunta päätti lokakuussa että varoja on ohjattava riittävästi veteraanien kotiin viettäviin palveluihin ja kuntoutukseen. ” Sotiemme veteraanit ovat tehneet meille tien tasaiseksi kulkea, siitä meidän tulee heitä joka päivä kiittää”, muistuttaa Irma Suonpää. ”Veteraanien puolisot ja lesket ovat kuitenkin jääneet liian vähälle huomiolle. Heille on viimeistään nyt ohjattava niitä palveluja joita he tarvitsevat.”

Sosialidemokraattien aloitteesta eduskunta päätti lokakuussa tiukan äänestyksen jälkeen että varoja on ohjattava riittävästi veteraanien kotiin viettäviin palveluihin ja kuntoutukseen. Päätös edellyttää että hallitus huolehtii tästä, sekä nyt että jatkossa.

Tähän mennessä Sipilän hallitus on kyllä murusia tarjonnut, mutta se ei riitä.

Veteraanien keski-ikä on jo runsaasti yli yhdeksänkymmentä ja monet heistä ovat laitoksissa. Nyt viimeistään pitää kaikissa kunnissa kartoittaa jokaisen veteraanin kunto ja tarpeet jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen.

Sotiemme veteraanit ovat tehneet meille tien tasaiseksi kulkea, siitä meidän tulee heitä joka päivä kiittää.

Veteraanien puolisot ja lesket ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Heille on viimeistään nyt ohjattava niitä palveluita joita he tarvitsevat.

Ei ollut sotien aikana kotirintamallakaan naisilla helppoa. Kaikki työt ja vastuu olivat heidän harteillaan. Lapset kasvoivat, ruokaa oli niukasti ja kaikista tarpeista oli huutava pula. Nyt on meidän vuoromme olla tukena ja apuna heille. Yhteiskunnan tulee kantaa oma vastuunsa ja ohjata palveluita näille jo korkeaan ikään ehtineille naisille.

Kun Suomi nyt täyttää 100 vuotta tulee jokaisen ikäihmisen voida kokea olonsa turvatuksi ja elämänsä arvokkaaksi.

Itsenäisyyspäivää vietetään kohta ja mahdollisimman monen veteraanin tulee päästä mukaan juhlavaan yhteistilaisuuteen tunteakseen juhlan koskevan myös häntä. Juuri Sinä voit olla avuksi jollekin veteraanille, tai veteraanin leskelle.

Toivottavasti villasukat ovat tavoittaneet jokaisen veteraanin kun tämä Suomi 100 Sukkakampanja on nyt loppusuoralla. Kohti uusia kampanjoita!. Tehtävää riittää.

Siunauksellista adventin aikaa teille rakkaat toverit.

Huhtikuu 2018

Uusi vuosi, kauhea muisto

 

Siinä ne ovat, pienet pyöreät kivet, betoniin valettuina. Kun olin pieni, kävin Hiljan kanssa täällä. Kivistä oli tehty vuosiluku ja suorakaiteen muotoinen kehys. Kun saavuimme, kivet oli usein sekoitettu sikin sokin. Hilja kokosi ne taas järjestykseen. Niitä ei vielä silloin oltu valettu betonilaattaan. Ne olivat Irjanteen hautausmaan perällä. Siellä vanhalla puolella oli Hiljan isän hauta. Toimme sinne aina kukkia. Pieni hautakumpu ilman muistomerkkiä. Täällä hautausmaalla me naapurin Maritan kanssa kävimme usein jonne tulimme pyörillä. Meidät lähetettiin kastelemaan hautoja. Silloin ei ollut palveluja seurakunnan puolesta.

Tämä pieni kivistä tehty muistomerkki oli tärkeä sen ajan ihmisille. Heidän ikätovereita oli ammuttu hautausmaan taakse ja Kainuun suohon. Hilja usein muisteli Mummun kanssa näitä nuoria ihmisiä. Tämä raakuus järkytti heitä kauan. Se piirtyi myös minun sydämeni sopukoihin. Irjanteen kyläyhteisö oli pieni. Lapselle asia käsittämätön. Ehkä se on vaikuttanut elämässäni, olenhan vuosikaudet käynyt Raumalla punaisten haudalla. Muutoinkin käymme haudoilla usein muistelemassa edesmenneitä läheisiämme.

Punaisten muistomerkkejä on nykyään runsaasti pystytettyinä ja täten menehtyneiden muistoa vaalitaan. Irjanteella on komea patsas ja Raumalla omansa. Pienet kivet Irjanteen hautausmaalla ovat nyt betoniin valettuina. Ne muistuttavat meitä kapinasta, joka vaadittiin, että vähäväkinen kansanosa sai alun hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiselle. 
Liian suuri oli nuorten ihmisten joukko, joka joutui menettämään henkensä, joko ammuttuna tai menehtyä nälkään ja tauteihin vankileirien epäinhimillisissä oloissa.

Tämän kivimuistomerkin ovat lapset ja lastenlapset nähneet ja kuulleet sen tarinan. Joutuvatko he vielä taistelemaan oikeuksistaan, pahalta näyttää tämä nykymeno, kun hyvinvointiyhteiskuntaa ajetaan alas.

Mummun taksvärkkiajoista on tultu pätkätyöhön ja nollatuntisopimuksiin. Jotkut tässä yhteiskunnassa keräävät voitot, sijoittavat ne Panama-papereihin ja työkansasta ei välitetä ollenkaan. Inhimillisyys ja empaattisuus ei nykyhallitusta tunnu kiinnostavan. On eletty kohti kummallisia aikoja. Kaupat pitää olla auki jo kirkonmenojen aikaan. Tavaraa pitää voida ostaa ympäri vuorokauden. Rahastus on noussut ylitse muun. Kaikki työntekijöiden oikeudet halutaan siirtää romukoppaan. Työnteko maksaa muka liikaa.

Sote- ja maakuntauudistus on meille tavallisille ihmisille täyttä utopiaa. Pieneläkeläiset, vammaiset, opiskelijat ja osa-aikaiset työntekijät ovat lujilla. Toivoa sopii, että jokaisella on lähipiiri, joka voi auttaa ja tukea.

Nyt vuonna 2018 voimme olla vaikuttamassa hyvinvointiyhteiskunnan säilymiseen. Jokainen on vaikuttaja vaaleissa, järjestöissä ja valittuina päätöstentekijöinä. Saa nähdä, mikä vaikutus on viinaveron uudistuksilla, tuleeko lisää kärsimystä koteihin. Ihmisten eriarvoistuminen vaikuttaa monella tavalla lapsiin. Turvaverkostot tulevat entistä tärkeämmiksi. On käsittämätöntä, että päivähoidossa ja kouluissa ei voida enää veisata virsiä, puhua Jumalan sanaa eikä pitää ruokarukouksia. Taitaa olla kaikki niin modernia, etten voi ymmärtää.

Jospa Taivaan Isä antaisi nykyhallitukselle, virkakunnalle ja lasten opettajille voimaa ja viisautta, tukea, ohjata ja oikaista tämä kansa rauhallisesti ja sopuisasti kohti hyvää ja onnea.

Voitontavoittelulla ja viekkaudella on liian suuri valta. Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää.