Viikon kolumni

Suomen Wanhojen Toverien kolumnisteina ovat tällä hetkellä Erkki Liikanen, Kari Salmi, Liisa Ilomäki, Pekka Myllyniemi, Reijo Vuorento, Maija Anttila, Rauno Saari, Annakati Mattila, Riitta Myller, Eeva Donner, Matti Hellsten, Ulf Sundqvist, Matti Louekoski, Antti Vuorenrinne, Harri Järvinen, Assi Liikanen, Pirkko Lahti ja Aki Lindén.


Kolumnit ilmestyvät viikon välein, keskikesällä joka kolmas viikko. Aikaisemmat kolumnit ja kirjoittajien esittelyt löytyvät yläpalkin kolumniarkistosta. 

Viikon kolumnit

Maija Anttila: Lähes 40 vuotta

21.7.2021
Ihmisen elämään mahtuu sellaisia virstanpylväitä, joidenka merkitystä ei kannata väheksyä tai niiden ohi ei saa kulkea pysähtymättä. Lapsuuden päättyminen, nuoruudesta aikuisuuteen siirtyminen, opinnot, avioituminen, lapset, kuolemat ovat mm. tällaisia pysähtymispaikkoja. Aikuisuudessa työelämästä irtaantuminen, eläkkeelle siirtyminen on myös tärkeä virstanpylväs, minkä merkitystä pitäisi vielä enemmän korostaa ja miettiä, mitä tämän jälkeen.

Eeva Donner: SETÄMIEHIÄ JA TÄTINAISIA

21.6.2021
Edesmenneellä äidilläni Allulla oli tapana sanoa, että meidän sukumme, Kareliukset, on ihmettelijäsukua. Nuorempana tuo ilmaisu joskus ärsytti, joskus huvitti. Mutta kun ikää on tullut lisää ja on tullut katseltua maailmanmenoa jo jonkun vuosikymmenen, niin täytyy myöntää – olen liittynyt sukuni ihmettelijäsiipeen.

Pekka Myllyniemi: Panostus sosiaali- ja terveyspalveluihin - hyvinvoinnin vahvistaminen

13.6.2021
Sosialidemokraattien tavoitteena ovat saumattomat, oikea-aikaiset, helposti saavutettavat ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Niistä tiedottamisen on oltava selkeää ja ymmärrettävää.

Liisa Ilomäki: Ajatteleminen on vaikeaa

6.6.2021
Eletään viimeistä viikkoa ennen kunnallisvaaleja. Nyt pitäisi kirjoittaa sellainen innostava, viime hetken henkeä nostattava kolumni, vai mitä? Vaan kun en pysty.

Kari Salmi: Mitä Marinin hallituksen jälkeen tapahtuu?

30.5.2021
Onko Suomesta tullut entistä vaikeammin hallittava maa? Viime vuonna oli jonkin aikaa - koronapandemiasta johtuen – yksituumaisuutta, rauhallisuutta ja hyvää käytöstäkin, mutta ei enää. Välikysymyksetkin ovat arkipäivää. Välikysymys on erittäin vahva toimi, sillä onnistuessaanhan se johtaa hallituksen kaatumiseen ja samalla mitä todennäköisimmin uusiin vaaleihin. 

Reijo Vuorento: Ikäihmisten palvelut ja toimeentulo kuntoon

23.5.2021
Pitkään on keskusteltu ikäihmisten toimeentulosta ja palveluista. Kokonaisuudesta voi sanoa: paljon puhetta, vähän villoja. Tilanne kriisiytyy ja monin paikoin hoiva- ja hoitohenkilöstön saatavuus on heikentynyt. 

Pirkko Lahti: Liika on liikaa

9.5.2021
Vanha tarina kertoo yli 80-vuotiaasta belgialaisesta pariskunnasta,jossa vaimo tuli pormestarin luo ja sanoi haluavansa erota. Belgiassa pormestari solmii ja erottaa liitot. Pormestari kyseli: Kauanko olette olleet naimisissa. Nainen: Yli 50 vuotta. Pormestari: Eikös nyt kannattaisi jatkaa, kun on noin pitkä avioliitto takana. Nainen: Liika on liikaa!

Assi Liikanen: Punaisen sydämen talo

2.5.2021
Vanhetessa haluamme sinnitellä kotona mahdollisimman kauan! Tämä on vanhuspolitiikkaamme ydintä ja lakikin sen sanoo. Kotia voidaan korjata tarpeita vastaavaksi. Kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa on saatavilla. Omaishoitajille maksetaan ja vapaapäivät taataan. Palveluasumisen erilaisia ratkaisuja löytyy joka kunnasta. 

Aimo Massinen: VIRUSHALLITUKSEN VÄLITODISTUS

25.4.2021
Vaalikausi on edennyt puoliväliin. On aika antaa Sanna Marinin (sd) hallitukselle välitodistus. Tätä vaalikautta leimaa totaalisesti koronavirus. Sen vuoksi hallituksen välitodistuksen arviointikin perustuu pääosin viruksen torjuntataisteluun.

Harri Järvinen: Koronan takia – mutta myös koronan varjolla

18.4.2021
Suomessa on jouduttu tekemään paljon asioita eri tavalla kuin ennen pitkään jatkuneen koronakriisin takia. Tuskin kukaan ihminen tai mikään taho on välttynyt koronan aiheuttamista välttämättömistä muutoksista omassa elinpiirissään.

Antti Vuorenrinne: Kulttuuriperintö kaipaa huoltoa

10.4.2021
Jospa tähän alkuun sopisi pieni tietokilpailu työväenlehdistön historiasta. Oikeat tai ainakin melkein oikeat vastaukset löytyvät tämän jutun lopusta. Koettakaapa vastata googlettamatta!

Matti Louekoski: Nyt on aihetta ihmettelyyn

4.4.2021
Korona-epidemian puhkeaminen ja sen nopea leviäminen sai ajattelemaan, että tämä vitsaus on sen laatuinen, ettei sillä varmaankaan käydä poliittisia pelejä. Taudin voittaminen vaatii yhteistä kansallista ja kansainvälistäkin ponnistus. Ongelma on hoidettava terveyden- ja sairaanhoidon parasta asiantuntemusta kärkenä ja riittävän järeitä rajoitus- ym. toimia käyttäen, mieluiten enneaikaisesti kuin myöhässä. Nyt on kuitenkin aihetta ihmettelyyn.

Ulf Sundqvist: Päivän teemat

29.3.2021
Analyysia ajankohtaisista aiheista 1) presidentin aloitteesta sunnuntaina 28.3. 2) sopimusyhteiskunnan kohtalosta ja 3) oikeiston harhapoluista

Matti Hellsten: KORONAPANDEMIA JA IKÄIHMISET

22.3.2021
Olemme eläneet nyt koronapandemian kanssa runsaan vuoden. Tällä hetkellä näyttää siltä, että aivan pian tilanne ei tästä kovin paljoa parane. Julkisuudessa on puhuttu paljon pandemian vaikutuksista nuorisoon ja heidän hyvinvointiinsa. Varmasti on niin, että tilanne on outo ja vaikea. Nuorille se on varmasti erityisen vaikea sen vuoksi, että he ovat tottuneet liikkumaan paljon ja heidän sosiaalinen elämänsä on vilkkaampaa kuin vanhempien ihmisten.

Riitta Myller: Ei merta edemmäs kalaan

14.3.2021
Lähiluonto on nykyään jopa tieteellisesti osoitettu tärkeäksi terveyden ja hyvinvoinnin lähteeksi. Suomessa olemme siinä hyvässä tilanteessa, että myös kaupungeissa luontoa yleensä löytyy helposti jo kävelymatkan päässä. 

Eeva Donner: ”Sex and the City”

7.3.2021
Koronan tartuntojen rajaamiseen ja taudin leviämisen ehkäisemiseen on Espanjassa kokeiltu tosi kovia keinoja. Maa, jolla on 17 eri hallintoaluetta (ja kaksi kaupunkihallintoa Afrikan puolella), on toteuttanut keinojaan eri alueilla eri tavalla. Keskushallinto määräsi viruksen leviämisen alkupuolella määräaikaisen poikkeuslain joka hetkeksi jo saikin koronaluvut koko maassa laskemaan, mutta lakia ei voitu enää poliittisista syistä jatkaa.

Annakati Mattila: Populistista kyytiä

28.2.2021
Kaikki hyvät voimat varjelkoot meitä suomalaisia hallitukselta, jossa oikeistopopulistit pääsevät määräävään asemaan. Sen saavuttaakseen heillä ei edes tarvitse olla hallituksessa enemmistöä, vaan muutama ministeripaikka riittää. Röyhkeys ja kovaan ääneen huutaminen pitävät huolen siitä, että oma asia pysyy esillä. 

Rauno Saari: Koronavaalit

21.2.2021
Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy parin viikon päästä. Runsaan kuukauden kuluttua 7. huhtikuuta on ennakkoäänestys jo alkanut. Uurnille kokoonnutaan sunnuntaina 18. huhtikuuta. Innokkaimmat, kuten perussuomalaiset, ovat kampanjoineet jo viime kesästä lähtien. Niin olisivat voineet tehdä muutkin.

Maija Anttila: Pysyvää vai ohimenevää

14.2.2021
Tulevat kuntavaalit käydään monia ajatuksia, huolestuttaviakin, herättävissä tunnelmissa. Toista vuotta maailmaa jäytänyt korona pandemia ei osoita toivoa herättävää laantumista, Yhdysvaltojen demokratiaa ja oikeusvaltiota uhanneet tapahtumat, joidenka lopputuloksia emme vielä tiedä ja mitkä ovat tuttuja myös Euroopassa, huolestuttavat. Kaikenlaiset salaliittoteoriat jylläävät ja sekoittavat ihmisten mieliä, puhumattakaan vihapuheista ja valheista. Toisen maailmansodan jälkeisistä kauheuksista selviäminen toi Eurooppaan ihan uudenlaista rauhan ja hyvinvoinnin tavoittelua, yhteistä vuoropuhelua, ristiriitojen sovitteluhalua. Kestääkö eurooppalainen demokratia ja kunnallinen itsehallinto ja demokratia nyt tämän kriisivaiheen, vai näemmekö jonkinlaisen oikeisto/etno/nationalismin vyöryn eri puolilla Eurooppaa ja maatamme.

Erkki Liikanen: Suomi tuli EU:n jäseneksi pää pystyssä, omana itsenään ja pärjäsi. Nyt on sama ote.

7.2.2021
Mauno Koiviston presidenttikauden suuri asia oli päätös hakea EU:n jäsenyyttä. Koivistolle perusratkaisu oli selvä: Haluamme paikan sen pöydän ympärille, jossa asioista päätetään. Neuvottelujen aikana hän pyysi sanomaan ”niille Brysselissä”, että emme tuo mukana ongelmiamme.

Voit kommentoida blogikirjoituksia Facebookissa.

Facebook-sivun näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.