Viikon kolumni

Suomen Wanhojen Toverien kolumnisteina ovat Matti Louekoski, Armas Lahoniitty, Aimo Massinen, Aulikki Kananoja, Pirkko Lahti, Pekka Myllyniemi, Maija Anttila, Pertti Paasio, Ulf Sundqvist, Raimo Väyrynen, Raimo Kantola, Eeva Donner, Hannu Tapiola ja Irma Suonpää.

Pekka Ovaska, Reijo Hämäläinen, Ulpu Iivari ja Kari Arola ovat lopettaneet omasta pyynnöstään kolumnien kirjoittamisen.


Kolumnit ilmestyvät viikon välein, keskikesällä joka kolmas viikko. Aikaisemmat kolumnit ja kirjoittajien esittelyt löytyvät yläpalkin kolumniarkistosta. 

Viikon kolumnit

Aulikki Kananoja: Paradoksien hyvinvointipolitiikkaan?

24.2.2018
- Yleiset hyvinvointipalvelut tarvitsevat täydennyksekseen yksilöllisesti räätälöityjä, monipuolisia, viisaasti yhteensovitettuja toimintoja kirjoittaa sosiaalineuvos Aulikki Kananoja: "Näitä ei ole mahdollista normittaa lainsäädännöllä tai kansallisilla ohjeilla. Sen sijaan ne edellyttävät riittävästi eettisesti sitoutunutta ja osaavaa henkilöstöä, jolla on hyvä taito yhteistyöhön niin asiakkaiden kuin muiden ammattilaisten kanssa."

Matti Louekoski: Poliittista hegemoniataistelua, kohteet ja menetelmät vain vaihtelevat

18.2.2018
”Vasemmistonuorison piirissä ollut suosittu iskulause ”porvari nukkuu huonosti” saattoi sisältää suuremman totuuden kuin hokemaa toistelleet ymmärsivätkään” sanoo Matti Louekoski kolumnissaan. 1960- ja 70-luvuilla käytiin ankaraa ideologista kamppailua, suorastaan hegemonia-taistelua suomalaisen yhteiskunnan suunnasta. Kohteena oli peruskoulu ja oikeiston perustamien järjestöjen tavoitteena oli ei-sosialistisen yhteiskunnan rakentaminen ja vasemmistovaaran torjuminen. ”Tämän päivän politiikasta voisi hakea vertailukohtia 50 vuotta sitten tapahtuneeseen, vaikkapa työmarkkinoilta,” kirjoittaa Matti Louekoski.

Matti Hellsten: Kotitalousvähennys - köyhät älkööt vaivautuko!

12.2.2018
Noin 150.000 eläkkeensaajaa voi hyödyntää kotitalousvähennystä vain osittain tai ei lainkaan, kirjoittaa Matti Hellsten kolumnissaan. Järjestelmässä on hänen mielestään suuri valuvika joka jättää ulkopuolelle ne ihmiset jotka eivät maksa veroja ollenkaan tai joiden veronmaksu on vähäistä. Nyt pitäisi Hellstenin mukaan katsoa tarkemmin Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SITRA:n pari vuotta sitten esittämää mallia jossa yhdistyvät veronhuojennus ja suora tuki.

Eeva Donner: Niskalaukaus synnytystalkoille

4.2.2018
- Olemmeko luoneet keskiluokkaisen itsekkään hirviön, puoluekannasta riippumatta? Omankin puolueen aikuisiässä olevat, hyvin toimeentulevat jäsenet eivät enää mieti ihanteita tai arvoja. He miettivät mitä mikin maksaa, kirjoittaa Eeva Donner. - On kuitenkin myös henkilöitä joiden sanoissa kuulen toivoa uudesta solidaarisuudesta, aatteen mahdollisesta ”uudesta tulemisesta”, toveruudesta. Yksi heistä on Antti Rinne. Hänen viimeaikaiset ulostulonsa ovat antaneet minulle edes ripauksen toivoa.

Jacob Söderman: Äänestäkää omaa ehdokasta!

26.1.2018
- Äänestäkää omaa ehdokasta, sanoo Jacob Söderman elämänsä presidentinvaaleja kertaavassa kolumnissaan. K.-A. Fagerholmista UKK:n kauden kautta Mauno Koivistoon, Martti Ahtisaareen ja Tarja Haloseen – jokaiselta kierrokselta löytyy Södermanin tapaan terävä ja viihdyttäväkin havainto. Nyt on sosialidemokraattien ehdokas Tuula Haatainen. - Rohkea nainen, hän sanoo. Äänestin häntä ennakkoon. Äänestäkää tekin häntä. Sitä ette kadu. Älkää jättäkö puoluettamme yksin kylmään. Siitä ei meille hyvää seuraa.

Armas Lahoniitty: Yhdessä-tunnuslause unohtui yhdessä yössä

21.1.2018
” Ajatus kulkee niin että kyllä nälkä ajaa töihin pienemmälläkin palkalla.” Näin luonnehtii Armas Lahoniitty kovaan oikeistolaiseen ihmiskäsitykseen perustuvaa työttömyysturvan aktiivimallia: ”Työttömän aktivoimiseen tarvitaan rangaistuksia, byrokraattista kyttäämistä ja työttömyysturvan leikkausta niin että hänen elintasonsa kurjistuu” - Itsenäisyyden juhlavuoden tunnuslause ’yhdessä’ unohtui siis nopeasti vuoteen 2018 siirryttäessä, hän toteaa kolumnissaan.   

Sinikka Laisaari: Mäkitupalaisen sukua

14.1.2018
"Mitä mahtoi miettiä köyhän torpan vanhin poika riutuessaan nälän ja sairauden heikentämänä kuolemaan muutamassa viikossa vankileirillä? Mitä miettivät isä ja äiti?" Sinikka Laisaari kirjoittaa kolumnissaan koskettavasti oman perheensä kohtaloista vuonna 1918. "Isovanhempieni ja vanhempieni sukupolvet ovat olleet sitkeitä, sodista ja puutteesta selvinneet, jaksaneet uskoa tulevaan, jälleenrakentaneet ja kannustaneet lapsiaan koulutukseen."

Tavoitteita ja työkaluja - Pertti Paasio

8.1.2018
- Olisi mielestäni ryhmäpäätöskäytännön määräaikaishuollon aika ja paikka, kirjoittaa Pertti Paasio: - Ryhmäpäätökset eivät ole demokratian vastaisia. Puolueena ja ryhmänä on kansaan vedottu ja luottamusta saatu. "Ongelmia nousee aika ajoin kun käytäntöä ulotetaan laajemmalle kuin päätettävänä olevaan asiaan" Paasio sanoo kolumnissaan joka johdattelee meidät nuoren työväenliikkeemme alkuajoilta tämän päivän eduskuntatyöhön.

Matti Hellsten: Yhteiskunnassamme asennevamma?

29.12.2017
Suomi harmaantuu kovaa vauhtia mutta miten yhteiskuntamme suhtautuu ikäihmisiin? Ammattiyhdistysliikkeessä pitkään toiminut Eläkkeensaajien Keskusliiton entinen puheenjohtaja Matti Hellsten kysyy vaivaako Suomea asennevamma. Eläkepoliittisen keskustelun sävy on hänen mielestään "aika voimakkaasti ikäihmisiä syyllistävä".

Jacob Söderman: ”Kiva matkustaa junalla”

22.12.2017
Jacob Söderman muistelee talvista junamatkaansa Helsingistä isoäidin luokse Uuteenkaarlepyyhyn vuonna 1944. ”Tampereella juna viipyi tunnin, pari. Lähtiessämme juna kulki hetken Helsinkiin päin ennen kuin rata kääntyi pohjoiseen. Emme päässeet kovin pitkälle. Juna pysähtyi. Junailija komensi kaikki ulos junasta. - Ilmahälytys, ilmahälytys hän huusi.”

Maija Anttila: Vapauden ja valinnan kallis hinta

17.12.2017
- Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon on aina kuulunut verorahoitteiset kaikille yhdenvertaisesti tarjottavat sosiaali- ja terveyspalvelut kirjoittaa Maija Anttila kolumnissaan: Murhemielellä katselen jos keskusta nyt myy muutamasta maakuntajohtajan ja poliittisen päättäjän paikasta koko perusterveydenhuollon ja suuren osan erikoissairaanhoidosta markkinoille, veroparatiisiyhtiöiden saalistettaviksi.

Digiajan kolttukisat - Kari Arola

11.12.2017
Digiloikkaavassa teknologia-huumassa iäkkäät ihmiset ovat pulassa, Kari Arola toteaa kolumnissaan. Miten ihmeessä vähän kouluja käyneet vanhat ihmiset joilla ei varaa tietokoneisiin, nettiyhteyksiin ja älypuhelimiin ja joilla ei ole pankkikorttia, voivat hypätä tätä digiloikkaa, Arola kysyy. - Ikääntyneenä kansalaisena toivoisin, että arjen asiointi sujuisi.

Suomi 2017 - Pekka Myllyniemi

3.12.2017
Juhlavuoden 2017 merkeissä kiteyttää Pekka Myllyniemi ne tapahtumat jotka johtivat Suomen itsenäistymiseen ja nykyisen valtiomme syntyyn. Tämä lyhyt ja selkeä kuvaus kannattaa lukea, myös kertauksen vuoksi.

Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus - Raimo Väyrynen

26.11.2017
Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus on kyseenalainen, eikä sen kannatus näytä nousevan kahden prosentin tasostaan, kirjoittaa Raimo Väyrynen kolumnissaan. Mitä lähemmäksi kevään 2019 vaalit tulevat, sitä hermostuneemmaksi käyvät puolueen kansanedustajat. He tekevät joko sankarillisen itsemurhan sinnittelemällä hallituksen tukena vaaleihin saakka tai todennäköisemmin monet edustajista jättävät puolueen ja etsivät muita vaihtoehtoja. Varsinkin keskustan kannalta on äärimmäisen tärkeää pitää hallitus koossa maakuntauudistuksen takaamiseksi ja siksi se on valmis miltei mihin tekoihin tahansa. Kokoomus ei taas suurin surminkaan luovu hallitusyhteistyöstä, mikäli sillä on toivoa saada soten valinnanvapaus lävitse.

Sotiemme veteraanit - olisiko aihetta muuhunkin kuin kiitokseen? - Irma Suonpää

19.11.2017
Sosialidemokraattien aloitteesta eduskunta päätti lokakuussa että varoja on ohjattava riittävästi veteraanien kotiin viettäviin palveluihin ja kuntoutukseen. ” Sotiemme veteraanit ovat tehneet meille tien tasaiseksi kulkea, siitä meidän tulee heitä joka päivä kiittää”, muistuttaa Irma Suonpää. ”Veteraanien puolisot ja lesket ovat kuitenkin jääneet liian vähälle huomiolle. Heille on viimeistään nyt ohjattava niitä palveluja joita he tarvitsevat.”

Suomen linja kestää - Ulf Sundqvist

13.11.2017
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan nykyasetelman kannatus on vankka, kirjoittaa Ulf Sundqvist kolumnissaan ja toteaa Presidentti Mauno Koiviston sanontaa lainaten ettei ’pitäisi ruveta keikuttamaan venettä’. - Veneen keikuttamisen riskejä voisi ajatella myös puolustusministeri Jussi Niinistö, joka touhuaa omin päin puolustusvoimien ylipäällikön ja eduskunnan kantoja kysymättä. Näin ei voi jatkua. Pian myös pääministerin on palautettava järjestys hallitukseen.

Suomen taitavin poliitikko - Aimo Massinen

5.11.2017
- Kuka on Suomen taitavin nykypoliitikko, kysyy Aimo Massinen kolumnissaan. ”Onko hän Eero Heinäluoma, pelimiesten kuningas? Vai kenties Ben Zyskowicz, jolta ei puhe lopu? ” Ehkä hieman yllättäväkin vastaus vie kirjoittajan pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan vallankäyttöä: ”... valtio ei ole yritys, vaan laajemman demokratian hallintomalli, jonka kanssa Suomen taitavimman piilopoliitikonkin olisi opittava elämään.”

Pitääkö demokratiasta olla huolissaan? - Hannu Tapiola

29.10.2017
- Jos populistiset ja nationalistiset virtaukset voimistuvat, pitää kysyä miksi tarjotut poliittiset vaihtoehdot eivät kiinnosta, kirjoittaa Hannu Tapiola kolumnissaan. ”Jos kansa ei äänestä, ei siitä kansaa voi syyttää. Kansa ei myöskään äänestä väärin.” Työelämälläkin on osuutensa: ”Jos työntekijät voisivat enemmän vaikuttaa työn tekemiseen, se voisi lisätä kiinnostusta myös yhteisten asioitten hoitamista kohtaan.”

Kyllä sitä jaksaa hämmästyä: Saako palveluja vain tietokoneella? – Pirkko Lahti

21.10.2017
- Tätä yhteiskuntaa suunnitellaan keski-ikäisille ja niille joilla on tietokone, kirjoittaa Pirkko Lahti kolumnissaan, kertoen omista turhauttavista palvelukokemuksistaan. Hän muistuttaa että vanhusten lukumäärä kasvaa: ”Edelläkävijöitä ovat ne liikkeet ja palvelijat jotka oivaltavat että vanhuksia tulee palvella”

Sote-uudistus koettelee perusoikeuksia: Sosialidemokraattien otettava selvä kanta – Matti Louekoski

15.10.2017
Sote-uudistus koettelee perusoikeuksia. Sosialidemokraattien on otettava tähän selkeästi kantaa kirjoittaa Matti Louekoski. "Suomessa tarvitaan asiakaslähtöinen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus. Yksityisten liikelaitosten osuuden tulee olla avustava, vastuu järjestelmän toimivuudesta kuuluu julkiselle sektorille" Louekoski katsoo ettei tässä maakuntahallintoa tarvita, varsinkaan sellaista mikä ei vastaa omasta palvelutasostaan eikä taloudestaan. ”Porvareita tuntuu ärsyttävän perustuslakivaliokunnan tahto nostaa kansalaisten sosiaaliset perusoikeudet omistusoikeuden rinnalle. Tulkinta kahlitsee liiaksi liiketoimintaa” Louekoski sanoo ja toivoo että "demarit valitsevat selkeän maakuntauudistusta vastustavan kannan ja herättävät muutkin todellisuuteen.”

Voit kommentoida blogikirjoituksia Facebookissa.