Kansanterveydellistä innovaatiota - Pirkko Lahti

26.2.2017

Pirkko Lahti
Pirkko Lahti

Mielessäni  on kauan pyörinyt pari ajatusta, joilla väitän säästettäväksi  paljon yleisissä terveysmenoissa sekä samalla  lisättäisiin kansalaisten hyvinvointia.

 

Kaulasuonten tukkeutumisen tutkimus:

Tästä suvussamme on jo kokemustietoa: Kaikilla meillä, joilla on kolesterolilääkitys on riski siihen, että kaulasuonemme tukkeutuvat, ainakin osittain ja usein iän myötä. Tupakointi lisää riskiä. Kaulasuonten tukkeutuminen on aivojen verenkierron kannalta kohtalokasta: aivoinfarktit, TIA-kohtaukset ja vastaavat ovat usein seurauksia siitä, että aivot eivät saa riittävästi verta.

Kaulasuonien tutkimus tehdään ultraamalla, joka vie lääkäriltä lausuntoineen noin puoli tuntia. Potilaalle se on helppo toimenpide. Jos tutkimus osoittaa suonten  mittavia tukkeumia, tulee harkittavaksi suonien puhdistaminen.

Käytännössä paikallispuudutuksessa usein imuroidaan tukkeumat. Ns. kaulasuonten leikkaus on toki vaativa leikkaus. Potilas on leikkausvalmistelun jälkeen usein vuorokauden pari sairaalassa, kun tarkistetaan aivojen yllättävästi saaman parantuneen verenkierron seurauksia ja pyritään säätelemään verenpainetta.

Toimenpiteet tietysti maksavat jonkin verran, mutta aina vähemmän kuin aivoinfarktista kuntoututtaminen Tämän ajatuksen toivoisin leviävän meidän ikääntyneiden keskuudessa siinä määrin, että tutkituttaisimme tilanteemme.

Toinen ideani kaatui palo- ja pelastushenkilöstön näkemyksiin, mutta toivoisin sitä vielä harkittavan. Yritin saada kerrostalojen aulaan lähelle hissejä puolapuita. Ajatukseni oli, että hissiä odotellessa ja kaupasta tai töistä kotiin tullessa hetken oikaisimme selkämme puolapuissa venytellen. Eläkeläisinä voisimme tehdä sen kahdesti, kolmestikin.

Me kaikki nykyään istumme aika paljon ja selkäranka on väärissä asennoissa. Lempeä selän oikaisu muutaman kerran  päivässä toisi tarvittavaa venytystä ja lisäisi terveenä pysymistä, kenties auttaisi selkäsäryissäkin.

Käytäviin ei kuitenkaan saa asentaa puolapuita, ei ainakaan puisia, jotka ovat paloturvallisesti vaarallisia. Rautaiset puolapuut ovat taas kovia ja kylmiä. Mutta päiväjumppa, selän oikaisu olisi kerrostalon ala-aulassa helppoa käytännössä  eikä olisi kustannuksia lisäävä. Eikä tarvitsisi kävellä kuntosalille tai siellä tehdyn  jumpan jälkeen vielä selän venytys viimeistelisi kuntokuurin. Mistä aineesta puolapuita voisi tehdä ? Lisäksi venyttelisittekö, jos siihen olisi mahdollisuus?

Haastan lukijat ideointiin meidän kaikkien hyväksi koskee se sitten terveyttä, vanhusten huoltoa tai vastaavaa ja saamaan myös uuden tyyppistä konkreettistakin parannusta arkiseen elämäämme.