Sotiemme veteraanit - olisiko aihetta muuhunkin kuin kiitokseen? - Irma Suonpää

19.11.2017

Irma Suonpää
Irma Suonpää

Sosialidemokraattien aloitteesta eduskunta päätti lokakuussa että varoja on ohjattava riittävästi veteraanien kotiin viettäviin palveluihin ja kuntoutukseen. ” Sotiemme veteraanit ovat tehneet meille tien tasaiseksi kulkea, siitä meidän tulee heitä joka päivä kiittää”, muistuttaa Irma Suonpää. ”Veteraanien puolisot ja lesket ovat kuitenkin jääneet liian vähälle huomiolle. Heille on viimeistään nyt ohjattava niitä palveluja joita he tarvitsevat.”

Sosialidemokraattien aloitteesta eduskunta päätti lokakuussa tiukan äänestyksen jälkeen että varoja on ohjattava riittävästi veteraanien kotiin viettäviin palveluihin ja kuntoutukseen. Päätös edellyttää että hallitus huolehtii tästä, sekä nyt että jatkossa.

Tähän mennessä Sipilän hallitus on kyllä murusia tarjonnut, mutta se ei riitä.

Veteraanien keski-ikä on jo runsaasti yli yhdeksänkymmentä ja monet heistä ovat laitoksissa. Nyt viimeistään pitää kaikissa kunnissa kartoittaa jokaisen veteraanin kunto ja tarpeet jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen.

Sotiemme veteraanit ovat tehneet meille tien tasaiseksi kulkea, siitä meidän tulee heitä joka päivä kiittää.

Veteraanien puolisot ja lesket ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Heille on viimeistään nyt ohjattava niitä palveluita joita he tarvitsevat.

Ei ollut sotien aikana kotirintamallakaan naisilla helppoa. Kaikki työt ja vastuu olivat heidän harteillaan. Lapset kasvoivat, ruokaa oli niukasti ja kaikista tarpeista oli huutava pula. Nyt on meidän vuoromme olla tukena ja apuna heille. Yhteiskunnan tulee kantaa oma vastuunsa ja ohjata palveluita näille jo korkeaan ikään ehtineille naisille.

Kun Suomi nyt täyttää 100 vuotta tulee jokaisen ikäihmisen voida kokea olonsa turvatuksi ja elämänsä arvokkaaksi.

Itsenäisyyspäivää vietetään kohta ja mahdollisimman monen veteraanin tulee päästä mukaan juhlavaan yhteistilaisuuteen tunteakseen juhlan koskevan myös häntä. Juuri Sinä voit olla avuksi jollekin veteraanille, tai veteraanin leskelle.

Toivottavasti villasukat ovat tavoittaneet jokaisen veteraanin kun tämä Suomi 100 Sukkakampanja on nyt loppusuoralla. Kohti uusia kampanjoita!. Tehtävää riittää.

Siunauksellista adventin aikaa teille rakkaat toverit.

 

Irma Suonpää   19.11.2017