Matti Louekoski: SDP – haluttu morsian vai pirttihirmu

17.6.2018

Matti Louekoski
Matti Louekoski

Viikko sitten pidetyissä hallituspuolueiden kokouksissa jäi ajankohtaisista tärkein ja vaikein asia, sote sivurooliin. Siitä ei juurikaan keskustelua käyty. Sen viipyminen todettiin ja toteuttamisen tarpeellisuutta vakuuteltiin. Katseita käännettiin – sinänsä ymmärrettävästi – tulevaan. Ja siellä näytti kiinnostavan erityisesti yhteistyö suosiomittauksia johtavan SDP:n kanssa. Mitä ehtoja ja mitä vaatimuksia? Aiheen käsittely oli niin innokasta, että media jo alkoi puhua kosintamenoista. Pääministerin viitan sovittelu ja ehtojen asettelu on liian aikaista kummallekin hallituspuolueen puheenjohtajalle.

Pääministeri Juha Sipilä vertasi keskustan kokousväelle sote-hanketta merkitykseltään 50 vuotta sitten toteutettuun peruskoulu-uudistukseen. Sipilä on vertauksessaan osin oikeassa. Hanke on tosi mittava. Sen valmistelu on kestänyt kauan. Toteutuessaan se toisi suuria muutoksia sekä terveydenhuollon, sairaanhoidon että sosiaalitoimen alaan. Vahinko vain, että - toisin kuin aikanaan koulu-uudistuksessa - muutosten vaikutukset ovat vain arvailun varassa. Lisäksi hankkeen takana on niukin mahdollinen, vain yhden edustajan enemmistö eduskunnassa, mikä tekee koko hankkeen toteutuksesta epävarman. Koulu-uudistuksen takana oli eduskunnan suuri enemmistö. Uudistusta suunniteltiin yhdessä laajalla pohjalla ja toteutus tapahtui asteittain ja kokeilemalla. Uudistus oli suuri menestys. Sote:sta ei löydy samoja tunnusmerkkejä.

Jos sote-lait säädetään nykyisten esitysten muodossa, yhteiskuntamme tärkeimmillä palvelualoilla hypätään pimeyteen; kustannusvaikutukset ovat auki, ainakaan säästöjä ei näytä syntyvän. Valinnanvapaus toteutuu tai sitten ei. Itsehallinnoksi sanotulta maakunalta puuttuu talousvastuun myötä itsehallinto. Nähtävissä olevat avoimet asiat ja valuviat tulevat heti vaalien jälkeisen uuden hallituksen työlistalle. Vasta laajan korjaus- ja täydennysohjelman jälkeen selviää, jäikö hankkeesta käteen muuta kuin riesaa, kustannusten nousua ja kapitalistien uusia busines-mahdollisuuksia veronmaksajien kustannuksella.

SDP-morsian ei vaalien jälkeen voi välttää osuuttaan korjaustalkoissa. Siksi olisi nyt viisasta osoittaa ”pirttihirmun luonnetta”. On riittävän selvästi tuotava esiin vaatimus koko hankkeen palauttamisesta lähtöasetelmaan eli asiakkaiden palveluiden riittävyyden ja tason turvaamiseen. Siinä ei maakuntahallintoa tarvita eikä julkisten palveluyksiköiden siirtoja pääomayhtiöiden rahastusvälineiksi. Kuntayhtymät olisivat lähinnä asiakkaita olevina ja myös talousvastuun kantavina toimijoina paras tapa hankkeen käytännön organisoinnissa. SDP on tätä malliaan ahkerasti tarjonnut. Se on toimiva, sitä on tarjottava edelleen. Nyky-soten hyvin todennäköisessä haaksirikossa se on myös joustavin tapa päästä uuteen alkuun.

Pääministeri Sipilä on ministeri Orpon tapaan vakuuttanut, ettei SDP:n mukaan tulo hallitusvastuuseen saa romuttaa nykyisen hallituksen saavutuksia. Ministerit todistelevat, että meneillään oleva noususuhdanteen vaihe johtuu heidän aikaansaannoksistaan. Talousnousun syyt ovat kuitenkin pääosin muualla kuin hallituksemme toimissa. Kansainvälinen, Suomesta riippumaton noususuhdanne on taustalla ratkaiseva tekijä. Suomen osuus kasvu-uralle siirtymisessä on vähäinen ja rajoittuu lähinnä siihen, ettei kotimaisen kasvun mahdollisuuksia ole suoranaisesti pilattu. 

Ay-liikkeen syyttelyt kasvun jarrutuksesta ovat käsittämättömiä. Ilman työmarkkinoiden sopuisia toimia kilpailukyvyn säilyttämiseksi olisimme vaarantaneet hyvin alkaneet kasvun näkymät. Hallituksemme on kunnostautunut lähinnä koulutuksen ja perustoimeentulon määrärahojen ja leikkaamisessa. Niillä ei kasvua eikä hyvinvointia luoda. Jos hallituksen saavutukset kuten aktiivimallin soveltaminen, koulutusleikkaukset, eläkeläisten aseman kurjistaminen, irtisanomisten helpottamista jne. on pidettävä voimassa vaalien jälkeenkin, voivat Sipilä ja Orpo hakea ”morsianta” muualta kuin SDP:n piiristä. Talouskasvun turvaamisessa, verotuksen tasapuolistamisessa, koulutuksen lisäämisessä ja työpaikkojen luomisessa SDP on vastakin kaikkien kaveri tai median kaipaama auvoinen morsian.