Pirkko Lahti: Kenen lauluja median kautta laulat…

25.8.2018

Pirkko Lahti
Pirkko Lahti

Mediaa seuraten on kiinnostavaa huomata, miten erilaiset asiat nousevat keskustelun aiheiksi.  Politiikka ja puolueiden kokoukset ovat tietysti esillä, mutta eipä näistä kolmesta äsken pidetystä noussut mitään kutkuttavaa uutta, siis demareiden, keskustan ja kokoomuksen kokouksista.

Hesarin tämän päivän pilapiirros oli tiivistelmä sinisistä: Kohta heidän kaikki (5) kannattajansa ovat ne viisi ministeriä! Kristillisten Räsänen jatkaa Soinin kanssa aborttikeskustelua  - liekö kummankin puolueen vaalipuheita, huomion saamista. Presidentttiä koskevien kirjojen panos rakentui taskunenäliinojen varaan tai entisen kihlatun kommentteihin.

Kesä taas nosti esille nuorten palkkakysymykset, väärinkohtelut työpaikoilla, kiusaamiset ja heikot mahdollisuudet löytää asuntoja. Minun ikäpolveani hieman ärsyttää se, että media päivittelee sitä, että nuorten on opiskelun ohessa tehtävä jopa töitä. Aikoinaan me maksoimme opiskelumme työtä tekemällä ja samalla opiskellen. Näin laulavat nyt nuoret: meitä ei kuulla kuin juhlapuheissa, ei käytännössä ja me tulemme kohdelluiksi huonosti.

Keski-ikäisten laulut liittyvät työn ja perheen yhdistämiseen ja siihen, että onko enää työ- ja vapaa-ajan välillä eroja. Sähköposti, instagramit ja twitterit pauhaavat yötä päivää ja on pakko olla linjoilla. Työssä olevan  suureksi haasteeksi koetaan juuri nyt se, miten jaksaa taas tehdä töitä ja palata lomalta säännöllisyyteen. Toisaalta vastassa on organisaatiouudistuksia, säästämistä koulutuksesta ja ei kelvollisia johtajia , alaisia tai työtovereita! Iso joukko taas haikailee, että mitä se aktiivimalli oikein vaatii .Työministeri kehittelee mallia toisensa perään ja hämmennys on iso koko kentällä. Montako kertaa sitä työtä onkaan haettava, ettei joudu mustalle listalle ja leikkausten kohteeksi. Jotakin pitäisi sentään selkeytyä, ettei hämmennys  yhä lisää epävarmuutta. Siinäpä haaste koko nykyhallitukselle.

Vanhusten puolesta media on koko kesän laulanut kuumuuden surkeutta. Lämpöä vanha kroppa kaipaa, mutta ei saa mennä överiksi.  Mistä saa ja jaksaa hakea apua kesähelteellä ja missä voisi nukkua.. .kirkon  tai kaupan lattialla. Pitäisi liikkua ja kun ei jaksa, elämä vaikeutuu. Kuumuutta on hoettu koko kesän. Vanhuksia itseään on kuultu aika vähän.

Näitä ”laulamisen” eri kulmia voisi helposti kartuttaa ottamalla laulajiksi naiset, tytöt tai pojat, vammaiset, maalaiset ja kaupunkilaiset  jne. Ei ole puolueiden helppoa kirjoittaa kaikkia  huomioon ottavia ohjelmia. Siksi kohderyhmien intressejä  koskevat analyysit ovat tärkeitä. Vaaliohjelmat ovat käynnistymässä ja huomion saavuttaminen on aina yksi tavoitteista. Sen jälkeen voi jatkaa asiaohjelmalla, paitsi jos on jo huomion halullaan ajautunut umpikujaan. 

Elämme kiinnostavaa ajanjaksoa. Voimme kotisohvilla tehdä analyysejä ja havaita, mihin asioihin media tarttuu. Tärkeää on kuitenkin tietää oma kantansa ja mihin se nojaa. Sen olemme kansalaisina velkaa yhteiskunnalle, jolla sentään on vielä demokratia, vaikka sitä pyritään monin keinoin heikentämään. Hyviä luku- ja lauluhetkiä syksyyn.