Ulf Sundqvist: MINNE VIE POHJOLAN TIE?

2.9.2018

Ulf Sundqvist
Ulf Sundqvist

Ensi viikonloppuna pidettävistä Ruotsin eduskuntavaaleista on tulossa todellinen poliittinen trilleri. Spekulaatiot liikkuvat laidasta laitaan. Jos olisi median otsikoihin uskominen oikeistopopulistinen Sverige Demokraterna olisi jo suurin puolue, sosialidemokraattien vaalitulos historian huonoin ja vasemmistovihreän hallituksen taru auttamattomasti lopussa.

Tosiasiassa lukemattomien mielipidemittausten ensimmäinen johtopäätös juuri vaalien alla on se, että oikeistopuolueen moderaattien, keskustapuolueen, kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien  muodostama oppositiorintama, Alliansen, on jäämässä sosialidemokraattien, vihreiden ja vasemmistopuolueen jälkeen vaaleissa. Tämä ennuste on merkillepantava. Onhan porvariallianssi harjoittanut varsin kovaa oppositiopolitiikkaa kuluneella vaalikaudella.

Toinen johtopäätös vaaliennusteista on se, että Ruotsissa oikeistopopulismi jatkaa etenemistään. SD voi nousta toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Mielipidemittaukset kertovat, että puolueen kannatus voi nousta jopa yli 20 prosentin rajan. Tällaisella tuloksella SD sekoittaisi entisestään Ruotsin parlamentaarista sotkua.

Kolmas johtopäätös on se, että Ruotsin sosialidemokraatit todennäköisesti edelleen ovat suurin puolue ja näin ollen myös todennäköinen pääministeripuolue, vaikka hallituksen muodostaminen saattaa tuottaa entistä suurempia vaikeuksia ja edessä on samanlainen vähemmistöhallituksen nuorallatanssi kuin tällä vaalikaudella.

Ruotsin parlamentaarinen pattitilanne on jatkunut jo useita vaalikausia ja perimmäinen syy on moderaattien aikanaan valitsema blokkipolitiikan tie. Sementoimalla porvaripuolueiden yhteisesiintyminen tahdottiin murtaa sosialidemokraattien hegemonia. Se onnistui väliaikaisesti, mutta hinta oli kova. Se edisti äärioikeiston kasvua toiseksi tai kolmanneksi suurpuolueeksi samalla kun keskustan pienpuolueet kutistuivat entisestään.

Sosialidemokraateille porvarien blokkipolitiikka oli hankala. Se esti yhteistyötä keskustan tai liberaalien kanssa, mikä olisi ollut mieluisa vaihtoehto sekä Ingvar Carlssonille että Göran Perssonille ja Stefan Löfvenille. Nyt on taas riski, että blokkijako vain syvenee ja hallitseminen vaikeutuu.

Kaikki vanhat puolueet ovat tähän saakka karsastaneet yhteistyötä SD:n kanssa. Moderaattien johtajat ovat alkaneet esittää poikkeamia tästä doktriinista viittaamalla siihen, että porvariallianssi voisi ajatella sopimusta SD:n kanssa enemmistön turvaamiseksi parlamentissa. Tällaisen spekuloinnin tuloksena on moderaattien kannatuksen tuntuva lasku, SD:n kasvu ja vasemmistovihreän hallitusrintaman johtoaseman vahvistuminen.

Oikeistopopulismin nousu on vaikuttanut syvällisesti Ruotsin yhteiskuntapolitiikkaan. Tänä päivänä vaikutukset ulottuvat myös muuhun Pohjolaan ja Eurooppaan.  Usein on viitattu siihen, että Ruotsin SD:llä on uusnatsismin juuria. Pohjoismainen vastarintaliike on ammentanut voimaansa SD:n joukoista.  SD on pyrkinyt puhdistamaan mainettaan ja kiistänyt fasistiset kytkentänsä.  Nyt on kuitenkin menossa Euroopan radikaalien oikeistonationalistien uudelleen ryhmittyminen ja siinä vahvistuvalla SD:llä on näkyvä paikkansa. Siihen ryhmittymään sopivat myös puolueen ”ruotsalaisuuden” määritelmät ja hyökkäykset pluralistista yhteiskuntaa vastaan.

Siihen joukkoon pyrkii myös Perussuomalainen puolue. Kun Jussi Halla-aho julistaa vastakkain olon aikaa ja jyrkentää puolueen maahanmuuttolinjaa, hän syventää ääriliikkeen sanomaa ja ilmoittautuu Euroopan uusfasistien joukkoon.  

Äärinationalistien esiintyminen muuttaa Pohjolan kuvaa maailmalla. Pohjoismaat ovat olleet liberaalin kansanvallan, tasa-arvopolitiikan ja ihmisoikeustaistelun eturintamassa. Näitä arvoja uhataan nyt sisältäpäin.

Kolme edistyksellistä ruotsalaista ajatuspajaa, Arenagruppen,  Arena Idé ja Ajatuspaja Tiden, on juuri vaalien alla julkaissut vetoomuksen,  missä kehotetaan kaikkia muita puolueita lyömään keskinäistä kättä: ”demokratian arvoista emme koskaan tee mitään kompromisseja”.

Ruotsin tämänkertaiset eduskuntavaalit ovat entistä merkittävämmät myös Suomen ja koko Pohjolan kannalta.