Kari Arola: Onnekkaiden onneton perintö

30.9.2018

Kari Arola
Kari Arola

Me heti sotien jälkeen syntyneet, nyt jo seniorikansalaiset olemme olleet onnekkaita. Ajanjaksomme on ollut jatkuvan vaurastumisen aikaa. Aineellinen elintaso on 1950-luvun varhaislapsuudestani kasvanut kauttaaltaan huikeasti. Suomeen on rakennuttu pohjoismainen hyvinvointimaa, jota maailmalla arvostetaan. Ei ole sattuma, että USA:n ex-presidentti Barack Obama kehui tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet antavaa yhteiskuntamme.

Silti pahoinvointia ja vähäosaisuutta on yhä. Kaikilla ei mene hyvin. Nyt on vielä ollut voimakas pyrkimys leikkauksilla huonontaa vähäosaisten elinoloja entisestään.

Me sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat olemme saaneet elää sotimatta, rauhan aikaa. Useimmat meistä ovat sotilaiden lapsia. Isät olivat rintamalla. Monet heistä tulivat takaisin luodin arvet rinnassaan, useimmat henkisesti ahtaalle ajettuina ja he kantoivat sodan jälkistressiä mielensä sopukoissa lopun elämäänsä.

Meille nuoremmille he jättivät hyvän maan.

Mitä mahdamme me jättää tuleville sukupolville? Paljon hyvää ja paljon pahaa. Hyvän luettelo on pitkä ja pahan synkkä. 

Sukupolveni ihmiset maailmalla ja Suomessa ovat käyttäneet häikäilemättömästi luontoa hyväkseen. Maapallolla on menossa kuudes sukupuuttoon kuolemisjakso. Yhtä murskaava se oli silloin kun dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Nyt monet monet lajit, eläinlajit ja kasvit katoavat ikuisiksi ajoiksi maapallolta. Meno hirvittävää, mutta eipä tuosta monikaan piittaa. 

Yuval Noah Harari kirjassaan ihmisen lyhyestä historiasta sanoo Homo sapiensin olleen muiden lajien mammuttimurhaaja. 

Golf-virtakin ehtyy joidenkin ennustajien mukaan.

Ilmasto lämpenee eikä lämmön nousulle näy loppua. Monet suomalaiset – kuten USA:n presidentti Donald Trump – kieltävät ilmaston muutoksen ikävät vaikutukset. Iloitaan hellekesistä, vaikka ne ovat oire ekosysteemin perusteisiin käyvistä muutoksista.

Maapallon väestö kasvaa hurjaa vauhtia ja ilmaston muutos tuo ennen pitkään ilmastopakolaisia. Mitä siitä seuraa? Väkivaltaako?

Teknologia on kehittynyt ja kehittyy. Se antaa uusia mahdollisuuksia, mutta ei automaattisesti tuo hyvää. Eriarvoisuus on lisääntynyt ja lisääntyy. Sosiaalisessa mediassa ja muussa tietoverkkojen maailmassa algoritmit, ohjaavat ihmisten käytöstä, havaitsevat heikkoudet ja käyttävät alamaisia hyväkseen.

Yllä muutamia uhkakuvia. 

Ei hätää: Ihminen on viisas. Homo sapiens – luomakunnan herra – ratkaisee ongelmat. 

Niinköhän?

Homo sapiens käyttäytyy jumalten lailla ja haluaa olla jumala. Hän ohjailee maailmaa ja muuttaa luonnon järjestystä ymmärtämättä, mitä kaikesta seuraa. Ihminen haluaa aina lisää. Kun lisä ei riitä, halutaan taas lisää eikä edes tiedetä miksi. 

Taloudelliselle kasvulle uhrataan kaikki muu – niin kommunistisessa Kiinassa kuin kapitalistisessa maailmassakin.

Itse asiassa ihmisjumala ei edes tiedä, mitä se todella tahtoo. Sellaiset jumalat ovat vaarallisia ainakin Yuval Noah Hararin mukaan. Tuskin kuitenkaan niin vaarallisia kuin ohjat käsiinsä ottavat robotit tai muut elottomat oliot, joita Homo sapiens kehittelee innolla.