Ulf Sundqvist: Kohti vaalivoittoa

30.12.2018

Ulf Sundqvist
Ulf Sundqvist

Suomi on siirtymässä vaalivuoteen ja merkit viittaavat sekä pitkään että ilmeisesti myös tavanomaista kiivaampaan vaalitaisteluun.  Poliittinen ilmapiiri on kuumentunut hallituksen kylmäkiskoisen oikeistopolitiikan ansiosta. Blokkiasetelma on eduskunnassa kiristynyt merkittävästi. Olemme saaneet kokea mitä porvarillinen blokkipolitiikka tarkoittaa. Kuvaavaa on se, että jopa Rkp ja Kristillinen liitto ovat vasemmiston ja vihreiden tavoin kauhistelleet keskustaoikeiston edesottamuksia. 

Suomen eduskuntavaalit käydään monessa mielessä huolestuttavan kansainvälisen kehityksen vallitessa.  Yhdysvaltain poliittinen kaaos, Britannian Brexit-sekoilu, Ranskan ja Saksan sisäpoliittiset vaikeudet ja Italian kaltaiset kehityspiirteet ovat sekoittaneet vanhan lännen asetelman pahemman kerran. EU:n itäisten jäsenmaiden oikeistonationalistiset trendit ovat uhkana EU:n yhtenäisyydelle. EU-vaaleissa suuri kysymys tulee olemaan juuri se, mikä on populistien asema seuraavassa EU-parlamentissa.

Venäjän suurvaltapolitiikan kiristyminen, Kiinan taloudellisen ja poliittisen vaikutusvallan kasvaminen eri puolilla maailmaa, Lähi-Idän ja Keski-Aasian jatkuvat sotapesäkkeet, Turkin valtapoliittiset pyrkimykset ovat kaikki asioita, jotka vaikuttavat myös suoraan meihin. Globaalit riippuvuussuhteet tiivistyvät vuosi vuodelta politiikan kaikilla tasoilla. Tässä mielessä populistien ja äärioikeiston nationalistinen sanoma on kauttaaltaan valheellinen heidän vastustaessaan kansainvälistä kehitysyhteistyötä, integraatiota ja siirtolaisuutta.

Kansainvälisen poliittisen agendan tärkeimmäksi kysymykseksi, ydinsodan torjumisen ohella, on tietenkin noussut ilmasto-ongelma. Ilmastokysymys on kouriintuntuvin esimerkki siitä, että maailman ongelmat ovat olemassa tässä ja nyt. Huhtikuun vaaleissa ympäristö tulee olemaan esillä aiempaa konkreettisemmin.

Suomen poliittinen suorituskyky on koetuksella melko pian vaalien jälkeen kun EU:n puheenjohtajakausi alkaa 1.7.2019. EU-vaalit on juuri pidetty, orgaanien johtohenkilöt valitaan ja EU:n parlamenttipuolueet  hakeutuvat asemiin. Suomen uusi hallitus joutuu välittömästi remmiin eikä mistään harjoitteluajasta ole kysymys. Orkesteria on johdettava ammattimaisin ottein. Arktisen neuvoston puheenjohtajuus on myös samaan aikaan Suomen hallussa. Arktiset asiat ovatkin  korkealla Suomen EU-agendalla, joten tässäkin suhteessa tarvitaan pian vaalien jälkeen toimintakykyinen hallitus.

Ei ole mielekästä tässä ryhtyä ennustamaan sen paremmin vaalitulosta kuin hallituksen kokoonpanoakaan. Tässä vaiheessa tilanne näyttää SDP:n kannalta kohtalaisen hyvältä. Olemme johdossa ja voimme vielä tämän eduskunnan ja nyt istuvan hallituksen loppusuoralla monessa asiassa osoittaa meidän linjamme olevan parempi, oikeudenmukaisempi ja demokraattisempi kuin Sipilän hallituksen uusliberaali politiikka. 

Näyttää  siltä, että monet tekijät voivat puoltaa vaalivoittoa tällä kertaa. Kaikesta päätellen hyvin monelle SDP: n vaikutuspiirissä olevalle äänestäjälle, ammattiyhdistysliikkeen jäsenille, nuorille ja eläkeläisille on alkanut selvitä, että oppositiosta käsin ei asioita hoideta päätökseen. Tarvitaan voimaa ja paikkoja päättävissä pöydissä. Nyt on liian kauan taas oltu ulkona todellisesta vaikuttamisesta.

Tuntuu myös varsin positiiviselta havaita, että valmistautuminen vaaleihin on hyvässä vauhdissa ja politiikan suunnittelu on näkyvää ja linjakasta. 

Kaikesta tärkein havainto on se, että joukko on hitsautunut paremmin yhteen kuin aikaisemmin. Ilman hyvää henkeä ja keskinäistä solidaarisuutta ei tuloksia saa aikaiseksi. Nyt on näytettävä, että meillä vielä on koneisto olemassa, että yhteistyö poliittisen ja ammatillisen liikkeen välillä toimii ja että SDP on koko olemassaolonsa aikana puolustanut kansalaisjärjestöjen asemaa yhteiskunnassa demokratian vahvana tukipilarina.

SDP on valmis yhteistyöhön yli blokkirajan vaalien jälkeen. Olemme aina olleet parlamentaarisen demokratian ensimmäisiä puolustajia ja siten huolehtineet siitä, että maata kyetään johtamaan kansan parhaaksi. Näin myös tällä kertaa. 

Toivotan kaikille lukijoille oikein Hyvää Uutta Vuotta ja SDP:lle vaalivoittoa.