Kari Arola: Valhe tammaasi ohjastaa 

27.1.2019

Kari Arola
Kari Arola

”Herää ja itke, valhe on paitasi vienyt. Herää ja itke, se on tammasi anastanut. Valhe on totuus, usko se veljeni vihdoin. Katso, se kiertää sun puvussa maailmaa.”  Näin sattuvasti kirjoittaa Vladimir Vysotski runossaan. Siinä valhe viettelee huoneeseensa totuuden. Tämä nukahtaa. Valhe avaa samppanjapullon ja alkaa punoa juoniaan.

Vysotski oli Moskovassa 80 vuotta sitten syntynyt nerokas taitelija ja toisinajattelija.  Kotimaassaan, kommunistisessa Neuvostoliitossa, häntä ei virallisesti ollut olemassakaan. Tänään Vysotski on arvostettu kulttirunoilija, jonka tuotantoa on käännetty sadoille ja sadoille kielille.

Vladimir Vysotski  oli kriittinen monilahjakkuus, Tanga-teatterin näyttelijä, laulaja ja intohimoinen runoilija. Taiteilijat ovat usein tarkkanäköisiä maailmanhavannoijia, turmeltuneen vallan kriitikoita ja muutoksen airuita.

Sitä oli ainakin Vysotski.

Neuvostoliiton kommunistinen hallinto romahti. Vysotski kuoli nuorena. Miten kävi totuuden?

Vaihtoehtoiset tai tekototuudet ovat ottaneet vallan faktoilta monissa maissa, ei yksin Donaldin USA:ssa, kommunistisessa ja tylyn kapitalistisessa Kiinassa tai  Vladimirin kotimaassa. 

Vallanpitäjät tarvitsevat sepitteitä, joihin massat saadaan uskomaan ja joiden puolesta kiihkoilla.

”Historia pyörii keksityistä tarinoista punotun verkon ympärillä. Yksityisten ihmisten peruskyvyt eivät ole muuttuneet sitten kivikauden. Tarinoiden verkko puolestaan on voimistunut voimistumistaan ja työntänyt samalla historian kivikaudelta piikaudelle”, sanoo Yuval Noah Harari kirjassaan Homo Deus. 

Harari osoittaa, miten historian mittaan jumalista, kansakunnista ja suuryrityksistä kertovista tarinoista on tullut niin mahtavia, että ne hallitsevat objektiivista todellisuutta.

Mitä mahtaakaan tapahtua demokratialle, kun Google ja Facebook – ja mitä näitä nyt onkaan - tuntevat poliittiset näkemyksemme ja kulutuskäyttäytymisenne paremmin kuin me itse tai kun algoritmit päättävät elämämme suunnasta?

Vaikka totuus ei pala tulessakaan, totuutta on helppo muokata ja tietämättömyyttä vahvistaa ennakkoluulojen mukaisella informaatiolla.

Ruotsalainen, vuosi sitten edesmennyt terveydenhuollon professori Hans Rosling, todistelee teoksessaan Faktojen maailma, että asiat ovat paremmin kuin luulemme. Rosling taisteli tietämättömyyttä vastaan.

Miljoonien vuosien evoluution tuote, ihmisaivot, ja vaistot toimivat yhä samoin kuin pienissä metsästäjä- ja keräilijäryhmissä. Ihminen ryntää helposti päätelmiin, joilla väistetään välittämiä vaaroja. Monilla meistä on Roslingin mukaan ylidramaattinen maailmankuva ja vaisto. Media on täynnä dramaattisia  - useimmiten huonoja -uutisia  maailman tilasta. Uhkakuvien liioittelu ei johdu vanhentuneesta tiedosta, vaan ihmisten tulkinnasta. Vaikka kaikki tietoa on tarjolla, sitä tulkitaan väärin – jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, pankkiirit ja Nobel-palkitut, kun kysytään arvioita maailman tilasta.

”Herää ja itke, valhe on paitasi vienyt”, käski Vysotski. 

 Nauran.