Raimo Väyrynen: PETE BUTTIGIEG - PRESIDENTTIEHDOKAS

19.5.2019

Raimo Väyrynen
Raimo Väyrynen

Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on vielä aikaa puolitoista vuotta, mutta varsinkin demokraattien puolella on ehdokasasettelu jo täydessä käynnissä.  Kaikkiaan parikymmentä ehdokasta on jo ilmaantunut ja heidän painoarvoaan punnitaan tulevia esivaaleja silmällä pitäen.  Kärjessä ovat puoli vuosisataa politiikan kärkipaikoilla nähty Joseph Biden ja sosialistiksi itseään kuvaava Vermontin senaattori Bernie Sanders, joka tarjosi nuorison tuella todellisen vastuksen Hillary Clintonille vuoden 2016 vaaleissa. Molemmat ovat ikämiehiä ja lähestyvät 80 vuoden ikää, mutta ovat silti mielipidemittausten kärjessä noin 15 prosentin kannatuksella.

Varsinainen yllättäjä suuressa ehdokasjoukossa on kuitenkin kolmantena oleva 37-vuotias Pete Buttigieg, joka on South Bendin pormestari. Kyseessä on Indianassa sijaitseva 100.000 asukkaan konservatiivinen kaupunki, jonka tunnetuimpia maamerkkejä ovat katolinen Notre Damen yliopisto ja vuonna 1964 toimintansa lopettanut Studebakerin autotehdas. Tuolloin laitettiin kilometritehtaalle kerralla 8000 työntekijää ja se näkyy kuihtuvina työväen asuntoalueina tänäkin päivänä.  Pormestariksi 80 prosentin ääniosuudella valittu Buttigieg on ryhtynyt tositoimiin vaikeuksissa olevan kaupungin ulkonäön ja aseman kohentamiseksi.  

Todettakoon, että toimin yhdeksän vuotta Notre Damen yliopiston professorina ja tutkimuslaitoksen johtajana.  Tuona aikana opin tuntemaan Joseph Buttigiegin, Peten isän, joka kuoli muutama kuukausi sitten.  Hän oli valtio-opin ja kirjallisuuden professori, joka oli Maltalta kotoisin ja väitellyt Lontoossa.  Hänen tunnetuimpia tuloksiaan on italialaisen marxilaisen teoreetikon Antonio Gramscin teosten kriittisen edition toimittaminen.  Lisäksi hän tutki mm. James Joycen estetiikkaa. Josephin sydän oli epäilemättä vasemmalla, mutta hän ei koskaan pitänyt melua siitä.

Pete Buttigieg on tavallaan outo lintu Yhdysvaltojen politiikassa. Hän on Harvardista ja Oxfordista valmistunut, viittä kieltä taitava muusikko (mukaan lukien norjan kielentaito).  Valmistuttuaan hän palveli laivastossa muun muassa Afganistanissa ja liiketoiminnan konsulttina McKinseyllä.  En itse tunne Pete Buttigiegiä, mutta häntä seuranneet ovat todenneet hänen olevan maineeltaan puhdas ja erinomainen puhuja. Häntä on tässä suhteessa usein verrattu John F. Kennedyyn ja Barack Obamaan sekä omaa sopivan määrän kristillisiä arvoja.

Julistautuessaan ehdokkaaksi 14.4.2019 Buttigieg keräsi seitsemän miljoonaa dollaria vaalirahoitusta muutamassa päivässä, joka on kunnioitettava määrä.  Hän demokraattien joukossa keskitien kulkija, joka edustaa keskilännen liberalismia vastakohtana Trumpin illiberalismille. Iän ohella tässä onkin hänen vetovoimansa yksi tekijä: paitsi rannikoilla hänen uskotaan keräävän keskilännen valkoisen työväenluokan ääniä, joilla Trump tuli valituksi. Toki ehdokkaissa on muitakin vastaavia etuja omaavia ehdokkaita kuten Minnesotan Amy Klobuchar ja Texasin Beto O’Rourke. Demokraatit ovatkin jakautuneet kahtia: kannatustaan lisännyt vasemmisto ja keskitien kulkijat, joiden välillä saattaa syntyä kiivaskin kahakka.

Buttigiegin urassa on eräs mielenkiintoinen piirre.  Hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa miehen kanssa ja miehensä on näkyvästi mukana vaalikampanjassa. Tämä olisi vielä parikymmentä vuotta sitten nostanut kenen tahansa poliittisen tien pystyyn, mutta myös Amerikassa on tapahtunut syvä arvojen muutos. Tätä osoittaa sekin, että konservatiivisessa South Bendissä hänet valittiin suurella enemmistöllä uudelleen pormestariksi. Vastaava esimerkki löytyy naapurissa olevasta Chicagosta, jossa valittiin pormestariksi musta nainen ja lesbo.  Ajat ovat nykyään toiset.

Pete Buttigieg tuskin nousee demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Hänen asemansa pienehkön kaupungin pormestarina on sangen haavoittuvainen, kun Bidenin, Sandersin ja muiden ehdokkaiden valtavat vaalikoneistot alkavat jylläämään.  Hänen nousunsa ehdokkaiden mitalisijoille on kuitenkin osoitus siitä, että Yhdysvaltojen politiikassa mikään ei ole varmaa ennen kuin vaalit ovat ohi.