Matti Tukiainen: Kuka on SDP:n puoluesihteeri?

8.9.2019

Matti Tukiainen
Matti Tukiainen

Luin jostain, että Antton Rönnholm on valittu EU-ministeri Tytti Tuppuraisen erityisavustajaksi. Varmasti hyvä valinta, koska tunnettua on, että Rönnholm on ollut eri tehtävissä EU:ssa ja muissa kansainvälisissä ympyröissä.

Mutta muistan myös, että Antton Rönnholm valittiin Lahden puoluekokouksessa SDP:n puoluesihteeriksi. Olin itse häntä valitsemassa Uudenmaan piirin/Länsi-Uudenmaan vaalialueen edustajana. Ehdokkaita hommaan oli muitakin, mutta Antton tuli valituksi vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Henkilöasiat olivat Lahden puoluekokouksessa minua lähellä sen vuoksi, että toimin puoluekokouksen vaalivaliokunnan puheenjohtajana, Valiokunta on piirien edustajista koostuva toimielin, jonka tehtävänä on yhteen sovittaa erilaisia intressejä, kun puoluejohtoa valitaan. Yhteensovittamistarve koskee lähinnä puoluehallituksen valintaa, mutta valiokunta toki vähintään epävirallisesti pohtii myös erikseen valittavien puoluejohdon edustajien valintaperusteita.

Antton Rönnholm siis valittiin puoluesihteeriksi. Nyt tämä sama Antton aloittanut ministerin avustajan työt. Kyselin muutamilta tutuilta, kuka hoitaa puoluesihteerin tehtäviä. Vastaukseksi sain, että Antton hoitaa myös ne tehtävät.

Hetkinen, miten se oli? Puoluesihteeri on puolueen toiminnan kehittämisen ja poliittisten valmistelun organisoinnista vastaava puolueen johtaja. Hän saa mandaattinsa puoluekokoukselta. Tottakai puolueen puheenjohtaja on hierarkiassa puolueen ykkösjohtaja, mutta puoluesihteerillä on nimenomaan puolueen sisäisen työn johtajana oma itsenäinen asema.

Puoluesihteerin rooli korostuu silloin, kun puolue on hallituksessa – ja eritoten, kun puheenjohtaja on pääministeri. Tuolloin puoluesihteerin rooli puolueen kantojen esille tuojana on aivan keskeinen.

Mutta SDP:n puoluesihteeri aloitti ministeri avustajana ja hoitaa puoluesihteerin työt siinä ohessa. Rohkenen sanoa suoraan, että tässä on puoluekokouksen mandaattia käytetty väärin. Jos puoluesihteeriksi valittu haluaa luopua saamastaan mandaatista, on puoluevaltuuston käsiteltävä asiaa siltä pohjalta, että puolueella on täysin valtuuksin toimiva puoluesihteeri ja ministeri Tuppuraisella erityisavustaja – erikseen.