Maija Anttila: Ihmismielen synkkyys

21.12.2019

Maija Anttila
Maija Anttila

Uskon, että aika moni meistä ahdistuu, kokee voimattomuutta ja lamaannuttavaa raivoa siitä vihan lietsonnasta ja vastakkainasettelusta, mikä uhkaa tällä hetkellä murtaa toimivan yhteiskunnan perusrakenteet. Moni meistä näkee tässä historian kaikuja 30- luvulta. Silloinkin populismin nousu, demokratian, ihmisarvon ja oikeusvaltion periaatteiden halveksunta johti maailman historian kauheimpiin etnisiin puhdistuksiin ja sotiin. Niitä emme kaipaa takaisin.

Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa kaivataan rohkeita ja visionäärisiä päättäjiä ja ihmisiä heidän tuekseen, jotta nämä hulluudet voidaan pysäyttää ja paljastaa. Uskon, että moni meistä pohtii, miksi niin monessa maassa kansa on valinnut johtajikseen narsistisia, itsevaltiuteen ja korruptioon taipuvia johtajia. Mikä on se hädän ja avun tarve, mitä ns. tavalliset ihmiset odottavat ja mitä nämä häikäilemättömät johtajat käyttävät hyväkseen. Osa liittyy varmasti ihmisten taloudelliseen tilanteeseen ja tulevaisuuden epävarmuuteen. Näihin asioihin löytyy työkaluja, mutta niiden käyttäjiksi tarvitaan juuri rohkeita ja visionäärisiä johtajia. 

Moni meistä odottaa sydän kylmänä, millainen moraalisesti ja eettisesti rappiollinen vaalikamppailu tullaan näkemään ensi vuoden USAn presidentin vaaleissa. Silläkin on vaikutusta maailman politiikkaan ja ihmisten mieliin ja tunteisiin. Sama koskee Britannian brexit järjestelyjä, jotka alkavat ensi vuoden alusta ja kestävät koko vuoden. Kun tähän joukkoon luetaan vielä Unkarin, Puolan, Turkin, Venäjän politiikka, tämä demokratiaa ja oikeusvaltiota uhkaava kehitys on sylissämme entistä vahvempana. 

Siksi tuntuu niin rohkaisevalta suomalaisen politiikan uudet tuulet. Ne tulevat selkeästi nuorten naisten suunnasta, etenkin selkeän ja karismaattisen Sanna Marinin suusta. Tätä kehitystä meidän kaikkien tulisi tukea ja vahvistaa. Samoja tuulia toivotaan muihinkin maihin. Oma maamme voi tehdä osansa, mutta suuret kivet siirtyvät vain suurilla voimilla. Kun niin monet korruptoituneet ja narsistiset johtajat kaivavat voimansa ihmismielen synkistä ja vihan täyttämistä mielistä, uudet toivoa, demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisarvoa korostavat ja kunnioittavat johtajat, luovat toivoa siihen, että kivet voivat siirtyä uusiin asentoihin, tukemaan hyvinvointivaltion perustaa. Tällaisia johtajia tarvitaan nyt.

Kun olen katsellut Sanna Marinin esiintymistä mediassa, mieleeni on tullut satu ”Keisarin uudet vaatteet”. Marin on selkeillä, ihmisarvoa ja oikeusvaltiota korostavilla puheillaan riisunut etenkin Perussuomalaisten ontot puheet. ”Mestarilta” on pudonnut vaatteet, hänen sydämensä ja sielunsa pohjat ovat tulleet näkyviksi. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho on näyttänyt joissakin esiintymisissään tyhjään puhalletulta, punaposkiselta ilmapallolta. Aate ei enää lennä, koska siihen puhallettu ilma on niin ihmisvihaa täynnä. Se syövyttää pallon seinämät puhki.

Vaikka maailman tilanne näyttääkin synkältä, aina on toivoa. Muutokseen tarvitaan vain rohkeita ihmisiä päättäjinä ja tukijoina. Sitä toivon meiltä kaikilta. Näiden ajatusten pohdiskeluun Joulu antaa hyvät kehykset ja uusi vuosi toimeenpanon. Toivotan kaikille tovereille oikein hyvää Joulua ja uutta vuotta 2020!