Riitta Myller: Silloin ennen

16.1.2020

Riitta Myller
Riitta Myller

Viime aikoina olen yllättänyt itseni ihmettelmästä miten tähän on tultu, ei sitä ennen. Muistan hyvin, että teininä vannoin, että minulta ei kuulla lausetta, ennen kaikki oli paremmin.

Erityisen usein olen miettinyt ajan lentoa ja nykymenoa, kun uutiset tulvivat Trumpin ja hänen hengenheimolaistensa twitter tajunnanvirtaa. Sosiaalisesta mediasta, sen vuorovaikutteisuudesta, interaktiivisuudesta, intoiltiin mahdollisuutena saada tavallisen kansan ääni kuuluviin.

Tässä on varmasti monin tavoin onnistuttu. On monenlaisia kanavia, joilla esimerkiksi nuoret ovat saaneet omia hengentuotteitaan esille ja ovat päässeet toteuttamaan itseään. Toinen puoli on se, että yhä useammat valitsevat vain ne aiheet joita haluavat seurata ja ohittavat muut ajankohtais- ja uutisaiheet.

Itse olen twitter seurailija. Tätä kautta on somemaailman karu arki iskenyt tajuntaan. Huomaan twitterin kautta eläväni melkoisessa punavihreässä kuplassa, johon muuta väriä tuovat joidenkin toimijoiden aktiiviiset yritykset syväluodata populismia ja erityisesti äärioikeistoa ja sen puheenpartta. Syväluotaukset tapahtuvat mm. kuvakaappausten avulla heidän omilta sivuiltaan.

Tällä tavoin eteen levittäytyy todella ristiriitainen kuva todellisuudesta. Kun kuvaan vielä lisätään valeprofiilit ja tietoiset maalittamiset, tulee epätoivoinen olo. Eikä vähiten siksi, että tästä tietoisesta epäluottamuksen rakentamisesta kasvaa tuki äärioikeistolle ja sitä käyttävät hyväksi populisit, joille mikään ei ole pyhää, jos se palvelee oman idean edistämistä.

Tuloksia on nähty. Ilmastodenialismi, ilmastonmuutokseen liittyvien tieteellisten tosia-asioiden kieltäminen, on vakava asia jonka ohessa myös kaikki tieteellinen tieto on haluttu kyseenalaistaa. Brexit on meitä lähellä oleva jo toteutunut someajan poliittinen manooveri.

Mitä pitäisi tehdä? Paluuta entiseen ei ole. Mediakasvatusta ja monipuolista faktapohjaista tiedonvälitystä on usein tarjottu vastaukseksi. Riittääkö se, en tiedä, mutta ainakin sitä on aktiivisesti oltava tarjolla.