Eeva Donner: Puu nimeltä Eurooppa

26.1.2020

Eeva Donner
Eeva Donner

Viime presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä, Torreviejan hotelli Doña Monsessa tapahtui omituinen välikohtaus, joka on jäänyt vaivaamaan minua. Ulkosuomalaiset jonottivat äänestykseen ja vaalivirkailijat tekivät työtään kun paikalle tupsahti nuori  pariskunta ja alkoi kovaan ääneen mainostamaan Laura Huhtasaarta. Heillä oli mukanaan Huhtasaaren esitteitä. 

Tämä ilmeisesti Espanjassa asuva nuoripari sai aikaan sellaisen hämmennyksen että vaalivirkailijat olivat neuvottomia ja me muut, äänestämään tulleet, emme tienneet miten suhtautua. Säännösten mukaista moinen toiminta ei ollut ja sen tiesimme kaikki. 

Pari siirtyi äänestysjonoon ja jatkoi kovaäänistä mainostamistaan. En tiedä miten asia lopulta eteni, olin itse äänestänyt ja poistuin paikalta. Kiukkuinen olin, sekä vaalivirkailijoille että moisille huligaaneille. Mutta ymmärsin vaalivirkailijoita, tilanne oli sen verran outo että eivät he hämmennykseltään tienneet miten toimia.

Minua on jäänyt vaivaamaan kahden maahanmuuttajan innostunut ihailu sellaista ehdokasta kohtaan, joka haluaa sulkea Suomen rajat maahanmuuttajilta ja purkaa Euroopan Unionin jonka yksi näkyvä piirre on vapaa liikkuvuus.

Muutin äskettäin Torreviejan keskustan tuntumassa, meren äärellä olevaan kerrostaloon. Jo ensimmäisenä päivänä, kun ovi oli auki käytävään, ovellemme koputti naapuripariskunta jonka ensimmäinen kysymys oli puhummeko espanjaa. Kun sanoimme puhuvamme, he kysyivät mistä olimme kotoisin. He sanoivat että talossa asuu muitakin ulkomaalaisia mutta harva puhuu espanjaa. Toiset naapurimme on alkujaan madridilainen vanha pari,  joka toivotti meidät tervetulleeksi, koska olivat jo pitkään kaivanneet naapureita.

Talon alakerrassa on panimoravintola, jossa pannaan saksalaista olutta ja jonka omistavat venäläiset. Kulman takana on kauppa, jonka omistaa kiinalainen ja ravintola, jota pyörittävät kuubalaiset. Lääkärini on kolumbialainen, hammaslääkäri ruotsalainen.

Vein miehen syntymäpäivänä hänet syömään yhteen kaupungin parhaista ravintoloista.   

Tarjoilijamme puhui kanssamme toki espanjaa, mutta kun kysyin mistä hän oli kotoisin, ilmeni että hän on unkarilainen.   

Afrikkalaisia, arabeja, marokkolaisia. Kun liikun kadulla olen yksi monista ulkomaalaisista jotka ovat tänne asettuneet. Englantilaiset ovat toistaiseksi suurin ulkomaalaisryhmä, mutta osa heistä lähtee kun Brexit toteutuu.

Torreviejan kaupungissa on yli 85 000 asukasta, joista espanjalaisia on lähes 59 prosenttia. Kaupungissa asuu heidän lisäkseen 120 eri kansallisuutta edustavia ihmisiä. Suomalaisten ryhmä on pienimmästä päästä, kaupungissa on heitä kirjoilla vain 550 henkilöä. 

Kuulun siis vähemmistöön, olen maahanmuuttaja ja kunnioitan tämän maan lakeja, tapoja ja sitä arvokkuutta jolla suurin osa maan asukkaista kohtelee toisesta kulttuurista tulevaa. Eivät he elämöi sen paremmin maahanmuuttajia vastaan kuin syleilekään heitä. Paikalliset vaativat meiltä ulkomaalaisilta vain muutamaa asiaa; että oppisimme maan tavoille, opettelisimme edes auttavasti maan valtakieltä ja käyttäytyisimme kohteliaasti. Ikivanhan kulttuurin omaavina he eivät välttämättä näytä väärin käyttäytyvälle paheksuntaansa, se ei ole maan tapa. Paikalliset ovat myös realisteja, jos ulkomaalaiset äkkiä lähtisivät, kärsisi siitä etenkin liike-elämä ja työnteko.

Palaan vielä alkuun. Nuori suomalainen pariskunta on oletettavasti päättänyt jättää Suomen taakseen ja muuttanut Espanjaan, luultavasti joko yrittäjiksi tai tekemään työtä. Euroopan Unionin sisällä se on hyvin vaivatonta, koska rajat ovat auki meille EU-kansalaisille tulla ja mennä. Jos olemme täällä kirjoilla, pystymme myös vaikuttamaan paikallisvaaleissa asuinalueemme päätöksiin. Voimme äänestää Suomen valtiollisissa ja presidentinvaaleissa ja halutessamme EU-vaaleissa. Tunnen olevani etuoikeutettu eurokansalainen enkä missään vaiheessa voisi äänestää sellaista tahoa tai henkilöä jonka ainoa agenda on ottaa minulta pois nämä oikeudet. Arvostan myös muiden kuin euroopalaisten panosta nykyiselle kotiseudulleni. Mahtoiko nuoripari ajatella sitä että äänestäessään rajat kiinni- henkistä henkilöä he olivat samalla sahaamassa sitä oksaa jolla puussa nimeltä Eurooppa istuvat?