Antti Vuorenrinne: Raha ei ratkaissut - vielä

8.3.2020

Antti Vuorenrinne
Antti Vuorenrinne

Amerikan demokraattien supertiistai osoitti miljardööri Mike Bloombergille, ettei rahalla saa kaikkea. Massiivisesta panostuksesta huolimatta tulos jäi vaisuksi ja Mike pani pillit pussiin. Tai ei aivan. Miken rahamassi siirtyy nyt Joe Bidenin tueksi. Ja jos sekään ei auta, niin kaipa Mike tukee Bernie Sandersiakin, jos niikseen tulee. Tosin Sanders ei varmaankaan halua Miken rahoja vaalityöhönsä.

Tosin Sandersilta ei kysytä. Kuluneen viikon tietojen mukaan Bloomberg aikoo perustaa riippumattoman kampanjaorganisaation, johon palkataan sama monisatapäinen henkilökunta, joka työskenteli Bloombergille supertiistaita varten. Kuluilla ei kuulemma ole ylärajaa. Organisaatio keskittyy niihin osavaltioihin, joissa peli marraskuussa lopullisesti ratkeaa (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Florida ja North Carolina).

Yhdysvalloissa monet asiat ilmaistaan lyhenteillä. Tämä liike on ABT (Anyone but Trump).

Kun Mike Bloomberg ilmoitti viime marraskuussa lähtevänsä kisaamaan ehdokkuudesta, hänen nettovarallisuudekseen arvioitiin 54,1 miljardia. Kun raha pakkaa kapitalismissa kertyä rahan luokse, Bloomberg kerkesi helmikuuhun mennessä tienata yli kahdeksan miljardia lisää. Washington Post -lehden New Yorkin kirjeenvaihtaja Philip Pump yritti taannoisessa jutussaan kuvitella kampanjaa, jolla Bloomberg köyhtyisi. Ei onnistunut.

Yhdenkin päivän tienesteillä Bloomberg voisi teettää ja ostaa kymmeniä miljoonia julisteita, T-paitoja, brodeerattuja lippiksiä, autojen teippauksia ja puheluita kaikkiin mahdollisiin puhelinnumeroihin Yhdysvalloissa. Eli siis kaikkea vaalityössä tarpeellista tilpehööriä.

Puhumattakaan TV-mainonnasta. Amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -finaalin TV-lähetykseen Bloomberg osti 10 miljoonalla minuutin mainosajan. Sekään ei ollut kuin 1/11-osa hänen päivittäisestä ansiostaan.

Koronavirus voi köyhdyttää Bloombergia, ei kampanjointi.

Mike Bloomberg on 20-kertaa Donald Trumpin varakkaampi. Nämä miljardöörit kampanjoivat toisiaan vastaan menemällä niin sanotusti henkilökohtaisuuksiin. Trumpin (190cm) mielestä Bloomberg (172cm) on pätkä, ”Mini-Mike”. Bloomberg taas on viitannut Trumpin kuohkeaan fledaan ja solarium-rusketukseen.

Kaikki miljardööriehdokkaat eivät Yhdysvalloissakaan sortuneet alakoululaisten tyylilajiin. Ennen supertiistaita vetäytynyt Tom Steyer oli ehdokkaista ainoa, jonka pääteemana oli ilmastonmuutoksen vastustaminen. Siis fiksu mies. Tosin Steyerin nettovarallisuus on ”vain” 1,7 miljardia.

Nyt demokraattien ehdokaskilpa näyttää olevan kahden kauppaa. Siinä onkin pähkäilemistä. Nyky-Suomen olosuhteisiin siirrettynä demokraattinen sosialisti Bernie Sanders on ilmiselvästi vasemmistodemari. Joe Biden on varmaankin keskitien kokoomuslainen. Tähän asti valinta olisi meikäläisellekin helppo.

Mutta entä ABT? 

Siinä alkaisi savu nousta mietintämyssystä.