Pirkko Lahti: Outouden uhka

22.3.2020

Pirkko Lahti
Pirkko Lahti

Uudet ja oudot asiat koetaan usein uhkana. Ne herättävät pelkoa ja ahdistusta. Toki jotkin edessä olevat uudet asiat ovat myös haaste. Asioiden kokemisessa usein järki ja tunteet etsivät tasapainoa. Jos pelko tai ahdistus ehtii syntyä, eivät tieto/järkiasiat useinkaan enää pure. Siis kaikessa tiedottamisessa tulisi saada ihmisille ensin tietoasioita ja sitten tarvittaessa värittää niitä tuntein. Tieto lisää asioiden hallittavuutta.

Kun tieto- ja tunne kulkevat samansuuntaisesti, syntyy asenne. Lähes jokainen suomalainen osaa sanoa tiedon pohjalta, miten ulkomaalaisiin suhtaudutaan, mutta arjessa vasta ulkomaalaisten tunteminen tai heidän tapaamisensa selvittää tunteenomaista suhtautumista. Suurin osa maahanmuuttajia vieroksuvista luo kantansa paitsi puolueen linjan (esim. perussuomalaiset) pohjalta niin myös outouden pohjalta. Uusi ja outo ei voi olla hyvä. Tämä tunteen ja järjen ristiriita myös selittää miksi asenteiden muuttaminen on vaikeaa.

Koronatiedotusta on tehty valtio-orgaanien puolelta tosi hyvin. Media sen sijaan syyllistyy osittain tunteiden pyöritykseen tyyliin kuinka monta tapausta tuli tänään ja kuinka läheltä sinua.  Suurinta osaa ihmisiä hieman mietityttää: miten varovainen tulee olla vai jatkanko entiseen malliin. Harmi on, jos esitettyjä terveitä varotoimenpiteitä ei tehdä. Yksilön vastuu tässä tilanteessa on yhtä iso kuin terveydenhuoltohenkilöstön. Oletko reilu ilmoittaja, jos tulet tartunta-alueelta, suojeletko lähimmäisiä ja laajemmin kansalaisia?

Selkeitä varo-ohjeita olemme jo saaneet ja niitä on hyvä toistaa, kun ihmisten tiedon vastaanottokyky vaihtelee.

Muistan kun ensimmäiset HIV positiiviset tapaukset ilmenivät massamme, mietin itsekin ahdistuneena, tervehdinkö kädestä asiakasta vai ei. Tietoa tuli tipottain. Olin SARS-alueellakin. Kyllä läheltä piti tilanne ahdisti. Koronasta on nyt jo aika paljon tietoa, mutta taudin vaarallisuus ei ehkä ole vielä selvä ihmisille. Tuntuu turhalta sanoa, että kausi-influenssat ovat myös vaarallisia, ei vain korona.

Terveyden yleinen vaaliminen on nyt - myös aina - tärkeää. Toivon, että ajankohtainen ravisuttava kriisitilanne nostaa ihmisten halua hoitaa itseänsä. 

Tietoa tulee lisää päivittäin. Viisasta on suhteuttaa sitä eikä ajautua paniikkiin. Tieto ja lääke ”tappavat ” koronan ja hyvä ja nopea hoito pitävät ihmiset elossa.