Ulf Sundqvist: Dramaattinen viikko! Ei kolumnia ilman Trumpia – ei ainakaan tällä viikolla

1.11.2020

Ulf Sundqvist
Ulf Sundqvist

Muutaman päivän päästä tästä, 3.11.2020, ratkaistaan Amerikan Yhdysvaltojen yhteiskuntakehityksen suunta, ei vain neljäksi vuodeksi vaan pidemmällä tähtäyksellä. Jos Joe Biden voittaa on toivottavaa ja todennäköistä, että USA suuntautuu takaisin perinteelliseen, kansainväliseen rooliinsa. Sääntöpohjainen, monikansallinen yhteistyö kaipaa USA:n täysivaltaista osallistumista. Valtavat globaalit haasteet jäävät ratkaisematta ilman suurvaltojen ja erityisesti USA:n aktiivista tukea. 

Jos Biden voittaa Yhdysvaltojen sisäpolitiikka voi edes osittain suuntautua edistyksellisempään ja sosiaalisempaan suuntaan. Sisäiset uudistustehtävät ovat valtavat kahtia revityssä valtiossa. Kiireellisin tehtävä on siellä kuten muualla meneillään olevan pandemian saaminen hallintaan.

Jos Trump voittaa kaikki tähänastinen jatkuu ja maan sisäiset repeämät pahenevat.  Analyytikot kirjoittavat jo laajasti, että USA on matkalla autoritaarisuuteen sen ohella, että nationalistiset ja isolationalistiset trendit vahvistuvat.  Oikeistovirtaukset saisivat Trumpin toisella kaudella lisää tuulta purjeisiin. Se ei todellakaan lupaa hyvää maan sisäistä kehitystä ajatellen.

Onpa aikoihin eletty, kun tällaisella skenaariolla joudutaan spekuloimaan ”vapaan maailman johtajan”, ”maailman demokratian mallimaan” kohdalla. 

USA:n poukkoileva ja epäjohdonmukainen nykylinja luo entistä enemmän jännitteitä suurvaltojen välisiin suhteisiin ja siirtää välttämättömät globaaliratkaisut epämääräiseen tulevaisuuteen.

Neljä vuotta sitten olin vakuuttunut Hillary Clintonin voitosta. Niin oli moni muukin. Perheessämme käytiin kuitenkin kriittistä keskustelua. Poikani asui perheensä kanssa kymmenen vuotta Kaliforniassa ja koki vaalitaistelun sieltä käsin. Kalifornialainen demokraatti ja SDP:n jäsen matkusti työnsä puolesta ympäri maata ja tutustui silloin erityisesti Keski-Lännen tunnelmiin. Sen perusteella hän varoitti Trumpin voitosta, ja varoittaa siitä riskistä nytkin. 

Meillä on jännittävä viikko alkamassa.

Trump on oikeistolainen, joka on antanut vapaat kädet jopa järjestäytyneelle äärioikeistolle.  Fundamentalistit ovat päässeet niskan päälle republikaanipuolueessa, jopa niin pitkälle, että maltillisia hirvittää. Osa heistä on siirtynyt Bidenin taakse. 

Oikeisto marssii eteenpäin myös kansainvälisesti, Donald Trumpin johtaman politiikan tuella. Brexit olisi tuskin menestynyt ihan niin vahvasti Britanniassa ilman USA:n presidentin sivustatukea. Lähiviikkoina nähdään minkälaisen kaaoksen Brexit saa aikaan siellä. Keski-ja Itä-Euroopan oikeistolaiset ovat olleet mielissään Trumpin Euroopan Unionia arvostelevista lausunnoista. Vahva EU ei ole oikeistopopulistien mieleen, olivatpa ne sitten lännessä tai idässä.

NATO:kaan ei ole säästynyt tältä oikeistopaineelta. Liiton sisäinen yhtenäisyys on vaakalaudalla. 

Suomen hallituksen tuore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko maalaa kansainvälistä toimintaympäristöä melko synkin värein. Suurvaltasuhteet ovat jännittyneet, geopoliittinen valtataistelu on meneillään.

Pessimistisrealistinen selonteko korostaa Suomen osalta entistä selkeämmin EU:n arvoyhteisön merkitystä Suomen turvallisuuden kannalta. Pohjoismaisen yhteistyön, etenkin Suomen ja Ruotsin välisen yhteyden vahva rooli korostuu niin ikään.

Selonteko edustaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvaa jatkuvuutta. Vasemmiston ja keskustan hallituksen linja on selkeä ja kestävä vallitsevassa kansainvälisen epävarmuuden tilassa.

Se kestää myös Suomen omien oikeistovirtausten nakerteluyrityksiä, koskevatpa ne sitten ilmastopolitiikkaa, maahanmuuttoa, kehitysyhteistyötä, pandemian vastaista taistelua tai EU:n asemaa ja tulevaa kehittämissuuntaa.

Mikään ei meinaa kelvata perussuomalaisille, mutta melko yllättävää on kokoomuksen hoipertelu Suomen kannalta keskeisessä EU-politiikassa. Kannattaako kokoomuksen nykyjohdon lähteä kilpalaulantaan persujen kanssa Suomen hallituksen EU-linjauksia vastaan? Tuskinpa.