Assi Liikanen: Taiten vanhentua

6.12.2020

Assi Liikanen
Assi Liikanen

Pian on joululaulujen aika!  Kirkko on perunut perinteiset Kauneimmat joululaulut-tilaisuudet koronan takia, mutta ainahan niitä voi laulaa ja soittaa kotioloissa. Joululaulut virittävät iloisiin tai kaihoisiin tunnelmiin. Muistuu mieliin lapsuuden joulut, omat vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmatkin. Mitä kaikkea jouluun kuuluikaan, tortut, laatikot, kinkut, suursiivoukset ja lahjatouhotukset, joskus stressaamiseen asti! Taitavat kuulua edelleenkin. Joillekin joulunaika voi tuoda myös vähemmän myönteisiä muistoja. Lapsuuden joulujen salaperäisyys säilyy!

Musiikilla on todistetusti kyky säilyttää yhteys muistoihin ja tunteisiin. Neurologian professori Teppo Särkämön mukaan meillä on kaksi muistijärjestelmää, on asia- ja tapahtumamuisti sekä tiedostamattoman alueella taitomuistijärjestelmä. Sieltä kumpuaa musiikin hahmottaminen, kerran opitut taidot ja tuttuuden tunteet. Oma mielimusiikki auttaa aivojen virkeyttä muistin heiketessä. Monissa tutkimuksissa on pystytty osoittamaan musiikin myönteisistä vaikutuksia muistisairaudesta kärsivälle. Sairaalamuusikko Anna Brummer laulaa saattohoidossa oleville heidän toiveidensa mukaan, vaikka kehtolaulun. 

Taiteen ja kulttuurin myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin on tutkittu kotimaassa ja kansainvälisesti. Toinen neurologian tohtori Markku T. Hyyppä on tutkimuksiinsa vedoten kehottanut kaikkia liittymään kuoroon. Kuorossa ollaan tasa-arvoisesti laulamassa ilman titteleitä, harjoitellaan säännöllisesti, esiinnytään ja vietetään mukavaa sosiaalista yhdessäoloa, kuulutaan ryhmään. 

Sama pätee kulttuurin parissa harrastamiseen yleensäkin. Tärkeää on löytää omalta tuntuva harrastus, piirtäminen, maalaaminen, tanssiminen, kirjapiiri tai luonnossa liikkuminen. Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa itseään ja unelmaansa!

Olen harrastanut kuvataiteita kouluajoista saakka, maalannut öljyllä, tehnyt grafiikkaa, kokeillut kuvanveistoa! Sitten hurahdin akvarelleihin. Kauan harkittuani vihdoin tänä syksynä päätin ottaa riskin. Toteutin pitkäaikaisen unelmani, oman taidenäyttelyn, jolle keksin nimen Taiten vanhentua! 70 vuotta antoi siihen luvan!

Hyvää Joulujen aikaa toivotellen, Assi Liikanen