Maija Anttila: Pysyvää vai ohimenevää

14.2.2021

Maija Anttila
Maija Anttila

Tulevat kuntavaalit käydään monia ajatuksia, huolestuttaviakin, herättävissä tunnelmissa. Toista vuotta maailmaa jäytänyt korona pandemia ei osoita toivoa herättävää laantumista, Yhdysvaltojen demokratiaa ja oikeusvaltiota uhanneet tapahtumat, joidenka lopputuloksia emme vielä tiedä ja mitkä ovat tuttuja myös Euroopassa, huolestuttavat. Kaikenlaiset salaliittoteoriat jylläävät ja sekoittavat ihmisten mieliä, puhumattakaan vihapuheista ja valheista. Toisen maailmansodan jälkeisistä kauheuksista selviäminen toi Eurooppaan ihan uudenlaista rauhan ja hyvinvoinnin tavoittelua, yhteistä vuoropuhelua, ristiriitojen sovitteluhalua. Kestääkö eurooppalainen demokratia ja kunnallinen itsehallinto ja demokratia nyt tämän kriisivaiheen, vai näemmekö jonkinlaisen oikeisto/etno/nationalismin vyöryn eri puolilla Eurooppaa ja maatamme.

Pandemian vaikutukset tai demokraattisten valtarakenteiden kyseenalaistamiset ja horjuttamiset puhumattakaan yhteiskunta- ja työelämämurroksista, ovat kaikki sellaisia suurta epävarmuutta ja turvattomuutta aiheuttavia asioita, joita voidaan käyttää joko kansakuntaa yhdistäviin ja voimaannuttaviin toimiin tai yksittäisten narsististen valtaan pyrkijöiden tavoitteiden saavuttamiseen. Demokraattisissa valtioissa kansalaiset päättävät millaiset vallantavoittelijat pääsevät valtaan. Huhtikuun kuntavaaleissa ratkaistaan millaiset vallanpitäjät päättävät kuntien neljän vuoden kehityslinjasta. Onko linja keppiä vai porkkanaa, kehitysmyönteistä vai syrjivää, toivoa vai vastakkainasettelua voimistavaa. Tässä epävarmuutta ja hämmennystä henkivässä ilmapiirissä kuntavaalien tulokset voivat olla yllätykselliset puoleen tai toiseen. Itse toivon, että kuntalaiset valitsisivat vahvasti demokratiaan sitoutuneita, lämminsydämisiä, yhteistyökykyisiä ja kansalaisten yhteistä etua hakevia päättäjiä. 

Olen ollut Helsingin kuntapolitiikassa eri tehtävissä lähes neljäkymmentä vuotta, ensi kertaa vuonna 1984. Nyt en enää ole ehdolla. On aika siirtyä tausta- ja tukijoukkoihin. Viimeisten vuosien aikana olen havainnut Helsingin valtuustossa tapahtuneen muutoksen. Keskustelujen sävy ja yhteistyö eri poliittisten ryhmien kesken on muuttunut. On tullut aiempaa enemmän vastakkainasettelua, toisten ryhmien tavoitteiden ja mielipiteiden vähättelyä, valtuuston ”nuoret leijonat” haluavat leikata lähes kaikista peruspalveluista tai antaa ne yksityissektorin hoidettaviksi ja edistää tarveharkintaa useissa palveluissa. Perussuomalaisten maahanmuuttopuheisiin ja sosiaalitukien väärinkäyttö puheisiin ollaan laajasti kyllästyneitä. Ryhmien välinen sosiaalinen kanssakäyminen on myös vähentynyt.

Valtuuston voimasuhteet ovat myös muuttuneet. Sosialidemokraatit voittivat kuntavaalit viimeksi vuonna 2004 ja nousivat edellisten vaalien voittajien, vihreiden, ohi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Tämän aseman menetimme sitten v 2008 rökäletappiossa, emmekä ole sen jälkeen voittaneet yksiäkään kuntavaaleja. Nyt olisi sen aika! Ennen v 2000 vaaleja sosialidemokraatit olivat olleet pitkään toiseksi suurin ryhmä, ajoittain tasavahva kokoomusryhmän kanssa. V 2004 vaaleissa oli tavoitteena voitto ja sen saimme. Olin valtuustoryhmän puheenjohtaja. HS totesi ”Sdp ja kokoomus korjasivat potin, sillä ne onnistuivat parin viime viikon aikana pelkistämään vaalitaistelun ideologiseksi kiistelyksi, mikä olisi paras tapa tuottaa peruspalvelut kunnissa". 

Mielestäni olemme tietyllä tavalla samanlaisessa tilanteessa. Maailma ympärillämme on muuttunut monella eri tavalla. Ihmiset reagoivat ja selviytyvät tässä myllerryksessä eri tavoin. Osa selviytyy hyvin ja kykenee jäsentämään muutokset ja ottamaan niistä parhaat palat itselleen ja parhaassa tapauksessa koko yhteiskunnalle. Osa häviää jonnekin marginaaliin. Jotta kaikki ihmiset kyettäisiin pitämään yhteisessä veneessä, on valtion ja kunnan kirkastettava aiempaa selkeämmin, mikä niiden asema ja tehtävät on ihmisten arjen ja elämän turvaajana ja mitä se edellyttää päättäjiltä. Tämä tehtävä kuuluu ensisijaisesti sosialidemokraateille. Demokratian ja oikeusvaltion puolustamisessa sosialidemokraatit yhdessä muiden demokraattisten voimien kanssa ovat sen kovinta ydintä. Näille voimille on nyt harvinaisen paljon kysyntää sekä Euroopassa, että Suomen jokaisessa kunnassa puhumattakaan Yhdysvaltojen tulevaisuuden selvittelyissä.