Rauno Saari: Koronavaalit

21.2.2021

Rauno Saari
Rauno Saari

Kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy parin viikon päästä. Runsaan kuukauden kuluttua 7. huhtikuuta on ennakkoäänestys jo alkanut. Uurnille kokoonnutaan sunnuntaina 18. huhtikuuta. Innokkaimmat, kuten perussuomalaiset, ovat kampanjoineet jo viime kesästä lähtien. Niin olisivat voineet tehdä muutkin.

Parannettavaa viime vaaleista onkin. Äänestysprosentti oli vain 58,8 %. Samaa luokkaa se oli myös sitä edellisissä vaaleissa. Kaukana on vuoden 1964 ennätys, jolloin uurnilla kävi jopa 79,3 % äänioikeutetuista.

Tiedä sitten, millainen vaikutus on poikkeusolosuhteilla näihin vaaleihin. Kenelläkään ei ole tietoa, millaisissa oloissa lopulta uurnille mennään. Asiaa ei paranna käyty keskustelu vaalien siirtämisestä. Oikeusministerille ja puoluesihteereille nostaa hattua, ettei siihen peliin ole lähdetty mukaan. Kun toreilla ei tavata, mediamainonta ja vaalilehdet tekevät paluun. Se ei ole huono asia. Sosiaalisen median taidokkaat käyttäjät saattavat olla kuitenkin tässä menossa kuninkaantekijöitä. Siinä ajatukset leviävät peukutuksin tavalla, joka ei perinteisessä mainonnassa ole mahdollista. Kaukana on aika, jolloin ehdokkaiden mainosten pituuksia mitattiin ja käytettyjä rahasummia paheksuttiin. Sellaista ei tämä aika tunne.

Kuntavaalien voittajaksi on useasti noussut kokoomus. Kunnanvaltuutettujen määrällä mitaten keskusta on kuitenkin suurin kuntapuolue. Nyt arvioidaan, että näissä vaaleissa voitto ratkaistaan suurkaupunkien kehyskunnissa. Kokoomus kamppailee maakunnallista sote-uudistusta vastaan. Kampanjan uskottavuus on    kovilla, kun muistetaan, että Kataisen hallitus linjasi sote-uudistuksen perustaksi maakunnat. Stubbin ja Sipilän hallitukset siitä jatkoivat.  Orpo toki korvasi Stubbin.

Sosialidemokraateilla on korkea valtakunnallinen kannatus. Kuntavaalit ovat kuitenkin joka ikisessä kunnassa omanlaiseksensa vaalit. Niissä kussakin on omat paikalliset kysymykset esillä. Valtiohoitajapuolueen maine ei yksin riitä. Muistakin asioista pitää puhua, kuin terveysmenoista.

Perussuomalaisille gallupit lupaavat jopa kymmenen prosenttiyksikön nousua. He kampanjoivat populistisesti USA:n malliin. Silloin tosiasioilla ei aina ole suurta merkitystä. Vaalityössä on silloin varsin vähän kunnille kuuluvaa asiaa. Persut pyrkivät haastamaan Keskustan, jolla on vaikea lähtöasetelma vaaleihin, vaikka sillä on vahva paikallisorganisaatio. Keskustan puoluekone on kuitenkin yllättänyt ennenkin. 

Vihreät hyötyvät siitä, että Suomessa väki muuttaa kaupunkeihin. Profiloitumalla valkoposkihanhien ohjaajiksi ja vaatimalla kustannuksia autoilulle äänet kuitenkin katoavat maaseudulla.

Kuntien päätöksenteko on paikallista ja käytännön läheistä. Kuntavaalit mittaavat myös kansalaisten tunnetta ja luottamusta. Vaalien tulos heijastuu myös valtakunnan tasolle. 

Mitä lähempänä vaalipäivä on, sitä tärkeämpää on muistuttaa jokaisen äänen tärkeydestä. Siinä meitä jokaista tarvitaan.