Riitta Myller: Ei merta edemmäs kalaan

14.3.2021

Riita Myller
Riita Myller

Lähiluonto on nykyään jopa tieteellisesti osoitettu tärkeäksi terveyden ja hyvinvoinnin lähteeksi. Suomessa olemme siinä hyvässä tilanteessa, että myös kaupungeissa luontoa yleensä löytyy helposti jo kävelymatkan päässä. 

Korona-aika on nostanut lähiluonnon merkityksen entistä isommaksi ja suosituimmilla reiteillä on jopa sen verran tunkua, että etäisyyksien pitäminen ontuu. Tila ei Suomesta lopu, pitää vain huolehtia, että vetovoimaisia kohteita kehitetään ja pidetään yllä riittävästi sekä huolehditaan, että reitit ja retkipaikat löytyvät ja että niille pääsee helposti. Tämän pitäisi olla oleellinen ja automaattinen osa asuinalueiden kaavoitusta. Nämä kohteet eivät edes rasittaisi kuntien budjetteja, pienellä rahalla saataisiin paljon iloa ja toiminnallisuutta sekä toteutettaisiin yhtä keskeistä kuntien tehtävää, sairauksien ennaltaehkäisyä.

Lähiluontokiinnostusta voi laajentaa myös matkailuun. Kun koronakirous joskus hellittää toivottavasti se muistijälki jää, että myös lähellä on hyviä ja kiinnostavia paikkoja ja tapahtumia. Matkailuyrittäjien verkkoja on jo vuosia heitetty yhä kauemmas ja kauemmas. Kiina on ollut viime vuosien sana. Hyvä näin, mutta uutta kipinää voisi sytyttää myös kotimaan matkailuun. Osan matkaa pitäisi voida taittaa jalan, pyörällä tai vesistöjä myöden kulkien. Reittejä on, mutta tunnetaanko ne  ja onko palveluja matkalaisille? Erämaassa on autiotupia, monet olisivat valmiita myös maksamaan hyvien yhteyksien päässä olevista palveluista. Mutta löytyykö esimerkiksi pyöräily ja melontareittien varrelta majoitusta ja ruokailumahdollisuutta. Harvoin, koska reiteille sattuvat vain satunnaiskulkijat eikä heidän palvelutarpeensa riitä kannattavaan toimintaan.

Entä jos reittejä kehitettäisiin alueen yrittäjien toimesta yhdessä, palvelulta palvelulle. Jokainen kulkija valitsisi alku- ja loppuetapin omien mieltymysten mukaan, reitti olisi  välillä metsässä, vesistössä tai tunturissa. Tällaisia konsepteja näkee muualla maailmassa.

Marinin hallitus perustaa uutisten mukaan uusia kansallispuistoja ja jo nykyiset ovat löytäneet paljon uusia ystäviä. Niinpä kansallispuistoista ja retkeilyalueista voisi kehittää nykyistä yhtenäisemmän kansallisen retkeilyreitistön, joka houkuttelisi enemmän ihmisiä ja mahdollistaisi myös kattavammat palvelut. Luonnon kuluminenkin minimoidaan kun reitit ja leripaikat valitaan viisaasti. Kotimaan matkailijoiden lisäksi tämä tarjonta houkuttelisi myös luonnosta huolehtivia turisteja.