Matti Hellsten: KORONAPANDEMIA JA IKÄIHMISET

22.3.2021

Matti Hellsten
Matti Hellsten

Olemme eläneet nyt koronapandemian kanssa runsaan vuoden. Tällä hetkellä näyttää siltä, että aivan pian tilanne ei tästä kovin paljoa parane. Julkisuudessa on puhuttu paljon pandemian vaikutuksista nuorisoon ja heidän hyvinvointiinsa. Varmasti on niin, että tilanne on outo ja vaikea. Nuorille se on varmasti erityisen vaikea sen vuoksi, että he ovat tottuneet liikkumaan paljon ja heidän sosiaalinen elämänsä on vilkkaampaa kuin vanhempien ihmisten.

He eivät kuitenkaan ole ongelminensa kanssa yksin. Elämä on muuttunut paljon myös ikäihmisillä. Pandemian alkuvaiheessa korostettiin – aivan oikein – sitä, että ikäihmisten pitää välttää muiden kohtaamisia niin paljon kuin suinkin on mahdollista. Tämä johti siihen, että vaikkapa kauppareissulla katsottiin pitkään kuin iäkkäämpänä kävi kaupassa. Olimme vähän kuin spitaalisia. Onneksi tilanne on nyt muuttunut tässä suhteessa parempaan suuntaan.

Ikäihmisten elämässä on yleistä, että etenkin kolmannen sektorin yhdistystoiminnalla on suuri rooli. Moni saa sieltä merkittävän osan elämänsä sosiaalisista kontakteista. Nyt tämä toiminta on käytännössä lähes pysähtynyt. Mikään vähänkään mielekästä toimintaa ei ole löytynyt tilalle. Erityisen vaikea tilanne on heillä, jotka ovat saaneet jollakin tavoin järjestettyä tukitoimintaa osakseen. Kun koronapandemia joskus päättyy, on varmaa, että on suuri joukko ikäihmisiä, joiden elämä ei koskaan palaa koronaa edeltäneeseen tilanteeseen. Tämä merkitsee sitä, että yksinäisyydestä, joka on jo aikaisemminkin ollut ikäihmisten suurin ongelma, tulee entistäkin pahempi ongelma. Tätä asiaa tulee jatkossa vielä pahentamaan niinkin proosallinen asia kuin raha. Kolmannen sektorin järjestöjen toiminnan ehdottomana edellytyksenä on ollut Veikkauksen pelituotoista tuleva rahoitus. Se on romahtanut koronapandemian aiheuttamien toimenpiteiden johdosta. Sen lisäksi se tulee pysyvästi alenemaan uhkapelipelaamisen ongelmien ehkäisyyn liittyvien toimenpiteiden johdosta. Sanoisin, että on lapsenuskoa, jos luottaa siihen, että puuttuvat pelituotot korvataan valtion budjetista. Tällainen tilanne merkitsee kolmannen sektorin järjestöjen toiminnan olennaista supistumista. Tämä tilanteessa, jossa sitä pitäisi pikemminkin merkittävästi vahvistaa.

Tulevat kuntavaalit käydään enemmän tai vähemmän koronan varjossa. Tämä tulee kaiken todennäköisyyden mukaan vaikuttamaan eniten ikääntyneiden äänestämiseen. Tämä selittyy sillä, että moni ikäihminen pelkää itse äänestystapahtumaa sairastumisen pelosta. Toinen äänestyskäyttäytymiseen liittyvä asia on vaalikampanjat. Ne tulevat väistämättä painottumaan sosiaaliseen mediaan. Mitenkähän ikääntynyt äänestäjä, jolla ei ole minkäänlaista nettiyhteyttä, älypuhelinta tai mitään muutakaan älylaitetta, löytää oman ehdokkaansa netistä. Tämä on ongelma, johon pitää löytää jonkinlainen ratkaisu, tai muutoin se voi vaikuttaa vaalitulokseen yllättävästi eikä yllätys suinkaan ole myönteinen.