Ulpu Iivari: Tarjolla on kokeneita päättäjiä

3.4.2022

Ulpu Iivari
Ulpu Iivari

Joulukuussa 2019 Suomen hallitus sai kansainvälisesti poikkeuksellisesta huomiota. Suomeen oli nimitetty maailman nuorin pääministeri ja hän oli nainen, sosialidemokraattien Sanna Marin, josta tuli seuraavana kesänä puolueensa puheenjohtaja. Myös muiden hallituspuolueiden johdossa oli nainen. Anna-Maja Henrikssonia lukuunottamatta heistä kenelläkään ei tuolloin ollut  hallituskokemusta edellisiltä vaalikausilta. Myöhemmin viisikkoa täydensi Annika Saarikko, joka oli toiminut ministerinä Sipilän hallituksessa. 

Nuori pääministeri pääsi kautensa alussa esittelemään Suomea ja hallituksensa kunnianhimoisia tavoitteita laajasti maailmalla. Hän puhui YK:ssa ja luennoi Columbian yliopistossa käytäviä myöten täydelle salille suomalaista hyvinvointiyhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Lehdet kirjoittivat kuinka pääministeri hurmasi New Yorkissa.

Kaikki muuttui koronapandemian yllättäessä myös Suomen. Hallitus joutui julistamaan poikkeustilan, jolla yhteiskunnan ja ihmisten toimintoja rajoitettiin ja säädeltiin ennennäkemättömällä tavalla. Toimet olivat rajuja, vaikka kansainvälisessä vertailussa suomalaista yhteiskuntaa kyettiin pitämään auki monia muita maita paremmin. Se vähensi myös kokemaamme taloudellista iskua, jota helpotettiin lisävelkaa vaatineilla valtion toimenpiteillä.

Hallitus saavutti koronan varjossa kunnianhimoisen tavoitteensa 75 prosentin työllisyysasteesta. 

Jos pandemia järisytti maailmaa, vielä enemmän sitä on tehnyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022. Edessämme on järkyttävä aggressio ja inhimillinen murhenäytelmä, johon läntinen maailma on vastannut suurella yksimielisyydellä. Suomen pääministeri on esiintynyt vahvasti demokraattisten maiden yhteisessä rintamassa ja tekee parhaillaan yhdessä tasavallan presidentin kanssa työtä Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi tilanteessa, jossa nykytilan jatkaminen ei ole vaihtoehto. Päätöksiä tehtäneen jo tänä keväänä.

SDP:n kannatus on pysytellyt Marinin pääministerikaudella eduskuntavaalien tuloksen yläpuolella. Se on hieno saavutus. Viimeisestä vuodesta ennen eduskuntavaaleja tulee kuitenkin vaikea. Nousussa ovat sekä energian että ruuan hinnat, mikä koettelee koronasta kärsineiden kansalaisten sietokykyä. Talouspolitiikassa tarvitaan vastauksia paitsi tämän hetken ongelmiin, myös kykyä katsoa pidemmälle. Hallituspuolueilta vaaditaan paineensietokykyä ja yhteistyötä.

On rohkaisevaa havaita, että eduskuntavaaleihin mentäessä SDP:lla on nyt esittää kokeneita ja tuloksellista työtä tehneitä päättäjiä jatkamaan maan johdossa. Puolueen johto ja ministerit ovat antaneet vaikuttavan näytön ainutlaatuisen vaativissa uusissa tilanteissa. He ansaitsevat ja saavat - niin uskon - myös vanhemman puolueväen tuen. Meidän tehtävämme ei niinkään neuvoa, vaan kannustaa. 

Ja koska elämme yhteisessä maailmassa, on hyvä huomata, kuinka vahvoja kansainvälisiä toimijoita olemme kuluneella vaalikaudella saaneet. Sanna MarinTytti Tuppurainen ja Jutta Urpilainen ovat hyvin verkostuneita, arvostusta nauttivia ja osaavia uuden ajan poliitikkoja. Heidän työtään voi seurata tyynellä mielellä, jopa pikkuisen ylpeänä.