Arkisto

Arkistosivun vasemalla palstalla olevasta valikosta löytyy mm.:

 

  • Retkeilypäivät Jyväskylässä 23.-24.8.2019

  • Wanhat Toverit-lehti 2018

  • SWT ry Vuosikokous 2018

  • Retkeilypäivät Tampereella 25.-26.8.2017

  • Wanhat Toverit-lehti 2017

  • Kuvia ja kirjoituksia SWT:n tapahtumista

  • Jäsenten muisteloita

  • Jacob Söderman - kansio

  • Muistokirjoituksia

Kari Salmi

Uusi puheenjohtaja kannustaa keskusteluun uusista toimintatavoista

 

Suomen Wanhojen Toverien kannattaa pohtia ennakkoluulottomasti, miten pitää toimintansa aktiivisena ja riittävän houkuttelevana myös uusien jäsenten tulla, järjestön uudeksi puheenjohtajaksi valittu Kari Salmi arvioi.

- Mahdollisten muutosten tai uusien ideoiden ja toimintatapojen tulisi kuitenkin lähteä liikkeelle kerhoista, ei ylhäältä ohjailemalla, Salmi katsoo.

Kari Salmella, 70, on takanaan mittava ura kuntatason päätöksenteossa Lahdessa ja valtakunnan tason vaikuttamisessa mm. sisäministeriössä sekä valtion asuntopolitiikkaa toimeenpanevassa ARAssa. Wanhojen Tovereitten toimintaan hän on ehtinyt ottaa tuntumaa parin vuoden ajan paikallistasolla Helsingissä.

- Se on ollut hieno kokemus, upeita ihmisiä on mukana toiminnassa, hän summaa.

Niinpä ei tuntunutkaan mahdottomalta ajatukselta vastata myönteisesti, kun häntä pyydettiin ehdolle Matti Louekosken manttelinperijäksi Suomen Wanhojen Tovereitten johtoon.

Vanhenevia tovereita?


Uudella puheenjohtajalla on pohdittavanaan kaikesta järjestötoiminnasta tuttu ongelma: kun jäsenistö ikääntyy ja toimintatarmo vähenee, miten saada puhtia uusista aktivisteista?

Salmi viittaa Jacob Södermanin tunnettuun luonnehdintaan: sen mukaan Wanhat Toverit on SDP:n ainoa yksikkö, jonka potentiaalinen jäsenmäärä koko ajan vain kasvaa. Salmi huomauttaa, että Wanhojen Toverien kaltaisille järjestöille tämä on sinänsä voimavara.

- Voimme tarjota mahdollisuuden tulla tapaamaan tuttuja ikä- ja puoluetovereita ja osallistumaan yhteiseen toimintaan. Tällä on erittäin tärkeä sosiaalinen merkitys.

Mutta kuinka pitkälle vanhat ja tutut toimintatavat järjestöä kantavat?

- Meillähän on hyvin aktiivisia kerhoja, mutta myös kymmenkunta kerhoa, joissa toiminta on erittäin vähäistä tai suorastaan olematonta, Salmi pohtii. Hän vertaa tilannetta Paasikivi-seuraan, jonka toiminta esimerkiksi Lahdessa hiipui merkittävästi vanhimman veteraanipolven väistyessä.

- Tarvitaan siis uusia, aktiivisia jäseniä – ja meillä näyttää kyllä olevan ihmisiä joilla on mukanaan erittäin aktiivinen henkilöhistoria.  

Harrastuskerho vai vaikuttamisverkosto?


Wanhat Toverit ovat järjestään pitkäaikaisia puolueaktiiveja - Kari Salmi itse liittyi SDP:hen vuonna 1970. Miten puolueaktiivisuus siis tulisi Wanhoissa Tovereissa kanavoida: harrastustoimintaan ja mielenvirkistykseen vai vaikuttamistoimintaan?

- Itselläni on kokemusta vain paikallistoiminnasta, ja kerhotasollahan tämä keskustelu kannattaa käydä, Salmi vastaa.

- Jos ajatellaan Wanhoille Tovereille vaikuttamis- tai edunvalvontatehtävää, pitää miettiä miten puolue näkee järjestön roolin tässä toiminnassa, hän huomauttaa. - Monet jäsenistä ovat mukana myös eläkeläisjärjestöissä, joilla on jo selkeä edunvalvontatehtävä eläkeläisiä koskettavissa asioissa.

- Asiantuntijuutta Wanhoilta Tovereilta ei puutu, mutta toisten tontille ei ole syytä astua, puheenjohtaja linjaa.

Poimintoja uralta


Kari Salmi tunnetaan kenties parhaiten Lahden kaupunginjohtajana vuosilta 1995-2003. Hän toimi kaksi kautta Lahden kaupunginvaltuustossa ja johti myös kaupunginhallitusta nelivuotiskauden 2009-2012. Valtuustotyön päälle työväenyhdistyksen aktiiville karttui muitakin luottamustehtäviä ammatillisen, ammattikorkea- ja yliopistokoulutuksen järjestämisestä aina kuntien elinkeinoyhtiön hallitukseen.

Suoraan Lahden kaupunginjohtajan määräaikaisesta tehtävästä Salmi siirtyi Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen (2003-2007) avustajajoukkueeseen sisäministeri Kari Rajamäen valtiosihteeriksi. Pestin päätyttyä seuraava työtehtävä oli valtion asuntopolitiikkaa toimeenpaneva ARA, jossa Kari Salmi toimi yli kuusi vuotta ensin projektipäällikkönä ja sitten johtajana.

Wanhojen Tovereitten uusi puheenjohtaja on kulttuurin aktiivikuluttaja ja jalkapalloa intohimoisesti seuraava penkkiurheilija. Päivänpolitiikan lisäksi mielenkiinto kohdistuu historiaan – ja puurakentamisen edistämiseen, joka on Kari Salmen vanha lempilapsi jo Lahden Sibelius-talon syntyvuosilta.